Piatok, 9. december, 2022 | Meniny má Izabela

V Dolnom Hričove si pochutnávali na skvelých fazuľoviciach

Dolnohričovské majstrovstvá vo varení fazuľovice pokračovali po druhýkrát v tradícii súťažného, ale najmä zábavného podujatia.

Po súťažných fazuľoviciach sa len tak zaprášilo.Po súťažných fazuľoviciach sa len tak zaprášilo. (Zdroj: BRANISLAV KOSCELNÍK)

DOLNÝ HRIČOV. Fazuľovicu na dvanásť rôznych spôsobov si mohli v sobotu vychutnať stovky milovníkov tradičnej gastronómie v Dolnom Hričove. V uvoľnenej atmosfére kuchárskych majstrovstiev sa zabávalo, popíjalo, ale najmä pochutnávalo na hustej polievke z fazule a údeného mäsa.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Súťažiaci si kotlíky na otvorenom ohni postavili v areáli ihriska. Dvanásť tímov z okolia bralo varenie vážne. Niektorí oprášili recepty svojich starých mám, iní sa do varenia jedného z najtradičnejších pokrmov snažili vniesť moderné gastronomické postupy.

SkryťVypnúť reklamu

„V kotle musí byť údené koleno, prasačie chvosty, cibuľa, koreniny. Keď sa uvarí fazuľa, mäso a zelenina, urobí sa zátrepka so šľahačkou. Do toho dávam aj lekvár, ocot a cukor,“ opisuje svoju tradičnú fazuľovicu Božena Kremeňová z Hôrok.

Prečítajte si tiež: FOTO: Historické vozidla a ich obdivovatelia si dali zraz v krasňanskom kaštieli Čítajte 

Varí tak, ako ju naučila mama. „Aj ona dávala do fazuľovice sušené slivky, alebo slivkový lekvár. Varilo sa to minimálne raz do týždňa a piekli sa k nej zemiakové pagáče,“ ponúkala hotovú polievku jedna zo súťažiacich.

„Bab“ na treťom mieste

Varenie si užívali aj dvaja spolužiaci Ľubomír Pavlík a Ján Galo. Jeden varil, druhý ochutnával a dochucoval. Svoj tím nazvali slovensko – maďarský bab. „Po tridsiatich deviatich rokoch sme mali stretnutie zo strojárskej školy. Vypytovali sme sa spolužiakov, ako sa povie fazuľa po maďarský. Fazuľa sa vola bab. Tak sme sa nazvali slovensko-maďarský bab,“ ozrejmuje netradičný názov Ján Galo.

SkryťVypnúť reklamu

Kuchársky šéf tímu Ľubomír Pavlík je na podobných súťažiach známa tvár. Podľa neho sa výborná fazuľovica nedá uvariť bez domácej bravčovej masti, kvalitného údeného mäsa a silného zeleninového vývaru. Ich fazuľovica si napokon od trojčlennej poroty vyslúžila tretie miesto.

S grilovanou zeleninou a na karameli

Degustátorom šéfovala kuchárska televízna hviezda Vilo Habo. „Bab“ ho očaril pre moderný spôsob varenia a použité bylinky. „Nechcem, aby bola vo fazuľovici vegeta. Vegeta je všade. Aj mne vravia, že som všade. A ja na to odpovedám, že som všade ako vegeta,“ žartuje Habo.

Prečítajte si tiež: Na poľovníckych slávnostiach v Dolnom Hričove vydražili jeleňa Čítajte 

A akou fazuľovicou by sa blysol on? „Musia v nej byť čerstvé bylinky, tymián, pažítka, domáce údeniny, údený chvost. Treba použiť vývar. Naše mamy síce varili na cibuľke, ale doba pokročila a ja by som to zalial vývarom. Zeleninu by som navyše ugriloval. A to je to nové, čo by som dal do jedla. Nemám rád, keď je fazuľa pikantná. Fazuľa by mala byť trochu nasladlá. Ja by som ju robil aj na karameli. Tá chuť musí vystreliť,“ sníva o dokonalej fazuľovici Vilo Habo a prirovnáva ju so šperkom.

SkryťVypnúť reklamu

Jedlo chudobných

V športovom areáli v Dolnom Hričove bolo v príjemnom počasí plno. Každý sa mohol dosýta najesť, urobiť si vlastné poradie koštovaných polievok. Sedemdesiatštyriročný Marcel si pri ochutnávke spomenul na časy svojej mladosti. „Mama varievala fazuľu aj trikrát do týždňa, mäso bolo iba v nedeľu. Mne veľmi chutila, ale bola to fazuľa pre chudobných. V nej si nenašiel ani kus mäsa, na bohatšiu fazuľu nebolo. Fazuľovice, ktoré tu môžem ochutnať, sú skvelé a o niečom inom,“ vraví.

Strukoviny u nás patria k najstarším kultúrnym plodinám. Nahrádzali nedostatkové mäso a ich spotrebu ovplyvnili aj dlhé pôsty. Jedli sa často a veľa. Fazuľa však prišla na starý kontinent až po objavení Ameriky. Podľa etnológov sa rýchlo rozšírila a vytlačila tradičné strukoviny ako hrach, šošovica a bôb.

VIAC V TLAČENOM VYDANÍ TÝŽDENNÍKA MY ŽILINSKÉ NOVINY.

Najčítanejšie na My Žilina

Inzercia - Tlačové správy

  1. Rodinná dovolenka: dvadsaťpäť hotelov v obľúbených letoviskách
  2. Kapor a rezne vo sviatočnom menu? Poradíme, čo s použitým olejom
  3. Nový spoločník v živote? Podporíte ním deti, ktoré to potrebujú
  4. Vďaka kvalitným privátnym značkám na nákupoch zaručene ušetríte
  5. Aby na Vianoce nič nechýbalo
  6. Fénix - Kultúrna pamiatka roka 2023: Keď história opäť ožíva
  7. Nový vlakový cestovný poriadok z vášho regiónu v denníku SME
  8. Kríza ako odrazový mostík slovenských startupov
  1. Spoločnosť Freshfields otvára nové Business Services Centre
  2. Rodinná dovolenka: dvadsaťpäť hotelov v obľúbených letoviskách
  3. Objavte miesto, kde v objatí troch riek vzniká výnimočné víno
  4. Auto na prenájom môže byť výhodné aj pre živnostníkov
  5. BILLA spolu so zákazníkmi pomôže aj pred Vianocami jednorodičom
  6. Plánujete budúci rok kúpu kosačky ?
  7. Vďaka kvalitným privátnym značkám na nákupoch zaručene ušetríte
  8. Kapor a rezne vo sviatočnom menu? Poradíme, čo s použitým olejom
  1. Polovicu dovolenky zaplatíme od pondelka za Vás 15 731
  2. TRNKA: Esetov veľa nevznikne a ani ten jeden nemá Slovensko istý 5 927
  3. Nový vlakový cestovný poriadok z vášho regiónu v denníku SME 5 575
  4. Strážia ho divé opice. Gibraltár vás prenesie do Británie 5 302
  5. Vyberte si knihy s príbehom. Čo sa oplatí čítať na Vianoce? 5 007
  6. Deti cestujú do exotiky zadarmo 4 286
  7. Štvrtý diel komiksu Posledný Follower v denníku SME 3 283
  8. Predaj osobných automobilov Všeobecná zdravotná poisťovňa, a.s. 3 268

Blogy SME

  1. Unicef Slovensko: Bežme do škôlky!
  2. Anna Miľanová: Ako denné a nočné svetlo... 2022
  3. Štefan Vidlár: Tá gaťková
  4. Peter Maroncik: Počas zimy planétu nezachraňujeme, súdruhovia?
  5. Martin Majzlan: Stratené mesto - Petra (2/2)
  6. Ctirad Klimčík: O údajnej homofóbii parížskej učiteľky tanca
  7. Ľuboš Vodička: Archeopark Pavlov, čiže rozprávanie o „tej“ kráske z Moravy
  8. Ivan Mlynár: Bolo to celé o platoch
  1. Věra Tepličková: Ako som cestovala vlakom 15 329
  2. Věra Tepličková: K zubárovi lacnejšie, len keď si dáte vyšetriť pipíka 12 403
  3. Grácz Ján: Po 62 odberoch končím s dobrovoľným darovaním krvi. Všeobecná zdravotná odmieta otcovi preplatiť liečbu. 10 629
  4. Post Bellum SK: Poprava sa konala 3. decembra 1952 v ranných hodinách 3 002
  5. Ján Valchár: Defekácia Putina a ruské nádielky Svätého Nikolaja 2 773
  6. Viktor Pamula: Spolky v Spišskej Novej Vsi I. 2 284
  7. Ján Valchár: Prvý decembrový blog alebo láska je láska 1 729
  8. Ľudmila Križanovská: Ako Roman Mikulec urazil Romanu Tabák 1 720
  1. Monika Nagyova: Trapas na Bibliotéke
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 52. - Arktída - Expedícia na lodi Zaria do Sannikovovej zeme (1900 - 1902)
  3. Jiří Ščobák: Put*n neumí číst historii: Vybudoval ukrajinský národ, nakopl civilizovaný svět
  4. Jiří Ščobák: Je 6 000 mrtvých v Kataru moc?
  5. Monika Nagyova: Staré dievky z Luníka IX
  6. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 51. - Antarktída - Prvá Byrdova antarktická expedícia (1928 - 1930) - 3/3, Prelet nad južným pólom
  8. Jiří Ščobák: Nechci se otužovat, ale v praxi to trochu dělám
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Zablokovaná cyklotrasa v Stráži.

Oblastná organizácia cestovného ruchu Malá Fatra považuje položky vo faktúre za vymyslené.


2 h

Na zadržanie vozidla použili policajti všetky dostupné sily a prostriedky.


SITA 20 h
Na fotografii zľava ekonomický riaditeľ klubu Ing. Emil Pečík, vedúci A-mužstva Ján Obšivan a predseda klubu Milan Janči.

Rozhovor s predsedom OFK Teplička nad Váhom.


21 h

Šesť kolied zaspievali deti zo speváckeho zboru ZUŠ Ladislava Árvaya.


Tamara Antolová 23 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Ako je možné minúť tisíce eur s telefónom v ruke? Vysvetlil operátor.


20 h

Úsek frekventovanej cesty, vedúcej aj Novohradom, pretína významný migračný koridor našej najväčšej šelmy.


24 h

Pôvodcom svrabu je mikroskopický, maximálne pol milimetra veľký roztoč.


22 h

Obrovský kaštieľ bol blízko zániku, teraz ukrýva atrakciu, ktorá láka ľudí z celého Slovenska.


7. dec

Blogy SME

  1. Unicef Slovensko: Bežme do škôlky!
  2. Anna Miľanová: Ako denné a nočné svetlo... 2022
  3. Štefan Vidlár: Tá gaťková
  4. Peter Maroncik: Počas zimy planétu nezachraňujeme, súdruhovia?
  5. Martin Majzlan: Stratené mesto - Petra (2/2)
  6. Ctirad Klimčík: O údajnej homofóbii parížskej učiteľky tanca
  7. Ľuboš Vodička: Archeopark Pavlov, čiže rozprávanie o „tej“ kráske z Moravy
  8. Ivan Mlynár: Bolo to celé o platoch
  1. Věra Tepličková: Ako som cestovala vlakom 15 329
  2. Věra Tepličková: K zubárovi lacnejšie, len keď si dáte vyšetriť pipíka 12 403
  3. Grácz Ján: Po 62 odberoch končím s dobrovoľným darovaním krvi. Všeobecná zdravotná odmieta otcovi preplatiť liečbu. 10 629
  4. Post Bellum SK: Poprava sa konala 3. decembra 1952 v ranných hodinách 3 002
  5. Ján Valchár: Defekácia Putina a ruské nádielky Svätého Nikolaja 2 773
  6. Viktor Pamula: Spolky v Spišskej Novej Vsi I. 2 284
  7. Ján Valchár: Prvý decembrový blog alebo láska je láska 1 729
  8. Ľudmila Križanovská: Ako Roman Mikulec urazil Romanu Tabák 1 720
  1. Monika Nagyova: Trapas na Bibliotéke
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 52. - Arktída - Expedícia na lodi Zaria do Sannikovovej zeme (1900 - 1902)
  3. Jiří Ščobák: Put*n neumí číst historii: Vybudoval ukrajinský národ, nakopl civilizovaný svět
  4. Jiří Ščobák: Je 6 000 mrtvých v Kataru moc?
  5. Monika Nagyova: Staré dievky z Luníka IX
  6. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 51. - Antarktída - Prvá Byrdova antarktická expedícia (1928 - 1930) - 3/3, Prelet nad južným pólom
  8. Jiří Ščobák: Nechci se otužovat, ale v praxi to trochu dělám

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu