ŽILINA. Stravovanie v nemocnici nie je ideálne nikde na Slovensku. V žilinskej nemocnici, kde prevádzkuje jedáleň samotná nemocnica a kde pripravujú stravu pre zamestnancov i pacientov, majú však problém aj so samotným zariadením.
Staré zariadenie
„Jedáleň, rovnako ako nemocnica, tlačí pred sebou modernizačný dlh z minulosti a jej vybavenie potrebuje väčšiu obnovu. V rámci našich finančných možností postupne modernizujeme, no potrebujeme vymeniť staršie tácky, poklopy na jedlo či ďalšie vybavenie a prístroje, na ktoré však, bohužiaľ, nemáme momentálne schválené finančné prostriedky,“ priblížila najväčšie problémy hovorkyňa žilinskej nemocnice Lenka Záteková. Aj napriek tomu robia zmeny aj v tejto oblasti.
„Tento rok sme zvýšili surovinovú hodnotu jedla na celodennú stravu, darí sa nám tiež obnovovať niektoré technologické zariadenia, vďaka čomu sa strava ľahšie pripravuje.“
Aj v žilinskej nemocnici dostali hygienické balíčky ČítajteNespokojnosť pacientov podľa vedenia vychádza práve z dôvodu rôznych diét, ktoré musia vzhľadom na ich zdravotný stav dodržiavať.
„Pacienti si často neuvedomujú, že naordinovaná diéta môže byť napríklad i neslaná, čo znamená, že ich jedlo musí mať významné obmedzenie soli, čím získava úplne inú chuť, než na akú je pacient doma zvyknutý,“ myslí si Záteková.
Aj preto navštevujú oddelenia a prostredníctvom nutričných terapeutov vysvetľujú potrebu prípravy jedál daným spôsobom.
Problémom je aj estetika jedla
„Keďže je strava prevážaná z jedálne na oddelenia, využívame podzemné spojovacie chodby, ktoré majú v niektorých častiach nerovný povrch. Môže sa preto stať, že strava po ceste znečistí tácku a podávanie jedla je tak menej estetické.