Streda, 21. október, 2020 | Meniny má UršuľaKrížovkyKrížovky

FOTO: V Dolnom Hričove sa súťažilo vo varení fazuľovice

Majstrovstvá sa konali po tretíkrát.

Po navarení sa po fazuľovaci iba zaprášilo. Po navarení sa po fazuľovaci iba zaprášilo. (Zdroj: BRANISLAV KOSCELNÍK)

DOLNÝ HRIČOV. Fazuľovicu na rôzne spôsoby si mohli v sobotu vychutnať stovky milovníkov tradičnej gastronómie v Dolnom Hričove. Šesť tímov súťažilo v uvoľnenej atmosfére na kuchárskych majstrovstvách. Kým oni varili, stovky návštevníkov sa v príjemnom počasí zabávalo, popíjalo a po dovarení aj pochutnávalo na hustej polievke z fazule a údeného mäsa

Súťažiaci si kotlíky na otvorenom ohni postavili v areáli ihriska. Niektorí oprášili recepty svojich starých mám, iní sa do varenia jedného z najtradičnejších pokrmov snažili vniesť moderné gastronomické postupy alebo verili svojim vlastným chuťovým pohárikom.

Skryť Vypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: Stredoveké boje už pri Jasenove neuvidíte. Utgard sa odsťahoval na Liptov Čítajte 

„Čierna fazuľa, päť údených kolien, dva a pol kilogramu klobás, zemiaky, cesnak, majoránka, štyri druhy papriky,“ prezradil zloženie súťažnej fazuľovice Miloš Kúdelčík z tímu Hochštaplerov.

Tvrdí, že kedysi ako deti jedávali inú fazuľovicu. „Stará mama varila na kyslo. Tam sa dali zemiaky, kožka zo slaniny, urobila sa zápraška z múky a na koniec sa dávali slivky z kompótu a šťava. A bola veľmi dobrá.“

Varenie si užívali aj dvaja spolužiaci Ľubomír Pavlík a Ján Galo. Jeden varil, druhý ochutnával a dochucoval. Kuchársky šéf tímu Ľubomír Pavlík je na podobných súťažiach známa tvár. Podľa neho sa výborná fazuľovica nedá uvariť bez domácej bravčovej masti, kvalitného údeného mäsa a silného zeleninového vývaru.

Porote šéfovala kuchárska televízna hviezda Vilo Habo. Bez zaváhania povie, čo v tradičnej polievke nechce mať. „Nechcem, aby bola vo fazuľovici vegeta. Vegeta je všade. Aj mne vravia, že som všade. A ja na to odpovedám, že som všade ako vegeta,“ žartuje Habo.

Skryť Vypnúť reklamu

A akou fazuľovicou by sa blysol on? „Musia v nej byť čerstvé bylinky, tymián, pažítka, domáce údeniny, údený chvost. Treba použiť vývar. Naše mamy síce varili na cibuľke, ale doba pokročila a ja by som to zalial vývarom. Zeleninu by som navyše ugriloval. A to je to nové, čo by som dal do jedla. Nemám rád, keď je fazuľa pikantná. Fazuľa by mala byť trochu nasladlá. Ja by som ju robil aj na karameli. Tá chuť musí vystreliť,“ sníva o dokonalej fazuľovici Vilo Habo a prirovnáva ju so šperkom.

Medzi degustátormi bola po tretíkrát aj hlavná kuchárka z miestnej školskej jedálne Katarína Milová. Prekvapuje tvrdením, že deťom tradičné jedlá chutia viac, ako moderné a po fazuľovej polievke zostávajú prázdne taniere.

„Varíme klasickú fazuľu na kyslo podľa noriem, ktoré vydá ministerstvo, so zemiakmi alebo zeleninou. Je v nej kôpor a bravčové mäso na cibuľke. Deti ju majú veľmi radi. Varíme aj moderné jedlá, ale deti sú naučené skôr na klasiku. Nové recepty im až tak neberú,“ hovorí kuchárka.

Skryť Vypnúť reklamu

V športovom areáli v Dolnom Hričove bolo v príjemnom počasí plno. Starosta Dolného Hričova Peter Zelník povedal, že v obci chceli zorganizovať netradičné podujatie a tak pred tromi rokmi voľba padla na fazuľu. Teší sa, že podujatie učí ľudí premýšľať o tradíciách v našich životoch. „Ľudia pochopili, že kultúru treba obohatiť aj o tradičné prvky. Zvyklosti sa totiž prejavovali aj v jedle a v jedlách našich starých materí.“

Putovnú varechu za najlepšiu fazuľovicu si po verdikte poroty napokon odniesli bratia Hujovci.

VIAC V TLAČENOM VYDANÍ TÝŽDENNÍKA MY ŽILINSKÉ NOVINY.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  2. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  4. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  5. Vitajte v postapokalyptickom svete
  6. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  7. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  8. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  9. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  10. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  1. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  2. Vitajte v postapokalyptickom svete
  3. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  4. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  5. Päť chýb pri zateplení strechy
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Prebudili ste sa už v sude, sene alebo teepee? Je to zážitok!
  9. Počas pandémie je dôležité aj správne kúrenie
  10. Bezbariérové vozidlo
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 29 865
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 15 837
  3. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 14 797
  4. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 13 570
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 674
  6. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 11 464
  7. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 584
  8. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 536
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 364
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 135
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Žilina hlási 80 prípadov. Ako je na tom žilinský región?

V nemocniciach je hospitalizovaných 844 pacientov.

Testovanie na nový koronavírus.

Žilinská nemocnica otvorila Pandemický pavilón. Už má v ňom piatich pacientov

Aktuálne je pozitívnych už 57 zamestnancov žilinskej nemocnice.

Pandemický pavilón FNSP Žilina.

BYTČA: Lúpež, vyhrážanie i poškodzovanie majetku. Mladík si poriadne zavaril

Na obvineného muža policajti spracovali podnet na návrh na jeho vzatie do väzby.

V III. lige kraľuje nezastaviteľný Hundák, v I. a II. triede na čele pätnásťgóloví strelci

Zápasy regionálnych či oblastných futbalových súťaží tento rok už pravdepodobne neuvidíme, väčšina duelov z jesennej porcie je však už za nami. Preto sme sa pozreli, ako vyzerajú poradie strelcov v jednotlivých súťažiach.

Daniel Hundák (druhý zľava) a Peter Jasenovský (tretí zľava) patria nielen medzi najlepších strelcov Bánovej, ale aj celej III. ligy.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Vojaci kontrolujú miesta určené na testovanie Oravcov

Samosprávy musia do piatka rána pripraviť priestory, kde sa uskutočnia odbery. Oravcov budú testovať trikrát.

Koronavírus si vyžiadal prvú obeť z radov zdravotníkov

Obvodný lekár v Lokci podľahol ochoreniu COVID-19, mal len 48 rokov.

V nemocnici v Čadci zomrel pacient na COVID-19

Čadca je červeným okresom, Kysucké Nové Mesto ostáva oranžovým.

Už ste čítali?