Dovolenka v Chorvátsku? Ako si objednať rybu...

Chystáte sa s rodinou k „slovenskému moru“? Určite vás čaká množstvo zážitkov a pôžitkov. Čo by ste rozhodne nemali vynechať sú aj tradične pripravované pochúťky z miestnych rýb či plodov mora. V reštauráciách na vás doslova „pozerá“ bohatá ponuka. Ako sa v nej zorientovať?

V reštauráciách pri Jadranskom mori vám väčšinou ponúkajú menu vo viacerých jazykoch. Ak máte šťastie, nájdete v ňom aj slovenčinu či češtinu. Ale nie vždy to tak je. Aj keď vám obsluha rada odporučí najlepšie špeciality, niekedy je dobré vedieť, do čoho sa púšťate. Zvlášť, keď objednávate večeru svojim deťom. Možno sa vám bude hodiť stručný slovníček najčastejšie servírovaných rýb a morských plodov v chorvátskych reštauráciách:

brancin alebo lubin = morský ostriež, čo je jedna z najrozšírenejších bielych rýb Jadranu, ktoré ponúka pevné, diétne a pritom šťavnaté mäso bohaté na bielkoviny a vitamín B12

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

orada alebo podlanica = pražma, ktorá patrí medzi typické stredomorské ryby, má jemné mäso, pomerne málo kostí a tuku a je bohatá na bielkoviny

skuša = nám veľmi dobre známa makrela, ktorá patrí do skupiny dravých morských rýb s najvyšším obsahom omega-3 nenasýtených mastných kyselín

kovać = ryba po slovensky známa ako zeus ostnatý alebo ryba sv. Petra má veľmi krehké biele mäso, ktoré je pripravené veľmi rýchlo

oslić = morská šťuka známa u nás aj ako hejk/hake má chutné, pevné mäso s minimom tuku, ktoré sa dá upraviť na skutočne veľa spôsobov

girice = najobľúbenejšie drobné rybky – sardinky, ktoré môžete v Chorvátsku ochutnať najčastejšie obalené v múke a vysmažené na olivovom oleji

kozice = malé krevety, ktoré patria v gastronómii medzi najznámejšie a najobľúbenejšie kôrovce

SkryťVypnúť reklamu

lignje = kalamáre - obľúbené plody mora s veľmi mäkkým, bielym a zľahka sladkastým mäsom

Ryby na chorvátsky spôsob

Základnými ingredienciami na prípravu rýb v tejto prímorskej krajine sú olivový olej, morská soľ, petržlenová vňať, bobkový list, rozmarín a tiež cesnak. Chorvátski kuchári ryby najčastejšie pečú na grile (po chorvátsky „na žaru“), obľúbené je aj ich obaľovanie v cestíčku a praženie na oleji. K rybám sa podávajú väčšinou zemiaky s mangoldom, alebo si k nim môžete objednať zeleninový šalát, prípadne chlieb. Tu je niekoľko najznámejších špecialít, s ktorými sa v miestnych reštauráciách určite stretnete.

Pečeni brancin (Pečený morský ostriež)

Podľa tradičného spôsobu prípravy sa urobia najskôr do ryby zárezy a votrie sa do nich marináda z oleja, citróna, rozmarínu a petržlenu. Ryba sa upečie grile a pri pečení sa podlieva trochou bieleho vína. Podáva sa so zemiakmi, zeleninovým šalátom a chlebom.

SkryťVypnúť reklamu

Bakalar na mornarski (Treska na námornícky spôsob)

Treska sa najskôr nakrája na menšie kúsky a dá sa variť v slanej vode (v Chorvátsku je veľmi obľúbená sušená treska). Na pekáči sa vytvoria vrstvy ryby a zemiakov a každá vrstva sa poleje olivovým olejom a dochutí nasekaným cesnakom, petržlenovou vňaťou, korením a soľou. Na záver sa jedlo preleje vodou, kde sa varila treska a dá sa zapiecť.

Rižot s kozicama (Rizoto s malými krevetami)

Krevetky sa najskôr očistia a potom zľahka orestujú na olivovom oleji a dochutia zmesou korenia. Na panvicu sa k nim pridá zelenina, predvarená ryža a za stáleho miešania sa jedlo dokončí. Rizoto sa podáva s postrúhaným parmezánom.

Pri výbere rýb a morských plodov však buďte vždy radšej opatrní, najmä ak máte citlivejší žalúdok a objednávate jedlo deťom. V cudzom prostredí je náš tráviaci systém celkovo náchylnejší na možné infekcie. „V prípade rýb a morských živočíchov v dovolenkových destináciách sa rozhodne neodporúča jesť niečo, čo je vopred navarené. V reštauráciách si ich treba vyberať vždy čerstvé a počkať si na ich dostatočnú tepelnú úpravu,“ radí MUDr. Alžbeta Béderová, CSc., vedúca odboru podpory zdravia na Regionálnom úrade verejného zdravotníctva v Bratislave.

Ryba Žilina

Hlavnou „hviezdou“ kampane je zákazníkmi mimoriadne dobre prijatá Treska Cottage Exklusiv, ktorá kombináciou zloženia a chuti nemá konkurenciu.


Radi skúšate v kuchyni nové recepty? Vyskúšajte túto špecialitu.


Producent najobľúbenejšej tresky na Slovensku prišiel s ďalšou novinkou, ktorou približuje túto tradičnú špecialitu k ešte širšiemu okruhu zákazníkov.


SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Žilina

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček
  3. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  4. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  5. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  6. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  7. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  8. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  1. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  2. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  3. Najlepšie zdroje železa: čo jesť pri jeho nedostatku
  4. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  5. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  6. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  7. Ktoré signály tela predpovedajú mŕtvicu
  8. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 12 115
  2. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 9 441
  3. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii 4 933
  4. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia 3 699
  5. Koniec nálepkovaniu a predsudkom medzi kolegami u tohto predajcu 2 442
  6. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 % 2 366
  7. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky 2 044
  8. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček 2 041
  1. Ivan Čáni: Gröhling odpovedal Ficovi, mne a nám – občanom nie.
  2. Dušan Koniar: Brucho zašiješ, dušu nie
  3. Koloman Gore: Kto viac zarába: MMA alebo Clash of the Stars?
  4. Ján Valchár: Dve blbé správy od Putina
  5. Branislav Gröhling: Gröhling odpovedá Ficovi na list
  6. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho.
  7. Elena Antalová: T.č. majú nielen šancu prejaviť sa konzervatívni liberáli
  8. Tomas Hlavaty: Zastavme ich, bratia, ved sa ony stratia...
  1. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 28 602
  2. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať? 14 122
  3. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 13 703
  4. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 12 711
  5. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru 8 205
  6. Miroslav Galovič: Marečku, mohol si ostať legendou... (Mikroblog No 20) 7 970
  7. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 7 584
  8. Radko Mačuha: Hanba, uniklo ďalšie video Šimečkovej ženy. 5 951
  1. Věra Tepličková: Minulý týždeň bradavky, dnes brucho a triesla... postup je celkom jasný
  2. Radko Mačuha: Rozostavali sme Slovensko, hrdo vyhlasuje premiér Fico.
  3. Marcel Rebro: Naozaj prišla sloboda z východu? Prečo sme potom utekali na západ, pán Fico?
  4. Věra Tepličková: Možno príde aj kúzelník...
  5. Tupou Ceruzou: Toaleťák
  6. Monika Nagyova: Ako z Netflixu. Preskakoval mŕtvoly a bežal na skúšku do školy
  7. Věra Tepličková: Cesta slovenského Sizyfa do Moskvy alebo Nie je pre cholerika nič horšie, ako nemať možnosť ísť vyššie
  8. Roman Kebísek: Oslobodzujúci efekt Gauguinovej „lekcie maľovania“ na veko drevenej krabice
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Ilustračná snímka

V regiónoch sa stavia najmä v Žiline, Trnave a Košiciach.


a 1 ďalší 2

Tour de zvony sa uskutoční počas troch dní.


Keď sa povie skákací hrad, väčšina z nás si spomenie na detský smiech, nekonečné vyskakovanie a farebný svet radosti.


V Tatrách vďaka Lidlu rastie už takmer 2 300 000 nových stromov.


  1. Ivan Čáni: Gröhling odpovedal Ficovi, mne a nám – občanom nie.
  2. Dušan Koniar: Brucho zašiješ, dušu nie
  3. Koloman Gore: Kto viac zarába: MMA alebo Clash of the Stars?
  4. Ján Valchár: Dve blbé správy od Putina
  5. Branislav Gröhling: Gröhling odpovedá Ficovi na list
  6. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho.
  7. Elena Antalová: T.č. majú nielen šancu prejaviť sa konzervatívni liberáli
  8. Tomas Hlavaty: Zastavme ich, bratia, ved sa ony stratia...
  1. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 28 602
  2. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať? 14 122
  3. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 13 703
  4. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 12 711
  5. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru 8 205
  6. Miroslav Galovič: Marečku, mohol si ostať legendou... (Mikroblog No 20) 7 970
  7. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 7 584
  8. Radko Mačuha: Hanba, uniklo ďalšie video Šimečkovej ženy. 5 951
  1. Věra Tepličková: Minulý týždeň bradavky, dnes brucho a triesla... postup je celkom jasný
  2. Radko Mačuha: Rozostavali sme Slovensko, hrdo vyhlasuje premiér Fico.
  3. Marcel Rebro: Naozaj prišla sloboda z východu? Prečo sme potom utekali na západ, pán Fico?
  4. Věra Tepličková: Možno príde aj kúzelník...
  5. Tupou Ceruzou: Toaleťák
  6. Monika Nagyova: Ako z Netflixu. Preskakoval mŕtvoly a bežal na skúšku do školy
  7. Věra Tepličková: Cesta slovenského Sizyfa do Moskvy alebo Nie je pre cholerika nič horšie, ako nemať možnosť ísť vyššie
  8. Roman Kebísek: Oslobodzujúci efekt Gauguinovej „lekcie maľovania“ na veko drevenej krabice

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu