Žabiari z Trnového si na hody pochutnávajú na žabacích stehienkach

Na žabacích stehienkach si počas hodov svätého Juraja oddávna pochutnávajú obyvatelia žilinskej mestskej časti Trnové, preto dostali prezývku žabiari.

Žaby sa pripravovali len na hody sv. Juraja.Žaby sa pripravovali len na hody sv. Juraja. (Zdroj: ILUSTRAČNÉ - TASR)

Podľa veliteľa miestnych dobrovoľných hasičov a zároveň veliteľa Dobrovoľného hasičského zboru mesta Žilina Romana Huliaka sa na túto prezývku neurážajú, pretože aj obyvatelia okolitých obcí majú rôzne prezývky. "Žabacie stehienka na hody v Trnovom si pamätám odmalička. Žaby sme chodili chytať už ako malí chlapci. V potoku ich bolo málo, väčšinou sme ich chytali v močiaroch okolo Trnového. Pred Jurajom vyšli po zime a starí rodičia povedali, že po Jurajovi už sú to bosorky a nemôžu sa jesť," zaspomínal si Huliak.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Žaby sa pripravovali len na hody sv. Juraja, ktorému je zasvätený aj miestny drevený kostol, postavený okolo roku 1615. "Ale pripravovali sa len stehienka zo skokana zeleného a skokana hnedého. Nosili sme ich domov a väčšinou sa robili v trojobale alebo s praženicou," doplnil Huliak.

Prečítajte si tiež: FOTO: Vodičov na cestách prekvapilo lietadlo Čítajte 

Tradíciu zachovávajú niektorí obyvatelia Trnového aj v súčasnosti, no stehienka už kupujú vo veľkoobchode. "Chytanie žiab ustalo na začiatku osemdesiatych rokov minulého storočia. Zintenzívnila sa ochrana prírody a aj žiab ubudlo," vysvetlil veliteľ miestnych hasičov.

V Trnovom, ktoré sa pričlenilo k mestu Žilina takmer pred polstoročím, žije približne 2600 obyvateľov. "Stále medzi nimi kolujú rôzne historky. Jedna z nich tvrdí, že keď sa Francúzi v časoch Napoleona vracali porazení a vyhladovaní z Ruska, zastavili sa v Trnovom a veľmi si na žabacích stehienkach pochutili. Podľa ďalšej historky je žaba schovaná aj za trnkou, ktorá je v erbe Trnového spolu s miestnym dreveným kostolíkom," uzavrel s úsmevom Huliak.

SkryťVypnúť reklamu

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Žilina

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 6 953
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 6 494
  3. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 6 257
  4. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 117
  5. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 233
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 807
  7. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 621
  8. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 327
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu