Pondelok, 14. október, 2019 | Meniny má Boris
KOMERČNÝ ČLÁNOK

Ryby – dodnes najobľúbenejšia strava počas pôstu

Prinášame vám recept inšpirovaný pôstnymi receptami starých mám.

Ryba je v období pôstu častým pokrmom.Ryba je v období pôstu častým pokrmom.(Zdroj: RYBA ŽILINA)

Studenokrvné živočíchy sa v minulosti podľa kresťanských zvyklostí nepovažovali za mäso, preto je ich konzumácia na našom území počas tradičného pôstu pred Veľkou nocou veľmi obľúbená. Nezriedka skončili na tanieri napríklad aj žabie stehienka v kapustnici, zaživa varené raky či slimáky aj s ich kaviárom. Väčšine receptov však „kraľovali“ ryby. A táto tradícia sa udržala dodnes.

Ryby patrili vždy medzi najdostupnejšie tvory s tzv. „studenou krvou“. Ich spotreba počas pôstu vždy výrazne vzrástla. Konzumácia rýb mala aj výrazný zdravotný prínos. Keďže v niektorých oblastiach sa veriaci (najmä dospelí pravoslávni a gréckokatolícki kresťania) zriekali počas pôstu aj mliečnych výrobkov, práve ryby boli primárnym zdrojom dopĺňania bielkovín. Jedli sa najmä pstruhy, kapry a šťuky. Bohatí a šľachtici si mohli dopriať aj jesetery, sumce, zubáče či slede. Mnoho historických prameňov uvádza, že množstvo rybníkov na našom území bolo založených práve kvôli tradícii pôstov. Naši predkovia jedli ryby varené, pečené, ale aj údené či dokonca sušené.

Či už patríte medzi tých, ktorí dodržiavajú náboženské tradície alebo nie, vyskúšať variť chvíľu bez mäsa nie je na škodu. A môžete sa pritom inšpirovať našimi starými rodičmi. „Pôstna“ strava založená na strukovinách a rybách je bohatá na bielkoviny, použitie napríklad špaldovej múky namiesto klasickej bielej doplní telo o viac minerálov. A o zdravotných benefitoch doplnenia vitamínov po období zimy v podobe kyslej kapusty či sezónneho medvedieho cesnaku netreba ani hovoriť.

Náš tip! Pripravte si pstruha inšpirovaného pôstnymi receptami starých mám

Pečený pstruh na medveďom cesnaku

Čo potrebujeme (4 porcie):

mrazené pstruhy slovenskej značky Radoma (4 ks), maslo (100 g), medvedí cesnak (50 g), cesnak (1 hlavička), cuketu (1 ks), červenú a žltú papriku (2 ks), cherry paradajky (200 g), jarnú cibuľku (1 zväzok) balsamico redukciu, čerstvé oregano, olivový olej, soľ, mleté korenie, poľný šalát a citrón

Postup prípravy:

Pstruhy potrieme olivovým olejom, zvnútra osolíme a mierne okoreníme. Do vnútra vložíme celé lístky medvedieho cesnaku a priečne prekrojený strúčik cesnaku. Naplnené pstruhy vložíme na plech s papierom na pečenie a dáme piecť pri 180 stupňoch na cca 12 minút. Hneď po upečení ich prelejeme roztopeným maslom, do ktorého sme nakrájali medvedí cesnak. Cuketu a papriku nakrájame na tenké plátky a spolu s celými cherry paradajkami ich na panvici krátko ogrilujeme. Zelenina by počas grilovania nemala byť na sebe. Po grilovaní ju vložíme do misy, kde pridáme nakrájanú jarnú cibuľku, balsamico redukciu a čerstvé oregano. Servírujeme spolu s poľným šalátom a citrónom.

Článok pokračuje pod video reklamou

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Týmto trikom sa dajú v aute umiestniť tri autosedačky
  2. Čo na aute vymyslela žena a čo výrobca telefónov?
  3. 5 rád Ľudmily Kolesárovej, ako napísať projekt a získať grant
  4. Vysokoškoláci zarobia už o 587 eur viac ako stredoškoláci
  5. Rýchlejšie doma. Už čoskoro.
  6. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  7. Volkswagen Passat: pár detailov, veľký výsledok
  8. „Vytvoriť miesto, ktoré si ľudia zamilujú, je vždy radosť“
  9. Život je len jeden: Máte ten svoj poistený správne?
  10. Luxusný hybrid za 22 900 eur. Nadpriemerný už v základnej výbave
  1. Emília Jányová Lopušníková: Nebojte sa, updatujte sa!
  2. Tieto signály prezradia nesprávne zateplenie strechy
  3. Aj s SUV môžete jazdiť ekologicky a ekonomicky
  4. Rýchlejšie doma. Už čoskoro.
  5. V Žiari nad Hronom a okolí budete môcť využívať rýchly internet
  6. Zvolen a jeho okolie bude mať k dispozícii nový optický internet
  7. V Turčianskej kotline sa zavádza najmodernejšia optická sieť
  8. Preradiť na vyššiu rýchlosť budete môcť už aj v okolí Topoľčian
  9. Na Myjave sa zavádza najrýchlejší internet na trhu
  10. Kotrčiná Lúčka a Rajec sa budú môcť tešiť z nového internetu
  1. Luxusný hybrid za 22 900 eur. Nadpriemerný už v základnej výbave 17 739
  2. Čo všetko dnes majú deti v mobiloch? Boli by ste prekvapení 15 531
  3. Vyrába koláče pre celiatikov. Najobľúbenejšie zákusky prekvapia 13 994
  4. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 11 597
  5. Čo na aute vymyslela žena a čo výrobca telefónov? 11 090
  6. Vysokoškoláci zarobia už o 587 eur viac ako stredoškoláci 8 140
  7. Týmto trikom sa dajú v aute umiestniť tri autosedačky 7 927
  8. Netradičná dovolenka? Plavba Stredomorím aj s letenkami v cene 7 205
  9. Na hrúbke záleží. Aj dva centimetre rozhodujú 7 124
  10. 5 rád Ľudmily Kolesárovej, ako napísať projekt a získať grant 7 066

Téma: Diéty


Článok je zaradený aj do ďalších tém Ryba Žilina

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Žilinská nemocnica si v hodnotení nemocníc polepšila, je o priečku vyššie

Vo svojej kategórii sa za rok 2018 stala najtransparentnejšou nemocnicou.

Vchod do žilinskej nemocnice.

Regionálny futbal: Teplička nadelila Žabokrekom päťku

Futbalisti Bánovej odohrali v predchádzajúcom týždni dva zápasy.

Futbalisti Strečna doma jasne zdolali Starú Bystricu. Ilustračné foto.

Nové číslo týždenníka MY Žilinské noviny prináša

Aktuálne číslo už nájdete v stánkoch, vo vybraných obchodoch aj priamo v redakcii.

Pri Radoli budú opravovať cestu. Pripravte sa na zdržanie

Práce by chceli stihnúť za jeden deň.

Ilustračné foto.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

AKTUALIZOVANÉ

FK Pohronie sa otriasa. V klube končia obaja tréneri

Pohronie má problémy nielen s výsledkami.

Dedina sa bavila. Podávali tri druhy guľášu

Bývalá hutnícka dedina má za sebou XII. ročník Dňa obce.

Košele i paplóny boli v minulosti kvalitnejšie ako dnes, tvrdí bývalá pracovníčka legendárnej fabriky

Deň otvorených dverí v Zornici využili aj bývalí zamestnanci. Spomínali na to, kde všade pracovali, aj na to, čo všetko vyrábali. Jeden z mála mužov v kolektíve sa zamyslel aj nad tým, ako bolo v halách horúco počas teplých letných dní. Ako to riešili?

Je isté, že práca na nočné zmeny škodí zdraviu, tvrdí psychiater

Kým v Európskej únii pracuje na nočné zmeny v priemere len šesť percent ľudí, na Slovensku pracuje aj v noci takmer trikrát viac ľudí.

Vybrali SME

Už ste čítali?