Štvrtok, 13. december, 2018 | Meniny má Lucia
KOMERČNÝ ČLÁNOK

Pozrite si, ktoré potraviny majú koľko cholesterolu

Cholesterol je jedným zo základných stavebných materiálov buniek všetkých cicavcov. Je preto pre náš život nevyhnutný. Už samotné slovo je však v dobe rozmáhajúcich sa civilizačných ochorení strašiakom. Čo robiť a čo jesť, aby ste mali presne také množstvo cholesterolu, aké vaše telo potrebuje?

Je všeobecne známe, že keď sa podiel cholesterolu v tele začne zvyšovať, môže to mať za následok vznik zdravotných problémov, najmä srdcovo-cievnych ochorení ako ateroskleróza (poškodenie cievnych stien ukladaním tukových látok), ischemická choroba srdca a ciev či vysoký krvný tlak.

„Dobrý a zlý cholesterol“

Cholesterol je tuková látka a keďže tuky nie sú rozpustné v krvi, musia sa naviazať na bielkovinový nosič a vzniknú tzv. lipoproteíny. A práve podľa toho, akú majú tieto lipoproteíny hustotu a elektrický náboj, sa v našom tele vytvárajú dva druhy cholesterolu, ktorým sa ľudovo hovorí „zlý“ a „dobrý cholesterol“. „LDL, teda „zlý cholesterol“ má nízku hustotu, čo znamená, že nesie cholesterol do bunky a zvyšuje riziko aterosklerózy. Na druhej strane HDL, teda „dobrý cholesterol“ s vysokou hustotou slúži na opačný transport, vychytáva cholesterol a zabraňuje jeho vstupu do cievnej steny,“ vysvetľuje odborníčka, MUDr. Alžbeta Béderová, CSc.Cholesterol, ktorý sa nachádza v našom tele pochádza z dvoch zdrojov. Väčšinu cholesterolu si telo vytvára samo, zvyšok však prijímame zo stravy živočíšneho pôvodu. Ak chceme obmedziť hladinu „zlého cholesterolu“ v krvi, mali by sme obmedziť jedlá, ktoré ho obsahujú veľké množstvo. Zaujíma vás, koľko cholesterolu majú základné živočíšne potraviny? Pripravili sme pre vás prehľad.

Ako znížiť „zlý cholesterol“?

Podľa MUDr. Béderovej hladinu „zlého cholesterolu“ v krvi ovplyvňuje vo výraznej miere popri konzumácii potravín s vysokým obsahom cholesterolu aj prijímanie nasýtených mastných kyselín a transmastných kyselín. „Mali by sme preto uvedomelo pristupovať ku konzumácii mastných jedál, údenín, jedál rýchleho občerstvenia, prepálených tukov, smažených a fritovaných pokrmov ako sú hranolčeky, langoše, šišky, fašírky, rezne, či napr. zemiakové lupienky,“ vyjadruje sa odborníčka. Ak chceme odbúrať cholesterol v krvi, mali by sme taktiež prijímať veľa vlákniny, antioxidačne pôsobiace vitamíny C, E, betakarotén a ďalšie biologicky aktívne nutrienty. „Všetky tieto živiny nájdeme v pestrej a optimálne vyváženej strave bohatej na ovocie, zeleninu, orechy a najmä ryby, ktoré sú zdrojom esenciálnych omega-3 mastných kyselín. Tie znižujú rizikový LDL a zvyšujú ochranný HDL cholesterol, eliminujú voľné kyslíkové radikály, čím znižujú riziko vzniku a rozvoja atersklerózy,“ uzatvára MUDr. Alžbeta Béderová, CSc.

Kvalitné ryby znížia váš cholesterol

Ak vás zaujíma, ktoré mrazené ryby dostupné v obchodoch sú najkvalitnejšie, pri výbere si vždy všímajte nielen pôvod ryby, ale dbajte aj o to, aby bola pri nich tzv. glazúra, teda vrstva ľadu chrániaca rybu pred oxidáciou, v čo najmenšom pomere k rybe. A tiež, aby neobsahovala žiadne prídavné látky. Široký výber rýb tejto vysokej kvality nájdete v obchodoch pod značkou Radoma, ktorá patrí nášmu domácemu výrobcovi a distribútorovi Ryba Žilina. A v prípade, že holdujete tradičným slovenským rybím šalátom, spomedzi produktov zo žilinského závodu si môžete vybrať viacero špecialít s nízkym množstvom cholesterolu a vysokým obsahom omega-3 mastných kyselín potrebných na jeho odbúravanie. Odporúčame najmä na Slovensku najobľúbenejšiu tresku v majonéze tej najvyššej kvality - Tresku Exklusiv. Tá obsahuje až 45 % rybieho mäsa spracovaného podľa najprísnejších noriem, má zdravý repkový olej v použitej majonéze, neobsahuje umelé sladidlá a má obmedzené chemické konzervanty. Viac info o kvalitných rybích špecialitách nájdete na www.rybazilina.sk.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Čo majú študovať naše deti, aby si v budúcnosti našli prácu?
  2. Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?
  3. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie
  4. Objavte novinku s duálnym účinkom proti starnutiu pleti
  5. Mobil banking VÚB opäť bližšie k najlepšej bankovej aplikácii
  6. Na čo dbať pri výbere nehnuteľnosti? Tu je niekoľko rád
  7. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre
  8. First moment za skvelú cenu: Neapol, Capri, Pompeje, Ischia
  9. Geológ: recykláciu umelého kopca v Slnečniciach sledujeme denne
  10. Volkswagen radí: ako svietiť a čo s hmlovkami?
  1. Moderný hotel, kde sa cítite ako doma
  2. Vedecká rada k 80. výročiu SvF STU v Bratislave
  3. Stavebná fakulta STU má učebňu na 3D tlač a virtuálnu realitu
  4. Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?
  5. Hovoriaci systém priblíži zrakovo znevýhodneným expozíciu múzea
  6. Slovensko spieva koledy
  7. Workshop Inštitútu Ronalda Coasa na EU v Bratislave
  8. Stavbárska olympiáda 2018/19 vás očakáva
  9. Diplomacia v praxi – unikát, ktorý funguje dodnes
  10. Hitem jsou cyklopočítače Mio - pro zábavu i výkon
  1. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie 54 659
  2. First moment za skvelú cenu: Neapol, Capri, Pompeje, Ischia 15 830
  3. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 11 606
  4. Takto vyzerá miesto, odkiaľ k nám putuje slovenské hovädzie 9 970
  5. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre 8 450
  6. Na školách potrebujeme kontroverznejšie témy. Byť ticho nepomáha 6 004
  7. Slováci sa pripravujú o stovky až tisícky eur 5 767
  8. Geológ: recykláciu umelého kopca v Slnečniciach sledujeme denne 5 207
  9. Nový cestovný poriadok ŽSR z vášho regiónu v denníku SME 4 577
  10. Volkswagen radí: ako svietiť a čo s hmlovkami? 4 094

Téma: Ryba Žilina


Hlavné správy z MY Žilina

Hokejbalové Žirafy pokrstili svoje dresy i košické ihrisko

Ich prioritou je v tejto sezóne zbieranie skúseností a radosť z hry.

Seniori na sídlisku Vlčince si musia lístky na obedy vystáť v rade

Nedôstojné čakanie na kúpu stravných lístkov by mohlo zmierniť využívanie elektronických kariet.

Necíti sa ako hviezda, aj keď je najlepším strelcom

Útočník Miroslav Mravec tvrdí, že aj napriek tomu, že nemá špeciálne predzápasové rituály, dôležité je preňho oddychovať a najmä neponocovať.

Primátor Rajca zvolal staré zastupiteľstvo. Dal si preplatiť dovolenku

Ján Rybárik nemal na dovolenku čas pre vyťaženosť a prácu na rôznych projektoch.

Koledy si v Žiline zaspievali v tradičných krojoch

Na Námestí Andreja Hlinku si množstvo Žilinčanov zaspievalo päť známych kolied.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Štvorročná Martinka podpálila dom, oheň pohltil aj výbavu pre ďalší prírastok

Sedemčlenná rodina sa tiesni v jednej izbe. Čakajú ju biedne sviatky.

Primátor Rajca zvolal staré zastupiteľstvo. Dal si preplatiť dovolenku

Ján Rybárik nemal na dovolenku čas pre vyťaženosť a prácu na rôznych projektoch.

V dedine pri Fiľakove sa strieľalo, dvoch previezli do nemocnice

Jeden muž utrpel dve strelné poranenia v oblasti pravej dolnej končatiny a tiež pravej hornej končatiny.

Najskôr žobrú po Martine, no domov odchádzajú na audine

​​​​​​​Zaujímavý záznam sa podarilo zachytiť mestským kamerám po tom, ako ľudia policajtom nahlásili podozrivých žobrákov v centre Martina.

Vybrali SME

Už ste čítali?