Štvrtok, 22. október, 2020 | Meniny má SergejKrížovkyKrížovky
KOMERČNÝ ČLÁNOK

V našej treske už nenájdete žiadne konzervanty

Receptúru na tresku v majonéze vynašiel v roku 1954 bratislavský kuchár Július Boško.

Výroba tresky.Výroba tresky. (Zdroj: RYBA ŽILINA)

Treska v majonéze je priam zľudovená delikatesa, ktorá chutí už niekoľkým generáciám Slovákov. Niekoľko zaujímavostí o „Treske slovenskej“ nám prezradil v krátkom rozhovore Michal Britvík, generálny riaditeľ spoločnosti Ryba Žilina, ktorá je najväčším výrobcom tresky na Slovensku.

Ako vznikla tradícia výroba tresky na Slovensku?

Receptúru na tresku v majonéze vynašiel v roku 1954 bratislavský kuchár Július Boško. Bolo to v povojnovom čase, kedy sa v našej krajine začala výrazne podporovať konzumácia rýb. Tento produkt sa najskôr nazýval treska v remuláde. Štátny podnik Ryba ju začal vtedy vyrábať aj v našom, žilinskom závode. Ten je najstarším nepretržite fungujúcim závodom na spracovanie rýb na Slovensku, v ktorom prebieha výroba už od roku 1924. Zaujímavosťou je, že treska bola doménou najmä Slovákov. V Čechách prerazila počas socializmu len po Ostravu, kde pracovalo veľa baníkov zo Slovenska.

Skryť Vypnúť reklamu

Koľko tresky sa u nás dnes zje dokopy?

To najlepšie napovedia čísla z výroby. Za rok 2016 sme vyprodukovali viac ako 3000 ton tresky v majonéze. Podľa našich prieskumov si dá tresku aspoň raz za rok štatisticky až 98 % obyvateľov našej krajiny. Každý mesiac si ju kúpi minimálne raz až sedem z desiatich Slovákov či Sloveniek. Treba povedať, že treska nie je iba doménou mužov, ako by sa mohlo zdať. Rovnako rady ju totiž majú aj ženy. Je to približne „päťdesiat na päťdesiat“. Teší nás, že zákazníci si pochvaľujú chuť a zloženie našej tresky. Svedčí o tom fakt, že až 83 % zákazníkov s ňou vyjadruje svoju úplnú spokojnosť.

Z akých surovín sa vyrába pravá žilinská treska?

Treska zo Žiliny sa vyrába z vareného mäsa tresky aljašskej, ktorá sa loví v lokalite medzi severnou Áziou a Amerikou. Ako jediný výrobca u nás spolupracujeme priamo s významnými rybárskymi spoločnosťami, ktoré ryby spracúvajú výhradne na mori, hneď po výlove. Takto si mäso uchová najvyššiu kvalitu. Ďalšími ingredienciami sú marinovaná zelenina a majonéza na báze zdraviu prospešného repkového oleja, ktorú si sami vyrábame. Unikátny proces výroby trvá 2 dni.

Skryť Vypnúť reklamu

Je receptúra stále tá istá, alebo prechádza aj nejakým vývojom, vylepšovaním?

Chceme chrániť tradíciu, ale zároveň tiež reagovať na trendy vo výžive a tresku stále posúvať smerom k ešte zdravším produktom. Za ostatné dva roky sme realizovali viacero pozitívnych zmien – zvýšili sme v nej pomer zdravej zeleniny oproti bežne používaným umelým zahusťovadlám, nahradili sme v nej umelé sladidlá ľahšie stráviteľným cukrom, postupne sme v nej výrazne zredukovali chemické konzervanty. A práve v týchto dňoch sa nám podarilo zrealizovať ďalší krok v tejto evolúcií. Pri výrobe našej Tresky Exklusiv a tiež štandardnej Tresky v majonéze prestávame používať akékoľvek konzervačné látky. Odteraz sa teda budete môcť spoľahnúť, že pri otvorení ktorejkoľvek tresky značky PRETO Ryba Žilina konzumujete pochúťku, ktorá neobsahuje žiadne chemické konzervanty, umelé sladidlá ani lepok a je výdatným zdrojom zdravie posilňujúcich omega-3 mastných kyselín.

Skryť Vypnúť reklamu

Ďakujeme za rozhovor.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  2. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  4. Päť chýb pri zateplení strechy
  5. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  6. Vitajte v postapokalyptickom svete
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  8. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  2. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  3. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  4. Úprava osobného motorového vozidla
  5. Important information for Brazilians living in Slovakia
  6. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  7. Vitajte v postapokalyptickom svete
  8. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. Päť chýb pri zateplení strechy
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 29 569
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 16 798
  3. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 14 585
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 540
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 824
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 723
  7. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 575
  8. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 370
  9. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 171
  10. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 9 156
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Ryba Žilina

Prečítajte si aj ďalšie články k téme

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Žilina hlási 80 prípadov. Ako je na tom žilinský región?

V nemocniciach je hospitalizovaných 844 pacientov.

Testovanie na nový koronavírus.

Žilinská nemocnica otvorila Pandemický pavilón. Už má v ňom piatich pacientov

Aktuálne je pozitívnych už 57 zamestnancov žilinskej nemocnice.

Pandemický pavilón FNSP Žilina.

BYTČA: Lúpež, vyhrážanie i poškodzovanie majetku. Mladík si poriadne zavaril

Na obvineného muža policajti spracovali podnet na návrh na jeho vzatie do väzby.

V III. lige kraľuje nezastaviteľný Hundák, v I. a II. triede na čele pätnásťgóloví strelci

Zápasy regionálnych či oblastných futbalových súťaží tento rok už pravdepodobne neuvidíme, väčšina duelov z jesennej porcie je však už za nami. Preto sme sa pozreli, ako vyzerajú poradie strelcov v jednotlivých súťažiach.

Daniel Hundák (druhý zľava) a Peter Jasenovský (tretí zľava) patria nielen medzi najlepších strelcov Bánovej, ale aj celej III. ligy.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Prinášame informácie o pripravovanom testovaní na Orave

Získať dobrovoľníkov ku odberom je v niektorých dedinách ťažké, v Sihelnom bude pomáhať aj starosta.

Sedemnásťročného chlapca zavalil strom

Leteckých záchranárov zo Žiliny privolali dnes dopoludnia na pomoc 17-ročnému chlapcovi, ktorého v lesnom teréne v katastri obce Zákopčie zavalil strom.

Už ste čítali?