ŽILINA. Kvalitné jedlo a mimoriadny záujem. Na Stanicu Žilina – Záriečie sa po prvýkrát zastavil najväčší vegánsky food festival. „Bryndzové“ halušky podávali s alternatívou k bryndzi a s tofu škvarkami. Ku lokšiam a červenej kapuste naložili sójový tempeh.
Nekončiace rady stáli na cviklový burger i tofuburger s domácou omáčkou v špaldovej žemli. Okrem toho oku lahodiace dobroty, vegánske tiramisu, koláče, štrúdle i nátierky a rastlinné nápoje s vysokým obsahom mandlí a maku. Všetko bez konzervantov, poctivo pripravené, no najmä bez použitia mäsa, mlieka a vajec.
Odštartovali práce na výstavbe veže na Dubni. Otvoria ju na budúci rok ČítajteVegánske hody ukázali, ako sa dá stravovať udržateľné bez živočíšnych výrobkov. Na festivale ponúkali vegánsku stravu nielen profesionálne reštaurácie, ale aj kuchárski nadšenci. Všetko pripravené výlučne z rastlinných prísad. Hodovú ponuku doplnila kozmetika netestovaná na zvieratách, niekoľko prednášok, i kuchárska show Lukáša Beličku, mladého video-bloggera, ktorý zverejňuje pod aliasom Ovocný Check.
Podujatie patrí medzi málo festivalov na Slovensku, ktoré takmer úplne minimalizuje svoj odpad. Na hodoch sa jedlo podávalo do jednorazového kompostovateľného riadu z cukrovej trstiny a nápoje do umývateľných a opakovane použiteľných pohárov.
Zastávka v Žiline bola po Bratislave a Košiciach tretím festivalom vegánskeho jedla, ktoré organizuje združenie Vegánske hody.