Čas vianočný opäť spojil remeselníkov z okolia Žiliny

Na vianočnej predajnej výstave v Makovického dome sa tento rok zúčastnilo tridsaťjeden vystavovateľov zo Žilinského kraja.

Čas vianočnýČas vianočný

ŽILINA. Ak ste milovníkom tradičného remesla a neviete si predstaviť sviatky bez medovníkov, oblátok, či ihličia, potom je predajná výstava „Čas vianočný“ práve pre vás. „Krajské kultúrne stredisko spolupracuje s ľudovými remeselníkmi už dlhé roky,“ hovorí manažérka kultúry pre folklór a tradičné ľudové remeslo, Daniela Srnanková.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

„S väčšinou z nich sa dobre poznáme. Sú to napríklad členovia miestneho odboru Živena, deti s autizmom, ale aj remeselníci, ktorí si k nám sami nájdu cestu. Mnohých poznáme z trhov a jarmokov, kde sa ich snažíme, väčšinou úspešne, oslovovať.“

SkryťVypnúť reklamu

Výstava obsahovala produkty všetkého druhu – od betlehemov, výrobkov z drôtu, zo slaného cesta, cez vianočné ozdoby z textílií, prútia, papiera, až po miniatúry zo šúpolia. „Snažíme sa ostávať v spolupráci s tými remeselníkmi, s ktorými sme v kontakte, a samozrejme, oslovovať nových. Nestáva sa, že sa remeselníci prezentujú tou istou tvorbou. Preto je každá výstava jedinečná,“ dopĺňa Srnanková.

Prečítajte si tiež: Prežijú tradičné slovenské Vianoce? Čítajte 

Pani Katarína Jančaříková zo Žiliny sa venuje šesť rokov papierovému pleteniu a celý život pečeniu a zdobeniu medovníkov. Opakovane sa zúčastňuje na predajnej výstave. „U nás museli byť vianočné medovníky vždy na stole. Jeden rok som bola v nemocnici, a tak som ich nestihla upiecť. Moje deti si však nevedeli predstaviť, že by sme boli na Vianoce bez nich, a tak som ich nakoniec na Štedrý večer predsa len piekla,“ spomína s úsmevom.

SkryťVypnúť reklamu

„Známym sa veľmi páčili, a tak som medovníky začala piecť aj pre nich. Teraz pečiem na objednávky vo veľkom každé Vianoce.“ Pred šiestimi rokmi narazila na internete na techniku papierového pletenia. „Okamžite ma to oslovilo. Páči sa mi, že recyklujem starý papier a vyrábam z neho pekné a užitočné predmety, ako sú napríklad košíčky, tácky a ozdoby.“

Osemdesiatsedem ročná Gizka Krejčová pečie vianočné oblátky a zvedavým očiam rada predvedie, ako sa to robí. „Najčastejšie ukazujem výrobu deťom zo škôl a škôlok. Niektoré to poznajú, no väčšina je takých, čo tento proces ešte nikdy nevidela. Deťom sa to veľmi páči a najväčšmi im učaruje vanilkovo-škoricová vôňa čerstvo napečených oblátok.“ Gizka pečie oblátky už tak dlho, že si ani nepamätá, kedy zo svojím koníčkom začala.

SkryťVypnúť reklamu

„Niekde som to pravdepodobne videla robiť. Tak sa mi to zapáčilo, že som si hneď začala zháňať oblátkovač. Priviezli mi ho z Nových Zámkov a musela som naňho čakať dva mesiace.“

Návštevníci nadšene reagovali na výstavu. „Každý rok sa tu zastavím. Je tu jedinečná vianočná atmosféra. Najviac sa mi páčia ozdoby prírodného charakteru,“ hovorí štyridsaťpäť ročná Iveta zo Žiliny.

Výstavu si prišla pozrieť aj Jana, ktorá sa na nej každý rok aktívne zúčastňovala. „Je tu veľa nových mien, čo ma nesmierne teší. Taktiež sa mi páči, že sú tu nové druhy dekorácií, ktoré tu pred tým nikdy neboli.“

Autor: Gabriela Chromeková

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Žilina

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 6 971
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 6 657
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 119
  4. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 5 990
  5. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 233
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 815
  7. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 622
  8. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 381
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu