V našej treske už nenájdete žiadne konzervanty

Receptúru na tresku v majonéze vynašiel v roku 1954 bratislavský kuchár Július Boško.

Výroba tresky.Výroba tresky. (Zdroj: RYBA ŽILINA)

Treska v majonéze je priam zľudovená delikatesa, ktorá chutí už niekoľkým generáciám Slovákov. Niekoľko zaujímavostí o „Treske slovenskej“ nám prezradil v krátkom rozhovore Michal Britvík, generálny riaditeľ spoločnosti Ryba Žilina, ktorá je najväčším výrobcom tresky na Slovensku.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ako vznikla tradícia výroba tresky na Slovensku?

Receptúru na tresku v majonéze vynašiel v roku 1954 bratislavský kuchár Július Boško. Bolo to v povojnovom čase, kedy sa v našej krajine začala výrazne podporovať konzumácia rýb. Tento produkt sa najskôr nazýval treska v remuláde. Štátny podnik Ryba ju začal vtedy vyrábať aj v našom, žilinskom závode. Ten je najstarším nepretržite fungujúcim závodom na spracovanie rýb na Slovensku, v ktorom prebieha výroba už od roku 1924. Zaujímavosťou je, že treska bola doménou najmä Slovákov. V Čechách prerazila počas socializmu len po Ostravu, kde pracovalo veľa baníkov zo Slovenska.

SkryťVypnúť reklamu

Koľko tresky sa u nás dnes zje dokopy?

To najlepšie napovedia čísla z výroby. Za rok 2016 sme vyprodukovali viac ako 3000 ton tresky v majonéze. Podľa našich prieskumov si dá tresku aspoň raz za rok štatisticky až 98 % obyvateľov našej krajiny. Každý mesiac si ju kúpi minimálne raz až sedem z desiatich Slovákov či Sloveniek. Treba povedať, že treska nie je iba doménou mužov, ako by sa mohlo zdať. Rovnako rady ju totiž majú aj ženy. Je to približne „päťdesiat na päťdesiat“. Teší nás, že zákazníci si pochvaľujú chuť a zloženie našej tresky. Svedčí o tom fakt, že až 83 % zákazníkov s ňou vyjadruje svoju úplnú spokojnosť.

Z akých surovín sa vyrába pravá žilinská treska?

Treska zo Žiliny sa vyrába z vareného mäsa tresky aljašskej, ktorá sa loví v lokalite medzi severnou Áziou a Amerikou. Ako jediný výrobca u nás spolupracujeme priamo s významnými rybárskymi spoločnosťami, ktoré ryby spracúvajú výhradne na mori, hneď po výlove. Takto si mäso uchová najvyššiu kvalitu. Ďalšími ingredienciami sú marinovaná zelenina a majonéza na báze zdraviu prospešného repkového oleja, ktorú si sami vyrábame. Unikátny proces výroby trvá 2 dni.

SkryťVypnúť reklamu

Je receptúra stále tá istá, alebo prechádza aj nejakým vývojom, vylepšovaním?

Chceme chrániť tradíciu, ale zároveň tiež reagovať na trendy vo výžive a tresku stále posúvať smerom k ešte zdravším produktom. Za ostatné dva roky sme realizovali viacero pozitívnych zmien – zvýšili sme v nej pomer zdravej zeleniny oproti bežne používaným umelým zahusťovadlám, nahradili sme v nej umelé sladidlá ľahšie stráviteľným cukrom, postupne sme v nej výrazne zredukovali chemické konzervanty. A práve v týchto dňoch sa nám podarilo zrealizovať ďalší krok v tejto evolúcií. Pri výrobe našej Tresky Exklusiv a tiež štandardnej Tresky v majonéze prestávame používať akékoľvek konzervačné látky. Odteraz sa teda budete môcť spoľahnúť, že pri otvorení ktorejkoľvek tresky značky PRETO Ryba Žilina konzumujete pochúťku, ktorá neobsahuje žiadne chemické konzervanty, umelé sladidlá ani lepok a je výdatným zdrojom zdravie posilňujúcich omega-3 mastných kyselín.

SkryťVypnúť reklamu

Ďakujeme za rozhovor.

Ryba Žilina

Hlavnou „hviezdou“ kampane je zákazníkmi mimoriadne dobre prijatá Treska Cottage Exklusiv, ktorá kombináciou zloženia a chuti nemá konkurenciu.


Radi skúšate v kuchyni nové recepty? Vyskúšajte túto špecialitu.


Producent najobľúbenejšej tresky na Slovensku prišiel s ďalšou novinkou, ktorou približuje túto tradičnú špecialitu k ešte širšiemu okruhu zákazníkov.


SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Žilina

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 6 953
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 6 494
  3. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 6 257
  4. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 117
  5. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 233
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 807
  7. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 621
  8. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 327
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu