Streda, 15. august, 2018 | Meniny má Marcela

Hygienici: Výber šunky netreba podceniť, s vajíčkami opatrne a pozor na skladovanie

Ak sa chcete vyhnúť hnačke a žlčníkovémi záchvatu, dodržujte rady hygienikov.

Veľkonočný košík. Jedlá doň pripravujte tak, aby ste si neuškodili.(Zdroj: Korzár/Judita Čermáková)

ŽILINA. Gazdiné by mali byť počas prípravy veľkonočných jedál, ale aj v čase ich skladovania obozretné. Ak zvolia nesprávny prístup, môže to napomôcť množeniu mikroorganizmov a plesní. Upozorňuje na to Úrad verejného zdravotníctva.

Spotrebitelia nemusia voľným okom zbadať na jedlách žiadne zmeny, no pre organizmus to môže byť nebezpečné. Treba na to myslieť najmä pri mäse a ostatných živočíšnych potravinách.

Vajíčka nemožno pred použitím umývať, pomôže sa tak rozšíreniu mikróbov. Ušpinené, väčšinou z domácich chovov, stačí utrieť suchou handričkou. Je dôležité dbať na ich správne rozbíjanie, aby sa neznečistil vaječný obsah. "Jedlá s vajíčkami treba dôkladne tepelne spracovať," uvádzajú hygienici.

Článok pokračuje pod video reklamou
Prečítajte si tiež: Martin Repáň z Terchovej vystúpi na celosvetovom turné

Domáca majonéza z čerstvých slepačích vajec môže byť podľa nich rizikom. Za bezpečnejšiu označili priemyselne vyrobenú, ktorá je pasterizovaná. "Ak sa predsa len niekto rozhodne pre domácu, odporúčame použiť čerstvé suroviny a v množstve, ktoré sa priamo skonzumuje," píše ÚVZ SR.

Pri výbere šunky si treba dať záležať. Tá kvalitná by mala mať aspoň 75 percent mäsa, jasne ružovú farbu a zreteľné kontúry svalu. "Ak sa svalovina pri jej výrobe rozseká na jemno a pridajú sa náhrady a prídavné látky, po tepelnom opracovaní sa spoja do homogénnej hmoty a kontúry svaloviny nemožno vidieť."

Hygienici radia vybrať si menej zaúdené mäso, pred konzumáciou ho odporúčajú uvariť. Mäso znečistené od krvi treba opláchnuť pod tečúcou vodou, nemožno ho namáčať. Pri jeho tepelnom opracovaní je dôležité dodržiavať čas a správnu teplotu. "Zničí to takmer všetky mikroorganizmy," informujú hygienici.

Surové mäso, hydinu, morské živočíchy treba oddeliť od ostatných potravín. Zvyšky pečeného, vareného, duseného či vysmážaného mäsa vcelku možno skladovať v chladničke pri teplote od nula do štyroch stupňov Celzia najviac 24 hodín. Mäsové či syrové nárezy a obložené misy vydržia pri rovnakej teplote 24 hodín, ak ich spotrebiteľ nechá pri teplote päť až osem stupňov Celzia, treba ich zjesť najneskôr do 12 hodín.

Menej času je už na skonzumovanie šalátov, či už zeleninových, ovocných, strukovinových alebo rybacích. Pri teplote nula až štyri stupne Celzia vydržia 12 hodín, pri piatich až ôsmich stupňov Celzia šesť hodín. Čas a teplota sú dôležité i pri sladkých dobrotách, krémové zákusky a šľahačka vydržia pri teplote do štyroch stupňov 24 hodín, pri piatich až ôsmich stupňov len 12 hodín. Ide o odporúčaný čas skladovania, podľa hygienikov nemusí byť pravidlom. Spomínané potraviny vydržia i dlhšie, treba sa riadiť ich vôňou a vzhľadom.

Kuchyňa je podľa hygienikov obľúbeným miestom baktérií. Zväčša ide o kuchynský drez, pomôcky na umývanie riadu. Treba ich udržiavať v čistote. Nemožno zabúdať i na umývanie rúk pred každou prípravou jedla. "Rovnako je dôležité, dať si záležať na poriadnom čistení pracovnej dosky a kuchynského náčinia," píše ÚVZ SR.

Hygienici neodporúčajú krájať na jednej doske mäso a potom i ostatné potraviny, zeleninu či ovocie. Na všetko radia mať vlastné nože, strúhadlá, náradie.

"Ľudia by to v stravovaní počas sviatkov nemali preháňať." Opak smeruje k hnačkám i možnému žlčníkovému záchvatu.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 €
  2. Keď Slováci krotia morský vietor
  3. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate
  4. 10 tipov z histórie: ako zbohatnúť podľa úspešných velikánov
  5. Robila som domáci džem z ovocia z Kauflandu. Ako to dopadlo?
  6. Zákazníkov sme odmenili darčekmi v hodnote 250 000€
  7. Porovnanie najobľúbenejších last minute destinácií
  8. Vizuálny smog je problém
  9. Reportáž: Na Záhorí vyrábajú svetové omietky
  10. Volkswagen Arteon spája limuzínu s rodinou
  1. Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 €
  2. HB Reavis rozširuje svoje portfólio v Londýne už o piaty projekt
  3. Keď Slováci krotia morský vietor
  4. Ochrana pred tropickou horúčavou
  5. Pivovar Šariš investoval do kultúry
  6. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate
  7. Savills Investment Management kupuje Gdanski Business Center II
  8. Škôlka od srdca
  9. Zákazníkov sme odmenili darčekmi v hodnote 250 000€
  10. 10 tipov z histórie: ako zbohatnúť podľa úspešných velikánov
  1. Porovnanie najobľúbenejších last minute destinácií 16 056
  2. Vizuálny smog je problém 9 882
  3. Reportáž: Hranolky z McDonald’s sú zložené z 5 ingrediencií 7 309
  4. Objavte najvzácnejšiu hubu na svete. Rastie na Liptove 6 263
  5. Volkswagen Arteon spája limuzínu s rodinou 4 364
  6. Spoznajte exotický Zanzibar od severu až po juh 3 897
  7. Prešovská Spinea tromfla Japoncov a spresnila roboty 3 576
  8. Najvýhodnejšia dovolenka v Tatrách a Liptove 3 402
  9. Historickým vláčikom sa prichádza previezť stále viac turistov 3 120
  10. Dovolenka pri Mŕtvom mori a tipy na overené hotely 2 900

Hlavné správy z MY Žilina

Oprava Kamennej ulice prebehne vo viacerých fázach, pripravte sa na obmedzenia

Rekonštrukcia bude trvať približne osem týždňov a na mieste budú viaceré obmedzenia.

Žilinskí bábkoherci sa predstavia na festivale v Slovinsku

Herci Bábkového divadla Žilina sa predstavia s inscenáciou Škaredé káčatko na medzinárodnom festivale.

Raz si trať Rajeckého maratónu zabehnem, sľúbil Matej Tóth

Slovenský chodec účasťou na Rajeckom maratóne potešil všetkých.

FOTO: Rajčanov zabávali Horkýže Slíže či Smola a Hrušky

Cez deň mesto žilo Rajeckým maratónom, večer koncertom známych kapiel.

V Restaurant Sissi nájdete kráľovskú gastronómiu

​​​​​​​Keď sa povie kráľovská kuchyňa, väčšina z nás si predstaví honosnú kráľovskú hostinu, urodzené dámy a pánov v dobových kostýmoch, zvuk čembala...  Zjednodušene - časy romantické a zároveň dávno minulé. Čo by ste povedali na to, keby sa história opakovala?

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Čelná zrážka kamiónov zablokovala hlavný ťah Oravou

Dopravné nehody sa tam stávajú často.

Šéf klubu má zaujímavý koníček, hráči sa vďaka nemu cítia ako profíci

Ján Michalíček z Korne nemá rád, keď sa mu do jeho koníčka niekto „kafre“.

Súkromník podchod v Trenčíne za desaťtisíc neopravil. Čo s ním bude?

Investor za niekoľko mesiacov odstránil iba niektoré z priečok bývalých stánkov, mesto teraz žiada svoj majetok späť.

Ostrá Lúka znova vyhlásila súťaž na predaj kaštieľa

Pôvodnú cenu, ktorá vychádzala zo znaleckého posudka, znížili o takmer 90-tisíc eur.

Vybrali SME

Už ste čítali?