Utorok, 23. október, 2018 | Meniny má Alojzia
KOMERČNÝ ČLÁNOK

Idete k „slovenskému moru“? Podľa tohto si vyberajte ryby

Ak máte namierené s rodinou k moru do Chorvátska, popri všetkých pôžitkoch, ktoré dovolenka ponúka, si určite nenechajte ujsť ani tradične pripravované pochúťky z miestnych rýb či plodov mora. V reštauráciách nájdete skutočne bohatú ponuku, avšak zorientovať sa v nej môže byť niekedy ťažšie. Zoznámte sa s názvami, na ktoré určite narazíte pri študovaní jedálneho lístka.

V chorvátskych reštauráciách vám väčšinou ponúkajú menu vo viacerých jazykoch. Ak máte šťastie, nájdete v ňom aj slovenčinu či češtinu. Ale nie vždy to tak je. Aj keď vám obsluha rada odporučí najlepšie špeciality, niekedy je dobré vedieť, do čoho sa púšťate. Zvlášť, keď objednávate večeru svojim deťom. Možno sa vám bude hodiť stručný slovníček najčastejšie servírovaných rýb a morských plodov v chorvátskych reštauráciách:

  • brancin alebo lubin = morský ostriež, čo je jedna z najrozšírenejších bielych rýb Jadranu, ktoré ponúka pevné, diétne a pritom šťavnaté mäso bohaté na bielkoviny a vitamín B12
  • orada alebo podlanica = pražma kráľovská, ktorá patrí medzi typické stredomorské ryby, má jemné mäso, pomerne málo kostí a tuku a je bohatá na bielkoviny
  • skuša = nám veľmi dobre známa makrela, ktorá patrí do skupiny dravých morských rýb s najvyšším obsahom omega-3 nenasýtených mastných kyselín
  • kovać = ryba po slovensky známa ako zeus ostnatý alebo ryba sv. Petra má veľmi krehké biele mäso, ktoré je pripravené veľmi rýchlo
  • iglun = mečúň, čo je veľká ryba z kategórie modrých rýb so svalnatým mäsom podobným tuniakovi
  • oslić = morská šťuka známa u nás aj ako hejk/hake má chutné, pevné mäso s minimom tuku, ktoré sa dá upraviť na skutočne veľa spôsobov
  • girice = najobľúbenejšie drobné rybky – sardinky, ktoré môžete v Chorvátsku ochutnať najčastejšie obalené v múke a vysmažené na olivovom oleji
  • kozice = malé krevety, ktoré patria v gastronómii medzi najznámejšie a najobľúbenejšie kôrovce
  • lignje = kalamáre - obľúbené plody mora s veľmi mäkkým, bielym a zľahka sladkastým mäsom

Ryby na chorvátsky spôsob

Článok pokračuje pod video reklamou

Základnými ingredienciami na prípravu rýb v chorvátskych reštauráciách sú vždy olivový olej a morská soľ. Medzi najčastejšie používané koreniny patria petržlenová vňať, bobkový list, rozmarín a tiež cesnak. Niekedy sa pri ich pečení pridáva aj trocha bieleho vína. Chorvátski kuchári ryby najčastejšie pečú na grile (po chorvátsky „na žaru“), obľúbené je aj ich obaľovanie v cestíčku a praženie na oleji. K rybám sa podávajú väčšinou zemiaky s mangoldom (zelenina podobná špenátu), alebo si k nim môžete objednať zeleninový šalát, prípadne chlieb. Tu je zoznam najznámejších špecialít, s ktorými sa v miestnych reštauráciách určite stretnete.

Pečeni brancin (Pečený morský ostriež)

·Podľa tradičného spôsobu prípravy sa urobia najskôr do ryby zárezy a votrie sa do nich marináda z oleja, citróna, rozmarínu a petržlenu. Ryba sa upečie grile a pri pečení sa podlieva trochou bieleho vína. Podáva sa so zemiakmi, zeleninovým šalátom a chlebom.

Bakalar na mornarski (Treska na námornícky spôsob)

  • Treska sa najskôr nakrája na menšie kúsky a dá sa variť v slanej vode (v Chorvátsku je veľmi obľúbená sušená treska). Na pekáči sa vytvoria vrstvy ryby a zemiakov a každá vrstva sa poleje olivovým olejom a dochutí nasekaným cesnakom, petržlenovou vňaťou, korením a soľou. Na záver sa jedlo preleje vodou, kde sa varila treska a dá sa zapiecť.

Rižot s kozicama (Rizoto s malými krevetami)

  • Krevetky sa najskôr očistia a potom zľahka orestujú na olivovom oleji a dochutia zmesou korenia. Na panvicu sa k nim pridá zelenina, predvarená ryža a za stáleho miešania sa jedlo dokončí. Rizoto sa podáva s postrúhaným parmezánom.

Pri výbere rýb a morských plodov však buďte vždy pre istotu opatrní, najmä ak máte citlivejší žalúdok a objednávate jedlo deťom. V cudzom prostredí sme totiž náchylnejší a náš tráviaci systém sa môže rýchlejšie „prihlásiť o slovo.“ „V prípade rýb a morských živočíchov v dovolenkových destináciách sa rozhodne neodporúča jesť niečo, čo je vopred navarené. V reštauráciách si ich treba vyberať vždy čerstvé a počkať si na ich dostatočnú tepelnú úpravu,“ radí MUDr. Alžbeta Béderová, CSc., vedúca odboru podpory zdravia na Regionálnom úrade verejného zdravotníctva v Bratislave.

Ryby ako z Chorvátska aj doma

Kvalitné ryby pripravené podľa receptov, ktoré ste si obľúbili na dovolenke, môžete mať aj doma a to po celý rok. Či už si budete chcieť pripraviť špecialitu z tresky, hejka alebo kreviet, široký výber tých najkvalitnejších rýb nájdete v obchodoch pod značkou Radoma, ktorá je súčasťou „rodiny“ produktov Ryba Žilina. Pri nákupe si vždy všímajte nielen pôvod ryby, ale dbajte aj na to, aby bola pri nich tzv. glazúra, teda ochranná vrstva ľadu v čo najmenšom pomere k rybe, ideálne do 15 % a aby obsahovala len minimum prídavných látok.

„Pri výbere odporúčam dať pozor tiež na to, aby boli ryby zmrazené čo najrýchlejšie po výlove, bezprostredne pri spracovaní, len to zaručuje ich najvyššiu kvalitu,“ povedal nám Michal Britvík, generálny riaditeľ Ryba Žilina. V prípade vylovených morských rýb by celý tento proces mal trvať maximálne 4-5 hodín. Ryby sú počas neho priamo na veľkých lodiach ihneď po vytiahnutí zo siete vypitvané, vyfiletované, zamrazené a uskladnené až do vylodenia v mraziarenskom sklade. Vedeli ste, že vďaka takto rýchlemu zmrazeniu ostane ryba čerstvejšia ako tzv. čerstvé ryby, ktoré sú lovené v pobrežných oblastiach a od výlovu až po servírovanie prejde niekoľko dní?

Viac info o kvalitných mrazených rybách nájdete na www.radoma.eu.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Prečo sú pneumatiky dôležitejšie ako bezpečnostné pásy?
  2. Ako zabrániť povodniam, či suchu? Riešenie nájde Climathon
  3. 322 m2 a mesto ako na dlani. Bratislava má atypický penthouse
  4. 3 najväčšie chyby pri zateplení šikmej strechy
  5. Tatra banka opäť rozdáva vreckové 22 eur k novému Detskému účtu
  6. Vydanie denníka SME spolu s knihou Po stopách dávnej Bratislavy
  7. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s
  8. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli
  9. Dva rekordy na druhý pokus
  10. Mestská polícia má viac slúžiť záujmom občanov
  1. Ako zabrániť povodniam, či suchu? Riešenie nájde Climathon
  2. Tatra banka opäť rozdáva vreckové 22 eur k novému Detskému účtu
  3. Vydanie denníka SME spolu s knihou Po stopách dávnej Bratislavy
  4. 3 najväčšie chyby pri zateplení šikmej strechy
  5. EU v Bratislave udelila čestný titul doctor honors causa
  6. Company´s autumn in the High Tatras
  7. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli
  8. 322 m2 a mesto ako na dlani. Bratislava má atypický penthouse
  9. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s
  10. Dva rekordy na druhý pokus
  1. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli 32 229
  2. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s 25 250
  3. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 17 999
  4. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 9 466
  5. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom 8 646
  6. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 7 907
  7. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti 7 107
  8. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 7 022
  9. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 5 172
  10. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 5 128

Téma: Ryba Žilina


Hlavné správy z MY Žilina

Objednali ste sa už u zubára? Preventívne ...

Kedy ideme k stomatológovi? Keď už musíme. Bolesť je stále jediným dôvodom, kedy sa odhodláme sadnúť si do zubárskeho kresla.

Futbalistky sú už v pohárovom semifinále

V lige sa Žilinčankám darilo o čosi menej.

Mestská kronika získala na jubilejnej celoštátnej súťaži mimoriadnu cenu

Mestskej kronike Žiliny udelili mimoriadnu cenu za profesionálnu úroveň.

Stavbu cyklochodníka brzdí skládka stavebného odpadu

Nová trasa sa ani po odstránení prekladov ďaleko nepohne. Na ďalšie pokračovanie chýbajú vysporiadané pozemky.

FOTO: Jánošík ich rozdelil, teraz podpísali dohodu

Terchová a Liptovský Mikuláš sa po rokoch symbolicky zmierili.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Príčiny smrteľnej nehody známe. Vodička (†78) prešla do protismeru

Podľa našich zistení prešla z neznámych príčin do protismeru.

Bojnická nemocnica bola v hodnotení najhoršia na Slovensku. Prečo?

Zdravotnícke zariadenia porovnávali v piatich hlavných oblastiach.

Čo povedal Galádovi majiteľ AS Trenčín?

Nitrania uspeli na pôde Trenčína. Teraz ich čaká anglický týždeň. Podarí sa im prebojovať do jarných bojov Slovnaft Cupu?

Vybrali SME

Už ste čítali?