TOP 10 zásad, vďaka ktorým budete na grilovačke kráľom

Grilovanie kuracieho a bravčového mäsa je už prežitok! Stále viac grilmajstrov sa odhodláva na grilovanie pravých hovädzích steakov. Prezradíme vám DESAŤ ZÁSAD SPRÁVNEHO GRILOVANIA STEAKOV.

(Zdroj: Bos Taurus Slovakia)

Niekedy sú však po grilovaní hovädzieho steaku hostia grilmajstra sklamaní. Steak je tvrdý, suchý a bez chute... Aby sa vám takáto situácia nikdy nestala, prinášame vám desať zásad správneho grilovania hovädzích steakov.

1. ZÁSADA

- Prvá a najdôležitejšia rada znie: VŠETKO ZAČÍNA A KONČÍ VÝBEROM MÄSA! Hovädzie mäso na steak musí byť dobre vyzreté, najlepšie od farmára/poľnohospodára, ktorý sa tomu venuje. Taktiež sa u mäsiara informujte o veku a pohlaví zvieraťa. „Ideálny vek hovädzieho dobytka je medzi 18-24 mesiacov, teda najlepšia je jalovička alebo mladý býček. Vôl je svetovou delikatesou medzi steakmi a toho odporúčame vo veku 36 mesiacov,“ vysvetľuje Martina Jurčíková, riaditeľka Agrodružstva Bánová, v ktorom nájdete aj predajňu Bos Tarurus Slovakia. Personál predajne vám ochotne na tieto otázky odpovie, či vo výbere poradí.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

2. ZÁSADA

- Ďalšia rada znie: STOP EXPERIMENTOVANIU S KORENINAMI A MARINÁDAMI! Na kvalitný steak vám postačí soľ a čierne korenie a to tiež len v ľahkej forme. Bylinky a soľ na grile horknú a tak aj potierajú chuť kvalitného steaku.

3. ZÁSADA

- Mäso na steak musí mať izbovú teplotu. Ak sa chytáte grilovať o piatej popoludní, mäsko si z chladničky vytiahnite už o deviatej, najneskôr o desiatej hodine dopoludnia.

4. ZÁSADA

- Mäso na steak môžete zbaviť blán, ale nikdy ho nezbavujte tuku. Tuk je nositeľom chute a zabezpečuje šťavnatosť steaku.

5. ZÁSADA

- Pri odstraňovaní tuhých blán postupujte opatrne, aby ste nenarušili svalovinu. Tak by sa mohlo stať, že vám šťava zo steaku vytečie a bude suchý. Odporúčame si steak objednať od overeného dodávateľa, akou je práve predajňa Bos Taurus Slovakia a mäso budete mať pripravené presne tak, ako sa patrí.

6. ZÁSADA

- Mäso nikdy nenaklepávajte.

7. ZÁSADA

- Tesne pred položením steaku na správne rozpálený gril potrite steak kvalitným olejom. Nezabudnite potrieť aj mriežky grilu, aby ste zabránili prichyteniu a pripáleniu steaku. Odporúčanie od odborníkov značky Bos Taurus znie: vyskúšajte namiesto oleja použiť škvarenú masť z mangalice.

8. ZÁSADA

- Steak ukladáme na rozpálený gril (cca 210º C), steak sa zatiahne a nevytečie z neho šťava. Ak dáte steak na studený gril, bude vám šťava počas grilovania vytekať a výsledkom môže byť opäť kritika na suchosť mäsa.

9. ZÁSADA

- Jedným z najdôležitejších bodov je dĺžka grilovania. Tu sa treba držať pravidla: hrúbka steaku je priamo úmerná času, ktorý je potrebný steak nechať na grile. „Pri hrúbke 4 cm je doba grilovania 4 minúty z oboch strán. Pri hrúbke 3 cm by sme mali nechať mäsko na grile 3 minúty z oboch strán,“ zdôrazňuje Jurčíková.

10. ZÁSADA

- Po upečení steak položte na panvičku, a ak sa vám žiada mäsko dochutiť, položte naň kocku bylinkového masla a vložte do teplej rúry (130º C – 140º C) na cca 5-10 minúť oddýchnuť.

Aj keď sa zdá, že v tomto momente je steak pripravený, odborníci radia ešte počkať. „Aj keď už budete mať chuťové bunky naštartované na konzumáciu, oplatí sa ešte počkať. Po vybratí steaku dajte mäsku ešte pár minút a až následne servírujte,“ dodáva Martina Jurčíková s tým, že takto pripravený steak bude určite chutiť vám a aj vaším hosťom.

Nezabudnite, ak podceníte radu číslo jeden, ďalšie kroky môžete urobiť akokoľvek svedomito, želaný výsledok sa nedostaví. Výber kvalitne vyzretého mäsa nájdete v areáli Agrodružstva Bánová v predajni Bos Taurus.

Ak si napriek všetkým radám netrúfate na steak, nezúfajte. V predajni Bos Taurus nájdete výborné mäsové výrobky na grilovanie, či už grilovacie párky s teľacím mäsom, pikantné, grilovacie párky s hovädzím mäsom a syrom. „Vďačné sú aj hovädzie hamburgery, ktoré pre vás pripravujeme z kvalitného, nami chovaného hovädzieho dobytka. V predajni nájdete aj teľacie a hovädzie hamburgeri. K letu patrí aj správna opekačka pre radosť našich najmenších a preto sme pripravili skutočné špekáčiky plné kvalitného mäska bez éčiek,“ dodáva na záver Jurčíková, ktorá vám v mene celého tímu odborníkov z AGRODRUŽSTVA Bánová praje príjemné chvíle pri grilovaní s priateľmi.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Žilina

Komerčné články

  1. Sladké bez kompromisov: Ako Schär mení svet bezlepkových dobrôt
  2. Zážitkový víkend. Biela noc priniesla aj prémiovú pivnú zónu
  3. Nivy Tower je medzi top 10 kancelárskymi budovami sveta
  4. Digitálne sebavedomie pre novú generáciu: kto sú digiPEERS?
  5. Projekt, ktorý mení životy tisícke slovenských pacientov
  6. Od Araratu po Karibik. Tieto zájazdy prebudia chuť objavovať
  7. Úspech firemnej elektromobility: eFleet Day 2025 Truck&Bus&Van
  8. Odchod detí je veľký zlom, sloboda je často len ilúzia
  1. Gazdovať sa dá aj na jalovej pôde
  2. Sladké bez kompromisov: Ako Schär mení svet bezlepkových dobrôt
  3. Zážitkový víkend. Biela noc priniesla aj prémiovú pivnú zónu
  4. Nová číselná lotéria od TIPOSu Všetko alebo nič
  5. Nivy Tower je medzi top 10 kancelárskymi budovami sveta
  6. Apolka horí!
  7. Digitálne sebavedomie pre novú generáciu: kto sú digiPEERS?
  8. Fejtón o móde od Emmy Tekelyovej a TOP trendy na jeseň a zimu
  1. Projekt, ktorý mení životy tisícke slovenských pacientov 14 476
  2. Odchod detí je veľký zlom, sloboda je často len ilúzia 5 946
  3. Kto nás naozaj zadlžil a prečo Slovákom siahajú na výplaty? 5 769
  4. V ich džemoch je viac vitamínov ako v domácich 4 478
  5. Od Araratu po Karibik. Tieto zájazdy prebudia chuť objavovať 4 430
  6. Cédečka sa predávali ako teplé rožky. Prežili, lebo predvídajú. 4 192
  7. Keď sa z brigády stane kariéra 2 911
  8. Nivy Tower je medzi top 10 kancelárskymi budovami sveta 2 570
  1. Irena Šimuneková: Miesto ticha a tajomstiev, Katarínka
  2. Vladimír Bojničan: Posledná krížová výprava proti racionalite, slobode a demokracií
  3. Jaroslav Liptak: TASS - Ruské média a ich pohľad na svet
  4. Věra Tepličková: O ne/spravodlivosti alebo Keď Cintulovia rastú ako huby po daždi
  5. Ján Šeďo: Súdruhovia, všimli ste si ? Ako robiť "z huby r*ť", povýšil Kaliňák na nový level.
  6. Irena Šimuneková: Strážca Malých Karpát, hrad Korlátko
  7. Monika Albertiová: Pán premiér Fico, odpustite mu! Alebo ľudská tragédia Cintulu a Fica
  8. Vladimír Krátky: Bravóóó, úžasné ! Konečne !
  1. Ján Valchár: Fantastické správy z Ukrajiny (a Ruska, hahaha!) 22 460
  2. Radoslav Záhumenský: Tento hrad je len hodinu od Bratislavy a patrí medzi najkrajšie zrúcaniny Slovenska! 🏰 16 446
  3. Anna Brawne: Martinka Vzácna, vašim jediným úspechom je, že tá kultúra napriek vám stále žije! 10 612
  4. Ján Valchár: Ukrajinská vojna sa presunula na Sibír 6 460
  5. Elena Antalová: Do Šaštína kolenačky, ale pohár vody Mikloškovi..? 5 474
  6. Ján Valchár: Ideme budovať humanitárne centrum v Rusku!!! 4 670
  7. Dušan Koniar: Kam by chcel, tam ho nepozvú. Kam áno, tam nejde 4 301
  8. Ján Valchár: Nestačilo Stačilo a Konečná Konečnej (Grad pošól na***!) 3 846
  1. Věra Tepličková: O ne/spravodlivosti alebo Keď Cintulovia rastú ako huby po daždi
  2. Marcel Rebro: Volám sa Marcel, dnes mám 57 rokov a k narodeninám si želám mier!
  3. Radko Mačuha: Robert Fico sa stáva premiérom záhrobia.
  4. Věra Tepličková: Zvrat to ozaj nečakaný, Oskar je vraj uprataný
  5. Anna Brawne: Martinka Vzácna, vašim jediným úspechom je, že tá kultúra napriek vám stále žije!
  6. Roman Kebísek: Vincent van Gogh kreslil steblami trstiny, ktoré sám zbieral a orezával
  7. Věra Tepličková: Keď vo filme hasiči, skĺznu dole po tyči,
  8. Marian Nanias: "Tí zlí Bruselskí úradníci....."
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Teplička nad Váhom (v bielo-zelenom) sa dočkala prvého víťazstva na súperovom ihrisku v prebiehajúcej sezóne.

Komentár k dohrávke 6. kola V. ligy Sever.


 Lucia PIATRIKOVÁ, IT Študentka roka 2025.

Dve víťazky z Fakulty riadenia a informatiky UNIZA.


Je to príležitosť aj pre menej skúsených aj pre pokročilých.


Dobrovoľníci použili 550 kilogramov malty


Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu