UNIZA búra mýty o školskom stravovaní

Študentov na UNIZA v akademickom roku 2018/2019 čakajú samé príjemné novinky. Univerzita dokončila renováciu budovy AR, prebieha niekoľko zaujímavých projektov, pribudne viac zelene a na svoje si prídu aj labužníci. Chrumkavé bagety, lahodné zákusky a v neposlednom rade FCC pult so zdravým jedlom – to si zamiluje každý!

Slávnostné otvorenie FCC pultu v Novej Menze.Slávnostné otvorenie FCC pultu v Novej Menze.

Minulý rok skončila modernizácia výdajňa na Fakulte bezpečnostného inžinierstva, tento rok na Fakulte riadenia a informatiky. Tým sa však všetko len začalo, nakoľko Stravovacie zariadenie Menza (ZS Menza) má pod správou dokopy 7 výdajní.

,,Zavedením FCC – pultu čerstvého jedla sme sa stali lídrami v inováciách a dovoľujem si tvrdiť, že naša strava spĺňa všetky očakávania moderného jedla. Či už v podaní, spôsobe varenia, nutričnej a výživovej hodnoty,“ vysvetľuje riaditeľka SZ Menza Ing. Daniela Slováková, ktorá sa do ambicióznych plánov pustila s elánom: „Vždy bolo naším cieľom zlepšovať kvalitu poskytovaných služieb. Samozrejme, v prvom rade ide o kvalitu jedla, ktorú sa nám darí držať na vysokej úrovni. Dôležité je však aj spríjemniť študentom a zamestnancom prostredie, v ktorom sa stravujú. Vďaka spoločnej práci sa nám darí postupne renovovať, prinášať nové postupy a technológie. Veríme, že spokojnosť našich stravníkov bude len rásť a určite s premenami nekončíme. Tešíme sa na nové príležitosti v budúcnosti.“

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Aké všetky novinky prináša SZ Menza v novom akademickom roku? V stredu 05. septembra 2018 bol slávnostne otvorený nový pult vo výdajni Nová Menza pod názvom „Front Cooking Center“ (FCC), ktorý je vo svete veľmi obľúbený. Jedlo bude pripravované priamo pred študentmi a zamestnancami, a teda budú môcť vidieť, z akých surovín a za akých podmienok sa jedlo pripravuje. Kuchári budú pri príprave týchto jedál priamo s top kuchármi z celého Slovenska a blízkeho zahraničia. FCC pult bude otvorený od 7 hod. a bude možné si vybrať z ponuky teplých a studených raňajok. Pult sa bude môcť využívať až do 18 hod. od pondelka do štvrtku. Novinkou na Novej menze bude tiež pokladňa a chladený samoobslužný pult, kde bude možné zakúpiť zákusky, prípadne iné produkty.

SkryťVypnúť reklamu

Zmeny nastali aj v obstarávaní surovín. Spolu s oddelením pre verejné obstarávanie bolo pripravené obstaranie surovín tak, aby splnili vysoké očakávania: obstarávajú sa hranolky vysokej kvality, ktoré sa tepelne neupravujú vysmážaním, ale v špeciálnych konvektomatoch. Vysúťažený bol dodávateľ čerstvých rýb, ktoré sa budú objavovať na pulte v FCC. Stále viac zaraďujeme na jedálny lístok suroviny ako kuskus, pohánka či bulgur. Máme dodávateľa na špeciálne druhy mäsa ako králičie, jelenie alebo kačacie. Jedlá v FCC pulte sú obohatené či už o čerstvú, ale aj dusenú či gratinovanú zeleninu. Nielen v smere surovín bola úspešná spolupráca s oddelením pre verejné obstarávanie. Vysúťažené boli aj najšpičkovejšie technologické zariadenia. Ráno prídu kuchári do práce a mäso pre nový pult je uvarené, či upečené. Tieto nové technológie umožnia nielen bohatšiu ponuku jedál, zároveň v surovinách ponechajú všetky živiny. Kuchári sa celé leto venovali týmto technológiám a absolvovali aj mnoho školení, aby už na jeseň boli pripravení.

SkryťVypnúť reklamu

Dňa 7. septembra 2018 bola slávnostné otvorená aj novozrekonštruovaná výdajňa v budove AR, ktorej premena spočíva aj v zdvojnásobnení počtu miest na sedenie a denne tu bude okrem iného dovážané jedlo z FCC pultu z Novej Menzy.

V Kafetérii v hlavnej budove UNIZA budú novinkami nový výber chutných zákuskov a plnený automat s tzv. chladenou stravou, ktorá sa vyrába v Novej menze.

Žilinská univerzita v Žiline je moderná vysoká škola univerzitného typu s bohatou tradíciou. Na siedmich fakultách (Fakulta prevádzky a ekonomiky dopravy a spojov, Strojnícka fakulta, Elektrotechnická fakulta, Stavebná fakulta, Fakulta riadenia a informatiky, Fakulta bezpečnostného inžinierstva a Fakulta humanitných vied) aktuálne vzdeláva takmer 8 000 študentov spolu v 180 akreditovaných študijných programoch vo všetkých formách a stupňoch vysokoškolského štúdia. Na Žilinskej univerzite v Žiline úspešne ukončilo štúdium doteraz takmer 80 000 absolventov, z toho 2 200 zahraničných. Na univerzite pôsobí viac ako 1 500 zamestnancov, z toho 650 vysokoškolských učiteľov. Svojou viac ako šesťdesiatročnou históriou zaujíma popredné miesto v slovenskom vzdelávacom priestore, a to nielen počtom študentov, ponukou akreditovaných študijných programov, ale najmä výraznými výskumnými a medzinárodnými aktivitami.

Autor: Martina Slavíková

Žilinská univerzita v Žiline

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Žilina

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 106
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 778
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 159
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 072
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 216
  6. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 084
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 051
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 005
  1. Elena Antalová: Prečo vzdávajú vďaky len Červenej armáde?
  2. Martin Fronk: Park svätej Anny: Tam, kde spí čas a duša ticho dýcha
  3. Soňa Kallová: Slovenská železničná spoločnosť zvýšila cestovné v Tatrách o 400%. Pri kúpe v pokladni o 500%.
  4. Viktor Pamula: Stojím za Viktorom Vinczem.
  5. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  6. Adriana Kerestešová: Bol raz jeden bohatý človek, ktorý pred chudobou zatváral oči
  7. Jozef Varga: Poklony Fica diktátorom platíme z nášho spoločného...
  8. Mária Romaňáková: Prestáva sa čítať malým deťom?
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 28 788
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 16 888
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 616
  4. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 8 180
  5. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 7 679
  6. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 7 665
  7. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 7 159
  8. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 6 915
  1. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  2. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  3. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
  4. Tupou Ceruzou: Pandemická
  5. Radko Mačuha: "Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe" dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  6. Věra Tepličková: Keď sa Lojza Hlinu bojí už aj generál
  7. Marcel Rebro: Aká krajina, taký hokej
  8. Tupou Ceruzou: Krížovka
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Elena Antalová: Prečo vzdávajú vďaky len Červenej armáde?
  2. Martin Fronk: Park svätej Anny: Tam, kde spí čas a duša ticho dýcha
  3. Soňa Kallová: Slovenská železničná spoločnosť zvýšila cestovné v Tatrách o 400%. Pri kúpe v pokladni o 500%.
  4. Viktor Pamula: Stojím za Viktorom Vinczem.
  5. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  6. Adriana Kerestešová: Bol raz jeden bohatý človek, ktorý pred chudobou zatváral oči
  7. Jozef Varga: Poklony Fica diktátorom platíme z nášho spoločného...
  8. Mária Romaňáková: Prestáva sa čítať malým deťom?
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 28 788
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 16 888
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 616
  4. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 8 180
  5. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 7 679
  6. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 7 665
  7. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 7 159
  8. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 6 915
  1. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  2. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  3. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
  4. Tupou Ceruzou: Pandemická
  5. Radko Mačuha: "Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe" dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  6. Věra Tepličková: Keď sa Lojza Hlinu bojí už aj generál
  7. Marcel Rebro: Aká krajina, taký hokej
  8. Tupou Ceruzou: Krížovka

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu