Utorok, 26. január, 2021 | Meniny má TamaraKrížovkyKrížovky

Vo Svederníku súťažili o majstrovskú kapustnicu

Najlepšiu polievku z kapusty uvaril tím nzvaný Klukanci.

O najlepšiu kapustnicu bojovalo devätnásť tímov. O najlepšiu kapustnicu bojovalo devätnásť tímov. (Zdroj: BRANISLAV KOSCELNÍK)

SVEDERNÍK. Vo Svederníku to v sobotu rozvoniavalo kapustnicou. Devätnásť tímov rozložilo pri tamojšom kultúrnom dome kotlík a súťažilo vo varení kapusty. V priebehu troch hodín mali pripraviť desať litrov jedného z najtradičnejších pokrmov. Každý mal svoj recept, každý tajomnú ingredienciu, ktorá mala porotu očariť.

Niekto to na expertov ochutnávačov skúšal hustou kapustnicou, iní dali prednosť redšej juške. Niektorí sa na šampionát vo varení poctivo pripravili, iní dali prednosť improvizácii priamo pred očami divákov. Boli aj takí, ktorí pridali víno, sušené slivky, halušky, alebo mäsové guľky.

SkryťVypnúť reklamu

Pre všetkých to však bola zábava. Vrelo to nielen v kotlíkoch, ale vďaka heligonkárom aj na celom priestranstve, kde sa nielen jedlo, ale aj spievalo a tancovalo.

Prečítajte si tiež: Medvedica Ema straší ľudí Čítajte 

S fazuľou neexperimentovali

Tím usporiadateľa z Obecného úradu vo Svederníku vytiahol poriadny kaliber. Súperov chcel vystrašiť poľnou kuchyňou, v ktorej varili svoju kapustnicu. „To pán starosta zabezpečil. V tomto roku má premiéru,“ prezradila Mája Babišová. „Atmosféra je parádna, a tak sa nášmu tímu aj dobre varí. Do kapustnice sme dali najmä mäso, pretože tu sú samí mäsožravci,“ pokračovala.

Na viac zábavné ako súťažné podujatie prišli aj „Fazuliari“ zo susedného Považského Chlmca. Aj keď im je fazuľová polievka bližšia, vo Svederníku ukázali svoju predstavu o poctivej kapustnici.

SkryťVypnúť reklamu

„Zlé jazyky hovoria, že Chlmčania sadili fazuľu s pilinami, pretože verili, že s fazuľou vyrastú aj tyčky. Preto nás volali fazuliari. My tu už roky chodíme reprezentovať našu mestskú časť,“ predstavila ďalšiu partiu Anna Višňovská.

Jej tímová kolegyňa Drahomíra Jamborová dodala, že aj do fazuľovej polievky dávajú dve-tri hrste kyslej kapusty. Naopak si to radšej netrúfajú. „Chceli sme do kapustnice dať fazuľu, ale sa bojíme, či by nám to porota uznala.“

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C5X4C na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M5X4C na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  2. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  3. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  4. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  5. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  6. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  8. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  9. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  10. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  1. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  2. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  3. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  4. Budovanie zelenej značky
  5. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  6. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  7. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  8. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  9. Operatívny lízing zmierni dopady krízy na váš biznis
  10. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 40 592
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 23 807
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 16 172
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 237
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 799
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 687
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 585
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 486
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 464
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 335
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Ide zatiaľ iba o čiastkové výsledky.

13 h

Ďalší diel online diskusie vysielame LIVE vo štvrtok o 11:00 hod na našom Facebooku.

16 h
Kapitán Strečna Jakub Beháň v zápase proti Višňovému (2:3). Trio bratov Beháňovcov nastrieľalo z dvadsiatich gólov FK Strečno v jesennej časti viac ako polovicu. Spomínaný Jakub ich dal päť, rovnako aj Marek. Tretí Patrik strelil jeden.

Futbalistom z obce na Váhu patrí až jedenáste miesto.

16 h

Uplynulý týždeň priniesol opäť zaujímavé udalosti.

25. jan

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Mestá a obce v okrese Prievidza postupne zverejňujú počty ľudí, ktorí využili skríningové testovanie v ich obci.

24. jan

Dobre skončilo v Bobote, Čachticiach, Stankovciach. Výborne v Dolnej Porube a Trenčianskych Miticiach.

18 h

Miera pozitívnych testov v krajskom meste dosiahla 1,15 percenta.

23 h

Ide zatiaľ iba o čiastkové výsledky.

13 h

Už ste čítali?