Štvrtok, 26. november, 2020 | Meniny má KornelKrížovkyKrížovky
KOMERČNÝ ČLÁNOK

Ryby – dodnes najobľúbenejšia strava počas pôstu

Prinášame vám recept inšpirovaný pôstnymi receptami starých mám.

Ryba je v období pôstu častým pokrmom.Ryba je v období pôstu častým pokrmom. (Zdroj: RYBA ŽILINA)

Studenokrvné živočíchy sa v minulosti podľa kresťanských zvyklostí nepovažovali za mäso, preto je ich konzumácia na našom území počas tradičného pôstu pred Veľkou nocou veľmi obľúbená. Nezriedka skončili na tanieri napríklad aj žabie stehienka v kapustnici, zaživa varené raky či slimáky aj s ich kaviárom. Väčšine receptov však „kraľovali“ ryby. A táto tradícia sa udržala dodnes.

Ryby patrili vždy medzi najdostupnejšie tvory s tzv. „studenou krvou“. Ich spotreba počas pôstu vždy výrazne vzrástla. Konzumácia rýb mala aj výrazný zdravotný prínos. Keďže v niektorých oblastiach sa veriaci (najmä dospelí pravoslávni a gréckokatolícki kresťania) zriekali počas pôstu aj mliečnych výrobkov, práve ryby boli primárnym zdrojom dopĺňania bielkovín. Jedli sa najmä pstruhy, kapry a šťuky. Bohatí a šľachtici si mohli dopriať aj jesetery, sumce, zubáče či slede. Mnoho historických prameňov uvádza, že množstvo rybníkov na našom území bolo založených práve kvôli tradícii pôstov. Naši predkovia jedli ryby varené, pečené, ale aj údené či dokonca sušené.

Skryť Vypnúť reklamu

Či už patríte medzi tých, ktorí dodržiavajú náboženské tradície alebo nie, vyskúšať variť chvíľu bez mäsa nie je na škodu. A môžete sa pritom inšpirovať našimi starými rodičmi. „Pôstna“ strava založená na strukovinách a rybách je bohatá na bielkoviny, použitie napríklad špaldovej múky namiesto klasickej bielej doplní telo o viac minerálov. A o zdravotných benefitoch doplnenia vitamínov po období zimy v podobe kyslej kapusty či sezónneho medvedieho cesnaku netreba ani hovoriť.

Náš tip! Pripravte si pstruha inšpirovaného pôstnymi receptami starých mám

Pečený pstruh na medveďom cesnaku

Čo potrebujeme (4 porcie):

mrazené pstruhy slovenskej značky Radoma (4 ks), maslo (100 g), medvedí cesnak (50 g), cesnak (1 hlavička), cuketu (1 ks), červenú a žltú papriku (2 ks), cherry paradajky (200 g), jarnú cibuľku (1 zväzok) balsamico redukciu, čerstvé oregano, olivový olej, soľ, mleté korenie, poľný šalát a citrón

Skryť Vypnúť reklamu

Postup prípravy:

Pstruhy potrieme olivovým olejom, zvnútra osolíme a mierne okoreníme. Do vnútra vložíme celé lístky medvedieho cesnaku a priečne prekrojený strúčik cesnaku. Naplnené pstruhy vložíme na plech s papierom na pečenie a dáme piecť pri 180 stupňoch na cca 12 minút. Hneď po upečení ich prelejeme roztopeným maslom, do ktorého sme nakrájali medvedí cesnak. Cuketu a papriku nakrájame na tenké plátky a spolu s celými cherry paradajkami ich na panvici krátko ogrilujeme. Zelenina by počas grilovania nemala byť na sebe. Po grilovaní ju vložíme do misy, kde pridáme nakrájanú jarnú cibuľku, balsamico redukciu a čerstvé oregano. Servírujeme spolu s poľným šalátom a citrónom.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Buďte v najlepšej spoločnosti!
  2. Za kvalitným vzdelaním nemusíte do sveta! Príďte na EkF TUKE
  3. Aj matematika sa dá skrotiť
  4. Máte nápad ako zlepšiť svoje okolie? Radi ho podporíme!
  5. Studujte v Praze ekonomii a business v angličtině
  6. Rozbiehať biznis v čase korony? Ide to
  7. Koronakríza: Ako vyzerá jeden deň operátorky infolinky?
  8. Tento rok by mal 70: Legenda Karola Duchoňa ožije u vás doma
  9. Hubert – keď život chutí už 195 rokov
  10. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie
  1. Koronakríza: Ako vyzerá jeden deň operátorky infolinky?
  2. Máte nápad ako zlepšiť svoje okolie? Radi ho podporíme!
  3. Tento rok by mal 70: Legenda Karola Duchoňa ožije u vás doma
  4. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  5. Nová služba v Pezinku – bezplatný zber elektroodpadu
  6. OFFICE ROKA 2020 poukáže na transformáciu pracovného prostredia
  7. V mlieku už nie sme sebestační. Čo sa musí zmeniť?
  8. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie
  9. Hubert – keď život chutí už 195 rokov
  10. Ako vybrať AKU reťazovú pílu
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 26 880
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 22 778
  3. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 13 097
  4. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 11 682
  5. Spájame Slovensko - 4 nové expresné autobusové linky 8 624
  6. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 475
  7. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 062
  8. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 7 807
  9. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť 7 796
  10. Príbehy vyhorených, tandem okolo Bödöra a nová trať v Bratislave 7 717
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Ryba Žilina

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Diéty

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Ilustračné foto.

Traja turisti zablúdili v Malej Fatre

Stratení turisti neutrpeli zranenia.

VII. ročník Kolokvia turistických informačných centier Slovenskej republiky

Kvôli opatreniam súvisiacim s pandémiou COVID-19 sa kolokvium konalo formou moderovaných rozhovorov s odborníkmi z praxe, ktoré sprístupnili na internete.

VIDEO: Žilina ide do veľkého europrojektu. Do ekológie investuje 1,3 milióna eur

O adaptácii Žiliny na zmenu klímy diskutoval aj primátor mesta.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

FOTO: Po obrovských tolstolobikoch prišli na rad skutoční králi priehrady Ružiná

Vo vodnom diele Ružiná prebieha už štvrtý deň záchranný odlov rýb.

Pri inštalácii vianočnej výzdoby v Mlynoch prišiel mladý muž o nohu

Pracovník spadol z výšky približne 20 metrov. Utrpel množstvo zranení.

Demänovská dolina už nevládze, na petíciu nie je neskoro

Nestíha elektrika, už ani zdroje pitnej vody.

Záchranné zložky pomáhali pri dvoch vážnych dopravných nehodách v okrese Prievidza

Nehoda medzi obcou Nedožery-Brezany a Prievidzou skomplikovala dopravu v Prievidzi aj Bojniciach.

Už ste čítali?