Počas Primátorského dňa, ktorý sa konal v prvý októbrový piatok na Mariánskom námestí, sa žilinské Živeniarky v spolupráci s mestom Žilina a Krajským kultúrnym strediskom (KKS) v Žiline už štvrtýkrát podujali verejnosti ponúknuť v sprievodnom podujatí „Žilinský kapustný deň“ viaceré kapustné jedlá.
Menu obsahovalo kapustné polievky, halušky, fliačky, zabíjačkovú kašu s kapustou, úhrabky či viac druhov pečiva s kapustou, najmä osúchov s kyslou i sladkou kapustou. Mesto Žilina sa okrem finančnej podpory tohto podujatia postaralo aj o zabezpečenie technického vybavenia.
Prechádzajúce tri ročníky mali skôr komornú atmosféru. Najskôr sa akcia konala pred Makovického domom, potom na nádvorí Mestského divadla a vlani, za nepriaznivého počasia, na Mariánskom námestí. Tentoraz babie leto a propagácia mesta i KKS prilákali veľa ľudí. Všetky výrobky, aj vďaka chutnej príprave Živeniarok, sa predali skôr, ako sa ukončila ich propagácia.

Členky žilinskej Živeny ocenili spätnú väzbu prítomných, ktorí apelovali najmä na väčšie množstvo kapustných jedál a rozšírenie ponuky o strúhanú čerstvú kapustu, surovú kyslú kapustu či o kapustnú vodu.
Na základe týchto podnetov, rovnako ako aj veľkej návštevnosti podujatia, už dnes premýšľajú o zapojení väčšieho počtu svojich členiek. Zapojiť by sa mohlo i viac škôl verejného stravovania či niektorí z veľkopestovateľov kapusty.
Ďalším návrhom od návštevníkov bolo, aby podujatie začalo v popoludňajších hodinách. Nech aj ľudia, ktorí sa vracajú zo zamestnania, majú možnosť navštíviť Primátorský deň. Zúčastnení si počas neho mohli pozrieť bohatý kultúrny program, ktorý zabezpečilo KKS v Žiline. Členky MO Živena – SSŽ Žilina sa zhodli, že išlo o vydarené podujatie, ktoré by bez podpory mesta iba ťažko zorganizovali.
Autor: Martina Pazderníková, Danka Daníková