Nedeľa, 1. august, 2021 | Meniny má BožidaraKrížovkyKrížovky
KOMERČNÝ ČLÁNOK

Michelinská šéfkuchárka mieri na Karlovský gastrofestival, pripraví menu pre gurmánov

Mimoriadny zážitok ponúkne milovníkom špičkovej gastronómie Spa hotel Laterna vo Veľkých Karloviciach.

Na tohtoročnom Karlovskom gastrofestivale sa ako hosť predstaví prvá a doposiaľ jediná žena v strednej Európe ocenená prestížnou michelinskou hviezdou, Maďarka Eszter Palágyi.Na tohtoročnom Karlovskom gastrofestivale sa ako hosť predstaví prvá a doposiaľ jediná žena v strednej Európe ocenená prestížnou michelinskou hviezdou, Maďarka Eszter Palágyi. (Zdroj: Rezort Valachy)

Pri príležitosti známeho Karlovského gastrofestivalu sa tam 5. a 6. októbra ako hosť predstaví prvá, a doposiaľ jediná žena v strednej Európe ocenená prestížnou michelinskou hviezdou, Maďarka Eszter Palágyi. Nenechajte si ujsť degustačné menu tejto rešpektovanej a talentovanej šéfkuchárky, ktorá pripraví v sobotu 5. októbra Michelinskú galavečeru, a o deň neskôr Michelinský obed.

Obidve menu sú mimoriadnou príležitosťou okúsiť zážitkovú maďarskú gastronómiu v jej vrcholnej podobe, spojenú s vyhlásenými maďarskými vínami. Veľké Karlovice, kde sa Karlovský gastrofestival koná, sa nachádza len 40 minút autom od Žiliny.

„Eszter Palágyi je veľmi vyťažená, mimo svoju reštauráciu Costes prakticky nehosťuje. O to viac nás teší, že prijala naše pozvanie a my môžeme jej nevšedný talent priblížiť tiež u nás. V dobe, kedy reštauráciám vládnu prevažne muži, je len 32-ročná maďarská šéfkuchárka v gastronomickom svete skutočnou raritou,“ láka riaditeľ Karlovského gastrofestivalu Tomáš Blabla.

Sama Eszter Palágyi o seba s nadsadením prehlasuje, že po rozprávaní a chodení, bolo varenie hneď treťou schopnosťou, ktorú si v živote osvojila. Je potrebné dodať, že túto schopnosť svojou usilovnosťou a trpezlivosťou priviedla až k hviezdnej dokonalosti. Hneď po škole zamierila na stáže v najlepších podnikoch v Anglicku, Francúzsku a Nemecku. Štrnásť rokov zbierala skúsenosti a po návrate teraz oslavuje jeden triumf za druhým.

„Nielenže opakovane obhajuje michelinskú hviezdu, ale svoju reštauráciu Costes priviedla už trikrát za sebou k prvému miestu v TOP 10 reštaurácií Maďarska, a trikrát za sebou v rokoch 2016 až 2018 bola tiež vyhlásená ako Chef of the year v Maďarsku,“ dodává Tomáš Blabla.

V zozname osobností, od ktorých sa úspešná Maďarka učila, sa skvie aj meno kultového „šéfkuchára storočia“, Francúza Joëla Robuchona. Práve Francúzsko ju oslovilo natoľko, že jeho vplyvy prelína do národnej maďarskej kuchyne. „Vo Francúzsku som sa poučila o čistej elegancii a komplexných chutiach, čo od tej doby využívam pri vymýšľaní a varení svojich jedál. Vždy používam maďarské sezónne suroviny a tradičné metódy úpravy, ktoré zachovávajú ich charakteristickú chuť,“ popisuje šéfkuchárka, ktorej k najobľúbenejším surovinám patria hľuzovky a zverina. Na tie vo Veľkých Karloviciach, samozrejme, tiež dôjde. Hlavným chodom sobotňajšej galavečere bude zverina so slivkovými ňokmi, ružičkovou kapustou. Medzichodom bude pstruh s kukuricou a hľuzovkou. Tešiť sa však môžete aj na ďalšie lahôdky, medzi ktorými isto zaujme dezert Somlói Galuska (maďarská čokoláda s orechmi, rumom a hrozienkami), alebo vyhlásená maďarská mangalica. Viac sa o menu Eszter Palágyi dozviete v Spa hoteli Lanterna.

V predvečer gastrofestivalového víkendu, v piatok 4. októbra, sa ešte v Spa hoteli Lanterna uskutoční otváracia galavečera v podaní miestneho tímu vedeného šéfkuchárom Josefom Tydlačkom. Menu bude spojené s prestížnou značkou šampanského G. H. Mumm.

Nenechajte si ujsť ani ďalší program Karlovského gastrofestivalu a zapíšte si jeho termín do diára. Množstvo ochutnávok pod šírym nebom v 3,5 km dlhom horskom údolí môžete zažiť cez víkend 5. a 6. októbra. Viac: www.karlovskygastrofestival.cz

Najčítanejšie na My Žilina

Inzercia - Tlačové správy

  1. Motorkárska výstroj v lete: ako jazdiť aj v horúčavách?
  2. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021
  3. Vyberte sa na výlet s cyklobusom
  4. Work-life balance: Technológie pre život v rovnováhe
  5. Jeden deň na Bratislavu nestačí
  6. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  7. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  8. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  9. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  10. Lenivý brunch s Muchom
  1. Motorkárska výstroj v lete: ako jazdiť aj v horúčavách?
  2. Košická štvrť je súčasťou odpadového experimentu.
  3. Kúpa vozidla cez inzerát či od malého predajcu je rizikovejšia
  4. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021
  5. Vyberte sa na výlet s cyklobusom
  6. Nepodceňujte rozmiestnenie zásuviek a vypínačov
  7. Hrotka: Sporiteľne ťahajú za kratší koniec. Musíme reagovať
  8. Slováci čoraz viac nakupujú pivo vo vratných fľašiach
  9. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  10. Work-life balance: Technológie pre život v rovnováhe
  1. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky 5 118
  2. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach? 4 292
  3. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021 4 287
  4. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti 3 583
  5. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom 3 468
  6. Jeden deň na Bratislavu nestačí 3 338
  7. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 3 332
  8. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu 3 269
  9. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké? 3 199
  10. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 3 136
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Obľubu si získali Furgony.


1 h

Komornejší festival ponúka program v 18 blokoch.


9 h
Igor Krško počas futbalového turnaja vo Veľkom Rovnom.

Rozhovor s predsedom ObFZ Žilina pred štartom sezóny 2021/2022.


22 h
Na začiatku letnej prípravy sa spolu zvítali aj Jakub Cíger so Stanislavom Škorvánkom.

Druhý najlepší strelec z minulého ročníka zostáva pod Dubňom.


30. júl

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Už ste čítali?