Na Stanici sa hodovalo. V jedle nebolo mäso ani vajcia

Vegánske hody priniesli do Žiliny ochutnávku ekologickej alternatívy v stravovaní.

Vegánska filozofia preniklla aj do prípravy sladkých maškŕt. Vegánska filozofia preniklla aj do prípravy sladkých maškŕt. (Zdroj: VEGÁNSKE HODY)

ŽILINA. Kvalitné jedlo a mimoriadny záujem. Na Stanicu Žilina – Záriečie sa po prvýkrát zastavil najväčší vegánsky food festival. „Bryndzové“ halušky podávali s alternatívou k bryndzi a s tofu škvarkami. Ku lokšiam a červenej kapuste naložili sójový tempeh.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Nekončiace rady stáli na cviklový burger i tofuburger s domácou omáčkou v špaldovej žemli. Okrem toho oku lahodiace dobroty, vegánske tiramisu, koláče, štrúdle i nátierky a rastlinné nápoje s vysokým obsahom mandlí a maku. Všetko bez konzervantov, poctivo pripravené, no najmä bez použitia mäsa, mlieka a vajec.

SkryťVypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: Odštartovali práce na výstavbe veže na Dubni. Otvoria ju na budúci rok Čítajte 

Vegánske hody ukázali, ako sa dá stravovať udržateľné bez živočíšnych výrobkov. Na festivale ponúkali vegánsku stravu nielen profesionálne reštaurácie, ale aj kuchárski nadšenci. Všetko pripravené výlučne z rastlinných prísad. Hodovú ponuku doplnila kozmetika netestovaná na zvieratách, niekoľko prednášok, i kuchárska show Lukáša Beličku, mladého video-bloggera, ktorý zverejňuje pod aliasom Ovocný Check.

Podujatie patrí medzi málo festivalov na Slovensku, ktoré takmer úplne minimalizuje svoj odpad. Na hodoch sa jedlo podávalo do jednorazového kompostovateľného riadu z cukrovej trstiny a nápoje do umývateľných a opakovane použiteľných pohárov.

Zastávka v Žiline bola po Bratislave a Košiciach tretím festivalom vegánskeho jedla, ktoré organizuje združenie Vegánske hody.

SkryťVypnúť reklamu

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Žilina

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 6 964
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 6 579
  3. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 6 138
  4. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 118
  5. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 233
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 814
  7. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 621
  8. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 356
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu