Štvrtok, 2. február, 2023 | Meniny má Erik, Erika

Hygienici: Výber šunky netreba podceniť, s vajíčkami opatrne a pozor na skladovanie

Ak sa chcete vyhnúť hnačke a žlčníkovémi záchvatu, dodržujte rady hygienikov.

Veľkonočný košík. Jedlá doň pripravujte tak, aby ste si neuškodili.Veľkonočný košík. Jedlá doň pripravujte tak, aby ste si neuškodili. (Zdroj: Korzár/Judita Čermáková)

ŽILINA. Gazdiné by mali byť počas prípravy veľkonočných jedál, ale aj v čase ich skladovania obozretné. Ak zvolia nesprávny prístup, môže to napomôcť množeniu mikroorganizmov a plesní. Upozorňuje na to Úrad verejného zdravotníctva.

Spotrebitelia nemusia voľným okom zbadať na jedlách žiadne zmeny, no pre organizmus to môže byť nebezpečné. Treba na to myslieť najmä pri mäse a ostatných živočíšnych potravinách.

Vajíčka nemožno pred použitím umývať, pomôže sa tak rozšíreniu mikróbov. Ušpinené, väčšinou z domácich chovov, stačí utrieť suchou handričkou. Je dôležité dbať na ich správne rozbíjanie, aby sa neznečistil vaječný obsah. "Jedlá s vajíčkami treba dôkladne tepelne spracovať," uvádzajú hygienici.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Prečítajte si tiež: Martin Repáň z Terchovej vystúpi na celosvetovom turné Čítajte 

Domáca majonéza z čerstvých slepačích vajec môže byť podľa nich rizikom. Za bezpečnejšiu označili priemyselne vyrobenú, ktorá je pasterizovaná. "Ak sa predsa len niekto rozhodne pre domácu, odporúčame použiť čerstvé suroviny a v množstve, ktoré sa priamo skonzumuje," píše ÚVZ SR.

Pri výbere šunky si treba dať záležať. Tá kvalitná by mala mať aspoň 75 percent mäsa, jasne ružovú farbu a zreteľné kontúry svalu. "Ak sa svalovina pri jej výrobe rozseká na jemno a pridajú sa náhrady a prídavné látky, po tepelnom opracovaní sa spoja do homogénnej hmoty a kontúry svaloviny nemožno vidieť."

Hygienici radia vybrať si menej zaúdené mäso, pred konzumáciou ho odporúčajú uvariť. Mäso znečistené od krvi treba opláchnuť pod tečúcou vodou, nemožno ho namáčať. Pri jeho tepelnom opracovaní je dôležité dodržiavať čas a správnu teplotu. "Zničí to takmer všetky mikroorganizmy," informujú hygienici.

SkryťVypnúť reklamu

Surové mäso, hydinu, morské živočíchy treba oddeliť od ostatných potravín. Zvyšky pečeného, vareného, duseného či vysmážaného mäsa vcelku možno skladovať v chladničke pri teplote od nula do štyroch stupňov Celzia najviac 24 hodín. Mäsové či syrové nárezy a obložené misy vydržia pri rovnakej teplote 24 hodín, ak ich spotrebiteľ nechá pri teplote päť až osem stupňov Celzia, treba ich zjesť najneskôr do 12 hodín.

Menej času je už na skonzumovanie šalátov, či už zeleninových, ovocných, strukovinových alebo rybacích. Pri teplote nula až štyri stupne Celzia vydržia 12 hodín, pri piatich až ôsmich stupňov Celzia šesť hodín. Čas a teplota sú dôležité i pri sladkých dobrotách, krémové zákusky a šľahačka vydržia pri teplote do štyroch stupňov 24 hodín, pri piatich až ôsmich stupňov len 12 hodín. Ide o odporúčaný čas skladovania, podľa hygienikov nemusí byť pravidlom. Spomínané potraviny vydržia i dlhšie, treba sa riadiť ich vôňou a vzhľadom.

SkryťVypnúť reklamu

Kuchyňa je podľa hygienikov obľúbeným miestom baktérií. Zväčša ide o kuchynský drez, pomôcky na umývanie riadu. Treba ich udržiavať v čistote. Nemožno zabúdať i na umývanie rúk pred každou prípravou jedla. "Rovnako je dôležité, dať si záležať na poriadnom čistení pracovnej dosky a kuchynského náčinia," píše ÚVZ SR.

Hygienici neodporúčajú krájať na jednej doske mäso a potom i ostatné potraviny, zeleninu či ovocie. Na všetko radia mať vlastné nože, strúhadlá, náradie.

"Ľudia by to v stravovaní počas sviatkov nemali preháňať." Opak smeruje k hnačkám i možnému žlčníkovému záchvatu.

Najčítanejšie na My Žilina

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vica Kerekes: Som väčší introvert, ako sa zdá
  2. McDonald's opäť medzi lídrami v ankete Najzamestnávateľ roka
  3. Dodajte vašej pokožke šťavu
  4. Ktorá banka dvíha úroky na termiňáku? A čo pre to treba spraviť?
  5. Šetriť energiu sa oplatí. Špecialisti poradili, ako na to
  6. Klinčeky Zanzibaru zarobili viac, než neslávny obchod s otrokmi
  7. Trvalá udržateľnosť v obchode – prečo by vás mala zaujímať?
  8. 10 eur za 10 rokov. Mimoriadna ponuka od mimoriadneho časopisu
  1. McDonald's opäť medzi lídrami v ankete Najzamestnávateľ roka
  2. Vica Kerekes: Som väčší introvert, ako sa zdá
  3. Dodajte vašej pokožke šťavu
  4. Trh s nehnuteľnosťami praje prenájmom
  5. Wüstenrot rástol v segmente životného aj neživotného poistenia
  6. Ktorá banka dvíha úroky na termiňáku? A čo pre to treba spraviť?
  7. O najlepšie komunikujúcich značkách rozhodne aj verejnosť
  8. Ako možno získať prídavky na dieťa v Nemecku?
  1. Klinčeky Zanzibaru zarobili viac, než neslávny obchod s otrokmi 11 943
  2. Ktorá banka dvíha úroky na termiňáku? A čo pre to treba spraviť? 9 807
  3. 10 eur za 10 rokov. Mimoriadna ponuka od mimoriadneho časopisu 5 516
  4. Zdravie bez liekov. Lekár namiesto nich predpisuje studenú vodu 2 213
  5. Trvalá udržateľnosť v obchode – prečo by vás mala zaujímať? 2 148
  6. Šetriť energiu sa oplatí. Špecialisti poradili, ako na to 1 491
  7. Stockerka štartuje predaj bytov s cenami, ktoré prekvapia 1 293
  8. Benátky a Verona: zažite pôsobivé kúsky mozaiky severu Talianska 1 213

Blogy SME

  1. Jozef Bakša: Zabráňte vzniku policajnej šľachty pán Mikulec
  2. Elena Antalová: "Gusto mal skvelú hlavu, ale nemal srdce", povedala dr.Magda Husáková". Pochodil by politicky vyhranený intelektuál v našej dnešnej politike?
  3. Michal Pavlík: Výroba hliníka na Slovensku končí
  4. Maroš Hrnčiar: Striptérka
  5. Otilia Horrocks: Druhý dych pre bezbariérové ihrisko na Markušovej ulici v Košiciach
  6. Jozef Purdeš: Tisíc dní bežcom
  7. Ján Šeďo: 30. september mal navrhnúť Fico, volili by sme v lete.
  8. Internátny život UK: Ako sa zbaviť stresu?
  1. Peter Remeselník: Narazil autom do ľudí, zranil chodkyňu a ušiel ! 6 034
  2. Věra Tepličková: Výlet v Bratislave (z denníka žiaka 3. ročníka ZŠ z Piešťan) 5 477
  3. Ivan Beňovič: Ruský rubeľ sa svetovou menou nestane 4 720
  4. Rastislav Puchala: Starosta je ruský troll 3 703
  5. Dušan Koniar: Dzurindov projekt valcuje čítanosť aj diskusie 3 615
  6. Ján Šeďo: "Ja nechcem byť ako moji rodičia", vypadlo z rómskeho chlapca. 2 726
  7. Ján Valchár: When the Leopards broke free (jubilejný stý blog) 2 697
  8. Ján Šeďo: Sliepky na Ukrajine sú iné ako naše ? 2 629
  1. Jiří Ščobák: Bude rok 2023 na Slovensku ekonomicky príjemný? Aká bude inflácia na konci roka?
  2. Martina Hilbertová: Keď prišla na Slovensko, nechcela žiť. Pomohlo jej divadlo
  3. Monika Nagyova: Plesy nie sú pre singles
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 55. - Antarktída - Ako sa vydali Vivian Fuchs a Edmund Hillary naprieč Antarktídou (1955-1958)
  5. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  6. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Potuluje sa tu starý blázon
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 54. - Antarktída - Posledné tri Byrdove expedície (1939 - 1956)
  8. Jiří Ščobák: Tipovanie je cesta do pekla. Aj keď to robíte so štátnou firmou
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Pred políciou vyrukovali s verziou o srnke, ktorá im skočila do cesty.


8 h
Najlepším záložníkom jesene v II. triede ObFZ Žilina podľa hlasujúcich sa stal Roman Mikoláš z Hrabového.

Rozhovor s najlepším záložníkom jesene II. triedy ObFZ Žilina.


31. jan
Ján Kožuško, zakladateľ projektu Programko.sk

Na samotných kurzoch sa lektori nevenujú len tematike, na ktorý je workshop zameraný, ale poslucháčov upozorňujú aj na nástrahy internetu. Veď pojem kyberšikana sa v našom slovníku natrvalo usadil. V internetových vodách číhajú na deti rôzne nástrahy.


31. jan

S ohňom bojovalo 22 profesionálnych hasičov.


30. jan

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Premostenie Váhu zjednoduší ľuďom cestu do práce.


31. jan

Spor dvoch rodín vypukol pre deti, vyšetrovala ho polícia.


17 h

Akciovka ponúka samosprávam náhradné riešenia.


18 h

Na niektorých miestach pribudli desiatky centimetrov snehu.


11 h

Blogy SME

  1. Jozef Bakša: Zabráňte vzniku policajnej šľachty pán Mikulec
  2. Elena Antalová: "Gusto mal skvelú hlavu, ale nemal srdce", povedala dr.Magda Husáková". Pochodil by politicky vyhranený intelektuál v našej dnešnej politike?
  3. Michal Pavlík: Výroba hliníka na Slovensku končí
  4. Maroš Hrnčiar: Striptérka
  5. Otilia Horrocks: Druhý dych pre bezbariérové ihrisko na Markušovej ulici v Košiciach
  6. Jozef Purdeš: Tisíc dní bežcom
  7. Ján Šeďo: 30. september mal navrhnúť Fico, volili by sme v lete.
  8. Internátny život UK: Ako sa zbaviť stresu?
  1. Peter Remeselník: Narazil autom do ľudí, zranil chodkyňu a ušiel ! 6 034
  2. Věra Tepličková: Výlet v Bratislave (z denníka žiaka 3. ročníka ZŠ z Piešťan) 5 477
  3. Ivan Beňovič: Ruský rubeľ sa svetovou menou nestane 4 720
  4. Rastislav Puchala: Starosta je ruský troll 3 703
  5. Dušan Koniar: Dzurindov projekt valcuje čítanosť aj diskusie 3 615
  6. Ján Šeďo: "Ja nechcem byť ako moji rodičia", vypadlo z rómskeho chlapca. 2 726
  7. Ján Valchár: When the Leopards broke free (jubilejný stý blog) 2 697
  8. Ján Šeďo: Sliepky na Ukrajine sú iné ako naše ? 2 629
  1. Jiří Ščobák: Bude rok 2023 na Slovensku ekonomicky príjemný? Aká bude inflácia na konci roka?
  2. Martina Hilbertová: Keď prišla na Slovensko, nechcela žiť. Pomohlo jej divadlo
  3. Monika Nagyova: Plesy nie sú pre singles
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 55. - Antarktída - Ako sa vydali Vivian Fuchs a Edmund Hillary naprieč Antarktídou (1955-1958)
  5. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  6. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Potuluje sa tu starý blázon
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 54. - Antarktída - Posledné tri Byrdove expedície (1939 - 1956)
  8. Jiří Ščobák: Tipovanie je cesta do pekla. Aj keď to robíte so štátnou firmou

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu