Nedeľa, 17. január, 2021 | Meniny má NatašaKrížovkyKrížovky

FOTO: V Dolnom Hričove sa súťažilo vo varení fazuľovice

Majstrovstvá sa konali po tretíkrát.

Po navarení sa po fazuľovaci iba zaprášilo. Po navarení sa po fazuľovaci iba zaprášilo. (Zdroj: BRANISLAV KOSCELNÍK)

DOLNÝ HRIČOV. Fazuľovicu na rôzne spôsoby si mohli v sobotu vychutnať stovky milovníkov tradičnej gastronómie v Dolnom Hričove. Šesť tímov súťažilo v uvoľnenej atmosfére na kuchárskych majstrovstvách. Kým oni varili, stovky návštevníkov sa v príjemnom počasí zabávalo, popíjalo a po dovarení aj pochutnávalo na hustej polievke z fazule a údeného mäsa

Súťažiaci si kotlíky na otvorenom ohni postavili v areáli ihriska. Niektorí oprášili recepty svojich starých mám, iní sa do varenia jedného z najtradičnejších pokrmov snažili vniesť moderné gastronomické postupy alebo verili svojim vlastným chuťovým pohárikom.

Skryť Vypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: Stredoveké boje už pri Jasenove neuvidíte. Utgard sa odsťahoval na Liptov Čítajte 

„Čierna fazuľa, päť údených kolien, dva a pol kilogramu klobás, zemiaky, cesnak, majoránka, štyri druhy papriky,“ prezradil zloženie súťažnej fazuľovice Miloš Kúdelčík z tímu Hochštaplerov.

Tvrdí, že kedysi ako deti jedávali inú fazuľovicu. „Stará mama varila na kyslo. Tam sa dali zemiaky, kožka zo slaniny, urobila sa zápraška z múky a na koniec sa dávali slivky z kompótu a šťava. A bola veľmi dobrá.“

Varenie si užívali aj dvaja spolužiaci Ľubomír Pavlík a Ján Galo. Jeden varil, druhý ochutnával a dochucoval. Kuchársky šéf tímu Ľubomír Pavlík je na podobných súťažiach známa tvár. Podľa neho sa výborná fazuľovica nedá uvariť bez domácej bravčovej masti, kvalitného údeného mäsa a silného zeleninového vývaru.

Porote šéfovala kuchárska televízna hviezda Vilo Habo. Bez zaváhania povie, čo v tradičnej polievke nechce mať. „Nechcem, aby bola vo fazuľovici vegeta. Vegeta je všade. Aj mne vravia, že som všade. A ja na to odpovedám, že som všade ako vegeta,“ žartuje Habo.

Skryť Vypnúť reklamu

A akou fazuľovicou by sa blysol on? „Musia v nej byť čerstvé bylinky, tymián, pažítka, domáce údeniny, údený chvost. Treba použiť vývar. Naše mamy síce varili na cibuľke, ale doba pokročila a ja by som to zalial vývarom. Zeleninu by som navyše ugriloval. A to je to nové, čo by som dal do jedla. Nemám rád, keď je fazuľa pikantná. Fazuľa by mala byť trochu nasladlá. Ja by som ju robil aj na karameli. Tá chuť musí vystreliť,“ sníva o dokonalej fazuľovici Vilo Habo a prirovnáva ju so šperkom.

Medzi degustátormi bola po tretíkrát aj hlavná kuchárka z miestnej školskej jedálne Katarína Milová. Prekvapuje tvrdením, že deťom tradičné jedlá chutia viac, ako moderné a po fazuľovej polievke zostávajú prázdne taniere.

„Varíme klasickú fazuľu na kyslo podľa noriem, ktoré vydá ministerstvo, so zemiakmi alebo zeleninou. Je v nej kôpor a bravčové mäso na cibuľke. Deti ju majú veľmi radi. Varíme aj moderné jedlá, ale deti sú naučené skôr na klasiku. Nové recepty im až tak neberú,“ hovorí kuchárka.

Skryť Vypnúť reklamu

V športovom areáli v Dolnom Hričove bolo v príjemnom počasí plno. Starosta Dolného Hričova Peter Zelník povedal, že v obci chceli zorganizovať netradičné podujatie a tak pred tromi rokmi voľba padla na fazuľu. Teší sa, že podujatie učí ľudí premýšľať o tradíciách v našich životoch. „Ľudia pochopili, že kultúru treba obohatiť aj o tradičné prvky. Zvyklosti sa totiž prejavovali aj v jedle a v jedlách našich starých materí.“

Putovnú varechu za najlepšiu fazuľovicu si po verdikte poroty napokon odniesli bratia Hujovci.

VIAC V TLAČENOM VYDANÍ TÝŽDENNÍKA MY ŽILINSKÉ NOVINY.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  2. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  3. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  4. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  5. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  7. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  8. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  9. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  10. Tipni si na Petru Vlhovú a získaj 10 eur
  1. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  2. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  3. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  6. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  7. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  9. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  10. TOMRA víta kľúčový krok k spusteniu systému zálohovania
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 21 425
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 15 707
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 7 969
  4. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 488
  5. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 7 406
  6. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 124
  7. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 6 327
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 293
  9. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 143
  10. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 5 934
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Hokejisti Žiliny na ilustračnom zábere.

KUNERAD: Nielen zámok, ale aj park. Noví majitelia chystajú údržbu zelene

Plánujú tiež vytvoriť architektonickú štúdiu parku.

Zámok Kunerád po zakonzervovaní

SHMÚ: Na severe Slovenska môže byť v nedeľu v noci až mínus 25 stupňov Celzia

Výstraha druhého stupňa platí pre celý Žilinský kraj.

Ilustračné foto

FOTO: Pozrite si výhľady z rozhľadne v Divinke a neskutočnú zimnú idylku

Rozhľadna ponúka výhľady na Divinku, Žilinu i Hričovskú priehradu.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Odišiel Ján Bartík

Hokejová rodina v Nitre stratila jedného zo svojich dlhoročných členov.

Vláda predĺžila zákaz vychádzania. Čaká nás testovanie, štátu majú pomôcť mestá a obce

Skríningové testovanie sa začne v pondelok 18. januára a potrvá do utorka 26. januára.

Druhý deň testovania v Nitre: Miera pozitivity klesla pod percento

Otestovať sa prišlo vyše 14-tisíc ľudí. Pozitívnych bolo podstatne menej ako pred týždňom.

Už ste čítali?