Utorok, 27. júl, 2021 | Meniny má BoženaKrížovkyKrížovky

Príbeh "otca" našej tresky

Jedna z najväčších slovenských špecialít, treska, oslavuje tento rok svoje 65. narodeniny.

Július Boško s rodinou v roku 1952. Na foto je aj jeho grilážová torta.Július Boško s rodinou v roku 1952. Na foto je aj jeho grilážová torta. (Zdroj: Archív Aleny Uhríkovej)

O tom, kto tresku prvýkrát namiešal a začal ponúkať zákazníkom, dnes niet pochýb. Autorom jej receptu je rodák z Nového Mesta nad Váhom Július Boško. Ako to celé bolo a v čom ďalšom bol tento kuchár a cukrár výnimočný, nám prezradila jeho neter a krstná dcéra Alena Uhríková.

Sympatická pani Alenka a jej manžel Milan si na „krstného“ spomínajú veľmi dobre. Jeho opis zhrnuli hneď v úvode rozhovoru do jednej vety: „Bol to veľký dobrák, ktorý miloval svoju rodinu a nadovšetko svoju prácu.“ A o tom, že ju robil výborne, svedčí celý jeho život.

Cukráreň na námestí

Mladý Július Boško sa ešte za prvej republiky vyučil za kuchára a cukrára a v centre Nového Mesta, priamo na námestí, si kúpil dom. Na poschodí spolu so svojou prvou ženou bývali a dole si otvoril cukráreň, ktorá sa hneď stala vychýrenou v celom meste. Prvé manželstvo mu vydržalo len dva roky. „Po tom, ako ho opustila žena kvôli inému, sa moji rodičia rozhodli, že ho dajú dokopy so sestrou mojej mamy Elenou Sedláčkovou. A tak sa stalo, že Julko sa priženil do našej rodiny,“ spomína Alenka Uhríková.

Po vojne sa však všetko zmenilo. „V Novom Meste nad Váhom žila početná židovská komunita, ktorá mala svoje obchody a kaviarne hlavne v centre mesta na námestí. Za vojny museli títo obyvatelia nútene opustiť svoje domovy. Obchody a kaviarne zanikli a spoločenský život v meste sa utlmil. Keď prišlo znárodnenie, Boškovci boli prinútení predať svoj dom s cukrárňou a bytmi lacno štátu. Nakoľko v Novom Meste nad Váhom už nevidel Július Boško perspektívu uplatnenia, rodina, vtedy už s dvomi malými synmi Julkom a Petrom, sa na jeseň roku 1953 presťahovala do Bratislavy“, hovorí manžel Milan.

Vedúci v Rybe

Boškovci sa nasťahovali do jednoizbového bytu pavlačového domu na Dunajskej ulici, kde prišiel časom na svet aj ich tretí syn Lacko. Bolo to kúsok od bratislavskej prevádzky národného podniku Ryba, ktorý mal rozbehnuté v tom čase už aj závody v Žiline a Košiciach. Otec rodiny sa tam hneď zamestnal a rýchlo sa vypracoval na vedúceho výroby.

Keď prišiel Boško do Ryby, štát mal už rozbehnutý program, ktorý podporoval dovoz rýb zo severských krajín. Jeho cieľom bolo po vojne obohatiť jedálniček obyvateľov Československa a morské ryby boli najlepším zdrojom živín. „V Rybe sa zo začiatku predávali len celé ryby na domáce spracovanie. Boli to hlavne tresky. V domácnosti krstných rodičov boli ryby na dennodennom poriadku. Pamätám si, že bratranec Petrík bol vtedy aj odfotený v jednom časopise so sloganom, ktorý propagoval jedenie rýb,“ spomína Alenka.

Zrodila sa treska

Július Boško bol odjakživa kreatívny človek, ktorý mal cit pre prípravu jedál a vymýšľanie nových receptov. „V čase, keď začal robiť v Rybe, už prestali ísť ryby ako také na odbyt. Ľudia sa ich prejedli. V Rybe preto museli niečo vymyslieť. Julko sa chopil iniciatívy a ako vedúci vo výrobe začal sám všeličo skúšať,“ vysvetľuje neter Júliusa Boška. A tak namiešal v roku 1954 kombináciu varenej tresky, zeleniny a majonézy, a vznikla dodnes najpopulárnejšia slovenská špecialita rýchleho občerstvenia. V Bratislave sa stala hitom okamžite. „Čo vieme z rozprávania, medzi ľuďmi sa Boškova špecialita hneď uchytila a najskôr začali chodiť na prvú tresku do Ryby na Dunajskú. Za krátko sa však začala vyrábať vo veľkom naprieč Slovenskom, tak ju mali ľudia radi,“ spomína na dobu svojej mladosti Milan Uhrík.

Treska tak začala putovať do predajní Ryby po Slovensku aj zo Žiliny, kde fungovala výroba rybích špecialít na Slovensku najdlhšie, už od roku 1924 a tiež z Košíc. „Boli sme sa párkrát pozrieť za krstným v práci v Bratislave. Pri Manderle bola spredu dlhá predajňa, kde predávali všeličo - od čerstvých ruských vajec, cez obložené misy, rôzne druhy šalátov až po tresku, ktorá mávala vtedy ešte takú žltkastú farbu. Za predajňou bola brána, ktorou sa chodilo priamo do výroby, kde boli veľké kade so živými rybami,“ popisuje pani Uhríková.

Nielen Boškova treska, ale aj syrová pena a grilážové torty

Popri tom, ako Július Boško cez deň dohliadal na výrobu v Rybe a podieľal sa na vývoji nových špecialít, pracoval po večeroch a víkendoch ako kuchár vo vychytených bratislavských hoteloch. Jeho povesť špecialistu na studenú kuchyňu mu otvárala dvere aj na štátnické recepcie a on sa chopil každej príležitosti, ako si privyrobiť pre svoju rodinu. Po roku 1968 sa mu podarilo uplatniť svoje vedomosti a zručnosti na pár rokov aj v hoteli vo Viedni.

A keďže prácu v kuchyni miloval, o jeho výtvory nebola núdza ani na rodinných stretnutiach. Alenka spomína: „S Julkom si spájame dodnes jeho typickú, vynikajúcu syrovú penu, ktorá nás čakala pri každej návšteve. Jeho najväčšou srdcovkou však bolo cukrárčenie. Robil fantastické grilážové torty a jeho špecialitou boli aj veľké nástenné obrazy, celé z cukru.“

„Otec“ tresky pracoval v bratislavskej Rybe do začiatku 70-tych rokov, do skončenia výroby na Dunajskej ulici. Jeho hlavnou náplňou bolo pokračovanie práce v hotelierstve. „A popri tom si vymyslel vlastnú bokovku. Na Bajkalskej ulici v Bratislave si prenajal garáž, kde varil, mrazil a predával vlastnú zmrzlinu. Ako všetko, do čoho sa Julko v oblasti gastronómie pustil, aj tu sa mu darilo,“ spomína na neskoršie obdobie života svojho krstného otca Alena Uhríková.

Najčítanejšie na My Žilina

Inzercia - Tlačové správy

  1. M. Šmigura: Pozeráme sa smerom na Varšavu
  2. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom
  3. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu
  4. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  5. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  6. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  7. Lenivý brunch s Muchom
  8. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti
  9. VÚB banka ešte viac posilní leasingové služby
  10. Sudoku na leto: Nenechajte sivé bunky zaháľať ani cez prázdniny
  1. Wüstenrot predstavuje novú stratégiu pre slovenský trh
  2. Na zmenu zdravotnej poisťovne vám po novom stačia 3 minúty
  3. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  4. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  5. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  6. Slovník investora 07: Bitcoin a jeho úloha v portfóliu investora
  7. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  8. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  9. Ako zvýšiť produktivitu vašej prevádzky?
  10. Lenivý brunch s Muchom
  1. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti 10 600
  2. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 5 762
  3. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 5 720
  4. Slovenské čučoriedky? Nemusíte ísť do lesa, kúpite ich v reťazci 4 335
  5. Investovať do akcií a ETF v malom sa teraz dá výhodnejšie 4 277
  6. Od Česka až po Jadran 3 901
  7. Ako sa nepripraviť o zákazníkov bez hotovosti 3 135
  8. Nikto im nezatlieska. Koľko medailí získajú Slováci v Tokiu? 3 112
  9. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom 2 307
  10. Sudoku na leto: Nenechajte sivé bunky zaháľať ani cez prázdniny 2 134
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Výstavba by mala byť ukončená do konca júna budúceho roka.


5 h
Relácia MY Športujeme denne prináša dynamický prehľad športových aktualít, exkluzívne rozhovory a aj rady a tipy nielen pre športovcov.

Dozviete sa aj, kto zo Slovákov je bližšie k medaile na Olympiáde a aj to, ktorý futbalový veterán má ambíciu trénovať AS Trenčín.


10 h

Futbalový tréner upozorňuje svojimi statusmi na nebezpečenstvo ocherenia COVID-19.


22 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Voda zaliala viaceré domy a podmyla cesty. Starosta odhadol škody na státisíce eur. Do obce smerujú ťažké mechanizmy.


26. júl

Pôvodný vlastník zomrel v roku 1978.


26. júl

Zaznamenaná bola aj škodová udalosť.


23 h

Viacero ciest zostalo neprejazdných. Obec vyhlásila tretí stupeň povodňovej aktivity.


TASR 26. júl

Už ste čítali?