Štvrtok, 17. október, 2019 | Meniny má Hedviga

V Dolnom Hričove si pochutnávali na skvelých fazuľoviciach

Dolnohričovské majstrovstvá vo varení fazuľovice pokračovali po druhýkrát v tradícii súťažného, ale najmä zábavného podujatia.

Po súťažných fazuľoviciach sa len tak zaprášilo.Po súťažných fazuľoviciach sa len tak zaprášilo.(Zdroj: BRANISLAV KOSCELNÍK)

DOLNÝ HRIČOV. Fazuľovicu na dvanásť rôznych spôsobov si mohli v sobotu vychutnať stovky milovníkov tradičnej gastronómie v Dolnom Hričove. V uvoľnenej atmosfére kuchárskych majstrovstiev sa zabávalo, popíjalo, ale najmä pochutnávalo na hustej polievke z fazule a údeného mäsa.

Súťažiaci si kotlíky na otvorenom ohni postavili v areáli ihriska. Dvanásť tímov z okolia bralo varenie vážne. Niektorí oprášili recepty svojich starých mám, iní sa do varenia jedného z najtradičnejších pokrmov snažili vniesť moderné gastronomické postupy.

Článok pokračuje pod video reklamou

„V kotle musí byť údené koleno, prasačie chvosty, cibuľa, koreniny. Keď sa uvarí fazuľa, mäso a zelenina, urobí sa zátrepka so šľahačkou. Do toho dávam aj lekvár, ocot a cukor,“ opisuje svoju tradičnú fazuľovicu Božena Kremeňová z Hôrok.

Prečítajte si tiež: FOTO: Historické vozidla a ich obdivovatelia si dali zraz v krasňanskom kaštieli Čítajte 

Varí tak, ako ju naučila mama. „Aj ona dávala do fazuľovice sušené slivky, alebo slivkový lekvár. Varilo sa to minimálne raz do týždňa a piekli sa k nej zemiakové pagáče,“ ponúkala hotovú polievku jedna zo súťažiacich.

„Bab“ na treťom mieste

Varenie si užívali aj dvaja spolužiaci Ľubomír Pavlík a Ján Galo. Jeden varil, druhý ochutnával a dochucoval. Svoj tím nazvali slovensko – maďarský bab. „Po tridsiatich deviatich rokoch sme mali stretnutie zo strojárskej školy. Vypytovali sme sa spolužiakov, ako sa povie fazuľa po maďarský. Fazuľa sa vola bab. Tak sme sa nazvali slovensko-maďarský bab,“ ozrejmuje netradičný názov Ján Galo.

Kuchársky šéf tímu Ľubomír Pavlík je na podobných súťažiach známa tvár. Podľa neho sa výborná fazuľovica nedá uvariť bez domácej bravčovej masti, kvalitného údeného mäsa a silného zeleninového vývaru. Ich fazuľovica si napokon od trojčlennej poroty vyslúžila tretie miesto.

S grilovanou zeleninou a na karameli

Degustátorom šéfovala kuchárska televízna hviezda Vilo Habo. „Bab“ ho očaril pre moderný spôsob varenia a použité bylinky. „Nechcem, aby bola vo fazuľovici vegeta. Vegeta je všade. Aj mne vravia, že som všade. A ja na to odpovedám, že som všade ako vegeta,“ žartuje Habo.

Prečítajte si tiež: Na poľovníckych slávnostiach v Dolnom Hričove vydražili jeleňa Čítajte 

A akou fazuľovicou by sa blysol on? „Musia v nej byť čerstvé bylinky, tymián, pažítka, domáce údeniny, údený chvost. Treba použiť vývar. Naše mamy síce varili na cibuľke, ale doba pokročila a ja by som to zalial vývarom. Zeleninu by som navyše ugriloval. A to je to nové, čo by som dal do jedla. Nemám rád, keď je fazuľa pikantná. Fazuľa by mala byť trochu nasladlá. Ja by som ju robil aj na karameli. Tá chuť musí vystreliť,“ sníva o dokonalej fazuľovici Vilo Habo a prirovnáva ju so šperkom.

Jedlo chudobných

V športovom areáli v Dolnom Hričove bolo v príjemnom počasí plno. Každý sa mohol dosýta najesť, urobiť si vlastné poradie koštovaných polievok. Sedemdesiatštyriročný Marcel si pri ochutnávke spomenul na časy svojej mladosti. „Mama varievala fazuľu aj trikrát do týždňa, mäso bolo iba v nedeľu. Mne veľmi chutila, ale bola to fazuľa pre chudobných. V nej si nenašiel ani kus mäsa, na bohatšiu fazuľu nebolo. Fazuľovice, ktoré tu môžem ochutnať, sú skvelé a o niečom inom,“ vraví.

Strukoviny u nás patria k najstarším kultúrnym plodinám. Nahrádzali nedostatkové mäso a ich spotrebu ovplyvnili aj dlhé pôsty. Jedli sa často a veľa. Fazuľa však prišla na starý kontinent až po objavení Ameriky. Podľa etnológov sa rýchlo rozšírila a vytlačila tradičné strukoviny ako hrach, šošovica a bôb.

VIAC V TLAČENOM VYDANÍ TÝŽDENNÍKA MY ŽILINSKÉ NOVINY.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vysokoškoláci zarobia už o 587 eur viac ako stredoškoláci
  2. Podnikateľský úver, s ktorým ušetríte
  3. Aj s SUV môžete jazdiť ekologicky a ekonomicky
  4. 5 rád Ľudmily Kolesárovej, ako napísať projekt a získať grant
  5. Ojazdené pneumatiky odovzdajte, šetríte tak životné prostredie
  6. Lidl je odteraz všade! Vitajte v Lidl e-shope
  7. Nestarnú, ale dozrievajú
  8. Výskumný park v Rakúsku zistil, ako sa býva najzdravšie
  9. Limitovaná ponuka: balík SME.sk + DIGI GO so zľavou až 52 %
  10. Rýchlejšie doma. Už čoskoro.
  1. Slováci sú chlebovým národom
  2. Ojazdené pneumatiky odovzdajte, šetríte tak životné prostredie
  3. Kedy je správny čas nasťahovať sa do novostavby?
  4. P3 začína na východe Slovenska s výstavbou parku
  5. Zľavnené študentské lístky na dopravu s ISIC už aj cez mobil
  6. Lidl je odteraz všade! Vitajte v Lidl e-shope
  7. Kto vyhrá súboj medzi prírodnými a syntetickými diamantmi?
  8. Otvorenie nového sídla DELTA sprevádzala virtuálna realita
  9. Podnikateľský úver, s ktorým ušetríte
  10. Limitovaná ponuka: balík SME.sk + DIGI GO so zľavou až 52 %
  1. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 13 838
  2. Čo na aute vymyslela žena a čo výrobca telefónov? 11 712
  3. Lidl je odteraz všade! Vitajte v Lidl e-shope 11 155
  4. Čo všetko dnes majú deti v mobiloch? Boli by ste prekvapení 11 082
  5. 5 rád Ľudmily Kolesárovej, ako napísať projekt a získať grant 10 174
  6. Výskumný park v Rakúsku zistil, ako sa býva najzdravšie 9 623
  7. Týmto trikom sa dajú v aute umiestniť tri autosedačky 9 191
  8. Vysokoškoláci zarobia už o 587 eur viac ako stredoškoláci 8 985
  9. Vyrába koláče pre celiatikov. Najobľúbenejšie zákusky prekvapia 7 768
  10. Luxusný hybrid za 22 900 eur. Nadpriemerný už v základnej výbave 7 514

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Hokejisti potrápili Capitals, ale body nezískali

O výhre domácich rozhodol Vašaš.

Na body nestačili ani góly Chlepčoka a Markoviča. (Ilustračné foto)

Obnovia vyznačenie parkovacích miest na dvoch sídliskách, mesto to bude stáť 25 tisíc eur

Obnova sa dotkne takmer dvoch tisíc parkovacích miest na Solinkách a Hájiku.

Parkovacie miesta na Hájiku.

Termín veľkej rekonštrukcie železníc sa blíži. Hľadá sa dodávateľ stavby

Odhadovaná hodnota zakázky je takmer 354 miliónov eur bez DPH.

Ilustračné foto.

Fotografie Daniela Stehlíka chválila aj spoluorganizátorka World Press Photo

Mladý fotograf z Rajca sa tento rok zaradil medzi finalistov Slovak Press Photo.

Pristihnutý pri práci. Daniel Stehlík v teréne.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Policajt mimo služby chytil v Martine zlodejku

Vďaka duchaprítomnosti policajta Richarda Junasa z Obvodného oddelenia Martin – východ sa podarilo chytiť zlodejku.

Trenčínom budú z reproduktorov znieť mená ľudí zavraždených v koncentračnom tábore

Vo štvrtok sa v Trenčíne bude konať zhromaždenie ĽSNS, prebehne aj protest proti fašizmu.

V okolí Skalice sa pravdepodobne pohybuje medveď

Mesto Skalica informuje o možnom výskyte medveďa s tým, že záznam z poľovníckej fotopasce nie je dobre viditeľný.

Cesta Oravou je blokovaná pre nákupy v Poľsku

Tradičné preddušičkové nákupy v poľskej Jablonke opäť spôsobili kolóny na hlavnom ťahu Oravou, rovnako za hranicou.

Vybrali SME

Už ste čítali?