Pondelok, 28. november, 2022 | Meniny má Henrieta

TOP 10 zásad, vďaka ktorým budete na grilovačke kráľom

Grilovanie kuracieho a bravčového mäsa je už prežitok! Stále viac grilmajstrov sa odhodláva na grilovanie pravých hovädzích steakov. Prezradíme vám DESAŤ ZÁSAD SPRÁVNEHO GRILOVANIA STEAKOV.

(Zdroj: Bos Taurus Slovakia)

Niekedy sú však po grilovaní hovädzieho steaku hostia grilmajstra sklamaní. Steak je tvrdý, suchý a bez chute... Aby sa vám takáto situácia nikdy nestala, prinášame vám desať zásad správneho grilovania hovädzích steakov.

1. ZÁSADA

- Prvá a najdôležitejšia rada znie: VŠETKO ZAČÍNA A KONČÍ VÝBEROM MÄSA! Hovädzie mäso na steak musí byť dobre vyzreté, najlepšie od farmára/poľnohospodára, ktorý sa tomu venuje. Taktiež sa u mäsiara informujte o veku a pohlaví zvieraťa. „Ideálny vek hovädzieho dobytka je medzi 18-24 mesiacov, teda najlepšia je jalovička alebo mladý býček. Vôl je svetovou delikatesou medzi steakmi a toho odporúčame vo veku 36 mesiacov,“ vysvetľuje Martina Jurčíková, riaditeľka Agrodružstva Bánová, v ktorom nájdete aj predajňu Bos Tarurus Slovakia. Personál predajne vám ochotne na tieto otázky odpovie, či vo výbere poradí.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

2. ZÁSADA

- Ďalšia rada znie: STOP EXPERIMENTOVANIU S KORENINAMI A MARINÁDAMI! Na kvalitný steak vám postačí soľ a čierne korenie a to tiež len v ľahkej forme. Bylinky a soľ na grile horknú a tak aj potierajú chuť kvalitného steaku.

3. ZÁSADA

- Mäso na steak musí mať izbovú teplotu. Ak sa chytáte grilovať o piatej popoludní, mäsko si z chladničky vytiahnite už o deviatej, najneskôr o desiatej hodine dopoludnia.

4. ZÁSADA

- Mäso na steak môžete zbaviť blán, ale nikdy ho nezbavujte tuku. Tuk je nositeľom chute a zabezpečuje šťavnatosť steaku.

5. ZÁSADA

- Pri odstraňovaní tuhých blán postupujte opatrne, aby ste nenarušili svalovinu. Tak by sa mohlo stať, že vám šťava zo steaku vytečie a bude suchý. Odporúčame si steak objednať od overeného dodávateľa, akou je práve predajňa Bos Taurus Slovakia a mäso budete mať pripravené presne tak, ako sa patrí.

6. ZÁSADA

- Mäso nikdy nenaklepávajte.

7. ZÁSADA

- Tesne pred položením steaku na správne rozpálený gril potrite steak kvalitným olejom. Nezabudnite potrieť aj mriežky grilu, aby ste zabránili prichyteniu a pripáleniu steaku. Odporúčanie od odborníkov značky Bos Taurus znie: vyskúšajte namiesto oleja použiť škvarenú masť z mangalice.

8. ZÁSADA

- Steak ukladáme na rozpálený gril (cca 210º C), steak sa zatiahne a nevytečie z neho šťava. Ak dáte steak na studený gril, bude vám šťava počas grilovania vytekať a výsledkom môže byť opäť kritika na suchosť mäsa.

9. ZÁSADA

- Jedným z najdôležitejších bodov je dĺžka grilovania. Tu sa treba držať pravidla: hrúbka steaku je priamo úmerná času, ktorý je potrebný steak nechať na grile. „Pri hrúbke 4 cm je doba grilovania 4 minúty z oboch strán. Pri hrúbke 3 cm by sme mali nechať mäsko na grile 3 minúty z oboch strán,“ zdôrazňuje Jurčíková.

10. ZÁSADA

- Po upečení steak položte na panvičku, a ak sa vám žiada mäsko dochutiť, položte naň kocku bylinkového masla a vložte do teplej rúry (130º C – 140º C) na cca 5-10 minúť oddýchnuť.

Aj keď sa zdá, že v tomto momente je steak pripravený, odborníci radia ešte počkať. „Aj keď už budete mať chuťové bunky naštartované na konzumáciu, oplatí sa ešte počkať. Po vybratí steaku dajte mäsku ešte pár minút a až následne servírujte,“ dodáva Martina Jurčíková s tým, že takto pripravený steak bude určite chutiť vám a aj vaším hosťom.

Nezabudnite, ak podceníte radu číslo jeden, ďalšie kroky môžete urobiť akokoľvek svedomito, želaný výsledok sa nedostaví. Výber kvalitne vyzretého mäsa nájdete v areáli Agrodružstva Bánová v predajni Bos Taurus.

Ak si napriek všetkým radám netrúfate na steak, nezúfajte. V predajni Bos Taurus nájdete výborné mäsové výrobky na grilovanie, či už grilovacie párky s teľacím mäsom, pikantné, grilovacie párky s hovädzím mäsom a syrom. „Vďačné sú aj hovädzie hamburgery, ktoré pre vás pripravujeme z kvalitného, nami chovaného hovädzieho dobytka. V predajni nájdete aj teľacie a hovädzie hamburgeri. K letu patrí aj správna opekačka pre radosť našich najmenších a preto sme pripravili skutočné špekáčiky plné kvalitného mäska bez éčiek,“ dodáva na záver Jurčíková, ktorá vám v mene celého tímu odborníkov z AGRODRUŽSTVA Bánová praje príjemné chvíle pri grilovaní s priateľmi.

Najčítanejšie na My Žilina

Inzercia - Tlačové správy

  1. Univerzita Komenského v Bratislave: Výzva prijatá!
  2. Zarábame milióny, no jachtu na Malorke nemám
  3. EUBA - Tvoja voľba, tvoja budúcnosť
  4. Liečba rakoviny sa u nás výrazne zlepší. Bude to stáť 300-tisíc
  5. Máš rád výzvy? Zmeň svet a urob veci inak, teraz.
  6. Zažívali domáce násilie a nikdy nepracovali. Ako dlho trvá naučiť ich to?
  7. Po pohlavnom styku by sa ženy mali čo najskôr vymočiť. Muži nemusia
  8. Obnovte svoj dom so službou Obnov dom so SSE
  1. Získajte sériu retro keramických hrnčekov
  2. Aby ste si pri príprave vianočných dobrôt spievali od radosti
  3. Hľadá sa nástupca slávneho pekára
  4. Statute of limitations in consumer relations
  5. As prices rise, purchasing the right office is essential
  6. Obnovte svoj dom so službou Obnov dom so SSE
  7. Tesco pokračuje v raste, otvára dve nové predajne
  8. Adios, smetiaky! Tento domáci kompostér mení odpad na substrát
  1. Po pohlavnom styku by sa ženy mali čo najskôr vymočiť. Muži nie 28 179
  2. Zarábame milióny, no jachtu na Malorke nemám 8 417
  3. Hotely, strava, pláže, služby. Aká je dovolenka v Punta Cana? 6 870
  4. Niektorí ľudia nemajú pracovné návyky. Ako dlho trvá zmeniť to? 4 478
  5. Novinka: Počúvajte podcasty úplne bez reklamy v apke SME 2 689
  6. EUBA - Tvoja voľba, tvoja budúcnosť 2 527
  7. Platíte za poistenie, ktoré naozaj potrebujete? 2 039
  8. TESCO pokračuje v raste.Otvorilo predajňu v Kysuckom Novom Meste 1 837

Blogy SME

  1. Irena Šimuneková: Šášov
  2. Marek Mačuha: O dorovnávaní platov
  3. Soňa Bulbeck: O kultúre i nekultúre v prvý adventný víkend...
  4. Jiří Ščobák: Put*n neumí číst historii: Vybudoval ukrajinský národ, nakopl civilizovaný svět
  5. Štefan Vidlár: Neschválíme rozpočet
  6. Anna Miľanová: Sen...
  7. Vladimír Krátky: Peťuš, Peťuš, toto Ti Fico len tak neodpustí .
  8. Café Európa: Čo sa môžeme naučiť od starších demokracií v právach LGBTI+ komunity?
  1. Grácz Ján: Po 62 odberoch končím s dobrovoľným darovaním krvi. Všeobecná zdravotná odmieta otcovi preplatiť liečbu. 29 697
  2. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia 15 472
  3. Michael Achberger: 7 tajných tipov na chudnutie: malé zmeny, veľké výsledky 6 098
  4. Monika Nagyova: Staré dievky z Luníka IX 4 583
  5. Jana Melišová: V závoji hmly 4 346
  6. Věra Tepličková: Tak Sme rodina, alebo nie sme rodina? 4 102
  7. Ľuboš Vodička: Železnica na Slovensku: Myjavský viadukt 3 990
  8. Ján Valchár: Ukrajinci zmasakrovali ruských vojakov - no a čo? 3 284
  1. Jiří Ščobák: Put*n neumí číst historii: Vybudoval ukrajinský národ, nakopl civilizovaný svět
  2. Jiří Ščobák: Je 6 000 mrtvých v Kataru moc?
  3. Monika Nagyova: Staré dievky z Luníka IX
  4. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia
  5. Jiří Ščobák: Nechci se otužovat, ale v praxi to trochu dělám
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 51. - Antarktída - Prvá Byrdova antarktická expedícia (1928 - 1930) - 3/3, Prelet nad južným pólom
  7. Jiří Ščobák: Chcete výborný seriál s nestandardním příběhem? Chcete krásnou herečku a herce, kteří umí hrát? Teplo lidské duše? Strašidelný zámek a psychiatrii?
  8. Jiří Ščobák: Porazíme infláciu? Ako vznikla, kto za ňu môže a ako ju riešiť?
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Zvýšenie daní ale nebude stačiť, pokryje len polovicu sumy.


4 h

Hádanky, hry a hlavolamy pre všetky zvedavé deti od päť do sedem rokov sú súčasťou zošita s názvom Tešíme sa do školy, ktorý vychádza na 32 stranách.


10 h

Nominácia zástupcov II. triedy ObFZ Žilina na najlepšieho brankára, obrancu, záložníka, útočníka a trénera.


12 h

Nominácia zástupcov I. triedy ObFZ Žilina na najlepšieho brankára, obrancu, záložníka, útočníka a trénera.


27. nov

Blogy SME

  1. Irena Šimuneková: Šášov
  2. Marek Mačuha: O dorovnávaní platov
  3. Soňa Bulbeck: O kultúre i nekultúre v prvý adventný víkend...
  4. Jiří Ščobák: Put*n neumí číst historii: Vybudoval ukrajinský národ, nakopl civilizovaný svět
  5. Štefan Vidlár: Neschválíme rozpočet
  6. Anna Miľanová: Sen...
  7. Vladimír Krátky: Peťuš, Peťuš, toto Ti Fico len tak neodpustí .
  8. Café Európa: Čo sa môžeme naučiť od starších demokracií v právach LGBTI+ komunity?
  1. Grácz Ján: Po 62 odberoch končím s dobrovoľným darovaním krvi. Všeobecná zdravotná odmieta otcovi preplatiť liečbu. 29 697
  2. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia 15 472
  3. Michael Achberger: 7 tajných tipov na chudnutie: malé zmeny, veľké výsledky 6 098
  4. Monika Nagyova: Staré dievky z Luníka IX 4 583
  5. Jana Melišová: V závoji hmly 4 346
  6. Věra Tepličková: Tak Sme rodina, alebo nie sme rodina? 4 102
  7. Ľuboš Vodička: Železnica na Slovensku: Myjavský viadukt 3 990
  8. Ján Valchár: Ukrajinci zmasakrovali ruských vojakov - no a čo? 3 284
  1. Jiří Ščobák: Put*n neumí číst historii: Vybudoval ukrajinský národ, nakopl civilizovaný svět
  2. Jiří Ščobák: Je 6 000 mrtvých v Kataru moc?
  3. Monika Nagyova: Staré dievky z Luníka IX
  4. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia
  5. Jiří Ščobák: Nechci se otužovat, ale v praxi to trochu dělám
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 51. - Antarktída - Prvá Byrdova antarktická expedícia (1928 - 1930) - 3/3, Prelet nad južným pólom
  7. Jiří Ščobák: Chcete výborný seriál s nestandardním příběhem? Chcete krásnou herečku a herce, kteří umí hrát? Teplo lidské duše? Strašidelný zámek a psychiatrii?
  8. Jiří Ščobák: Porazíme infláciu? Ako vznikla, kto za ňu môže a ako ju riešiť?

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu