Prasačiny oslávia svoj koniec

Dobročinné zabíjačkové slávnosti vyvrcholia okrúhlym výročím. Zároveň to bude ich koniec. Máte poslednú príležitosť zažiť veľkolepú oslavu zabíjačky a fašiangov.

Prasačiny v Dolnom Hričove zažijú derniéru.Prasačiny v Dolnom Hričove zažijú derniéru. (Zdroj: Igor Hôrečný)

DOLNÝ HRIČOV. Ešte raz a naposledy: Prasačiny môžete vystrájať v sobotu 23. februára. Obľúbená kulinárska a kultúrna radovánka oslávi X. ročník. Oslava jubilea bude navyše spojená so slávnostným ukončením tohto bohumilého podujatia.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Začiatok konca

Pre veľký záujem sa začína program už o 10:00 hod. Výrobu a predaj tradičných zabíjačkových špecialít si vzal do parády dlhoročný partner Jožko Hruška zo spoločnosti Knižka. Pripravené sú tony mäsa, klobás, jaterníc, tlačenky, slaniny, oškvarkov, ktoré si môžete vziať do zásoby.

SkryťVypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: FOTO: Snehuliaci zaplavili celý región Čítajte 

Na mieste bude teplý bufet. Podávať sa bude smažené ovarové koleno, laloky, jazyky a kdejaké ďalšie lahodnosti.

Ako namiešať klobásy roka, vysvetlí a predvedie veľavážený majster mäsiar a nový starosta Paštinej Závady Jano Masný so svojou družinou.

Horúcou otázkou zostáva pečené prasa od valašského čerta Vlastíka. Či bude jedno, alebo druhé, alebo oboje, zostáva zapeklité.

Nemäsové šmakotiny budú tiež hlavne tradičného charakteru. Šišky od miestnych dievok a ich babiek, vypečené koláče aj kráľovské trdelníky od Mikiho.
Exkluzívne syrové pamlsky nachystá Marián Chamaj a jeho Syrové torty z Hričovského Podhradia.

Pitky s rozumom

S alkoholom vyvádzajú hostia oveľa väčšie prasačiny ako natriezvo. Upozorňujeme preto vášnivých popíjačov: bude dostatok kvalitného pitiva, ale piť sa bude s mierou. Na jej úroveň si posvieti sám rytier páleničiarov Jaro Drienik z Pálenice u Drienikov s pomocou Satanovou.

SkryťVypnúť reklamu

Súťaž v degustácii ovocných destilátov sa začína o 12.00.

Inak klasika: hriatô, punč, varené víno, medovina a, samozrejme, nealkoholické nápoje. Vínko sudové kvalitné dovezie Anton Uhnák z Čajkova.

Kvíz, trhy aj detská diskotéka

V sále kultúrneho domu budú trhy. Aké, to nikto netuší. Ale všetci stánkari sú z okolia a majú výrobky, ktoré im slúžia ku cti. Poctivé, miestne, remeselné, zdravé, chutné.

Deti sa môžu vyšantiť v tvorivých dielňach v detskom kútiku a čaká ich aj detská diskotéka od 17:00 do 20:00 hod.

Majster slova a moderátor Michal Vojtek spustí o 17:00 hod. vedomostný kvíz. Otázky z populárnych oblastí, ako je chov domácich zvierat, mäsové špeciality, dejiny okolitých obcí...

Súťažechtiví sa môžu tešiť na tombolu o 19.00 s cenami ako z rozprávky...

SkryťVypnúť reklamu

Oprášia krpce a pochovajú basu

Folklórni nadšenci – bývalí tanečníci folklórnych súborov Stavbár, Rozsutec a Jedľovina predvedú svoje umenie v ich formácii Oprášené krpce. Pripravili si dve pásma o 15:00 a 16:00 hod., a potom sa o 20:00 hod. vrhnú pochovávať basu.

Dav rozvášni aj stálica na scéne živej hudby – kapela Kokšoband a ich kamaráti pod názvom Tri doliny. Harmoniku hádam poťahá aj Jano Masný mladší. Zaspievajú aj ďalšie hudobné prekvapenia. Beaty v štýloch od ľudoviek po techno vyladí DJ Doktor.

Máme aj kuloárne informácie o hudobnom prekvapení na záver podujatia. Má to byť niečo riadne šialené na okorenenie akcie. Zábavu doklepne ľudová veselica s fajrontom o 22:00 hod.

Dôležité upozornenia

Platia iba hriechy. Pri vstupe na námestie bude infostánok a zmenáreň eur na lokálnu menu, Hriechy. Za ne si môžu hostia vymieňať výrobky, pochúťky, piť, hýriť a veseliť.

Hostia, čo si prinesú vlastný riad, pomôžu oddialiť odpadovú záhubu planéty Zem. Masky sú viac ako vítané. Každý, kto príde v prestrojení, dostane odmenu.

Výťažok venujú organizátori na dobrý účel. Prasačiny organizuje posledný raz združenie RSU (Rýchly sled udalostí) pod záštitou obce Dolný Hričov.

Viac informácií o akcii nájdete na Facebooku. Pod záštitou RSU vzniká nová akcia ako alternatíva k Prasačinám. Má ušľachtilé ciele, ako je zdravý životný štýl, šport, pohyb a vzťah k prírode. Viac o nej neskôr.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Žilina

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 6 971
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 6 657
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 119
  4. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 5 990
  5. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 233
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 815
  7. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 622
  8. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 381
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu