Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky

V Dolnom Hričove si pochutnávali na skvelých fazuľoviciach

Dolnohričovské majstrovstvá vo varení fazuľovice pokračovali po druhýkrát v tradícii súťažného, ale najmä zábavného podujatia.

Po súťažných fazuľoviciach sa len tak zaprášilo.Po súťažných fazuľoviciach sa len tak zaprášilo. (Zdroj: BRANISLAV KOSCELNÍK)

DOLNÝ HRIČOV. Fazuľovicu na dvanásť rôznych spôsobov si mohli v sobotu vychutnať stovky milovníkov tradičnej gastronómie v Dolnom Hričove. V uvoľnenej atmosfére kuchárskych majstrovstiev sa zabávalo, popíjalo, ale najmä pochutnávalo na hustej polievke z fazule a údeného mäsa.

Súťažiaci si kotlíky na otvorenom ohni postavili v areáli ihriska. Dvanásť tímov z okolia bralo varenie vážne. Niektorí oprášili recepty svojich starých mám, iní sa do varenia jedného z najtradičnejších pokrmov snažili vniesť moderné gastronomické postupy.

Skryť Vypnúť reklamu

„V kotle musí byť údené koleno, prasačie chvosty, cibuľa, koreniny. Keď sa uvarí fazuľa, mäso a zelenina, urobí sa zátrepka so šľahačkou. Do toho dávam aj lekvár, ocot a cukor,“ opisuje svoju tradičnú fazuľovicu Božena Kremeňová z Hôrok.

Prečítajte si tiež: FOTO: Historické vozidla a ich obdivovatelia si dali zraz v krasňanskom kaštieli Čítajte 

Varí tak, ako ju naučila mama. „Aj ona dávala do fazuľovice sušené slivky, alebo slivkový lekvár. Varilo sa to minimálne raz do týždňa a piekli sa k nej zemiakové pagáče,“ ponúkala hotovú polievku jedna zo súťažiacich.

„Bab“ na treťom mieste

Varenie si užívali aj dvaja spolužiaci Ľubomír Pavlík a Ján Galo. Jeden varil, druhý ochutnával a dochucoval. Svoj tím nazvali slovensko – maďarský bab. „Po tridsiatich deviatich rokoch sme mali stretnutie zo strojárskej školy. Vypytovali sme sa spolužiakov, ako sa povie fazuľa po maďarský. Fazuľa sa vola bab. Tak sme sa nazvali slovensko-maďarský bab,“ ozrejmuje netradičný názov Ján Galo.

Skryť Vypnúť reklamu

Kuchársky šéf tímu Ľubomír Pavlík je na podobných súťažiach známa tvár. Podľa neho sa výborná fazuľovica nedá uvariť bez domácej bravčovej masti, kvalitného údeného mäsa a silného zeleninového vývaru. Ich fazuľovica si napokon od trojčlennej poroty vyslúžila tretie miesto.

S grilovanou zeleninou a na karameli

Degustátorom šéfovala kuchárska televízna hviezda Vilo Habo. „Bab“ ho očaril pre moderný spôsob varenia a použité bylinky. „Nechcem, aby bola vo fazuľovici vegeta. Vegeta je všade. Aj mne vravia, že som všade. A ja na to odpovedám, že som všade ako vegeta,“ žartuje Habo.

Prečítajte si tiež: Na poľovníckych slávnostiach v Dolnom Hričove vydražili jeleňa Čítajte 

A akou fazuľovicou by sa blysol on? „Musia v nej byť čerstvé bylinky, tymián, pažítka, domáce údeniny, údený chvost. Treba použiť vývar. Naše mamy síce varili na cibuľke, ale doba pokročila a ja by som to zalial vývarom. Zeleninu by som navyše ugriloval. A to je to nové, čo by som dal do jedla. Nemám rád, keď je fazuľa pikantná. Fazuľa by mala byť trochu nasladlá. Ja by som ju robil aj na karameli. Tá chuť musí vystreliť,“ sníva o dokonalej fazuľovici Vilo Habo a prirovnáva ju so šperkom.

Skryť Vypnúť reklamu

Jedlo chudobných

V športovom areáli v Dolnom Hričove bolo v príjemnom počasí plno. Každý sa mohol dosýta najesť, urobiť si vlastné poradie koštovaných polievok. Sedemdesiatštyriročný Marcel si pri ochutnávke spomenul na časy svojej mladosti. „Mama varievala fazuľu aj trikrát do týždňa, mäso bolo iba v nedeľu. Mne veľmi chutila, ale bola to fazuľa pre chudobných. V nej si nenašiel ani kus mäsa, na bohatšiu fazuľu nebolo. Fazuľovice, ktoré tu môžem ochutnať, sú skvelé a o niečom inom,“ vraví.

Strukoviny u nás patria k najstarším kultúrnym plodinám. Nahrádzali nedostatkové mäso a ich spotrebu ovplyvnili aj dlhé pôsty. Jedli sa často a veľa. Fazuľa však prišla na starý kontinent až po objavení Ameriky. Podľa etnológov sa rýchlo rozšírila a vytlačila tradičné strukoviny ako hrach, šošovica a bôb.

VIAC V TLAČENOM VYDANÍ TÝŽDENNÍKA MY ŽILINSKÉ NOVINY.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vitajte v postapokalyptickom svete
  2. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  3. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  4. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  5. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  6. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  7. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  9. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  10. Zelená Bratislava
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 17 162
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 14 850
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 036
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 020
  5. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 871
  6. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 10 919
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 417
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 683
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 580
  10. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 548
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Predlžujeme akciu o 24h

Ak nemôžete za novinami, noviny prídu k vám. Dnes to máte s 50% zľavou na celý rok

Akcia platí pre nových aj existujúcich predplatiteľov, ktorí si ho predĺžia.

Táto akcia platí len 24 hodín a nebude sa opakovať.

Žilinská nemocnica hlási už 84 nakazených pracovníkov

V Pandemickom pavilóne je hospitalizovaných 10 pacientov.

ONLINE DISKUSIA: Môže byť Žilina moderné a životaschopné mesto?

Ako dostať Žilinu na mapu moderných miest? Má krajské mesto priestor na rozširovanie? Aj tieto témy odznejú v LIVE diskusii v utorok 27.októbra o 9. hodine na FB Žilina na Facebooku.

Dobre poskladané varínske puzzle

Futbalisti TJ Fatran Varín obsadili v minulej, nedokončenej sezóne v V. lige štrnáste miesto. Následne prišli zmeny a aktuálne po jedenástich zápasoch jesene okupujú siedmu priečku.

Mužstvo Varína si na svoje konto počas jesene pripísalo päť výhier.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Na Liptove pribudol v piatok dosiaľ najvyšší počet infikovaných

Situácia sa začína zhoršovať už aj v okrese Ružomberok.

TMR zatvára strediská Jasná a Vysoké Tatry

V prípade priaznivého vývoja situácie na Slovensku by mohli znova otvoriť 6. novembra.

Ľudia stoja v radoch pred odbernými miestami

Odberové miestnosti sa otvorili o ôsmej hodine ráno.

Už ste čítali?