Pondelok, 14. október, 2019 | Meniny má Boris

Pochybné mäso z Poľska sa objavilo aj vo Varíne a v Kysuckom Novom Meste

Veterinári dostali informáciu o ďalších prevádzkach s poľským mäsom.

Ilustračné fotoIlustračné foto(Zdroj: TASR)

ŽILINA. Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR vykonala úradné kontroly u troch odberateľov v okrese Košice-okolie a Bardejov. O ďalšej distribúcii
do zariadení spoločného stravovania z týchto prevádzok bol informovaný Úrad verejného zdravotníctva.

"Prostredníctvom systému rýchleho varovania sme dňa 31. januára 2019 dostali informáciu o ďalších dodávkach hovädzieho mäsa na územie SR," upozornila veterinárna a potravinová správa na svojej webovej stránke.

Šesť prevádzok

Podľa veterinárov ide o prevádzky: Marta Ivanová, Čečejovce, ul. Košická 2 sklad potravín, Zahorecz Jozef, Levice, ul. Ľudovíta Štúra 10 - predajňa, Robert Csatari Mäso-Údeniny, Jelšava, ul. Štefánikova 359 - predajňa, Eva Odreašova Kysucké Nové Mesto ul. Hviezdoslavova 60 - predajňa, Mäsiarstvo u Urbánka, Trenčín Nám. Sv. Anny 15 a Bistiak Vladimír, Varín ul. Martinčeka 62 predajňa.

Prečítajte si tiež: Koniec problémom na križovatke do Dolnej Tižiny? Chystá sa výstavba novej Čítajte 

"V týchto prevádzkarniach budú vykonané úradné kontroly príslušnými regionálnymi veterinárnymi a potravinovými správami," dodala ŠVPS. Ústredný riaditeľ ŠVPS Jozef Bíreš na brífingu v Ivachnovej vo štvrtok informoval, že takmer 300 kilogramov mäsa z rizikového hovädzieho dobytka z Poľska bolo distribuovaných do reštaurácií a škôl na Slovensku.

Dodávky mäsa z inkriminovaného poľského bitúnku mali traja spracovatelia na východe Slovenska - v Bardejove, Gaboltove a Bidovciach. Podľa Bíreša jedna z týchto prevádzok ani nebola schválená. Na základe distribučného listu je deklarácia, že všetko rizikové mäso išlo do zariadení verejného stravovania.

Inšpektori na cestách

"Systém garancie poľského mäsa znovu stratil na hodnote. Nie je to prvýkrát. Ťažko povedať, či títo traja dovozcovia prijali mäso preto, lebo ich oslovila cena, ale určite to nebola zdravotná bezpečnosť a kvalita mäsa," povedal ústredný riaditeľ ŠVPS. Dodal, že informácie už posunuli Úradu verejného zdravotníctva SR, ktorý ich prešetruje. Spätnú väzbu zatiaľ nemajú.

"Veľmi ma mrzí, že to išlo do verejného stravovania. Najmä ma mrzí to, že je tam citlivá skupina detí, ktoré toto mäso konzumovali," skonštatoval Bíreš.

Slovenský agrorezort hneď po zverejnení škandalóznych informácií o poľskej hovädzine spustil cielené kontroly spracovateľských prevádzok a vyslal na cesty potravinových a veterinárnych inšpektorov. Tí kontrolujú vozidlá prepravujúce mäso. Stanovištia veterinárnych inšpektorov na severe Slovenska vo štvrtok v noci kontrolovala aj šéfka Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja
vidieka (MPRV) SR Gabriela Matečná (SNS).

Článok pokračuje pod video reklamou

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Čo na aute vymyslela žena a čo výrobca telefónov?
  2. 5 rád Ľudmily Kolesárovej, ako napísať projekt a získať grant
  3. Vysokoškoláci zarobia už o 587 eur viac ako stredoškoláci
  4. Týmto trikom sa dajú v aute umiestniť tri autosedačky
  5. Rýchlejšie doma. Už čoskoro.
  6. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  7. Volkswagen Passat: pár detailov, veľký výsledok
  8. „Vytvoriť miesto, ktoré si ľudia zamilujú, je vždy radosť“
  9. Život je len jeden: Máte ten svoj poistený správne?
  10. Luxusný hybrid za 22 900 eur. Nadpriemerný už v základnej výbave
  1. Emília Jányová Lopušníková: Nebojte sa, updatujte sa!
  2. Tieto signály prezradia nesprávne zateplenie strechy
  3. Aj s SUV môžete jazdiť ekologicky a ekonomicky
  4. Rýchlejšie doma. Už čoskoro.
  5. V Žiari nad Hronom a okolí budete môcť využívať rýchly internet
  6. Zvolen a jeho okolie bude mať k dispozícii nový optický internet
  7. V Turčianskej kotline sa zavádza najmodernejšia optická sieť
  8. Preradiť na vyššiu rýchlosť budete môcť už aj v okolí Topoľčian
  9. Na Myjave sa zavádza najrýchlejší internet na trhu
  10. Kotrčiná Lúčka a Rajec sa budú môcť tešiť z nového internetu
  1. Luxusný hybrid za 22 900 eur. Nadpriemerný už v základnej výbave 18 320
  2. Čo všetko dnes majú deti v mobiloch? Boli by ste prekvapení 15 458
  3. Vyrába koláče pre celiatikov. Najobľúbenejšie zákusky prekvapia 15 029
  4. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 11 481
  5. Čo na aute vymyslela žena a čo výrobca telefónov? 10 950
  6. Vysokoškoláci zarobia už o 587 eur viac ako stredoškoláci 8 005
  7. Týmto trikom sa dajú v aute umiestniť tri autosedačky 7 785
  8. Netradičná dovolenka? Plavba Stredomorím aj s letenkami v cene 7 250
  9. Na hrúbke záleží. Aj dva centimetre rozhodujú 7 120
  10. 5 rád Ľudmily Kolesárovej, ako napísať projekt a získať grant 6 951

Téma: Poľské mäso


Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Žilinská nemocnica si v hodnotení nemocníc polepšila, je o priečku vyššie

Vo svojej kategórii sa za rok 2018 stala najtransparentnejšou nemocnicou.

Vchod do žilinskej nemocnice.

Regionálny futbal: Teplička nadelila Žabokrekom päťku

Futbalisti Bánovej odohrali v predchádzajúcom týždni dva zápasy.

Futbalisti Strečna doma jasne zdolali Starú Bystricu. Ilustračné foto.

Nové číslo týždenníka MY Žilinské noviny prináša

Aktuálne číslo už nájdete v stánkoch, vo vybraných obchodoch aj priamo v redakcii.

Pri Radoli budú opravovať cestu. Pripravte sa na zdržanie

Práce by chceli stihnúť za jeden deň.

Ilustračné foto.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

AKTUALIZOVANÉ

FK Pohronie sa otriasa. V klube končia obaja tréneri

Pohronie má problémy nielen s výsledkami.

Dedina sa bavila. Podávali tri druhy guľášu

Bývalá hutnícka dedina má za sebou XII. ročník Dňa obce.

Košele i paplóny boli v minulosti kvalitnejšie ako dnes, tvrdí bývalá pracovníčka legendárnej fabriky

Deň otvorených dverí v Zornici využili aj bývalí zamestnanci. Spomínali na to, kde všade pracovali, aj na to, čo všetko vyrábali. Jeden z mála mužov v kolektíve sa zamyslel aj nad tým, ako bolo v halách horúco počas teplých letných dní. Ako to riešili?

Je isté, že práca na nočné zmeny škodí zdraviu, tvrdí psychiater

Kým v Európskej únii pracuje na nočné zmeny v priemere len šesť percent ľudí, na Slovensku pracuje aj v noci takmer trikrát viac ľudí.

Vybrali SME

Už ste čítali?