V Žilinskom kraji je dvadsať registrovaných páleníc

Ich prevádzkovatelia majú viacero povinností, colný úrad ich pravidelne kontroluje.

Domáce pálenie je legálne, podmienky sú však prísne.  Domáce pálenie je legálne, podmienky sú však prísne. (Zdroj: Petit Press)

ŽILINA. Dvadsať. Presne toľko legálnych páleníc ovocia je aktuálne registrovaných v Žilinskom kraji. Väčšina sa nachádza v turčianskom a žilinskom regióne, ale po dve sú aj na Orave, Kysuciach a Liptove. Colníci v nich ročne vykonajú v priemere 220 kontrol.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Prevádzkovatelia majú viacero povinností

„Všetci títo prevádzkovatelia páleníc sú registrovaní na colnom úrade a majú vydané osvedčenie pre prevádzkovateľa liehovarníckeho závodu na pestovateľské pálenie ovocia. Z registrácie im vyplývajú aj určité povinnosti. Musia oznámiť nielen začatie a ukončenie prevádzkovania pálenice, ale aj začatie, zastavenie a predpokladané ukončenie alebo prerušenie výroby liehu, napríklad pri poruche zariadenia. O všetkých pestovateľov, ktorým vyrobia lieh, musia viesť evidenciu,“ hovorí Božena Chríbiková, hovorkyňa Colného úradu v Žiline.

SkryťVypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: Začnite konať, ľudia vyzvali na záchranu zámku v Kunerade Čítajte 

Na celý priebeh výroby pálenky dohliada zodpovedný zástupca, ktorý je v každej pálenici a zodpovedá za jej nezávadnosť. V liehovarníckom závode na pestovateľské pálenie ovocia sa uplatňuje zvýhodnenie vo forme zníženej sadzby na spotrebnú daň, čo však platí len na 43 litrov vyrobeného čistého liehu pre jedného pestovateľa a jeho domácnosť za jedno výrobné obdobie.

To trvá od 1. júla bežného roka do 30. júna nasledujúceho roka, čo niektorí pestovatelia nevedia a mýlia si ho s bežným rokom. Vtedy im môže vzniknúť nadlimitná výroba liehu a za prevyšujúce množstvo vypáleného destilátu musia odviesť plnú výšku spotrebnej dane. Vyrobený destilát môžu použiť len na vlastnú spotrebu, nesmie byť predmetom ďalšieho predaja.

Colníci vykonávajú kontroly

Na dodržiavanie predpisov v páleniciach dohliada príslušný colný úrad. Kontroly vykonáva vždy pred registráciou pálenice, kedy výrobné zariadenie aj meradlo na zisťovanie vyrobeného množstva alkoholu zabezpečia uzáverami. Ďalšie kontroly colníci realizujú pred samotným začatím výroby, v prípade jej prerušenia, ak sa vyskytne nejaká porucha a aj pri ukončení výroby. Colníci však kontrolujú prevádzkovateľov páleníc aj mimo týchto úkonov, napríklad pri daňových kontrolách.

SkryťVypnúť reklamu

„Finančná správa upozorňuje, že do konca roku 2018 platia stále súčasné podmienky pálenia ovocia. Pestovatelia si ich preto nemôžu zamieňať za tie, ktoré budú platiť až od januára, keď zákon za presne definovaných pravidiel umožní aj súkromnú výrobu destilátu. Informácie o prijatých zmenách sú dostupné na portáli finančnej správy,“ dodala Chríbiková.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Žilina

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 6 996
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 6 868
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 121
  4. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 5 637
  5. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 234
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 831
  7. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 624
  8. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 442
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu