Streda, 5. október, 2022 | Meniny má Viera

V našej treske už nenájdete žiadne konzervanty

Receptúru na tresku v majonéze vynašiel v roku 1954 bratislavský kuchár Július Boško.

Výroba tresky.Výroba tresky. (Zdroj: RYBA ŽILINA)

Treska v majonéze je priam zľudovená delikatesa, ktorá chutí už niekoľkým generáciám Slovákov. Niekoľko zaujímavostí o „Treske slovenskej“ nám prezradil v krátkom rozhovore Michal Britvík, generálny riaditeľ spoločnosti Ryba Žilina, ktorá je najväčším výrobcom tresky na Slovensku.

Ako vznikla tradícia výroba tresky na Slovensku?

Receptúru na tresku v majonéze vynašiel v roku 1954 bratislavský kuchár Július Boško. Bolo to v povojnovom čase, kedy sa v našej krajine začala výrazne podporovať konzumácia rýb. Tento produkt sa najskôr nazýval treska v remuláde. Štátny podnik Ryba ju začal vtedy vyrábať aj v našom, žilinskom závode. Ten je najstarším nepretržite fungujúcim závodom na spracovanie rýb na Slovensku, v ktorom prebieha výroba už od roku 1924. Zaujímavosťou je, že treska bola doménou najmä Slovákov. V Čechách prerazila počas socializmu len po Ostravu, kde pracovalo veľa baníkov zo Slovenska.

SkryťVypnúť reklamu

Koľko tresky sa u nás dnes zje dokopy?

To najlepšie napovedia čísla z výroby. Za rok 2016 sme vyprodukovali viac ako 3000 ton tresky v majonéze. Podľa našich prieskumov si dá tresku aspoň raz za rok štatisticky až 98 % obyvateľov našej krajiny. Každý mesiac si ju kúpi minimálne raz až sedem z desiatich Slovákov či Sloveniek. Treba povedať, že treska nie je iba doménou mužov, ako by sa mohlo zdať. Rovnako rady ju totiž majú aj ženy. Je to približne „päťdesiat na päťdesiat“. Teší nás, že zákazníci si pochvaľujú chuť a zloženie našej tresky. Svedčí o tom fakt, že až 83 % zákazníkov s ňou vyjadruje svoju úplnú spokojnosť.

Z akých surovín sa vyrába pravá žilinská treska?

Treska zo Žiliny sa vyrába z vareného mäsa tresky aljašskej, ktorá sa loví v lokalite medzi severnou Áziou a Amerikou. Ako jediný výrobca u nás spolupracujeme priamo s významnými rybárskymi spoločnosťami, ktoré ryby spracúvajú výhradne na mori, hneď po výlove. Takto si mäso uchová najvyššiu kvalitu. Ďalšími ingredienciami sú marinovaná zelenina a majonéza na báze zdraviu prospešného repkového oleja, ktorú si sami vyrábame. Unikátny proces výroby trvá 2 dni.

SkryťVypnúť reklamu

Je receptúra stále tá istá, alebo prechádza aj nejakým vývojom, vylepšovaním?

Chceme chrániť tradíciu, ale zároveň tiež reagovať na trendy vo výžive a tresku stále posúvať smerom k ešte zdravším produktom. Za ostatné dva roky sme realizovali viacero pozitívnych zmien – zvýšili sme v nej pomer zdravej zeleniny oproti bežne používaným umelým zahusťovadlám, nahradili sme v nej umelé sladidlá ľahšie stráviteľným cukrom, postupne sme v nej výrazne zredukovali chemické konzervanty. A práve v týchto dňoch sa nám podarilo zrealizovať ďalší krok v tejto evolúcií. Pri výrobe našej Tresky Exklusiv a tiež štandardnej Tresky v majonéze prestávame používať akékoľvek konzervačné látky. Odteraz sa teda budete môcť spoľahnúť, že pri otvorení ktorejkoľvek tresky značky PRETO Ryba Žilina konzumujete pochúťku, ktorá neobsahuje žiadne chemické konzervanty, umelé sladidlá ani lepok a je výdatným zdrojom zdravie posilňujúcich omega-3 mastných kyselín.

SkryťVypnúť reklamu

Ďakujeme za rozhovor.

Najčítanejšie na My Žilina

Inzercia - Tlačové správy

  1. Slováci a peniaze: Na čo sporíme a koľko investujeme?
  2. Putinovi hackeri, biznis s krytmi a špekulácie s energiami
  3. Digitálne predplatné SME.sk so zľavou až -52%
  4. Certifikované vzdelávanie pomáha firmám v rozvoji zamestnancov
  5. Hasič vyrába knedle. Denne ich uvarí tisíc a má vypredané
  6. V Žiline projektujú železnice pre Londýn, Austráliu i Čínu
  7. Dôležitosť duševnej pohody
  8. Druhý diel komiksu Posledný Follower v denníku SME
  1. Certifikované vzdelávanie pomáha firmám v rozvoji zamestnancov
  2. Putinovi hackeri, biznis s krytmi a špekulácie s energiami
  3. Digitálne predplatné SME.sk so zľavou až -52%
  4. Nivy oslávili prvé narodeniny a takmer 13 miliónov návštevníkov
  5. Zuzana Bednárová: V Prešove je ešte veľa vecí na zlepšovanie
  6. Dni nezábudiek prispejú na zachovanie prevádzky Linky dôvery
  7. Hasič vyrába knedle. Denne ich uvarí tisíc a má vypredané
  8. V Žiline projektujú železnice pre Londýn, Austráliu i Čínu
  1. Hasič vyrába knedle. Denne ich uvarí tisíc a má vypredané 14 153
  2. Notebook s dvomi obrazovkami. Ako dlho si naň budete zvykať? 7 326
  3. Púštne kráľovstvo: Prečo by ste mali navštíviť Jordánsko? 7 247
  4. Riskovali viac než iní. Jeden z nich sa slávy nedožil 5 947
  5. Nakupovať viac ovocia a zeleniny sa oplatí každý deň 5 937
  6. Piešťanská firma ovládla svet zubárskych kresiel 5 515
  7. Európska noc výskumníkov prináša zážitky s vedou opäť naživo 5 085
  8. Dôležitosť duševnej pohody 4 853

Blogy SME

  1. Martina Paulenová: Sama na samote
  2. Robert Puk: Komu ukradol parkovaciu politiku v Bratislave kandidát na primátora Bratislavy Rudolf Kusý?
  3. Ján Marton: Vlčanova politická tragédia sa dokonala na technickom oleji v PL krmivách.
  4. Denisa Tomíková: Nie je vodič ako vodič
  5. Pavel Macko: Nie násiliu v uliciach a extrémistickému teroru!
  6. Eva Gallova: Vtipy, tipy, frky
  7. Marek Kytka: Skvelý Slafkovský, ukážkový gól Tomáša Tatara, či hviezdne duo večera Nečas s Burnsom
  8. Peter Kuchár: Moja cesta do pekla... (I.)
  1. Matúš Lazúr: Čo bude špendlíkom ktorý spôsobí prasknutie realitnej bubliny? 6 510
  2. Jana Melišová: Keď sa chce, tak sa dá 💗 6 328
  3. Roman Kebísek: Malý prehľad prepadov Jánošíka, ku ktorým sa priznal 4 117
  4. Ján Valchár: Keď už aj propagandisti plačú... 4 058
  5. Ján Valchár: Gratulujeme, 60.000. A ruské tanky dostávajú defekty. 4 005
  6. Miroslav Kocúr: Progresívny fašizmus voči kresťanom? 3 770
  7. Peter Slamenik: Dubák sem, dubák tam. 2 756
  8. Ján Valchár: Mohylizácia ruských brancov. Presne podľa plánu. 2 750
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 48. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 3/3 - rok 1928
  2. Jiří Ščobák: Co konkrétního se hovoří o finanční gramotnosti na Slovensku?
  3. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú.
  4. Jiří Ščobák: Plaval jsem přes Dunaj a byla to brnkačka!
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 47. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 2/3 - rok 1927
  6. Jiří Ščobák: Energie a plyn: Zvládneme túto zimu v poriadku? Prečo je dôležité, aby trh s plynom fungoval ako celok? Odporučili by ste fixovať ceny energií?
  7. Jiří Ščobák: Ako sa nedať podviesť v online svete? (pustite/dajte prečítať aj svojim rodičom!)
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 46. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 1/3 - rok 1926
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

MŠK Žilina dostala čas do 31. decembra 2023, aby vymenila svoj umelý trávnik.


SITA 17 h
Nová posila Bánovej Dávid Guba.

Rozhovor s čerstvou akvizíciou TJ Jednota Bánová.


20 h

Polícia muža vypátrala.


21 h

Žilina je mesto, ktoré od malička nosím vo svojom srdci a mám ho úprimné rád. Mesto a ľudí, ktorí tu žijú.


22 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Blogy SME

  1. Martina Paulenová: Sama na samote
  2. Robert Puk: Komu ukradol parkovaciu politiku v Bratislave kandidát na primátora Bratislavy Rudolf Kusý?
  3. Ján Marton: Vlčanova politická tragédia sa dokonala na technickom oleji v PL krmivách.
  4. Denisa Tomíková: Nie je vodič ako vodič
  5. Pavel Macko: Nie násiliu v uliciach a extrémistickému teroru!
  6. Eva Gallova: Vtipy, tipy, frky
  7. Marek Kytka: Skvelý Slafkovský, ukážkový gól Tomáša Tatara, či hviezdne duo večera Nečas s Burnsom
  8. Peter Kuchár: Moja cesta do pekla... (I.)
  1. Matúš Lazúr: Čo bude špendlíkom ktorý spôsobí prasknutie realitnej bubliny? 6 510
  2. Jana Melišová: Keď sa chce, tak sa dá 💗 6 328
  3. Roman Kebísek: Malý prehľad prepadov Jánošíka, ku ktorým sa priznal 4 117
  4. Ján Valchár: Keď už aj propagandisti plačú... 4 058
  5. Ján Valchár: Gratulujeme, 60.000. A ruské tanky dostávajú defekty. 4 005
  6. Miroslav Kocúr: Progresívny fašizmus voči kresťanom? 3 770
  7. Peter Slamenik: Dubák sem, dubák tam. 2 756
  8. Ján Valchár: Mohylizácia ruských brancov. Presne podľa plánu. 2 750
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 48. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 3/3 - rok 1928
  2. Jiří Ščobák: Co konkrétního se hovoří o finanční gramotnosti na Slovensku?
  3. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú.
  4. Jiří Ščobák: Plaval jsem přes Dunaj a byla to brnkačka!
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 47. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 2/3 - rok 1927
  6. Jiří Ščobák: Energie a plyn: Zvládneme túto zimu v poriadku? Prečo je dôležité, aby trh s plynom fungoval ako celok? Odporučili by ste fixovať ceny energií?
  7. Jiří Ščobák: Ako sa nedať podviesť v online svete? (pustite/dajte prečítať aj svojim rodičom!)
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 46. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 1/3 - rok 1926

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu