Štvrtok, 21. február, 2019 | Meniny má Eleonóra

FOTO: V Dolnom Hričove sa súťažilo vo varení fazuľovice

Majstrovstvá sa konali po tretíkrát.

Po navarení sa po fazuľovaci iba zaprášilo. Po navarení sa po fazuľovaci iba zaprášilo. (Zdroj: BRANISLAV KOSCELNÍK)

DOLNÝ HRIČOV. Fazuľovicu na rôzne spôsoby si mohli v sobotu vychutnať stovky milovníkov tradičnej gastronómie v Dolnom Hričove. Šesť tímov súťažilo v uvoľnenej atmosfére na kuchárskych majstrovstvách. Kým oni varili, stovky návštevníkov sa v príjemnom počasí zabávalo, popíjalo a po dovarení aj pochutnávalo na hustej polievke z fazule a údeného mäsa

Súťažiaci si kotlíky na otvorenom ohni postavili v areáli ihriska. Niektorí oprášili recepty svojich starých mám, iní sa do varenia jedného z najtradičnejších pokrmov snažili vniesť moderné gastronomické postupy alebo verili svojim vlastným chuťovým pohárikom.

Prečítajte si tiež: Stredoveké boje už pri Jasenove neuvidíte. Utgard sa odsťahoval na Liptov

„Čierna fazuľa, päť údených kolien, dva a pol kilogramu klobás, zemiaky, cesnak, majoránka, štyri druhy papriky,“ prezradil zloženie súťažnej fazuľovice Miloš Kúdelčík z tímu Hochštaplerov.

Tvrdí, že kedysi ako deti jedávali inú fazuľovicu. „Stará mama varila na kyslo. Tam sa dali zemiaky, kožka zo slaniny, urobila sa zápraška z múky a na koniec sa dávali slivky z kompótu a šťava. A bola veľmi dobrá.“

Varenie si užívali aj dvaja spolužiaci Ľubomír Pavlík a Ján Galo. Jeden varil, druhý ochutnával a dochucoval. Kuchársky šéf tímu Ľubomír Pavlík je na podobných súťažiach známa tvár. Podľa neho sa výborná fazuľovica nedá uvariť bez domácej bravčovej masti, kvalitného údeného mäsa a silného zeleninového vývaru.

Porote šéfovala kuchárska televízna hviezda Vilo Habo. Bez zaváhania povie, čo v tradičnej polievke nechce mať. „Nechcem, aby bola vo fazuľovici vegeta. Vegeta je všade. Aj mne vravia, že som všade. A ja na to odpovedám, že som všade ako vegeta,“ žartuje Habo.

A akou fazuľovicou by sa blysol on? „Musia v nej byť čerstvé bylinky, tymián, pažítka, domáce údeniny, údený chvost. Treba použiť vývar. Naše mamy síce varili na cibuľke, ale doba pokročila a ja by som to zalial vývarom. Zeleninu by som navyše ugriloval. A to je to nové, čo by som dal do jedla. Nemám rád, keď je fazuľa pikantná. Fazuľa by mala byť trochu nasladlá. Ja by som ju robil aj na karameli. Tá chuť musí vystreliť,“ sníva o dokonalej fazuľovici Vilo Habo a prirovnáva ju so šperkom.

Medzi degustátormi bola po tretíkrát aj hlavná kuchárka z miestnej školskej jedálne Katarína Milová. Prekvapuje tvrdením, že deťom tradičné jedlá chutia viac, ako moderné a po fazuľovej polievke zostávajú prázdne taniere.

„Varíme klasickú fazuľu na kyslo podľa noriem, ktoré vydá ministerstvo, so zemiakmi alebo zeleninou. Je v nej kôpor a bravčové mäso na cibuľke. Deti ju majú veľmi radi. Varíme aj moderné jedlá, ale deti sú naučené skôr na klasiku. Nové recepty im až tak neberú,“ hovorí kuchárka.

V športovom areáli v Dolnom Hričove bolo v príjemnom počasí plno. Starosta Dolného Hričova Peter Zelník povedal, že v obci chceli zorganizovať netradičné podujatie a tak pred tromi rokmi voľba padla na fazuľu. Teší sa, že podujatie učí ľudí premýšľať o tradíciách v našich životoch. „Ľudia pochopili, že kultúru treba obohatiť aj o tradičné prvky. Zvyklosti sa totiž prejavovali aj v jedle a v jedlách našich starých materí.“

Putovnú varechu za najlepšiu fazuľovicu si po verdikte poroty napokon odniesli bratia Hujovci.

VIAC V TLAČENOM VYDANÍ TÝŽDENNÍKA MY ŽILINSKÉ NOVINY.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Počuli ste už o integrovane pestovanej zelenine?
  2. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť
  3. Štefánka by Pulitzer
  4. Šesťročné dlhopisy teraz s výnosom až 7 % p.a.
  5. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť
  6. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny
  7. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  8. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  9. Šanca pre mladé talenty z oblasti umenia, vedy či športu
  10. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online
  1. Šesťročné dlhopisy teraz s výnosom až 7 % p.a.
  2. Štefánka by Pulitzer
  3. Počuli ste už o integrovane pestovanej zelenine?
  4. Konferencia - EU support for research
  5. Slovensko má zasiahnuť robotizácia
  6. Viete, aké sú najlepšie možnosti sporenia pre mladých?
  7. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť
  8. Hitem jsou cyklopočítače Mio - pro zábavu i výkon
  9. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny
  10. Ako založiť spoločnosť v Rakúsku
  1. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť 17 965
  2. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu 14 197
  3. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny 13 161
  4. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku 9 898
  5. Je lepšie menučko, alebo domáca strava? Týždeň sme varili doma 6 339
  6. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť 4 899
  7. Čo sa stalo s mojimi úsporami v druhom pilieri? 4 131
  8. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online 4 075
  9. Na dôchodok si možno sporíte zle. Šesť zásad správneho šetrenia 3 769
  10. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime 3 403

Hlavné správy z MY Žilina

Fiabáne zásah do kompetencií nevidí

Rozšírenie kompetencií budeme využívať len v mimoriadnych a opodstatnených prípadoch, tvrdí žilinský primátor.

Žilinský primátor Peter Fiabáne.

Primátor dostal právo rozhodovať o pol milióne

Peter Cibulka si myslí, že poslanci týmto krokom stratili nad rozpočtom kontrolu.

Peter Fiabáne (celkom vľavo) dostal od poslancov extra kompetencie.

Historický počin? Žilina bude mať v základnej zostave iba odchovancov

Netradičné rozhodnutie vysvetlil šéf klubu Jozef Antošík.

Na jeden z jarných duelov nastúpia Žilinčania v špeciálnej zostave.
Do jedinej kafilérie prúdia kamióny so živočíšnym odpadom z celého Slovenska.
Pacientku odovzdali záchranári posádke rýchlej zdravotnej pomoci.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

AKTUALIZOVANÉ 20. 2. o 9.14

V centre Nitry bude problém nakúpiť potraviny

Predajňu Billy v Mlynoch na čas zatvoria, aby ju zrekonštruovali.

Zlatica Kušnírová: Každý deň vyjde najavo nová špina

Uplynul rok od vraždy Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej.

Historický počin? Žilina bude mať v základnej zostave iba odchovancov

Netradičné rozhodnutie vysvetlil šéf klubu Jozef Antošík.

Vybrali SME

Už ste čítali?