Štvrtok, 28. máj, 2020 | Meniny má ViliamKrížovkyKrížovky
KOMERČNÝ ČLÁNOK

Michelinská šéfkuchárka mieri na Karlovský gastrofestival, pripraví menu pre gurmánov

Mimoriadny zážitok ponúkne milovníkom špičkovej gastronómie Spa hotel Laterna vo Veľkých Karloviciach.

Na tohtoročnom Karlovskom gastrofestivale sa ako hosť predstaví prvá a doposiaľ jediná žena v strednej Európe ocenená prestížnou michelinskou hviezdou, Maďarka Eszter Palágyi.Na tohtoročnom Karlovskom gastrofestivale sa ako hosť predstaví prvá a doposiaľ jediná žena v strednej Európe ocenená prestížnou michelinskou hviezdou, Maďarka Eszter Palágyi. (Zdroj: Rezort Valachy)

Pri príležitosti známeho Karlovského gastrofestivalu sa tam 5. a 6. októbra ako hosť predstaví prvá, a doposiaľ jediná žena v strednej Európe ocenená prestížnou michelinskou hviezdou, Maďarka Eszter Palágyi. Nenechajte si ujsť degustačné menu tejto rešpektovanej a talentovanej šéfkuchárky, ktorá pripraví v sobotu 5. októbra Michelinskú galavečeru, a o deň neskôr Michelinský obed.

Obidve menu sú mimoriadnou príležitosťou okúsiť zážitkovú maďarskú gastronómiu v jej vrcholnej podobe, spojenú s vyhlásenými maďarskými vínami. Veľké Karlovice, kde sa Karlovský gastrofestival koná, sa nachádza len 40 minút autom od Žiliny.

„Eszter Palágyi je veľmi vyťažená, mimo svoju reštauráciu Costes prakticky nehosťuje. O to viac nás teší, že prijala naše pozvanie a my môžeme jej nevšedný talent priblížiť tiež u nás. V dobe, kedy reštauráciám vládnu prevažne muži, je len 32-ročná maďarská šéfkuchárka v gastronomickom svete skutočnou raritou,“ láka riaditeľ Karlovského gastrofestivalu Tomáš Blabla.

Sama Eszter Palágyi o seba s nadsadením prehlasuje, že po rozprávaní a chodení, bolo varenie hneď treťou schopnosťou, ktorú si v živote osvojila. Je potrebné dodať, že túto schopnosť svojou usilovnosťou a trpezlivosťou priviedla až k hviezdnej dokonalosti. Hneď po škole zamierila na stáže v najlepších podnikoch v Anglicku, Francúzsku a Nemecku. Štrnásť rokov zbierala skúsenosti a po návrate teraz oslavuje jeden triumf za druhým.

„Nielenže opakovane obhajuje michelinskú hviezdu, ale svoju reštauráciu Costes priviedla už trikrát za sebou k prvému miestu v TOP 10 reštaurácií Maďarska, a trikrát za sebou v rokoch 2016 až 2018 bola tiež vyhlásená ako Chef of the year v Maďarsku,“ dodává Tomáš Blabla.

V zozname osobností, od ktorých sa úspešná Maďarka učila, sa skvie aj meno kultového „šéfkuchára storočia“, Francúza Joëla Robuchona. Práve Francúzsko ju oslovilo natoľko, že jeho vplyvy prelína do národnej maďarskej kuchyne. „Vo Francúzsku som sa poučila o čistej elegancii a komplexných chutiach, čo od tej doby využívam pri vymýšľaní a varení svojich jedál. Vždy používam maďarské sezónne suroviny a tradičné metódy úpravy, ktoré zachovávajú ich charakteristickú chuť,“ popisuje šéfkuchárka, ktorej k najobľúbenejším surovinám patria hľuzovky a zverina. Na tie vo Veľkých Karloviciach, samozrejme, tiež dôjde. Hlavným chodom sobotňajšej galavečere bude zverina so slivkovými ňokmi, ružičkovou kapustou. Medzichodom bude pstruh s kukuricou a hľuzovkou. Tešiť sa však môžete aj na ďalšie lahôdky, medzi ktorými isto zaujme dezert Somlói Galuska (maďarská čokoláda s orechmi, rumom a hrozienkami), alebo vyhlásená maďarská mangalica. Viac sa o menu Eszter Palágyi dozviete v Spa hoteli Lanterna.

V predvečer gastrofestivalového víkendu, v piatok 4. októbra, sa ešte v Spa hoteli Lanterna uskutoční otváracia galavečera v podaní miestneho tímu vedeného šéfkuchárom Josefom Tydlačkom. Menu bude spojené s prestížnou značkou šampanského G. H. Mumm.

Nenechajte si ujsť ani ďalší program Karlovského gastrofestivalu a zapíšte si jeho termín do diára. Množstvo ochutnávok pod šírym nebom v 3,5 km dlhom horskom údolí môžete zažiť cez víkend 5. a 6. októbra. Viac: www.karlovskygastrofestival.cz

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Sunar s ešte lepšou receptúrou a v novom šate
  2. Benzín alebo akumulátor? Mýty a fakty
  3. Vyberte si tú správnu dezinfekciu šetrnú k pokožke
  4. Môžu nohavičky pomôcť ženám ostať sebavedomými?
  5. Magazín denníka SME: Tipy na výlety v Rakúsku
  6. Need an insight into the topic of investment and trust funds?
  7. Dopravcovia v čase koronavírusu. Dezinfikovali aj svoje bytovky
  8. Zabezpečujeme certifikované MBA programy
  9. Ako efektívne ušetriť na platbách za energie?
  10. Podvodníci na internete útočia počas koronakrízy agresívnejšie
  1. 5 užitočných rád, ako si vybrať správnu klimatizáciu
  2. Ako vyberať AKU techniku?
  3. Sunar s ešte lepšou receptúrou a v novom šate
  4. Night Vision: Jak dobre vidí vaša autokamera v noci?
  5. VÚB už prerozdelila takmer 18 miliónov na záchranu firiem
  6. VÚB už prerozdelila takmer 18 miliónov na záchranu firiem
  7. VÚB už prerozdelila takmer 18 miliónov na záchranu firiem
  8. Môžu nohavičky pomôcť ženám ostať sebavedomými?
  9. Minerálna vlna má vysokú pevnosť aj vo väčších hrúbkach
  10. Magazín denníka SME: Tipy na výlety v Rakúsku
  1. Dopravcovia v čase koronavírusu. Dezinfikovali aj svoje bytovky 18 455
  2. Magazín denníka SME: Tipy na výlety v Rakúsku 13 984
  3. Len teraz získate k predplatnému týždenníka MY kávovar zadarmo 13 225
  4. Ako správne dezinfikovať byt, bytový dom, auto či firmu 11 204
  5. Pandémia odhalila, ako fungujú vysielače v krajine 10 399
  6. Tieto veci robí banka, aby bola v bankomatoch hotovosť 10 301
  7. Ako vytriediť Mekáč doma? 9 780
  8. 5 tipov, ako si vlastnoručne zlepšiť bývanie. Zvládne ich každý 9 684
  9. 3 pravidlá pre ochranu trávnika v čase letných horúčav 9 626
  10. Krížovkársky magazín Lišiak opäť v denníku SME 9 621
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Mamkina bábovka či zemiakové fašírky. Tak varíme dnes

Korona nás naučila siahnuť aj po receptoch z rodinnej špajze. Sú lacné, rýchlo ich pripravíte a chutia celej rodiny. Poďte sa inšpirovať.

Železnice už vybrali zhotoviteľa veľkej prestavby železničnej infraštruktúry v okolí Žiliny

Železnice Slovenskej republiky prijali ponuku Združenia Pod Dubňom za vyše 323 milónov eur bez dane z pridanej hodnoty.

Emil Macho: Z repky robíme strašiaka a pritom je to veľmi užitočná plodina

Rozhovor s Emilom Machom, predsedom Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory.

Minister školstva Branislav Gröhling a primátor Žiliny Peter Fiabáne po návšteve ZŠ s MŠ Školská Závodie.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Na Liptove našli vzácny meč

Ide o meč liptovského typu.

Nezvestná sa po 19 rokoch údajne ozvala svojej matke

Silvia Záhradníková mala 16, keď v roku 2001 odišla bez dokladov z domu.

Sobáš s rúškami majú za sebou. Tešia sa na druhý

Mladý pár dodržal dátum vygravírovaný na obrúčkach. Druhý sobáš aj so svadobčanmi si užijú v septembri.

Opravu panelky pri Trenčíne opäť posunuli

Objavili sa nové problémy s pozemkami. Cesta je roky v havarijnom stave.

Už ste čítali?