Streda, 28. október, 2020 | Meniny má DobromilaKrížovkyKrížovky

Príbeh "otca" našej tresky

Jedna z najväčších slovenských špecialít, treska, oslavuje tento rok svoje 65. narodeniny.

Július Boško s rodinou v roku 1952. Na foto je aj jeho grilážová torta.Július Boško s rodinou v roku 1952. Na foto je aj jeho grilážová torta. (Zdroj: Archív Aleny Uhríkovej)

O tom, kto tresku prvýkrát namiešal a začal ponúkať zákazníkom, dnes niet pochýb. Autorom jej receptu je rodák z Nového Mesta nad Váhom Július Boško. Ako to celé bolo a v čom ďalšom bol tento kuchár a cukrár výnimočný, nám prezradila jeho neter a krstná dcéra Alena Uhríková.

Sympatická pani Alenka a jej manžel Milan si na „krstného“ spomínajú veľmi dobre. Jeho opis zhrnuli hneď v úvode rozhovoru do jednej vety: „Bol to veľký dobrák, ktorý miloval svoju rodinu a nadovšetko svoju prácu.“ A o tom, že ju robil výborne, svedčí celý jeho život.

Cukráreň na námestí

Mladý Július Boško sa ešte za prvej republiky vyučil za kuchára a cukrára a v centre Nového Mesta, priamo na námestí, si kúpil dom. Na poschodí spolu so svojou prvou ženou bývali a dole si otvoril cukráreň, ktorá sa hneď stala vychýrenou v celom meste. Prvé manželstvo mu vydržalo len dva roky. „Po tom, ako ho opustila žena kvôli inému, sa moji rodičia rozhodli, že ho dajú dokopy so sestrou mojej mamy Elenou Sedláčkovou. A tak sa stalo, že Julko sa priženil do našej rodiny,“ spomína Alenka Uhríková.

Po vojne sa však všetko zmenilo. „V Novom Meste nad Váhom žila početná židovská komunita, ktorá mala svoje obchody a kaviarne hlavne v centre mesta na námestí. Za vojny museli títo obyvatelia nútene opustiť svoje domovy. Obchody a kaviarne zanikli a spoločenský život v meste sa utlmil. Keď prišlo znárodnenie, Boškovci boli prinútení predať svoj dom s cukrárňou a bytmi lacno štátu. Nakoľko v Novom Meste nad Váhom už nevidel Július Boško perspektívu uplatnenia, rodina, vtedy už s dvomi malými synmi Julkom a Petrom, sa na jeseň roku 1953 presťahovala do Bratislavy“, hovorí manžel Milan.

Vedúci v Rybe

Boškovci sa nasťahovali do jednoizbového bytu pavlačového domu na Dunajskej ulici, kde prišiel časom na svet aj ich tretí syn Lacko. Bolo to kúsok od bratislavskej prevádzky národného podniku Ryba, ktorý mal rozbehnuté v tom čase už aj závody v Žiline a Košiciach. Otec rodiny sa tam hneď zamestnal a rýchlo sa vypracoval na vedúceho výroby.

Keď prišiel Boško do Ryby, štát mal už rozbehnutý program, ktorý podporoval dovoz rýb zo severských krajín. Jeho cieľom bolo po vojne obohatiť jedálniček obyvateľov Československa a morské ryby boli najlepším zdrojom živín. „V Rybe sa zo začiatku predávali len celé ryby na domáce spracovanie. Boli to hlavne tresky. V domácnosti krstných rodičov boli ryby na dennodennom poriadku. Pamätám si, že bratranec Petrík bol vtedy aj odfotený v jednom časopise so sloganom, ktorý propagoval jedenie rýb,“ spomína Alenka.

Zrodila sa treska

Július Boško bol odjakživa kreatívny človek, ktorý mal cit pre prípravu jedál a vymýšľanie nových receptov. „V čase, keď začal robiť v Rybe, už prestali ísť ryby ako také na odbyt. Ľudia sa ich prejedli. V Rybe preto museli niečo vymyslieť. Julko sa chopil iniciatívy a ako vedúci vo výrobe začal sám všeličo skúšať,“ vysvetľuje neter Júliusa Boška. A tak namiešal v roku 1954 kombináciu varenej tresky, zeleniny a majonézy, a vznikla dodnes najpopulárnejšia slovenská špecialita rýchleho občerstvenia. V Bratislave sa stala hitom okamžite. „Čo vieme z rozprávania, medzi ľuďmi sa Boškova špecialita hneď uchytila a najskôr začali chodiť na prvú tresku do Ryby na Dunajskú. Za krátko sa však začala vyrábať vo veľkom naprieč Slovenskom, tak ju mali ľudia radi,“ spomína na dobu svojej mladosti Milan Uhrík.

Treska tak začala putovať do predajní Ryby po Slovensku aj zo Žiliny, kde fungovala výroba rybích špecialít na Slovensku najdlhšie, už od roku 1924 a tiež z Košíc. „Boli sme sa párkrát pozrieť za krstným v práci v Bratislave. Pri Manderle bola spredu dlhá predajňa, kde predávali všeličo - od čerstvých ruských vajec, cez obložené misy, rôzne druhy šalátov až po tresku, ktorá mávala vtedy ešte takú žltkastú farbu. Za predajňou bola brána, ktorou sa chodilo priamo do výroby, kde boli veľké kade so živými rybami,“ popisuje pani Uhríková.

Nielen Boškova treska, ale aj syrová pena a grilážové torty

Popri tom, ako Július Boško cez deň dohliadal na výrobu v Rybe a podieľal sa na vývoji nových špecialít, pracoval po večeroch a víkendoch ako kuchár vo vychytených bratislavských hoteloch. Jeho povesť špecialistu na studenú kuchyňu mu otvárala dvere aj na štátnické recepcie a on sa chopil každej príležitosti, ako si privyrobiť pre svoju rodinu. Po roku 1968 sa mu podarilo uplatniť svoje vedomosti a zručnosti na pár rokov aj v hoteli vo Viedni.

A keďže prácu v kuchyni miloval, o jeho výtvory nebola núdza ani na rodinných stretnutiach. Alenka spomína: „S Julkom si spájame dodnes jeho typickú, vynikajúcu syrovú penu, ktorá nás čakala pri každej návšteve. Jeho najväčšou srdcovkou však bolo cukrárčenie. Robil fantastické grilážové torty a jeho špecialitou boli aj veľké nástenné obrazy, celé z cukru.“

„Otec“ tresky pracoval v bratislavskej Rybe do začiatku 70-tych rokov, do skončenia výroby na Dunajskej ulici. Jeho hlavnou náplňou bolo pokračovanie práce v hotelierstve. „A popri tom si vymyslel vlastnú bokovku. Na Bajkalskej ulici v Bratislave si prenajal garáž, kde varil, mrazil a predával vlastnú zmrzlinu. Ako všetko, do čoho sa Julko v oblasti gastronómie pustil, aj tu sa mu darilo,“ spomína na neskoršie obdobie života svojho krstného otca Alena Uhríková.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  2. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  3. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  4. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  5. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej
  6. Nenechajme jeden druhého bez pomoci a kontaktu
  7. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  8. Pomáhajte čítaním
  9. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  10. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  1. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej
  2. Nenechajme jeden druhého bez pomoci a kontaktu
  3. Neodkladajte pre koronavírus vyšetrenie svojich očí
  4. BILLA podáva v kritickom období pomocnú ruku ľuďom z kultúry
  5. Vynovená predajňa v Smrdákoch
  6. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  7. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  8. Pandémia spomaľuje inovácie. Spoločnosti šetria
  9. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  10. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 32 037
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 23 271
  3. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo 20 500
  4. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 16 963
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 13 699
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 665
  7. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 10 857
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 764
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 627
  10. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 8 957
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Ryba Žilina

Prečítajte si aj ďalšie články k téme

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Stavby budúcnosti s úctou k minulosti pozdvihnú úroveň architektúry mesta

Zaujímavé koncepty prináša dynamická developerská spoločnosť LICITOR.

Mesto Žilina zháňa dobrovoľníkov na celoplošné testovanie

Záujemcovia by mali byť vo veku od 18 do 50 rokov.

Ilustračné foto.

Nadšení pamiatkari. Známy komín z bytčianskeho kaštieľa existuje

V rámci komplexnej obnovy kaštieľa chcú komín vrátiť späť na jeho pôvodné miesto.

Stredoslovenská energetika, a.s., prijíma nové preventívne opatrenia

S účinnosťou od 26. októbra 2020 do odvolania SSE, z dôvodu zhoršenia epidemiologickej situácie, zatvára svoje zákaznícke centrá pre verejnosť.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Zomrel majiteľ známej nitrianskej firmy Turancar

Viliam Turan mal 66 rokov. Podnikať začal krátko po nežnej revolúcii.

Banská Bystrica zverejnila zoznam odberných miest ( + Zoznam)

Mesto sa pripravuje na celoplošné testovanie obyvateľov, sú známe odberné miesta. Bude ich 68.

Ako sa penzistom zvýšia dôchodky

Aj od januára budúceho roku môžu dôchodcovia počítať so zvyšovaním penzií o valorizáciu. V tom istom mesiaci sa zvýšené dôchodky začnú aj vyplácať.

Celoplošné testovanie v Nových Zámkoch a Šuranoch: ZOZNAM odberných miest

Testovať sa bude aj v kine či športovej hale. Fungovať bude aj pojazdné odberné miesto.

Už ste čítali?