Pri príležitosti známeho Karlovského gastrofestivalu sa tam 5. a 6. októbra ako hosť predstaví prvá, a doposiaľ jediná žena v strednej Európe ocenená prestížnou michelinskou hviezdou, Maďarka Eszter Palágyi. Nenechajte si ujsť degustačné menu tejto rešpektovanej a talentovanej šéfkuchárky, ktorá pripraví v sobotu 5. októbra Michelinskú galavečeru, a o deň neskôr Michelinský obed.
Obidve menu sú mimoriadnou príležitosťou okúsiť zážitkovú maďarskú gastronómiu v jej vrcholnej podobe, spojenú s vyhlásenými maďarskými vínami. Veľké Karlovice, kde sa Karlovský gastrofestival koná, sa nachádza len 40 minút autom od Žiliny.
„Eszter Palágyi je veľmi vyťažená, mimo svoju reštauráciu Costes prakticky nehosťuje. O to viac nás teší, že prijala naše pozvanie a my môžeme jej nevšedný talent priblížiť tiež u nás. V dobe, kedy reštauráciám vládnu prevažne muži, je len 32-ročná maďarská šéfkuchárka v gastronomickom svete skutočnou raritou,“ láka riaditeľ Karlovského gastrofestivalu Tomáš Blabla.

Sama Eszter Palágyi o seba s nadsadením prehlasuje, že po rozprávaní a chodení, bolo varenie hneď treťou schopnosťou, ktorú si v živote osvojila. Je potrebné dodať, že túto schopnosť svojou usilovnosťou a trpezlivosťou priviedla až k hviezdnej dokonalosti. Hneď po škole zamierila na stáže v najlepších podnikoch v Anglicku, Francúzsku a Nemecku. Štrnásť rokov zbierala skúsenosti a po návrate teraz oslavuje jeden triumf za druhým.
„Nielenže opakovane obhajuje michelinskú hviezdu, ale svoju reštauráciu Costes priviedla už trikrát za sebou k prvému miestu v TOP 10 reštaurácií Maďarska, a trikrát za sebou v rokoch 2016 až 2018 bola tiež vyhlásená ako Chef of the year v Maďarsku,“ dodává Tomáš Blabla.

V zozname osobností, od ktorých sa úspešná Maďarka učila, sa skvie aj meno kultového „šéfkuchára storočia“, Francúza Joëla Robuchona. Práve Francúzsko ju oslovilo natoľko, že jeho vplyvy prelína do národnej maďarskej kuchyne. „Vo Francúzsku som sa poučila o čistej elegancii a komplexných chutiach, čo od tej doby využívam pri vymýšľaní a varení svojich jedál. Vždy používam maďarské sezónne suroviny a tradičné metódy úpravy, ktoré zachovávajú ich charakteristickú chuť,“ popisuje šéfkuchárka, ktorej k najobľúbenejším surovinám patria hľuzovky a zverina. Na tie vo Veľkých Karloviciach, samozrejme, tiež dôjde. Hlavným chodom sobotňajšej galavečere bude zverina so slivkovými ňokmi, ružičkovou kapustou. Medzichodom bude pstruh s kukuricou a hľuzovkou. Tešiť sa však môžete aj na ďalšie lahôdky, medzi ktorými isto zaujme dezert Somlói Galuska (maďarská čokoláda s orechmi, rumom a hrozienkami), alebo vyhlásená maďarská mangalica. Viac sa o menu Eszter Palágyi dozviete v Spa hoteli Lanterna.

V predvečer gastrofestivalového víkendu, v piatok 4. októbra, sa ešte v Spa hoteli Lanterna uskutoční otváracia galavečera v podaní miestneho tímu vedeného šéfkuchárom Josefom Tydlačkom. Menu bude spojené s prestížnou značkou šampanského G. H. Mumm.
Nenechajte si ujsť ani ďalší program Karlovského gastrofestivalu a zapíšte si jeho termín do diára. Množstvo ochutnávok pod šírym nebom v 3,5 km dlhom horskom údolí môžete zažiť cez víkend 5. a 6. októbra. Viac: www.karlovskygastrofestival.cz
