Nedeľa, 15. december, 2019 | Meniny má Ivica
KOMERČNÝ ČLÁNOK

TOP 10 zásad, vďaka ktorým budete na grilovačke kráľom

Grilovanie kuracieho a bravčového mäsa je už prežitok! Stále viac grilmajstrov sa odhodláva na grilovanie pravých hovädzích steakov. Prezradíme vám DESAŤ ZÁSAD SPRÁVNEHO GRILOVANIA STEAKOV.

(Zdroj: Bos Taurus Slovakia)

Niekedy sú však po grilovaní hovädzieho steaku hostia grilmajstra sklamaní. Steak je tvrdý, suchý a bez chute... Aby sa vám takáto situácia nikdy nestala, prinášame vám desať zásad správneho grilovania hovädzích steakov.

1. ZÁSADA

- Prvá a najdôležitejšia rada znie: VŠETKO ZAČÍNA A KONČÍ VÝBEROM MÄSA! Hovädzie mäso na steak musí byť dobre vyzreté, najlepšie od farmára/poľnohospodára, ktorý sa tomu venuje. Taktiež sa u mäsiara informujte o veku a pohlaví zvieraťa. „Ideálny vek hovädzieho dobytka je medzi 18-24 mesiacov, teda najlepšia je jalovička alebo mladý býček. Vôl je svetovou delikatesou medzi steakmi a toho odporúčame vo veku 36 mesiacov,“ vysvetľuje Martina Jurčíková, riaditeľka Agrodružstva Bánová, v ktorom nájdete aj predajňu Bos Tarurus Slovakia. Personál predajne vám ochotne na tieto otázky odpovie, či vo výbere poradí.

2. ZÁSADA

- Ďalšia rada znie: STOP EXPERIMENTOVANIU S KORENINAMI A MARINÁDAMI! Na kvalitný steak vám postačí soľ a čierne korenie a to tiež len v ľahkej forme. Bylinky a soľ na grile horknú a tak aj potierajú chuť kvalitného steaku.

3. ZÁSADA

- Mäso na steak musí mať izbovú teplotu. Ak sa chytáte grilovať o piatej popoludní, mäsko si z chladničky vytiahnite už o deviatej, najneskôr o desiatej hodine dopoludnia.

4. ZÁSADA

- Mäso na steak môžete zbaviť blán, ale nikdy ho nezbavujte tuku. Tuk je nositeľom chute a zabezpečuje šťavnatosť steaku.

5. ZÁSADA

- Pri odstraňovaní tuhých blán postupujte opatrne, aby ste nenarušili svalovinu. Tak by sa mohlo stať, že vám šťava zo steaku vytečie a bude suchý. Odporúčame si steak objednať od overeného dodávateľa, akou je práve predajňa Bos Taurus Slovakia a mäso budete mať pripravené presne tak, ako sa patrí.

6. ZÁSADA

- Mäso nikdy nenaklepávajte.

7. ZÁSADA

- Tesne pred položením steaku na správne rozpálený gril potrite steak kvalitným olejom. Nezabudnite potrieť aj mriežky grilu, aby ste zabránili prichyteniu a pripáleniu steaku. Odporúčanie od odborníkov značky Bos Taurus znie: vyskúšajte namiesto oleja použiť škvarenú masť z mangalice.

8. ZÁSADA

- Steak ukladáme na rozpálený gril (cca 210º C), steak sa zatiahne a nevytečie z neho šťava. Ak dáte steak na studený gril, bude vám šťava počas grilovania vytekať a výsledkom môže byť opäť kritika na suchosť mäsa.

9. ZÁSADA

- Jedným z najdôležitejších bodov je dĺžka grilovania. Tu sa treba držať pravidla: hrúbka steaku je priamo úmerná času, ktorý je potrebný steak nechať na grile. „Pri hrúbke 4 cm je doba grilovania 4 minúty z oboch strán. Pri hrúbke 3 cm by sme mali nechať mäsko na grile 3 minúty z oboch strán,“ zdôrazňuje Jurčíková.

10. ZÁSADA

- Po upečení steak položte na panvičku, a ak sa vám žiada mäsko dochutiť, položte naň kocku bylinkového masla a vložte do teplej rúry (130º C – 140º C) na cca 5-10 minúť oddýchnuť.

Aj keď sa zdá, že v tomto momente je steak pripravený, odborníci radia ešte počkať. „Aj keď už budete mať chuťové bunky naštartované na konzumáciu, oplatí sa ešte počkať. Po vybratí steaku dajte mäsku ešte pár minút a až následne servírujte,“ dodáva Martina Jurčíková s tým, že takto pripravený steak bude určite chutiť vám a aj vaším hosťom.

Nezabudnite, ak podceníte radu číslo jeden, ďalšie kroky môžete urobiť akokoľvek svedomito, želaný výsledok sa nedostaví. Výber kvalitne vyzretého mäsa nájdete v areáli Agrodružstva Bánová v predajni Bos Taurus.

Ak si napriek všetkým radám netrúfate na steak, nezúfajte. V predajni Bos Taurus nájdete výborné mäsové výrobky na grilovanie, či už grilovacie párky s teľacím mäsom, pikantné, grilovacie párky s hovädzím mäsom a syrom. „Vďačné sú aj hovädzie hamburgery, ktoré pre vás pripravujeme z kvalitného, nami chovaného hovädzieho dobytka. V predajni nájdete aj teľacie a hovädzie hamburgeri. K letu patrí aj správna opekačka pre radosť našich najmenších a preto sme pripravili skutočné špekáčiky plné kvalitného mäska bez éčiek,“ dodáva na záver Jurčíková, ktorá vám v mene celého tímu odborníkov z AGRODRUŽSTVA Bánová praje príjemné chvíle pri grilovaní s priateľmi.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Lámete si hlavu nad vianočným darčekom?
  2. Kam na výlet so svojimi známymi
  3. First moment Turecko: Využite zľavy na špičkové hotely
  4. Vianočné trhy vďaka inovácii pomáhajú rodinám v ohrození
  5. Triedený odpad nekončí na jednej kope. Vysvetľujeme to už roky
  6. Výnos 5,5 % alebo 15 % p.a.?
  7. Nový cestovný poriadok ŽSR z vášho regiónu v denníku SME
  8. Horskí záchranári sa vás vždy opýtajú túto otázku. Viete akú?
  9. Aj po tridsiatke stále hýria. Čo bráni mladým vyrásť?
  10. Nákup darčekov môže byť tento týždeň výhodnejší
  1. Lámete si hlavu nad vianočným darčekom?
  2. First moment Turecko: Využite zľavy na špičkové hotely
  3. Kam na výlet so svojimi známymi
  4. Slovenské Vianoce kedysi a dnes
  5. Chlebodarca zmenil život siedmim rodinám
  6. Vianočné trhy vďaka inovácii pomáhajú rodinám v ohrození
  7. Výnos 5,5 % alebo 15 % p.a.?
  8. Triedený odpad nekončí na jednej kope. Vysvetľujeme to už roky
  9. Slovenská sporiteľňa pomôže svojim klientom zo zničenej bytovky
  10. Vianočné trhy na zámku Schloss Hof „na skok“ od Bratislavy
  1. Horskí záchranári sa vás vždy opýtajú túto otázku. Viete akú? 36 114
  2. Aj po tridsiatke stále hýria. Čo bráni mladým vyrásť? 33 286
  3. Triedený odpad nekončí na jednej kope. Vysvetľujeme to už roky 26 543
  4. Ceny bytov rekordne rastú. Niektorých sa to však netýka 15 895
  5. Nový cestovný poriadok ŽSR z vášho regiónu v denníku SME 13 631
  6. Kam na výlet so svojimi známymi 12 094
  7. Rezerváciou first moment dovolenky viete ušetriť aj 40% z ceny 10 533
  8. First moment Turecko: Využite zľavy na špičkové hotely 10 192
  9. SME.sk dosiahlo v novembri rekordný počet predplatiteľov 9 486
  10. Vlastné auto alebo lízing? Porovnali sme ich výhodnosť 9 423

Téma: Agrodruzstvo Banova


Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Séria prehier na palubovkách súperov skončila v Komárne

Po vyrovnanom priebehu sa Slávia teší z výhry o päť bodov.

Wiggins nastrieľal 18 bodov a pridal dve asistencie. (Ilustračné foto)

Vianočné vydanie týždenníka MY Žilinské noviny v predaji už v pondelok

Vianočné dvojčíslo prináša množstvo zaujímavého čítania, ale aj obsahu na voľné chvíle plné pohody.

Žilinčania môžu zimnú údržbu sledovať na internete

Podobne ako vlani budú môcť Žilinčania sledovať priebeh zimnej údržby na internete.

Zimná údržba v Žiline.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

V Nízkych Tatrách strhla lavína dvoch lyžiarov, jeden zomrel

23- ročného lyžiara sa už nepodarilo zachrániť, jeho priateľ skončil s vážnymi zraneniami.

Šoféri chodia cez Veľké Leváre rýchlo, starosta sa obráti na políciu

Už týždeň sú v obci nainštalované merače rýchlosti. Výsledky meraní sú vraj alarmujúce.

Boj o týranú dcérku vyhral, teraz sa bojí, že zostanú na ulici

Ján Horniak s Diankou sa ocitli v zložitej situácii. Čakajú ich smutné Vianoce.

Vybrali SME

Už ste čítali?