Tohtoročné fašiangy budú krátke. Obdobie zábavy a nerestí si treba užiť

Fašiangy, ktoré sa práve začali, majú len krátkych 38 dní.

Fašiangové obdobie je najmä o zábave. Fašiangové obdobie je najmä o zábave. (Zdroj: MIROSLAV BELLAN)

ŽILINA. Pre mládež by to v minulosti nebola dobrá správa. Fašiangy v tomto roku potrvajú len 38 dní. Za ten čas bolo treba stihnúť povyvádzať čo sa len dalo, pretože spoločenská kontrola a tlak na morálku neboli v čase „masopustu“ také prísne. Obdobie radovánok, neviazaných zábav a v minulosti až rozpustilých a hriešnych hier bolo treba naplno využiť.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Fašiangy boli v minulosti na dedine dlho očakávané obdobie žartov a zábav. Predchádzali im Vianoce so štvortýždňovým obdobím adventu, keď sa bolo treba postiť a akýkoľvek prejav radosti bol odsudzovaný. Za fašiangami nasledovalo ďalšie obdobie potláčania zábavy. Štyridsaťdňový predveľkonočný pôst a samotná Veľká noc.

SkryťVypnúť reklamu

Obdobie mäsa a masti

Práve medzi dvoma najväčšími kresťanskými sviatkami mali ľudia príležitosť popustiť svoje mravy a do sýtosti povyvádzať, zhrešiť nielen nezdravým jedlom a porobiť kúsky, ktoré by inokedy nikto neakceptoval. Medzi Tromi kráľmi a Popolcovou stredou je mimoriadne zábavné fašiangové obdobie.

Prečítajte si tiež: Koledníci z Trojmedzia zavítali s vinšom aj k žilinskému biskupovi Čítajte 

Jeho dĺžka sa z roka na rok mení v závislosti od toho, na aký dátum pripadá pohyblivý sviatok Veľkej noci. V tomto roku však fašiangy, ktoré sa práve začali, majú len krátkych 38 dní. Spev, tanec a neviazané škodoradostné kúsky musia utíchnuť do polnoci na Popolcovú stredu, ktorá vychádza už na 14. februára. Na budúci rok pritom fašiangy potrvajú až do 6. marca.

Fašiangy majú v našom prostredí dlhú tradíciu. Podľa etnografky Rastislavy Stoličnej-Mikolajovej sa v mestách i na vidieku oslavovali už od stredoveku. „Bolo to obdobie mäsa a masti, ktoré v prenesenom symbolickom význame znamenalo v tradičnej kultúre telesnosť, hriešnosť, pozemskosť. Ich zmysel najlepšie prezrádzajú názvy ako masopust alebo carne vale – rozlúčka s mäsom, pretože karnevalové maskové sprievody patrili nerozlučne k fašiangom.“

SkryťVypnúť reklamu

„Na fašiangy výskaj, v pôste brucho stískaj“

Fašiangy predstavujú druhú polovicu zimy, keď hospodárskych prác na gazdovstve nie je veľa, no komory sú ešte relatívne plné. Ideálne podmienky pre zábavy spojené s pohostením. Vo fašiangovom čase sa robievalo veľa svadieb. Konali sa spoločné priadky, zakáľačky, všetko príležitosti pre hry, zábavy, obchôdzky masiek a muzík po dedine. Na obchôdzkach získavali mladí peniaze na organizovanie zábav, ale aj slaninu, klobásu a vajíčka pre hody.

„Z potravín urobili v niektorom dome alebo v krčme hostinu. Slaninu vytopili a pražili na nej pampúchy, šišky, fánky, božie milosti. Bolo to typické pečivo fašiangových období nielen na dedinách, ale aj v mestách. Klobásy si uvarili, z vajec sa urobila praženica a za peniaze sa kúpila pijatika a zaplatila muzika,“ vysvetľuje Rastislava Stoličná-Mikolajová.

SkryťVypnúť reklamu

Pretrvali dodnes

Počas tohto veselého obdobia mohla mládež povystrájať aj to, čo by im inokedy neprešlo. „Gazdom rozobrali celý voz a poskladali mu ho na streche. Odchytávali mládencov alebo dievčatá a za trest im dávali na krk alebo na nohy drevený klát a s posmechom ich vodili po dedine za to, že zostali slobodní. Inde zase slobodných trestali holením mládencov nasucho alebo symbolickým podkúvaním dievčat.“

Aj dodnes sú fašiangy spájané s obdobím tanečných zábav, plesov, karnevalov a svadieb. Obchôdzky v maskách a pochovávanie basy na záver fašiangového obdobia zostáva stále živou a obľúbenou tradíciou.

V minulosti mali masky dôležitý rituálny význam. Tie fašiangové boli najmä zvieracie. Čím bola maska strašidelnejšia, tým mala väčšiu moc a ľudia verili, že démoni a zlí duchovia sa vyplašia a nebudú ich obťažovať.

Ešte aj dnes sa v niektorých slovenských regiónoch konajú fašiangové sprievody s rôzne zamaskovanými účastníkmi. Kedysi nesmel chýbať Turoň, medveď či vlk. V prvej polovici 20. storočia k maskám pribudol aj vojak so šabľou a práve na túto šabľu napichovali gazdiné potravinové dary.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Žilina

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 8 996
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 6 776
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 102
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 4 751
  5. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 226
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 680
  7. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 616
  8. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 2 120
  1. Milan Resutík: Romantika vraždenia
  2. Anna Miľanová: Myslím, ľudia, sme determinovaní lokálne, telesne-spoločensky a preto nemáme vlohy pre hocijakú prácu!
  3. Ivan Hejda: Milé naše reštaurácie, neservírujte mi prosím vriacu polievku!
  4. Štefan Šturdzík: Vojna ktorá nemala byť teraz speje do kritického bodu.
  5. Viktor Pamula: Gusto nie je podľa môjho gusta
  6. Irena Šimuneková: Čriepky z Anglicka - Newbury
  7. Tupou Ceruzou: Pandemická
  8. Radko Mačuha: "Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe" dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 28 153
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 13 233
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 188
  4. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 8 892
  5. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 7 815
  6. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 6 866
  7. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 5 740
  8. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 5 647
  1. Tupou Ceruzou: Pandemická
  2. Radko Mačuha: "Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe" dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  3. Věra Tepličková: Keď sa Lojza Hlinu bojí už aj generál
  4. Marcel Rebro: Aká krajina, taký hokej
  5. Tupou Ceruzou: Krížovka
  6. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť?
  7. Roman Kebísek: Láska mladej Timravy k dvom bratom
  8. Radko Mačuha: Cintula chcel Fica zavraždiť, pretože chce Mier.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Budova na Hviezdoslavovej ulici prejde obnovou.

Pobočka pošty v nej funguje ďalej.


Vlaková patrola ZSSK na Rušňoparáde 2025.

Spoločné rodinné výlety, detská fantázia rozbehnutá na plné obrátky a zážitky, na ktoré sa nezabúda.


Ilustračné foto.

Vybrali sme ideálnu jedenástku 22. kola regionálnych a oblastných súťaží.


Dovolenka nemusí vždy znamenať more a dlhé lety. Slovensko je krajina, ktorá dokáže milo prekvapiť svojou rozmanitosťou, pohostinnosťou aj množstvom zážitkov na dosah ruky.


1
  1. Milan Resutík: Romantika vraždenia
  2. Anna Miľanová: Myslím, ľudia, sme determinovaní lokálne, telesne-spoločensky a preto nemáme vlohy pre hocijakú prácu!
  3. Ivan Hejda: Milé naše reštaurácie, neservírujte mi prosím vriacu polievku!
  4. Štefan Šturdzík: Vojna ktorá nemala byť teraz speje do kritického bodu.
  5. Viktor Pamula: Gusto nie je podľa môjho gusta
  6. Irena Šimuneková: Čriepky z Anglicka - Newbury
  7. Tupou Ceruzou: Pandemická
  8. Radko Mačuha: "Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe" dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 28 153
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 13 233
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 188
  4. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 8 892
  5. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 7 815
  6. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 6 866
  7. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 5 740
  8. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 5 647
  1. Tupou Ceruzou: Pandemická
  2. Radko Mačuha: "Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe" dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  3. Věra Tepličková: Keď sa Lojza Hlinu bojí už aj generál
  4. Marcel Rebro: Aká krajina, taký hokej
  5. Tupou Ceruzou: Krížovka
  6. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť?
  7. Roman Kebísek: Láska mladej Timravy k dvom bratom
  8. Radko Mačuha: Cintula chcel Fica zavraždiť, pretože chce Mier.

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu