Pondelok, 18. október, 2021 | Meniny má LukášKrížovkyKrížovky

Hygienici: Výber šunky netreba podceniť, s vajíčkami opatrne a pozor na skladovanie

Ak sa chcete vyhnúť hnačke a žlčníkovémi záchvatu, dodržujte rady hygienikov.

Veľkonočný košík. Jedlá doň pripravujte tak, aby ste si neuškodili.Veľkonočný košík. Jedlá doň pripravujte tak, aby ste si neuškodili. (Zdroj: Korzár/Judita Čermáková)

ŽILINA. Gazdiné by mali byť počas prípravy veľkonočných jedál, ale aj v čase ich skladovania obozretné. Ak zvolia nesprávny prístup, môže to napomôcť množeniu mikroorganizmov a plesní. Upozorňuje na to Úrad verejného zdravotníctva.

Spotrebitelia nemusia voľným okom zbadať na jedlách žiadne zmeny, no pre organizmus to môže byť nebezpečné. Treba na to myslieť najmä pri mäse a ostatných živočíšnych potravinách.

Vajíčka nemožno pred použitím umývať, pomôže sa tak rozšíreniu mikróbov. Ušpinené, väčšinou z domácich chovov, stačí utrieť suchou handričkou. Je dôležité dbať na ich správne rozbíjanie, aby sa neznečistil vaječný obsah. "Jedlá s vajíčkami treba dôkladne tepelne spracovať," uvádzajú hygienici.

Skryť Vypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: Martin Repáň z Terchovej vystúpi na celosvetovom turné Čítajte 

Domáca majonéza z čerstvých slepačích vajec môže byť podľa nich rizikom. Za bezpečnejšiu označili priemyselne vyrobenú, ktorá je pasterizovaná. "Ak sa predsa len niekto rozhodne pre domácu, odporúčame použiť čerstvé suroviny a v množstve, ktoré sa priamo skonzumuje," píše ÚVZ SR.

Pri výbere šunky si treba dať záležať. Tá kvalitná by mala mať aspoň 75 percent mäsa, jasne ružovú farbu a zreteľné kontúry svalu. "Ak sa svalovina pri jej výrobe rozseká na jemno a pridajú sa náhrady a prídavné látky, po tepelnom opracovaní sa spoja do homogénnej hmoty a kontúry svaloviny nemožno vidieť."

Hygienici radia vybrať si menej zaúdené mäso, pred konzumáciou ho odporúčajú uvariť. Mäso znečistené od krvi treba opláchnuť pod tečúcou vodou, nemožno ho namáčať. Pri jeho tepelnom opracovaní je dôležité dodržiavať čas a správnu teplotu. "Zničí to takmer všetky mikroorganizmy," informujú hygienici.

Skryť Vypnúť reklamu

Surové mäso, hydinu, morské živočíchy treba oddeliť od ostatných potravín. Zvyšky pečeného, vareného, duseného či vysmážaného mäsa vcelku možno skladovať v chladničke pri teplote od nula do štyroch stupňov Celzia najviac 24 hodín. Mäsové či syrové nárezy a obložené misy vydržia pri rovnakej teplote 24 hodín, ak ich spotrebiteľ nechá pri teplote päť až osem stupňov Celzia, treba ich zjesť najneskôr do 12 hodín.

Menej času je už na skonzumovanie šalátov, či už zeleninových, ovocných, strukovinových alebo rybacích. Pri teplote nula až štyri stupne Celzia vydržia 12 hodín, pri piatich až ôsmich stupňov Celzia šesť hodín. Čas a teplota sú dôležité i pri sladkých dobrotách, krémové zákusky a šľahačka vydržia pri teplote do štyroch stupňov 24 hodín, pri piatich až ôsmich stupňov len 12 hodín. Ide o odporúčaný čas skladovania, podľa hygienikov nemusí byť pravidlom. Spomínané potraviny vydržia i dlhšie, treba sa riadiť ich vôňou a vzhľadom.

Skryť Vypnúť reklamu

Kuchyňa je podľa hygienikov obľúbeným miestom baktérií. Zväčša ide o kuchynský drez, pomôcky na umývanie riadu. Treba ich udržiavať v čistote. Nemožno zabúdať i na umývanie rúk pred každou prípravou jedla. "Rovnako je dôležité, dať si záležať na poriadnom čistení pracovnej dosky a kuchynského náčinia," píše ÚVZ SR.

Hygienici neodporúčajú krájať na jednej doske mäso a potom i ostatné potraviny, zeleninu či ovocie. Na všetko radia mať vlastné nože, strúhadlá, náradie.

"Ľudia by to v stravovaní počas sviatkov nemali preháňať." Opak smeruje k hnačkám i možnému žlčníkovému záchvatu.

Najčítanejšie na My Žilina

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch
  2. Pandémia upozornila na automatizáciu. Nahradí ľudí technika?
  3. Auto do firmy môžete mať už od 150 eur mesačne
  4. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie
  5. Mäspoma a Kellys Bicycles či Bivio a Minifarma
  6. Šéf digitálnej platformy George: Čaká nás dekáda umelej inteligencie
  7. Spánok – základ pevných vzťahov
  8. Nie je to prvýkrát, čo sa Vám bolesť chrbta vrátila?
  9. Očarujúce Cinque Terre a jeho päť svetov
  10. Ľudia v núdzi potrebujú pomoc, nakúpte potraviny aj pre nich
  1. Stropný zdvihák zlepší život všetkým imobilným ľuďom
  2. Nie je to prvýkrát, čo sa Vám bolesť chrbta vrátila?
  3. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  4. Wüstenrot rástol v predaji životného i neživotného poistenia
  5. Prvé bezbariérové fitko vo Zvolene otvára ZŤP cestu k športu
  6. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie
  7. Očarujúce Cinque Terre a jeho päť svetov
  8. S deťmi za zdravím do Vysokých Tatier
  9. Schodolez pre imobilných - Viete ako sa testuje?
  10. Šetrenie energie v domácnosti: Diaľkové meranie pomáha sporiť
  1. Stravovacie zlozvyky Slovákov. Odborníci radia čomu sa vyvarovať 19 719
  2. Pracoviská zmenila pandémia. Búšiť do klávesnice môžete aj doma 9 862
  3. Očarujúce Cinque Terre a jeho päť svetov 7 922
  4. V centre Bratislavy je na predaj 5-izbový apartmán. Takto vyzerá 6 494
  5. Bratislavu bude sprevádzať luxus 5 328
  6. Bratovražedná vojna navždy zmenila Ameriku 4 185
  7. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch 3 958
  8. Mäspoma a Kellys Bicycles či Bivio a Minifarma 3 754
  9. Aký polystyrén je najlepší na zatepľovanie? Sivý robí divy 3 371
  10. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie 3 370

Blogy SME

  1. Irena Šimuneková: Morské oko
  2. Jozef Drahovský: Bočný odstup 1,5 metra od cyklistov, návrh je už v parlamente, ale má nedostatky
  3. Irena Šimuneková: Sninský kameň
  4. Jozef Sitko: Nedá sa mi zverejniť článok: Deštrukčný Smer (I. a II.) a Kollár rozkladajú štát
  5. Jaroslav Polaček: Majú klímu a sú lacnejšie lebo to robíme čisto
  6. Andrea Vörösová: Pamäť medu... a ľudí na mítingu
  7. Irena Šimuneková: Spomienky na leto
  8. Občianske združenie Ženské kruhy: Už v najbližších dňoch hrozí Slovensku poľská cesta
  1. Roland Vizner: Aký bude Váš dôchodok. Jednoduchý a vcelku presný návod ako ho vypočítať za 3 minúty. 20 076
  2. Tereza Krajčová: Anglický denník: 15. Ak vás anglické zdravotníctvo nezabije, tak aspoň prizabije 9 866
  3. Martin Kugla: Zachráňme Petržalku! 7 078
  4. Pavel Dvořák: Toto sú nepokojné časy 6 216
  5. Peter Chudý: Norbert Bödör je bezúhonný človek alebo čo mi povedal o svojom príbuznom Tibor Gašpar. 5 466
  6. Stanislav Martinčko: Chudoba v nedeľu na panské,do R.Soboty !!! 5 068
  7. Ústav aplikovanej psychológie FSEV UK: Homo Schizotikus alebo Ako sa mozog ľudský k schizofrénii dostal 3 500
  8. Stanislav Martinčko: Ide 17.10. Smer-SD do Rimavskej Soboty ďakovať sebe sám za dobre odvedenú robotu ?? 3 396
  1. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 2: Flow, alebo ako pri práci stratiť pojem o čase
  2. Milota Sidorová: Ženy doplácajú na nedostupnosť bývania najviac. Takto to vyriešili vo Viedni
  3. Karolína Farská: Česká predvolebná kampaň vrcholí. Nastavuje trend aj pre tú budúcu na Slovensku
  4. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  5. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  6. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  7. Adam Valček: Vyšetrovateľ dal Bödörovi pokutu za to, že mlčal
  8. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Skupina pretekárov zo súťažného kola. Zľava: Ján Kováč, Jaroslav Šalamún, Július Griga, Juraj Vanovčan, Martin Karas, Róbert Paškuliak, Peter Málek a Pavol Hajko.

Rozhovor s majstrom Slovenska v 3D lukostreľbe a žilinským rodákom Jurajom Vanovčanom.


16 h
Ilustračná foto.

Žilinčania sa netešili z víťazstva v šiestom stretnutí v sérii.


TASR 16. okt

Nový most začnú stavať na jar.


16. okt

Pri polnočnej nehode zomrel 17-ročný chlapec.


16. okt

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Nemocnica začala očkovať medzi prvými.


MOJ a 1 ďalší 14. okt

Časť pacientov evakuovali.


a 1 ďalší 13 h

Zhrnuli sme pre vás všetkých 37 kysuckých samospráv. Ako je na tom tá vaša?


13 h

Pri polnočnej nehode zomrel 17-ročný chlapec.


16. okt

Blogy SME

  1. Irena Šimuneková: Morské oko
  2. Jozef Drahovský: Bočný odstup 1,5 metra od cyklistov, návrh je už v parlamente, ale má nedostatky
  3. Irena Šimuneková: Sninský kameň
  4. Jozef Sitko: Nedá sa mi zverejniť článok: Deštrukčný Smer (I. a II.) a Kollár rozkladajú štát
  5. Jaroslav Polaček: Majú klímu a sú lacnejšie lebo to robíme čisto
  6. Andrea Vörösová: Pamäť medu... a ľudí na mítingu
  7. Irena Šimuneková: Spomienky na leto
  8. Občianske združenie Ženské kruhy: Už v najbližších dňoch hrozí Slovensku poľská cesta
  1. Roland Vizner: Aký bude Váš dôchodok. Jednoduchý a vcelku presný návod ako ho vypočítať za 3 minúty. 20 076
  2. Tereza Krajčová: Anglický denník: 15. Ak vás anglické zdravotníctvo nezabije, tak aspoň prizabije 9 866
  3. Martin Kugla: Zachráňme Petržalku! 7 078
  4. Pavel Dvořák: Toto sú nepokojné časy 6 216
  5. Peter Chudý: Norbert Bödör je bezúhonný človek alebo čo mi povedal o svojom príbuznom Tibor Gašpar. 5 466
  6. Stanislav Martinčko: Chudoba v nedeľu na panské,do R.Soboty !!! 5 068
  7. Ústav aplikovanej psychológie FSEV UK: Homo Schizotikus alebo Ako sa mozog ľudský k schizofrénii dostal 3 500
  8. Stanislav Martinčko: Ide 17.10. Smer-SD do Rimavskej Soboty ďakovať sebe sám za dobre odvedenú robotu ?? 3 396
  1. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 2: Flow, alebo ako pri práci stratiť pojem o čase
  2. Milota Sidorová: Ženy doplácajú na nedostupnosť bývania najviac. Takto to vyriešili vo Viedni
  3. Karolína Farská: Česká predvolebná kampaň vrcholí. Nastavuje trend aj pre tú budúcu na Slovensku
  4. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  5. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  6. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  7. Adam Valček: Vyšetrovateľ dal Bödörovi pokutu za to, že mlčal
  8. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho

Už ste čítali?

Skryť Zatvoriť reklamu