Piatok, 18. jún, 2021 | Meniny má VratislavKrížovkyKrížovky

V Žilinskom kraji je dvadsať registrovaných páleníc

Ich prevádzkovatelia majú viacero povinností, colný úrad ich pravidelne kontroluje.

Domáce pálenie je legálne, podmienky sú však prísne.  Domáce pálenie je legálne, podmienky sú však prísne. (Zdroj: Petit Press)

ŽILINA. Dvadsať. Presne toľko legálnych páleníc ovocia je aktuálne registrovaných v Žilinskom kraji. Väčšina sa nachádza v turčianskom a žilinskom regióne, ale po dve sú aj na Orave, Kysuciach a Liptove. Colníci v nich ročne vykonajú v priemere 220 kontrol.

Prevádzkovatelia majú viacero povinností

„Všetci títo prevádzkovatelia páleníc sú registrovaní na colnom úrade a majú vydané osvedčenie pre prevádzkovateľa liehovarníckeho závodu na pestovateľské pálenie ovocia. Z registrácie im vyplývajú aj určité povinnosti. Musia oznámiť nielen začatie a ukončenie prevádzkovania pálenice, ale aj začatie, zastavenie a predpokladané ukončenie alebo prerušenie výroby liehu, napríklad pri poruche zariadenia. O všetkých pestovateľov, ktorým vyrobia lieh, musia viesť evidenciu,“ hovorí Božena Chríbiková, hovorkyňa Colného úradu v Žiline.

Skryť Vypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: Začnite konať, ľudia vyzvali na záchranu zámku v Kunerade Čítajte 

Na celý priebeh výroby pálenky dohliada zodpovedný zástupca, ktorý je v každej pálenici a zodpovedá za jej nezávadnosť. V liehovarníckom závode na pestovateľské pálenie ovocia sa uplatňuje zvýhodnenie vo forme zníženej sadzby na spotrebnú daň, čo však platí len na 43 litrov vyrobeného čistého liehu pre jedného pestovateľa a jeho domácnosť za jedno výrobné obdobie.

To trvá od 1. júla bežného roka do 30. júna nasledujúceho roka, čo niektorí pestovatelia nevedia a mýlia si ho s bežným rokom. Vtedy im môže vzniknúť nadlimitná výroba liehu a za prevyšujúce množstvo vypáleného destilátu musia odviesť plnú výšku spotrebnej dane. Vyrobený destilát môžu použiť len na vlastnú spotrebu, nesmie byť predmetom ďalšieho predaja.

Colníci vykonávajú kontroly

Na dodržiavanie predpisov v páleniciach dohliada príslušný colný úrad. Kontroly vykonáva vždy pred registráciou pálenice, kedy výrobné zariadenie aj meradlo na zisťovanie vyrobeného množstva alkoholu zabezpečia uzáverami. Ďalšie kontroly colníci realizujú pred samotným začatím výroby, v prípade jej prerušenia, ak sa vyskytne nejaká porucha a aj pri ukončení výroby. Colníci však kontrolujú prevádzkovateľov páleníc aj mimo týchto úkonov, napríklad pri daňových kontrolách.

Skryť Vypnúť reklamu

„Finančná správa upozorňuje, že do konca roku 2018 platia stále súčasné podmienky pálenia ovocia. Pestovatelia si ich preto nemôžu zamieňať za tie, ktoré budú platiť až od januára, keď zákon za presne definovaných pravidiel umožní aj súkromnú výrobu destilátu. Informácie o prijatých zmenách sú dostupné na portáli finančnej správy,“ dodala Chríbiková.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  3. Zázračná škola so zelenou strechou
  4. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  5. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  6. Crème de la crème po slovensky
  7. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  8. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  9. Po Slovensku na motorke
  10. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  1. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  2. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  3. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  4. Driverama má strategické partnerstvo s nemeckým Stop + Go
  5. Správna strava po tréningu: Siahnite po 100 % smoothie a šťavách
  6. Zázračná škola so zelenou strechou
  7. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  8. Crème de la crème po slovensky
  9. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  10. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 27 595
  2. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 11 708
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 11 667
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 8 342
  5. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 7 458
  6. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 7 374
  7. Po Slovensku na motorke 6 024
  8. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 5 770
  9. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 259
  10. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 4 105
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Ako si vybrať turistickú obuv? Poradí vám Lukáš Majerčák, expert z Intersportu.

Radí expert Lukáš Majerčák zo spoločnosti Intersport.


5 h
Tréner MŠK Žilina Pavol Staňo počas dnešného stretnutia s novinármi.

Prípravné zápasy pred ročníkom 2021/2022 klopú na dvere.


18 h

Diskusiu sledujte naživo vo štvrtok o 14. hodine.


15. jún

V rebríčku sa okrem Žilinskej univerzity v Žiline umiestnilo ďalších päť slovenských univerzít.


20 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Nečakaná správa o skone Júliusa Kohúta zasiahla mnohých.


20 h

Ľudia nemajú šancu na voľný prístup k vodnej ploche.


17. jún

Zásahový tím evidoval o výskyte medvedice v dedine vyše 70 hlásení a sťažností.


23 h

K príčine smrti sa vyjadria, až keď budú k dispozícii laboratórne výsledky. Predbežne to s očkovaním nesúvislo.


15. jún

Už ste čítali?