Utorok, 23. október, 2018 | Meniny má Alojzia

Futbalový trávnik si vyžaduje starostlivosť v každom ročnom období

Systém podobný podlahovému kúreniu majú aj na žilinskom futbalovom štadióne.

Hracia plocha štadióna MŠK Žilina je využívaná naozaj hojne.(Zdroj: SITA)

S príchodom januárového snehu pribudla Milanovi Chmeliarovi z MŠK Žilina ďalšia pracovná povinnosť. Hoci jeho meno čitateľom pravdepodobne veľa nehovorí, pre žilinský futbal je dôležitou osobou. Stará sa totiž o to, aby hráči mohli vybehnúť na bezproblémový, pripravený trávnik.

„Ten sneh ma veľmi nepotešil, ale je to moja práca,“ hovorí pri poznámke o zimnom počasí. Jeho práca často zahŕňa kompletných sedem dni v týždni, najmä teraz, v zime, začína už skoro ráno. „Keď sneží, som tu už okolo štvrtej, piatej ráno. Nejde len o trávnik, musím sa postarať aj o okolie, cesty. Aby bolo všetko pripravené, keď ľudia prídu na siedmu do práce,“ popisuje svoju pracovnú náplň.

Článok pokračuje pod video reklamou

Sneh radšej topia ako odhŕňajú

Prioritnou činnosťou však predsa len ostáva starostlivosť o trávnik. Výmenou prírodného trávnika za umelý v roku 2016 síce odpadla úloha kosenia, no aj o umelý koberec sa treba starať. V zime je to ešte o niečo špecifickejšie: „Predovšetkým sledujeme počasie. Keď vidíme, že sa blíži zima a má snežiť, tak zakúrime. Momentálne sa snažíme udržať takú teplotu, aby sme nemuseli často odhŕňať sneh. Sneh ani mráz trávnik nepoškodia, ale odhŕňanie môže. Radšej teda sneh rozkefujeme a roztopíme.“

Prečítajte si tiež: Označujú ho za Saganovho nástupcu, jazdiť bude za taliansky tím

Systém podlahového kúrenia, ktorý dnes nájdeme v nejednom dome či byte, má aj hlavná hracia plocha MŠK. Jeho využívanie predstavuje najväčší rozdiel v starostlivosti o trávnik v zimnom a letnom období. „Jedenásteho sme zapínali kúrenie, teplotu udržiavame približne na dvadsiatich stupňoch, desať centimetrov pod zemou,“ vysvetľuje Chmeliar.

Práca, ktorá musí baviť

Trávnatý koberec na žilinskom štadióne je rok a pol starý, podľa Chmeliarových slov však je zreteľné, že je naplno využívaný: „Vyťaženosť sa ráta na hodiny, je to tak päť či šesť hodín denne. Keď nám boli robiť každoročnú generálku ihriska, povedali, že na to, že má za sebou rok, tak sme na hrane. Vidieť, že sa na ihrisku hráva, je dostatočne využívané.“

Práca trávnikára má svoje špecifiká v každom ročnom období. Spoločným menovateľom však je, že ju každý deň musíte robiť so srdcom. „Toto musíte milovať. Robím to už jedenásty rok a viem, že to nie je len tak. To vás musí baviť,“ dodáva Milan Chmeliar.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Prečo sú pneumatiky dôležitejšie ako bezpečnostné pásy?
  2. Ako zabrániť povodniam, či suchu? Riešenie nájde Climathon
  3. 322 m2 a mesto ako na dlani. Bratislava má atypický penthouse
  4. 3 najväčšie chyby pri zateplení šikmej strechy
  5. Tatra banka opäť rozdáva vreckové 22 eur k novému Detskému účtu
  6. Vydanie denníka SME spolu s knihou Po stopách dávnej Bratislavy
  7. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s
  8. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli
  9. Dva rekordy na druhý pokus
  10. Mestská polícia má viac slúžiť záujmom občanov
  1. Nevymením peniaze Humenčanov za hodnotenie jednej mimovládky
  2. Ako zabrániť povodniam, či suchu? Riešenie nájde Climathon
  3. Tatra banka opäť rozdáva vreckové 22 eur k novému Detskému účtu
  4. Vydanie denníka SME spolu s knihou Po stopách dávnej Bratislavy
  5. 3 najväčšie chyby pri zateplení šikmej strechy
  6. EU v Bratislave udelila čestný titul doctor honors causa
  7. Company´s autumn in the High Tatras
  8. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli
  9. 322 m2 a mesto ako na dlani. Bratislava má atypický penthouse
  10. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s
  1. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli 32 457
  2. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s 26 079
  3. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 18 004
  4. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 9 466
  5. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom 8 651
  6. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti 7 111
  7. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 6 060
  8. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 5 724
  9. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 4 965
  10. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu 4 218

Téma: MŠK Žilina


Článok je zaradený aj do ďalších tém Rozhovory z denníka SME

Hlavné správy z MY Žilina

Objednali ste sa už u zubára? Preventívne ...

Kedy ideme k stomatológovi? Keď už musíme. Bolesť je stále jediným dôvodom, kedy sa odhodláme sadnúť si do zubárskeho kresla.

V Žilinskom kraji jazdilo minulý týždeň 35 vodičov pod vplyvom alkoholu

Policajti odhalili minulý týždeň v Žilinskom kraji 35 vodičov motorových vozidiel pod vplyvom alkoholu.

Futbalistky sú už v pohárovom semifinále

V lige sa Žilinčankám darilo o čosi menej.

Mestská kronika získala na jubilejnej celoštátnej súťaži mimoriadnu cenu

Mestskej kronike Žiliny udelili mimoriadnu cenu za profesionálnu úroveň.

Stavbu cyklochodníka brzdí skládka stavebného odpadu

Nová trasa sa ani po odstránení prekladov ďaleko nepohne. Na ďalšie pokračovanie chýbajú vysporiadané pozemky.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Príčiny smrteľnej nehody známe. Vodička (†78) prešla do protismeru

Podľa našich zistení prešla z neznámych príčin do protismeru.

Bojnická nemocnica bola v hodnotení najhoršia na Slovensku. Prečo?

Zdravotnícke zariadenia porovnávali v piatich hlavných oblastiach.

Zrúcaninu kláštora v Bzovíku postupne opravujú

Po pôvodnej románskej dostal kláštor gotickú podobu, neskôr sa z neho stala protiturecká pevnosť.

Vybrali SME

Už ste čítali?