Čičmany: Obcou sa ozývali rany z bičov

Čičmanmi sa dnes ozývali rany od plieskania bičmi. Ako sa plieska bičom si tam vyskúšali záujemcovia počas školy, ktorú pripravil ľudový umelec Martin Brxa z Turian.

Martin Brxa učil v Čičmanoch plieskať bičom. Martin Brxa učil v Čičmanoch plieskať bičom. (Zdroj: TASR)

"Hlavné posolstvo, ktoré sa snažím preniesť medzi dnešných ľudí, je, aby sa staré majstrovstvo a dedičstvo, ktoré máme, nestratilo, ale aby tá technika a spôsob plieskania boli zachované. Aby ľudia vedeli, že takýto nástroj existoval a nie je to len nástroj, ktorý visí niekde na klinci, ale aj dnešného človeka oslovuje a cíti potrebu použiť bič ako športové náčinie," povedal pre TASR Brxa.

Prečítajte si tiež: Kedysi krásne územie, dnes hanba Žiliny. Čistili územie pod estakádou Čítajte 

Pastiersky bič sa podľa neho používa aj ako signálny a hudobný nástroj, keďže ho používali ku spievaniu. "Používali ho na salašoch na dorozumievanie sa, zo salašu na salaš alebo medzi valachmi. A čo je dôležité, tento nástroj sa používa vždy na organizáciu. Organizáciu niekoho a niečoho, buď to bol dobytok alebo to boli veľakrát ľudia. Používal sa teda ako nástroj na ovládanie alebo trestanie," priblížil s tým, že bič dnes ľudia využívajú na vybitie energie, ktorú majú a pre dobrú náladu.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Školu plieskania bičom pripravil Brxa už po desiaty raz. S organizáciou akcie začal na popud jeho kamarátov, ktorí sa to chceli naučiť. "V prvom rade účastníkov kurzu učíme základné spôsoby plieskania. Je to plieskanie na Ďura, čo je jednoduchý spôsob. Je to točenie nad hlavou, potom sa zastane a bič sa vlastne otočí do protismeru, vtedy vytvorí vlnu, kde sa prenáša energia a na konci to pleskne. Neudrie to o zem, ale vlastne vo vzduchu," dodal ľudový umelec.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Žilina

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 005
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 6 945
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 123
  4. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 5 489
  5. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 235
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 835
  7. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 624
  8. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 464
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu