Štvrtok, 17. október, 2019 | Meniny má Hedviga
KOMERČNÝ ČLÁNOK

V našej treske už nenájdete žiadne konzervanty

Receptúru na tresku v majonéze vynašiel v roku 1954 bratislavský kuchár Július Boško.

Výroba tresky.Výroba tresky.(Zdroj: RYBA ŽILINA)

Treska v majonéze je priam zľudovená delikatesa, ktorá chutí už niekoľkým generáciám Slovákov. Niekoľko zaujímavostí o „Treske slovenskej“ nám prezradil v krátkom rozhovore Michal Britvík, generálny riaditeľ spoločnosti Ryba Žilina, ktorá je najväčším výrobcom tresky na Slovensku.

Ako vznikla tradícia výroba tresky na Slovensku?

Receptúru na tresku v majonéze vynašiel v roku 1954 bratislavský kuchár Július Boško. Bolo to v povojnovom čase, kedy sa v našej krajine začala výrazne podporovať konzumácia rýb. Tento produkt sa najskôr nazýval treska v remuláde. Štátny podnik Ryba ju začal vtedy vyrábať aj v našom, žilinskom závode. Ten je najstarším nepretržite fungujúcim závodom na spracovanie rýb na Slovensku, v ktorom prebieha výroba už od roku 1924. Zaujímavosťou je, že treska bola doménou najmä Slovákov. V Čechách prerazila počas socializmu len po Ostravu, kde pracovalo veľa baníkov zo Slovenska.

Článok pokračuje pod video reklamou

Koľko tresky sa u nás dnes zje dokopy?

To najlepšie napovedia čísla z výroby. Za rok 2016 sme vyprodukovali viac ako 3000 ton tresky v majonéze. Podľa našich prieskumov si dá tresku aspoň raz za rok štatisticky až 98 % obyvateľov našej krajiny. Každý mesiac si ju kúpi minimálne raz až sedem z desiatich Slovákov či Sloveniek. Treba povedať, že treska nie je iba doménou mužov, ako by sa mohlo zdať. Rovnako rady ju totiž majú aj ženy. Je to približne „päťdesiat na päťdesiat“. Teší nás, že zákazníci si pochvaľujú chuť a zloženie našej tresky. Svedčí o tom fakt, že až 83 % zákazníkov s ňou vyjadruje svoju úplnú spokojnosť.

Z akých surovín sa vyrába pravá žilinská treska?

Treska zo Žiliny sa vyrába z vareného mäsa tresky aljašskej, ktorá sa loví v lokalite medzi severnou Áziou a Amerikou. Ako jediný výrobca u nás spolupracujeme priamo s významnými rybárskymi spoločnosťami, ktoré ryby spracúvajú výhradne na mori, hneď po výlove. Takto si mäso uchová najvyššiu kvalitu. Ďalšími ingredienciami sú marinovaná zelenina a majonéza na báze zdraviu prospešného repkového oleja, ktorú si sami vyrábame. Unikátny proces výroby trvá 2 dni.

Je receptúra stále tá istá, alebo prechádza aj nejakým vývojom, vylepšovaním?

Chceme chrániť tradíciu, ale zároveň tiež reagovať na trendy vo výžive a tresku stále posúvať smerom k ešte zdravším produktom. Za ostatné dva roky sme realizovali viacero pozitívnych zmien – zvýšili sme v nej pomer zdravej zeleniny oproti bežne používaným umelým zahusťovadlám, nahradili sme v nej umelé sladidlá ľahšie stráviteľným cukrom, postupne sme v nej výrazne zredukovali chemické konzervanty. A práve v týchto dňoch sa nám podarilo zrealizovať ďalší krok v tejto evolúcií. Pri výrobe našej Tresky Exklusiv a tiež štandardnej Tresky v majonéze prestávame používať akékoľvek konzervačné látky. Odteraz sa teda budete môcť spoľahnúť, že pri otvorení ktorejkoľvek tresky značky PRETO Ryba Žilina konzumujete pochúťku, ktorá neobsahuje žiadne chemické konzervanty, umelé sladidlá ani lepok a je výdatným zdrojom zdravie posilňujúcich omega-3 mastných kyselín.

Ďakujeme za rozhovor.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. 5 rád Ľudmily Kolesárovej, ako napísať projekt a získať grant
  2. Vysokoškoláci zarobia už o 587 eur viac ako stredoškoláci
  3. Podnikateľský úver, s ktorým ušetríte
  4. Aj s SUV môžete jazdiť ekologicky a ekonomicky
  5. Ojazdené pneumatiky odovzdajte, šetríte tak životné prostredie
  6. Lidl je odteraz všade! Vitajte v Lidl e-shope
  7. Nestarnú, ale dozrievajú
  8. Výskumný park v Rakúsku zistil, ako sa býva najzdravšie
  9. Limitovaná ponuka: balík SME.sk + DIGI GO so zľavou až 52 %
  10. Rýchlejšie doma. Už čoskoro.
  1. Udržateľné úspešné podnikanie na Slovensku a v Bulharsku
  2. Slováci sú chlebovým národom
  3. Ojazdené pneumatiky odovzdajte, šetríte tak životné prostredie
  4. Kedy je správny čas nasťahovať sa do novostavby?
  5. P3 začína na východe Slovenska s výstavbou parku
  6. Zľavnené študentské lístky na dopravu s ISIC už aj cez mobil
  7. Lidl je odteraz všade! Vitajte v Lidl e-shope
  8. Kto vyhrá súboj medzi prírodnými a syntetickými diamantmi?
  9. Otvorenie nového sídla DELTA sprevádzala virtuálna realita
  10. Podnikateľský úver, s ktorým ušetríte
  1. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 14 025
  2. Čo na aute vymyslela žena a čo výrobca telefónov? 11 399
  3. Lidl je odteraz všade! Vitajte v Lidl e-shope 11 351
  4. Čo všetko dnes majú deti v mobiloch? Boli by ste prekvapení 10 726
  5. 5 rád Ľudmily Kolesárovej, ako napísať projekt a získať grant 10 467
  6. Výskumný park v Rakúsku zistil, ako sa býva najzdravšie 10 070
  7. Týmto trikom sa dajú v aute umiestniť tri autosedačky 8 894
  8. Vysokoškoláci zarobia už o 587 eur viac ako stredoškoláci 8 800
  9. Vyrába koláče pre celiatikov. Najobľúbenejšie zákusky prekvapia 7 621
  10. Luxusný hybrid za 22 900 eur. Nadpriemerný už v základnej výbave 7 054

Téma: Ryba Žilina


Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Lístky si zatiaľ budú cestujúci kupovať v automatoch.

Na konci novembra môžeme zostať bez autobusov

Zmluva s dopravcami sa končí, novú súťaž župa zbabrala.

Ilustračné foto.

Hokejisti potrápili Capitals, ale body nezískali

O výhre domácich rozhodol Vašaš.

Na body nestačili ani góly Chlepčoka a Markoviča. (Ilustračné foto)

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Policajt mimo služby chytil v Martine zlodejku

Vďaka duchaprítomnosti policajta Richarda Junasa z Obvodného oddelenia Martin – východ sa podarilo chytiť zlodejku.

Trenčínom budú z reproduktorov znieť mená ľudí zavraždených v koncentračnom tábore

Vo štvrtok sa v Trenčíne bude konať zhromaždenie ĽSNS, prebehne aj protest proti fašizmu.

V okolí Skalice sa pravdepodobne pohybuje medveď

Mesto Skalica informuje o možnom výskyte medveďa s tým, že záznam z poľovníckej fotopasce nie je dobre viditeľný.

Pre vyhrážanie ho zavreli, potom prepustili. Obaja manželia sú mŕtvi

V Považskej Teplej mal muž zavraždiť manželku. Obyvatelia hovoria o obrovskej tragédii.

Vybrali SME

Už ste čítali?