Nedeľa, 22. júl, 2018 | Meniny má Magdaléna

V Terchovej súťažilo vo varení halušiek 18 družstiev z piatich štátov

V terchovskom amfiteátri súťažili okrem družstiev aj jednotlivci v jedení jedného metra syrovej nite, pití jedného litra žinčice a jedení jedného kilogramu bryndzových halušiek.

TERCHOVÁ. Osemnásť družstiev zo Slovenska, Poľska, Českej republiky, Maďarska a Rumunska sa zišlo v sobotu na Medzinárodnej súťaži vo varení a jedení bryndzových halušiek v amfiteátri Nad bôrami v Terchovej.

Štvorčlenné tímy si podľa hlavného organizátora súťaže Jozefa Miča priniesli na varenie trojkilovej porcie halušiek vlastné ingrediencie.

Prečítajte si tiež: Strečno padá. Bralo sa bude opäť sanovať

"Aby nehovorili, že zemiaky neboli kvalitné a bryndza bola 'onaká'. Tri kilá halušiek potom musia skonzumovať, čiže aj čas je dôležitý. Víťazstvo ovplyvňuje aj poriadok na pracovisku, či tam nie je poranenie s krvou - za to porota sťahuje body. Hodnotí sa konzistencia, ako sú škvarky naškvarené, aká je slaninka. Všetky body sa dajú dokopy a z toho vyjdú najlepšie halušky," vysvetlil Mičo.

Podľa spoluorganizátora Františka Stráňavu navarili súťažiaci rôzne halušky.

Článok pokračuje pod video reklamou

"Mali sme tu zelené halušky, modré halušky. Dobré halušky musia byť hlavne zemiakové a nesmú byť cítiť múkou. Hodnotenie ovplyvňuje aj vizualizácia, vystupovanie družstva, či sú v krojoch, či hrá pri nich hudba. A záleží aj na rozhodcoch. Máme zahraničných rozhodcov z Poľska a z Južnej Ameriky, ktorí poznajú halušky a určite ich vedia ohodnotiť," podotkol Stráňava.

"Pre mňa vždy boli najlepšie halušky od mojej mamy, ktorá už nežije. Teraz sú to tie naše, terchovské. Myslím si, že či je to Liptov, Orava, Terchová alebo kdekoľvek inde na Slovensku, všade dokážu urobiť dobré halušky. Najmä, keď je dobrá bryndza. Májová bryndza je úplne predurčená na to, aby sme sa v dobrom 'obžrali' halušiek," povedal Mičo.

V terchovskom amfiteátri súťažili okrem družstiev aj jednotlivci v jedení jedného metra syrovej nite, pití jedného litra žinčice a jedení jedného kilogramu bryndzových halušiek.

"Časy sú tak neuveriteľné, že človek až žasne, že za takú chvíľu sa to dá zjesť alebo vypiť. Ohlásil sa minuloročný víťaz v pití žinčice, že celý rok poctivo trénoval. Máme družstvá, ktoré celý týždeň varili bryndzové halušky a rozdávali ich susedom, pretože už ich nemal kto konzumovať. Takže, ľudia si robia aj prípravu a nežijú tým len dnešný deň," uzavrel hlavný organizátor podujatia.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 35 124
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 23 327
  3. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 16 484
  4. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 15 321
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 732
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 393
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 5 009
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 509
  9. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 2 828
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 674

Téma: Fotky, Fotografie a fotogalérie


Pozrite si tiež články z hlavnej témy Fotky, Fotografie a fotogalérie  na domov.sme.sk

Hlavné správy z MY Žilina

DOPRAVA 2018 – kadiaľ vedie cesta do budúcnosti?

Súčasnosť a budúcnosť cestnej infraštruktúry, vízia verejnej osobnej dopravy a smerovanie železničnej i leteckej dopravy, budú hlavným témami najväčšej medzinárodnej konferencie na Slovensku DOPRAVA 2018.

Stredoveké boje už pri Jasenove neuvidíte. Utgard sa odsťahoval na Liptov

Vlani sa na lúke medzi Jasenovom a Zbyňovom rozložilo viac ako 500 účastníkov zo šiestich krajín.

Štart sezóny sa odkladá, zostava ostáva otvorená

Žilinský klub chce pokračovať vo svojej filozofii a aj naďalej bude dávať šancu mladým hráčom.

Futbalový turnaj v Nezbudskej Lúčke ovládli Gbeľany

Uplynulý víkend sa na štadióne Na Námeli v Nezbudskej Lúčke konal jubilejný 35. ročník Memoriálu Karola Najšla.

Mladí Hájičania majú letnú zábavu. Kradnú staré bicykle

Na mestskú políciu krádež bicykla nikto nenahlásil,

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Napätá situácia v Nových Zámkoch: Borbély hovorí o ekonomickom hochštaplerizme

Správna rada odvolala štatutára futbalového klubu. Ten všetky obvinenia odmieta.

AKTUALIZOVANÉ o 10.40

V bazéne v Nitre našli mŕtvolu muža, hygienici prikázali vymeniť vodu

Mladík zrejme preliezol plot.

Slovenský futbalista sníva svoj sen, prestúpil zo šiestej do tretej ligy

Futbalista Tomáš Verbír zmenil počas leta klub.

Vybrali SME

Už ste čítali?