FOTO: V Dolnom Hričove sa súťažilo vo varení fazuľovice

Majstrovstvá sa konali po tretíkrát.

Po navarení sa po fazuľovaci iba zaprášilo. Po navarení sa po fazuľovaci iba zaprášilo. (Zdroj: BRANISLAV KOSCELNÍK)

DOLNÝ HRIČOV. Fazuľovicu na rôzne spôsoby si mohli v sobotu vychutnať stovky milovníkov tradičnej gastronómie v Dolnom Hričove. Šesť tímov súťažilo v uvoľnenej atmosfére na kuchárskych majstrovstvách. Kým oni varili, stovky návštevníkov sa v príjemnom počasí zabávalo, popíjalo a po dovarení aj pochutnávalo na hustej polievke z fazule a údeného mäsa

Súťažiaci si kotlíky na otvorenom ohni postavili v areáli ihriska. Niektorí oprášili recepty svojich starých mám, iní sa do varenia jedného z najtradičnejších pokrmov snažili vniesť moderné gastronomické postupy alebo verili svojim vlastným chuťovým pohárikom.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Prečítajte si tiež: Stredoveké boje už pri Jasenove neuvidíte. Utgard sa odsťahoval na Liptov Čítajte 

„Čierna fazuľa, päť údených kolien, dva a pol kilogramu klobás, zemiaky, cesnak, majoránka, štyri druhy papriky,“ prezradil zloženie súťažnej fazuľovice Miloš Kúdelčík z tímu Hochštaplerov.

Tvrdí, že kedysi ako deti jedávali inú fazuľovicu. „Stará mama varila na kyslo. Tam sa dali zemiaky, kožka zo slaniny, urobila sa zápraška z múky a na koniec sa dávali slivky z kompótu a šťava. A bola veľmi dobrá.“

Varenie si užívali aj dvaja spolužiaci Ľubomír Pavlík a Ján Galo. Jeden varil, druhý ochutnával a dochucoval. Kuchársky šéf tímu Ľubomír Pavlík je na podobných súťažiach známa tvár. Podľa neho sa výborná fazuľovica nedá uvariť bez domácej bravčovej masti, kvalitného údeného mäsa a silného zeleninového vývaru.

Porote šéfovala kuchárska televízna hviezda Vilo Habo. Bez zaváhania povie, čo v tradičnej polievke nechce mať. „Nechcem, aby bola vo fazuľovici vegeta. Vegeta je všade. Aj mne vravia, že som všade. A ja na to odpovedám, že som všade ako vegeta,“ žartuje Habo.

SkryťVypnúť reklamu

A akou fazuľovicou by sa blysol on? „Musia v nej byť čerstvé bylinky, tymián, pažítka, domáce údeniny, údený chvost. Treba použiť vývar. Naše mamy síce varili na cibuľke, ale doba pokročila a ja by som to zalial vývarom. Zeleninu by som navyše ugriloval. A to je to nové, čo by som dal do jedla. Nemám rád, keď je fazuľa pikantná. Fazuľa by mala byť trochu nasladlá. Ja by som ju robil aj na karameli. Tá chuť musí vystreliť,“ sníva o dokonalej fazuľovici Vilo Habo a prirovnáva ju so šperkom.

Medzi degustátormi bola po tretíkrát aj hlavná kuchárka z miestnej školskej jedálne Katarína Milová. Prekvapuje tvrdením, že deťom tradičné jedlá chutia viac, ako moderné a po fazuľovej polievke zostávajú prázdne taniere.

„Varíme klasickú fazuľu na kyslo podľa noriem, ktoré vydá ministerstvo, so zemiakmi alebo zeleninou. Je v nej kôpor a bravčové mäso na cibuľke. Deti ju majú veľmi radi. Varíme aj moderné jedlá, ale deti sú naučené skôr na klasiku. Nové recepty im až tak neberú,“ hovorí kuchárka.

SkryťVypnúť reklamu

V športovom areáli v Dolnom Hričove bolo v príjemnom počasí plno. Starosta Dolného Hričova Peter Zelník povedal, že v obci chceli zorganizovať netradičné podujatie a tak pred tromi rokmi voľba padla na fazuľu. Teší sa, že podujatie učí ľudí premýšľať o tradíciách v našich životoch. „Ľudia pochopili, že kultúru treba obohatiť aj o tradičné prvky. Zvyklosti sa totiž prejavovali aj v jedle a v jedlách našich starých materí.“

Putovnú varechu za najlepšiu fazuľovicu si po verdikte poroty napokon odniesli bratia Hujovci.

VIAC V TLAČENOM VYDANÍ TÝŽDENNÍKA MY ŽILINSKÉ NOVINY.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Žilina

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. Kam smerujú peniaze bohatých?
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  7. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  8. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  1. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  2. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  3. Kam smerujú peniaze bohatých?
  4. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  6. Záver vojny bol pre mnohých Slovákov životnou skúškou
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá
  8. LESY SR otvorili Poľanu: Nová cesta pre ľudí aj prírodu
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 15 942
  2. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 076
  3. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 5 971
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 096
  5. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 2 795
  6. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 598
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 418
  8. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody 2 341
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu