V Dolnom Hričove si pochutnávali na skvelých fazuľoviciach

Dolnohričovské majstrovstvá vo varení fazuľovice pokračovali po druhýkrát v tradícii súťažného, ale najmä zábavného podujatia.

Po súťažných fazuľoviciach sa len tak zaprášilo.Po súťažných fazuľoviciach sa len tak zaprášilo. (Zdroj: BRANISLAV KOSCELNÍK)

DOLNÝ HRIČOV. Fazuľovicu na dvanásť rôznych spôsobov si mohli v sobotu vychutnať stovky milovníkov tradičnej gastronómie v Dolnom Hričove. V uvoľnenej atmosfére kuchárskych majstrovstiev sa zabávalo, popíjalo, ale najmä pochutnávalo na hustej polievke z fazule a údeného mäsa.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Súťažiaci si kotlíky na otvorenom ohni postavili v areáli ihriska. Dvanásť tímov z okolia bralo varenie vážne. Niektorí oprášili recepty svojich starých mám, iní sa do varenia jedného z najtradičnejších pokrmov snažili vniesť moderné gastronomické postupy.

SkryťVypnúť reklamu

„V kotle musí byť údené koleno, prasačie chvosty, cibuľa, koreniny. Keď sa uvarí fazuľa, mäso a zelenina, urobí sa zátrepka so šľahačkou. Do toho dávam aj lekvár, ocot a cukor,“ opisuje svoju tradičnú fazuľovicu Božena Kremeňová z Hôrok.

Prečítajte si tiež: FOTO: Historické vozidla a ich obdivovatelia si dali zraz v krasňanskom kaštieli Čítajte 

Varí tak, ako ju naučila mama. „Aj ona dávala do fazuľovice sušené slivky, alebo slivkový lekvár. Varilo sa to minimálne raz do týždňa a piekli sa k nej zemiakové pagáče,“ ponúkala hotovú polievku jedna zo súťažiacich.

„Bab“ na treťom mieste

Varenie si užívali aj dvaja spolužiaci Ľubomír Pavlík a Ján Galo. Jeden varil, druhý ochutnával a dochucoval. Svoj tím nazvali slovensko – maďarský bab. „Po tridsiatich deviatich rokoch sme mali stretnutie zo strojárskej školy. Vypytovali sme sa spolužiakov, ako sa povie fazuľa po maďarský. Fazuľa sa vola bab. Tak sme sa nazvali slovensko-maďarský bab,“ ozrejmuje netradičný názov Ján Galo.

SkryťVypnúť reklamu

Kuchársky šéf tímu Ľubomír Pavlík je na podobných súťažiach známa tvár. Podľa neho sa výborná fazuľovica nedá uvariť bez domácej bravčovej masti, kvalitného údeného mäsa a silného zeleninového vývaru. Ich fazuľovica si napokon od trojčlennej poroty vyslúžila tretie miesto.

S grilovanou zeleninou a na karameli

Degustátorom šéfovala kuchárska televízna hviezda Vilo Habo. „Bab“ ho očaril pre moderný spôsob varenia a použité bylinky. „Nechcem, aby bola vo fazuľovici vegeta. Vegeta je všade. Aj mne vravia, že som všade. A ja na to odpovedám, že som všade ako vegeta,“ žartuje Habo.

Prečítajte si tiež: Na poľovníckych slávnostiach v Dolnom Hričove vydražili jeleňa Čítajte 

A akou fazuľovicou by sa blysol on? „Musia v nej byť čerstvé bylinky, tymián, pažítka, domáce údeniny, údený chvost. Treba použiť vývar. Naše mamy síce varili na cibuľke, ale doba pokročila a ja by som to zalial vývarom. Zeleninu by som navyše ugriloval. A to je to nové, čo by som dal do jedla. Nemám rád, keď je fazuľa pikantná. Fazuľa by mala byť trochu nasladlá. Ja by som ju robil aj na karameli. Tá chuť musí vystreliť,“ sníva o dokonalej fazuľovici Vilo Habo a prirovnáva ju so šperkom.

SkryťVypnúť reklamu

Jedlo chudobných

V športovom areáli v Dolnom Hričove bolo v príjemnom počasí plno. Každý sa mohol dosýta najesť, urobiť si vlastné poradie koštovaných polievok. Sedemdesiatštyriročný Marcel si pri ochutnávke spomenul na časy svojej mladosti. „Mama varievala fazuľu aj trikrát do týždňa, mäso bolo iba v nedeľu. Mne veľmi chutila, ale bola to fazuľa pre chudobných. V nej si nenašiel ani kus mäsa, na bohatšiu fazuľu nebolo. Fazuľovice, ktoré tu môžem ochutnať, sú skvelé a o niečom inom,“ vraví.

Strukoviny u nás patria k najstarším kultúrnym plodinám. Nahrádzali nedostatkové mäso a ich spotrebu ovplyvnili aj dlhé pôsty. Jedli sa často a veľa. Fazuľa však prišla na starý kontinent až po objavení Ameriky. Podľa etnológov sa rýchlo rozšírila a vytlačila tradičné strukoviny ako hrach, šošovica a bôb.

VIAC V TLAČENOM VYDANÍ TÝŽDENNÍKA MY ŽILINSKÉ NOVINY.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Žilina

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 6 953
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 6 494
  3. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 6 257
  4. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 117
  5. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 233
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 807
  7. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 621
  8. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 327
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu