Štvrtok, 18. január, 2018 | Meniny má Bohdana
Pridajte si svoje mesto
KOMERČNÝ ČLÁNOK

V našej treske už nenájdete žiadne konzervanty

Receptúru na tresku v majonéze vynašiel v roku 1954 bratislavský kuchár Július Boško.

Výroba tresky.(Zdroj: RYBA ŽILINA)

Treska v majonéze je priam zľudovená delikatesa, ktorá chutí už niekoľkým generáciám Slovákov. Niekoľko zaujímavostí o „Treske slovenskej“ nám prezradil v krátkom rozhovore Michal Britvík, generálny riaditeľ spoločnosti Ryba Žilina, ktorá je najväčším výrobcom tresky na Slovensku.

Ako vznikla tradícia výroba tresky na Slovensku?

Receptúru na tresku v majonéze vynašiel v roku 1954 bratislavský kuchár Július Boško. Bolo to v povojnovom čase, kedy sa v našej krajine začala výrazne podporovať konzumácia rýb. Tento produkt sa najskôr nazýval treska v remuláde. Štátny podnik Ryba ju začal vtedy vyrábať aj v našom, žilinskom závode. Ten je najstarším nepretržite fungujúcim závodom na spracovanie rýb na Slovensku, v ktorom prebieha výroba už od roku 1924. Zaujímavosťou je, že treska bola doménou najmä Slovákov. V Čechách prerazila počas socializmu len po Ostravu, kde pracovalo veľa baníkov zo Slovenska.

Koľko tresky sa u nás dnes zje dokopy?

To najlepšie napovedia čísla z výroby. Za rok 2016 sme vyprodukovali viac ako 3000 ton tresky v majonéze. Podľa našich prieskumov si dá tresku aspoň raz za rok štatisticky až 98 % obyvateľov našej krajiny. Každý mesiac si ju kúpi minimálne raz až sedem z desiatich Slovákov či Sloveniek. Treba povedať, že treska nie je iba doménou mužov, ako by sa mohlo zdať. Rovnako rady ju totiž majú aj ženy. Je to približne „päťdesiat na päťdesiat“. Teší nás, že zákazníci si pochvaľujú chuť a zloženie našej tresky. Svedčí o tom fakt, že až 83 % zákazníkov s ňou vyjadruje svoju úplnú spokojnosť.

Z akých surovín sa vyrába pravá žilinská treska?

Treska zo Žiliny sa vyrába z vareného mäsa tresky aljašskej, ktorá sa loví v lokalite medzi severnou Áziou a Amerikou. Ako jediný výrobca u nás spolupracujeme priamo s významnými rybárskymi spoločnosťami, ktoré ryby spracúvajú výhradne na mori, hneď po výlove. Takto si mäso uchová najvyššiu kvalitu. Ďalšími ingredienciami sú marinovaná zelenina a majonéza na báze zdraviu prospešného repkového oleja, ktorú si sami vyrábame. Unikátny proces výroby trvá 2 dni.

Je receptúra stále tá istá, alebo prechádza aj nejakým vývojom, vylepšovaním?

Chceme chrániť tradíciu, ale zároveň tiež reagovať na trendy vo výžive a tresku stále posúvať smerom k ešte zdravším produktom. Za ostatné dva roky sme realizovali viacero pozitívnych zmien – zvýšili sme v nej pomer zdravej zeleniny oproti bežne používaným umelým zahusťovadlám, nahradili sme v nej umelé sladidlá ľahšie stráviteľným cukrom, postupne sme v nej výrazne zredukovali chemické konzervanty. A práve v týchto dňoch sa nám podarilo zrealizovať ďalší krok v tejto evolúcií. Pri výrobe našej Tresky Exklusiv a tiež štandardnej Tresky v majonéze prestávame používať akékoľvek konzervačné látky. Odteraz sa teda budete môcť spoľahnúť, že pri otvorení ktorejkoľvek tresky značky PRETO Ryba Žilina konzumujete pochúťku, ktorá neobsahuje žiadne chemické konzervanty, umelé sladidlá ani lepok a je výdatným zdrojom zdravie posilňujúcich omega-3 mastných kyselín.

Ďakujeme za rozhovor.

Ďalšie články z témy Ryba Žilina


  1. Nevstupujte na stavenisko vyhliadkovej veže na Dubni, vyzýva mesto zvedavcov Foto 518
  2. Cesty sú po snežení prejazdné. Dopravu skomplikuje vietor 282
  3. Tunel Višňové mešká. Diaľničiari hrozia pokutou 277
  4. Pozor, na ceste sú klince! Značkou upozornil žilinský poslanec na dlhodobý problém Foto 190
  5. Policajti pátrajú po šoférovi, ktorý sa medzi Žilinou a Martinom zavesil na sanitku 105
  6. S autom prešiel na krajnicu a narazil do dôchodkyne 83
  7. Atak na čelo tabuľky, žilinskí florbalisti sú po vydarenom víkende druhí 74
  8. V tuneli Považský Chlmec jazdil v protismere. Bol poriadne opitý a na cudzom vozidle 65
  9. Neprešiel ani týžden a bilbordy sú späť 45
  10. WOREK RACZAŃSKI: VYCHUTNAJTE SI TÚRY V POĽSKO-SLOVENSKOM POHRANIČÍ 43

Najčítanejšie správy

Žilina

Nevstupujte na stavenisko vyhliadkovej veže na Dubni, vyzýva mesto zvedavcov

Turistickú atrakciu už vidno, pre turistov je však ešte neprístupná.

Cesty sú po snežení prejazdné. Dopravu skomplikuje vietor

V Žilinskom kraji zasahovali hasiči pri  štrnásťkrát.

Tunel Višňové mešká. Diaľničiari hrozia pokutou

NDS pripravuje oznámenie, ktorým upozorní zhotoviteľa stavby, že mu hrozí za omeškanie pokuta dva milióny eur.

Pozor, na ceste sú klince! Značkou upozornil žilinský poslanec na dlhodobý problém

Kritická dopravná situácia v čase špičky v Bánovej priniesla radikálne riešenie. Obyvateľ mestskej časti sa bráni prejazdu áut klincami.

Policajti pátrajú po šoférovi, ktorý sa medzi Žilinou a Martinom zavesil na sanitku

Video z nebezpečnej jazdy poslúži na objasnenie priestupku.

Blízke regióny

Na ceste medzi Martinom a Košťanmi zomrel človek

Pri Košťanoch sa dnes ráno stala tragická dopravná nehoda. Vodič osobného auta sa zrazil so zhŕňačom a pri prevoze do nemocnice zomrel.

Vrútky začali nový rok zostra, primátor odvolal viceprimátora

Marián Krivuš už nie je viceprimátorom, nahradil ho František Kurhajec.

Nákladné autá ohrozujú obyvateľov

Situácia v Hornom Milochove je zlá. Ľudia hovoria, že sú rukojemníkmi výstavby železnice, pri ktorej sa zanedbalo vybudovanie obslužnej cesty. Spísali petíciu, hovoria aj o živej reťazi.

Spolupracoval aj s Cameronom. Kysučan Sancho žiari v Hollywoode!

Detstvo prežil na Kysuciach. Martin však svoje sny napĺňa až v ďalekom Los Angeles po boku hollywoodskych celebrít.

Štefan Svitko na Rely Dakar skončil

Osudnou sa oravskému jazdcovi stala desiata etapa.

Všetky správy

Šatan a Ramsay spravili to, na čo ich predchodcovia nemali guráž

Na olympiádu nepôjdu známe mená a ani jeden hráč Slovana. Je to správne?

Zomrel herec Vladimír Bartoň

Na doskách DAB vytvoril rad nezabudnuteľných postáv v mnohých inscenáciách, známy bol aj z televíznych inscenácií, seriálov a filmov.

Diskriminácia, sťažujú sa veriaci na nový poplatok za sobáš

Za cirkevný sobáš sa doteraz matričný poplatok neplatil, kresťanským aktivistom sa jeho zavedenie nepáči. Ministerstvo vnútra im sľubuje stretnutie.

Bola vonku so psami a zmizla. Po jedenástich dňoch našli zrejme jej mŕtve telo

Miroslava Sojáková pracovala na marketingovom oddelení bratislavskej zoo.