Pondelok, 18. jún, 2018 | Meniny má Vratislav

Hygienici: Výber šunky netreba podceniť, s vajíčkami opatrne a pozor na skladovanie

Ak sa chcete vyhnúť hnačke a žlčníkovémi záchvatu, dodržujte rady hygienikov.

Veľkonočný košík. Jedlá doň pripravujte tak, aby ste si neuškodili.(Zdroj: Korzár/Judita Čermáková)

ŽILINA. Gazdiné by mali byť počas prípravy veľkonočných jedál, ale aj v čase ich skladovania obozretné. Ak zvolia nesprávny prístup, môže to napomôcť množeniu mikroorganizmov a plesní. Upozorňuje na to Úrad verejného zdravotníctva.

Spotrebitelia nemusia voľným okom zbadať na jedlách žiadne zmeny, no pre organizmus to môže byť nebezpečné. Treba na to myslieť najmä pri mäse a ostatných živočíšnych potravinách.

Vajíčka nemožno pred použitím umývať, pomôže sa tak rozšíreniu mikróbov. Ušpinené, väčšinou z domácich chovov, stačí utrieť suchou handričkou. Je dôležité dbať na ich správne rozbíjanie, aby sa neznečistil vaječný obsah. "Jedlá s vajíčkami treba dôkladne tepelne spracovať," uvádzajú hygienici.

Článok pokračuje pod video reklamou
Prečítajte si tiež: Martin Repáň z Terchovej vystúpi na celosvetovom turné

Domáca majonéza z čerstvých slepačích vajec môže byť podľa nich rizikom. Za bezpečnejšiu označili priemyselne vyrobenú, ktorá je pasterizovaná. "Ak sa predsa len niekto rozhodne pre domácu, odporúčame použiť čerstvé suroviny a v množstve, ktoré sa priamo skonzumuje," píše ÚVZ SR.

Pri výbere šunky si treba dať záležať. Tá kvalitná by mala mať aspoň 75 percent mäsa, jasne ružovú farbu a zreteľné kontúry svalu. "Ak sa svalovina pri jej výrobe rozseká na jemno a pridajú sa náhrady a prídavné látky, po tepelnom opracovaní sa spoja do homogénnej hmoty a kontúry svaloviny nemožno vidieť."

Hygienici radia vybrať si menej zaúdené mäso, pred konzumáciou ho odporúčajú uvariť. Mäso znečistené od krvi treba opláchnuť pod tečúcou vodou, nemožno ho namáčať. Pri jeho tepelnom opracovaní je dôležité dodržiavať čas a správnu teplotu. "Zničí to takmer všetky mikroorganizmy," informujú hygienici.

Surové mäso, hydinu, morské živočíchy treba oddeliť od ostatných potravín. Zvyšky pečeného, vareného, duseného či vysmážaného mäsa vcelku možno skladovať v chladničke pri teplote od nula do štyroch stupňov Celzia najviac 24 hodín. Mäsové či syrové nárezy a obložené misy vydržia pri rovnakej teplote 24 hodín, ak ich spotrebiteľ nechá pri teplote päť až osem stupňov Celzia, treba ich zjesť najneskôr do 12 hodín.

Menej času je už na skonzumovanie šalátov, či už zeleninových, ovocných, strukovinových alebo rybacích. Pri teplote nula až štyri stupne Celzia vydržia 12 hodín, pri piatich až ôsmich stupňov Celzia šesť hodín. Čas a teplota sú dôležité i pri sladkých dobrotách, krémové zákusky a šľahačka vydržia pri teplote do štyroch stupňov 24 hodín, pri piatich až ôsmich stupňov len 12 hodín. Ide o odporúčaný čas skladovania, podľa hygienikov nemusí byť pravidlom. Spomínané potraviny vydržia i dlhšie, treba sa riadiť ich vôňou a vzhľadom.

Kuchyňa je podľa hygienikov obľúbeným miestom baktérií. Zväčša ide o kuchynský drez, pomôcky na umývanie riadu. Treba ich udržiavať v čistote. Nemožno zabúdať i na umývanie rúk pred každou prípravou jedla. "Rovnako je dôležité, dať si záležať na poriadnom čistení pracovnej dosky a kuchynského náčinia," píše ÚVZ SR.

Hygienici neodporúčajú krájať na jednej doske mäso a potom i ostatné potraviny, zeleninu či ovocie. Na všetko radia mať vlastné nože, strúhadlá, náradie.

"Ľudia by to v stravovaní počas sviatkov nemali preháňať." Opak smeruje k hnačkám i možnému žlčníkovému záchvatu.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.


Inzercia - Tlačové správy


  1. Čerešne dozreli: Aj po zmenách na hypotekárnom trhu chutia!
  2. Edite sa podarilo schudnúť 30 kilogramov vďaka 3D Chili
  3. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch?
  4. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí
  5. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček
  6. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru
  7. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho
  8. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky
  9. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom
  10. Arca Brokerage House s výrazným nárastom aktív pod správou
  1. Intenzívne sa rozvíjajúca spolupráca s čínskymi univerzitami
  2. Šariš obliekol svoje pivá do unikátneho šatu
  3. Chcete zažiť skvelú dovolenku 2018? Na toto netreba zabudnúť!
  4. Events you should not miss during your visit in Bratislava
  5. Modernizácia rozvodov tepla v Medzeve, Slavošovciach a Plešivci
  6. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí
  7. Čerešne dozreli: Aj po zmenách na hypotekárnom trhu chutia!
  8. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch?
  9. Edite sa podarilo schudnúť 30 kilogramov vďaka 3D Chili
  10. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček
  1. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky 49 253
  2. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí 21 144
  3. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho 16 162
  4. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru 16 022
  5. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček 10 747
  6. Nepodceňujte bolesť chrbta, môže ísť o zápalové ochorenie 8 080
  7. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom 6 571
  8. Máte nad 40? Skontrolujte si, či je Vaše srdce skutočne zdravé 6 211
  9. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch? 5 165
  10. Ostrov Ischia sa stáva top európskou letnou destináciou 5 006

Hlavné správy z MY Žilina

Regionálny futbal: Terchová a Rajec oslavujú

O majstrovi piatej ligy rozhodlo skóre.

Štyri mladé bociany zakrúžkovali priamo v hniezde na elektrickom stĺpe

Štyri mladé bociany zakrúžkoval dnes v hniezde na elektrickom stĺpe v obci Mojš Tomáš Flajs zo Správy Národného parku Malá Fatra.

Nové číslo týždenníka MY Žilinské noviny prináša

Aktuálne vydanie už na vás čaká všade tam, kde ste zvyknutí.

Doprava na Kysuciach kolabuje, železničnú zastávku však nepostavia

Presun cestujúcich do vlakov by mohol odľahčiť dopravu na frekventovanej ceste I/11.

Horskí záchranári pomáhali dvom poľským turistkám, obe si poranili nohu

Horskí záchranári pomáhali v sobotu popoludní dvom poľským turistkám.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Po odchode maturantov ostalo na gymnáziu v Revúcej len 19 žiakov

Do nového školského roka nie je zapísaný ani jeden žiak.

Doprava na Kysuciach kolabuje, železničnú zastávku však nepostavia

Presun cestujúcich do vlakov by mohol odľahčiť dopravu na frekventovanej ceste I/11.

Vybrali SME



Už ste čítali?