Štvrtok, 13. december, 2018 | Meniny má Lucia

V Terchovej súťažilo vo varení halušiek 18 družstiev z piatich štátov

V terchovskom amfiteátri súťažili okrem družstiev aj jednotlivci v jedení jedného metra syrovej nite, pití jedného litra žinčice a jedení jedného kilogramu bryndzových halušiek.

TERCHOVÁ. Osemnásť družstiev zo Slovenska, Poľska, Českej republiky, Maďarska a Rumunska sa zišlo v sobotu na Medzinárodnej súťaži vo varení a jedení bryndzových halušiek v amfiteátri Nad bôrami v Terchovej.

Štvorčlenné tímy si podľa hlavného organizátora súťaže Jozefa Miča priniesli na varenie trojkilovej porcie halušiek vlastné ingrediencie.

Prečítajte si tiež: Strečno padá. Bralo sa bude opäť sanovať

"Aby nehovorili, že zemiaky neboli kvalitné a bryndza bola 'onaká'. Tri kilá halušiek potom musia skonzumovať, čiže aj čas je dôležitý. Víťazstvo ovplyvňuje aj poriadok na pracovisku, či tam nie je poranenie s krvou - za to porota sťahuje body. Hodnotí sa konzistencia, ako sú škvarky naškvarené, aká je slaninka. Všetky body sa dajú dokopy a z toho vyjdú najlepšie halušky," vysvetlil Mičo.

Podľa spoluorganizátora Františka Stráňavu navarili súťažiaci rôzne halušky.

"Mali sme tu zelené halušky, modré halušky. Dobré halušky musia byť hlavne zemiakové a nesmú byť cítiť múkou. Hodnotenie ovplyvňuje aj vizualizácia, vystupovanie družstva, či sú v krojoch, či hrá pri nich hudba. A záleží aj na rozhodcoch. Máme zahraničných rozhodcov z Poľska a z Južnej Ameriky, ktorí poznajú halušky a určite ich vedia ohodnotiť," podotkol Stráňava.

"Pre mňa vždy boli najlepšie halušky od mojej mamy, ktorá už nežije. Teraz sú to tie naše, terchovské. Myslím si, že či je to Liptov, Orava, Terchová alebo kdekoľvek inde na Slovensku, všade dokážu urobiť dobré halušky. Najmä, keď je dobrá bryndza. Májová bryndza je úplne predurčená na to, aby sme sa v dobrom 'obžrali' halušiek," povedal Mičo.

V terchovskom amfiteátri súťažili okrem družstiev aj jednotlivci v jedení jedného metra syrovej nite, pití jedného litra žinčice a jedení jedného kilogramu bryndzových halušiek.

"Časy sú tak neuveriteľné, že človek až žasne, že za takú chvíľu sa to dá zjesť alebo vypiť. Ohlásil sa minuloročný víťaz v pití žinčice, že celý rok poctivo trénoval. Máme družstvá, ktoré celý týždeň varili bryndzové halušky a rozdávali ich susedom, pretože už ich nemal kto konzumovať. Takže, ľudia si robia aj prípravu a nežijú tým len dnešný deň," uzavrel hlavný organizátor podujatia.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Čo majú študovať naše deti, aby si v budúcnosti našli prácu?
  2. Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?
  3. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie
  4. Mobil banking VÚB opäť bližšie k najlepšej bankovej aplikácii
  5. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre
  6. Na čo dbať pri výbere nehnuteľnosti? Tu je niekoľko rád
  7. Objavte novinku s duálnym účinkom proti starnutiu pleti
  8. First moment za skvelú cenu: Neapol, Capri, Pompeje, Ischia
  9. Geológ: recykláciu umelého kopca v Slnečniciach sledujeme denne
  10. Volkswagen radí: ako svietiť a čo s hmlovkami?
  1. Moderný hotel, kde sa cítite ako doma
  2. Vedecká rada k 80. výročiu SvF STU v Bratislave
  3. Stavebná fakulta STU má učebňu na 3D tlač a virtuálnu realitu
  4. Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?
  5. Hovoriaci systém priblíži zrakovo znevýhodneným expozíciu múzea
  6. Slovensko spieva koledy
  7. Workshop Inštitútu Ronalda Coasa na EU v Bratislave
  8. Stavbárska olympiáda 2018/19 vás očakáva
  9. Diplomacia v praxi – unikát, ktorý funguje dodnes
  10. Hitem jsou cyklopočítače Mio - pro zábavu i výkon
  1. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie 55 084
  2. First moment za skvelú cenu: Neapol, Capri, Pompeje, Ischia 15 864
  3. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 11 933
  4. Takto vyzerá miesto, odkiaľ k nám putuje slovenské hovädzie 9 969
  5. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre 8 506
  6. Slováci sa pripravujú o stovky až tisícky eur 5 768
  7. Na školách potrebujeme kontroverznejšie témy. Byť ticho nepomáha 5 746
  8. Geológ: recykláciu umelého kopca v Slnečniciach sledujeme denne 5 152
  9. Nový cestovný poriadok ŽSR z vášho regiónu v denníku SME 4 472
  10. Volkswagen radí: ako svietiť a čo s hmlovkami? 4 065

Téma: Fotky, Fotografie a fotogalérie


Pozrite si tiež články z hlavnej témy Fotky, Fotografie a fotogalérie  na domov.sme.sk

Hlavné správy z MY Žilina

Hokejbalové Žirafy pokrstili svoje dresy i košické ihrisko

Ich prioritou je v tejto sezóne zbieranie skúseností a radosť z hry.

Seniori na sídlisku Vlčince si musia lístky na obedy vystáť v rade

Nedôstojné čakanie na kúpu stravných lístkov by mohlo zmierniť využívanie elektronických kariet.

Necíti sa ako hviezda, aj keď je najlepším strelcom

Útočník Miroslav Mravec tvrdí, že aj napriek tomu, že nemá špeciálne predzápasové rituály, dôležité je preňho oddychovať a najmä neponocovať.

Primátor Rajca zvolal staré zastupiteľstvo. Dal si preplatiť dovolenku

Ján Rybárik nemal na dovolenku čas pre vyťaženosť a prácu na rôznych projektoch.

Koledy si v Žiline zaspievali v tradičných krojoch

Na Námestí Andreja Hlinku si množstvo Žilinčanov zaspievalo päť známych kolied.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Štvorročná Martinka podpálila dom, oheň pohltil aj výbavu pre ďalší prírastok

Sedemčlenná rodina sa tiesni v jednej izbe. Čakajú ju biedne sviatky.

Primátor Rajca zvolal staré zastupiteľstvo. Dal si preplatiť dovolenku

Ján Rybárik nemal na dovolenku čas pre vyťaženosť a prácu na rôznych projektoch.

V dedine pri Fiľakove sa strieľalo, dvoch previezli do nemocnice

Jeden muž utrpel dve strelné poranenia v oblasti pravej dolnej končatiny a tiež pravej hornej končatiny.

Mladíci zbili taxikára, ukradli a zapálili mu auto

Dlhoročné tresty väzenia hrozia 19-ročnému Marošovi z Mútneho a 16-ročnému mladistvému z Brezy, obvinení sú zo zločinu lúpeže.

Vybrali SME

Už ste čítali?