Počas Primátorského dňa, ktorý sa konal v prvý októbrový piatok na Mariánskom námestí, sa žilinské Živeniarky v spolupráci s mestom Žilina a Krajským kultúrnym strediskom (KKS) v Žiline už štvrtýkrát podujali verejnosti ponúknuť v sprievodnom podujatí „Žilinský kapustný deň“ viaceré kapustné jedlá.
Menu obsahovalo kapustné polievky, halušky, fliačky, zabíjačkovú kašu s kapustou, úhrabky či viac druhov pečiva s kapustou, najmä osúchov s kyslou i sladkou kapustou. Mesto Žilina sa okrem finančnej podpory tohto podujatia postaralo aj o zabezpečenie technického vybavenia.
Prechádzajúce tri ročníky mali skôr komornú atmosféru. Najskôr sa akcia konala pred Makovického domom, potom na nádvorí Mestského divadla a vlani, za nepriaznivého počasia, na Mariánskom námestí. Tentoraz babie leto a propagácia mesta i KKS prilákali veľa ľudí. Všetky výrobky, aj vďaka chutnej príprave Živeniarok, sa predali skôr, ako sa ukončila ich propagácia.
Múzeum získalo vzácny nábytok z prvej polovice 20. storočia ČítajteČlenky žilinskej Živeny ocenili spätnú väzbu prítomných, ktorí apelovali najmä na väčšie množstvo kapustných jedál a rozšírenie ponuky o strúhanú čerstvú kapustu, surovú kyslú kapustu či o kapustnú vodu.
Na základe týchto podnetov, rovnako ako aj veľkej návštevnosti podujatia, už dnes premýšľajú o zapojení väčšieho počtu svojich členiek. Zapojiť by sa mohlo i viac škôl verejného stravovania či niektorí z veľkopestovateľov kapusty.
Ďalším návrhom od návštevníkov bolo, aby podujatie začalo v popoludňajších hodinách. Nech aj ľudia, ktorí sa vracajú zo zamestnania, majú možnosť navštíviť Primátorský deň. Zúčastnení si počas neho mohli pozrieť bohatý kultúrny program, ktorý zabezpečilo KKS v Žiline. Členky MO Živena – SSŽ Žilina sa zhodli, že išlo o vydarené podujatie, ktoré by bez podpory mesta iba ťažko zorganizovali.
Autor: Martina Pazderníková, Danka Daníková