Pondelok, 14. október, 2019 | Meniny má Boris

Príbeh "otca" našej tresky

Jedna z najväčších slovenských špecialít, treska, oslavuje tento rok svoje 65. narodeniny.

Július Boško s rodinou v roku 1952. Na foto je aj jeho grilážová torta.Július Boško s rodinou v roku 1952. Na foto je aj jeho grilážová torta.(Zdroj: Archív Aleny Uhríkovej)

O tom, kto tresku prvýkrát namiešal a začal ponúkať zákazníkom, dnes niet pochýb. Autorom jej receptu je rodák z Nového Mesta nad Váhom Július Boško. Ako to celé bolo a v čom ďalšom bol tento kuchár a cukrár výnimočný, nám prezradila jeho neter a krstná dcéra Alena Uhríková.

Sympatická pani Alenka a jej manžel Milan si na „krstného“ spomínajú veľmi dobre. Jeho opis zhrnuli hneď v úvode rozhovoru do jednej vety: „Bol to veľký dobrák, ktorý miloval svoju rodinu a nadovšetko svoju prácu.“ A o tom, že ju robil výborne, svedčí celý jeho život.

Cukráreň na námestí

Mladý Július Boško sa ešte za prvej republiky vyučil za kuchára a cukrára a v centre Nového Mesta, priamo na námestí, si kúpil dom. Na poschodí spolu so svojou prvou ženou bývali a dole si otvoril cukráreň, ktorá sa hneď stala vychýrenou v celom meste. Prvé manželstvo mu vydržalo len dva roky. „Po tom, ako ho opustila žena kvôli inému, sa moji rodičia rozhodli, že ho dajú dokopy so sestrou mojej mamy Elenou Sedláčkovou. A tak sa stalo, že Julko sa priženil do našej rodiny,“ spomína Alenka Uhríková.

Po vojne sa však všetko zmenilo. „V Novom Meste nad Váhom žila početná židovská komunita, ktorá mala svoje obchody a kaviarne hlavne v centre mesta na námestí. Za vojny museli títo obyvatelia nútene opustiť svoje domovy. Obchody a kaviarne zanikli a spoločenský život v meste sa utlmil. Keď prišlo znárodnenie, Boškovci boli prinútení predať svoj dom s cukrárňou a bytmi lacno štátu. Nakoľko v Novom Meste nad Váhom už nevidel Július Boško perspektívu uplatnenia, rodina, vtedy už s dvomi malými synmi Julkom a Petrom, sa na jeseň roku 1953 presťahovala do Bratislavy“, hovorí manžel Milan.

Vedúci v Rybe

Boškovci sa nasťahovali do jednoizbového bytu pavlačového domu na Dunajskej ulici, kde prišiel časom na svet aj ich tretí syn Lacko. Bolo to kúsok od bratislavskej prevádzky národného podniku Ryba, ktorý mal rozbehnuté v tom čase už aj závody v Žiline a Košiciach. Otec rodiny sa tam hneď zamestnal a rýchlo sa vypracoval na vedúceho výroby.

Keď prišiel Boško do Ryby, štát mal už rozbehnutý program, ktorý podporoval dovoz rýb zo severských krajín. Jeho cieľom bolo po vojne obohatiť jedálniček obyvateľov Československa a morské ryby boli najlepším zdrojom živín. „V Rybe sa zo začiatku predávali len celé ryby na domáce spracovanie. Boli to hlavne tresky. V domácnosti krstných rodičov boli ryby na dennodennom poriadku. Pamätám si, že bratranec Petrík bol vtedy aj odfotený v jednom časopise so sloganom, ktorý propagoval jedenie rýb,“ spomína Alenka.

Zrodila sa treska

Július Boško bol odjakživa kreatívny človek, ktorý mal cit pre prípravu jedál a vymýšľanie nových receptov. „V čase, keď začal robiť v Rybe, už prestali ísť ryby ako také na odbyt. Ľudia sa ich prejedli. V Rybe preto museli niečo vymyslieť. Julko sa chopil iniciatívy a ako vedúci vo výrobe začal sám všeličo skúšať,“ vysvetľuje neter Júliusa Boška. A tak namiešal v roku 1954 kombináciu varenej tresky, zeleniny a majonézy, a vznikla dodnes najpopulárnejšia slovenská špecialita rýchleho občerstvenia. V Bratislave sa stala hitom okamžite. „Čo vieme z rozprávania, medzi ľuďmi sa Boškova špecialita hneď uchytila a najskôr začali chodiť na prvú tresku do Ryby na Dunajskú. Za krátko sa však začala vyrábať vo veľkom naprieč Slovenskom, tak ju mali ľudia radi,“ spomína na dobu svojej mladosti Milan Uhrík.

Treska tak začala putovať do predajní Ryby po Slovensku aj zo Žiliny, kde fungovala výroba rybích špecialít na Slovensku najdlhšie, už od roku 1924 a tiež z Košíc. „Boli sme sa párkrát pozrieť za krstným v práci v Bratislave. Pri Manderle bola spredu dlhá predajňa, kde predávali všeličo - od čerstvých ruských vajec, cez obložené misy, rôzne druhy šalátov až po tresku, ktorá mávala vtedy ešte takú žltkastú farbu. Za predajňou bola brána, ktorou sa chodilo priamo do výroby, kde boli veľké kade so živými rybami,“ popisuje pani Uhríková.

Nielen Boškova treska, ale aj syrová pena a grilážové torty

Popri tom, ako Július Boško cez deň dohliadal na výrobu v Rybe a podieľal sa na vývoji nových špecialít, pracoval po večeroch a víkendoch ako kuchár vo vychytených bratislavských hoteloch. Jeho povesť špecialistu na studenú kuchyňu mu otvárala dvere aj na štátnické recepcie a on sa chopil každej príležitosti, ako si privyrobiť pre svoju rodinu. Po roku 1968 sa mu podarilo uplatniť svoje vedomosti a zručnosti na pár rokov aj v hoteli vo Viedni.

A keďže prácu v kuchyni miloval, o jeho výtvory nebola núdza ani na rodinných stretnutiach. Alenka spomína: „S Julkom si spájame dodnes jeho typickú, vynikajúcu syrovú penu, ktorá nás čakala pri každej návšteve. Jeho najväčšou srdcovkou však bolo cukrárčenie. Robil fantastické grilážové torty a jeho špecialitou boli aj veľké nástenné obrazy, celé z cukru.“

„Otec“ tresky pracoval v bratislavskej Rybe do začiatku 70-tych rokov, do skončenia výroby na Dunajskej ulici. Jeho hlavnou náplňou bolo pokračovanie práce v hotelierstve. „A popri tom si vymyslel vlastnú bokovku. Na Bajkalskej ulici v Bratislave si prenajal garáž, kde varil, mrazil a predával vlastnú zmrzlinu. Ako všetko, do čoho sa Julko v oblasti gastronómie pustil, aj tu sa mu darilo,“ spomína na neskoršie obdobie života svojho krstného otca Alena Uhríková.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vysokoškoláci zarobia už o 587 eur viac ako stredoškoláci
  2. Týmto trikom sa dajú v aute umiestniť tri autosedačky
  3. Čo na aute vymyslela žena a čo výrobca telefónov?
  4. 5 rád Ľudmily Kolesárovej, ako napísať projekt a získať grant
  5. Rýchlejšie doma. Už čoskoro.
  6. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  7. Volkswagen Passat: pár detailov, veľký výsledok
  8. „Vytvoriť miesto, ktoré si ľudia zamilujú, je vždy radosť“
  9. Život je len jeden: Máte ten svoj poistený správne?
  10. Luxusný hybrid za 22 900 eur. Nadpriemerný už v základnej výbave
  1. Rýchlejšie doma. Už čoskoro.
  2. V Žiari nad Hronom a okolí budete môcť využívať rýchly internet
  3. Zvolen a jeho okolie bude mať k dispozícii nový optický internet
  4. V Turčianskej kotline sa zavádza najmodernejšia optická sieť
  5. Preradiť na vyššiu rýchlosť budete môcť už aj v okolí Topoľčian
  6. Na Myjave sa zavádza najrýchlejší internet na trhu
  7. Kotrčiná Lúčka a Rajec sa budú môcť tešiť z nového internetu
  8. Na Považí budete môcť surfovať po internete 2-krát rýchlejšie
  9. Novodobá optická sieť zavíta aj do obcí v okolí Banskej Bystrice
  10. Slováci jedia vajcia pomerne často, najradšej v praženici
  1. Vyrába koláče pre celiatikov. Najobľúbenejšie zákusky prekvapia 23 411
  2. Luxusný hybrid za 22 900 eur. Nadpriemerný už v základnej výbave 21 879
  3. Čo všetko dnes majú deti v mobiloch? Boli by ste prekvapení 14 894
  4. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 10 624
  5. Čo na aute vymyslela žena a čo výrobca telefónov? 9 815
  6. Netradičná dovolenka? Plavba Stredomorím aj s letenkami v cene 7 416
  7. Kedy patrí dieťaťu do rúk mobil? Základom je, aby mu neublížil 7 312
  8. Na hrúbke záleží. Aj dva centimetre rozhodujú 7 039
  9. Vysokoškoláci zarobia už o 587 eur viac ako stredoškoláci 7 011
  10. Kupujete si SUV do mesta? Oplatí sa benzín, diesel alebo hybrid? 6 758

Téma: Ryba Žilina


Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Kráľ je späť. Beh Súľovskými skalami ovládol Andrej Paulen

Strečanský: Kto beží v Súľove, ten si to zapamätá.

Traja najlepší.

Výhru sme odovzdali Petroviciam

Dobrovoľný hasičský zbor Petrovice vyhral v súťaži MY novín o naj hasičský zbor.

Výhru odovzdal šéfredaktor Michal Filek.

Doma opäť víťazne. Žilinskí basketbalisti pokorili Svit

V druhom kole mala Slávia voľno, nastúpila až v sobotu na zápas tretieho kola.

Druhý domáci duel Žiliny znamenal druhé víťazstvo.

Šnúru prehier preťali víťazstvom v regionálnom derby

Žilinskí hokejisti na domácom ľade vydreli výhru nad Považskou Bystricou.

Žilinskí hokejisti sa po dvoch týždňoch opäť radovali z výhry.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

AKTUALIZOVANÉ

FK Pohronie sa otriasa. V klube končia obaja tréneri

Pohronie má problémy nielen s výsledkami.

Je isté, že práca na nočné zmeny škodí zdraviu, tvrdí psychiater

Kým v Európskej únii pracuje na nočné zmeny v priemere len šesť percent ľudí, na Slovensku pracuje aj v noci takmer trikrát viac ľudí.

Poznáme víťaza súťaže O najkrajšiu tortu Slovenska (+FOTO)

Desiaty ročník súťaže cukrárov sa uskutočnil v Púchove. Pozrite s i najkrajšie torty vo fotoreportáži.

Dedina sa bavila. Podávali tri druhy guľášu

Bývalá hutnícka dedina má za sebou XII. ročník Dňa obce.

Vybrali SME

Už ste čítali?