Štvrtok, 21. marec, 2019 | Meniny má Blahoslav
KOMERČNÝ ČLÁNOK

Idete k „slovenskému moru“? Podľa tohto si vyberajte ryby

Ak máte namierené s rodinou k moru do Chorvátska, popri všetkých pôžitkoch, ktoré dovolenka ponúka, si určite nenechajte ujsť ani tradične pripravované pochúťky z miestnych rýb či plodov mora. V reštauráciách nájdete skutočne bohatú ponuku, avšak zorientovať sa v nej môže byť niekedy ťažšie. Zoznámte sa s názvami, na ktoré určite narazíte pri študovaní jedálneho lístka.

V chorvátskych reštauráciách vám väčšinou ponúkajú menu vo viacerých jazykoch. Ak máte šťastie, nájdete v ňom aj slovenčinu či češtinu. Ale nie vždy to tak je. Aj keď vám obsluha rada odporučí najlepšie špeciality, niekedy je dobré vedieť, do čoho sa púšťate. Zvlášť, keď objednávate večeru svojim deťom. Možno sa vám bude hodiť stručný slovníček najčastejšie servírovaných rýb a morských plodov v chorvátskych reštauráciách:

  • brancin alebo lubin = morský ostriež, čo je jedna z najrozšírenejších bielych rýb Jadranu, ktoré ponúka pevné, diétne a pritom šťavnaté mäso bohaté na bielkoviny a vitamín B12
  • orada alebo podlanica = pražma kráľovská, ktorá patrí medzi typické stredomorské ryby, má jemné mäso, pomerne málo kostí a tuku a je bohatá na bielkoviny
  • skuša = nám veľmi dobre známa makrela, ktorá patrí do skupiny dravých morských rýb s najvyšším obsahom omega-3 nenasýtených mastných kyselín
  • kovać = ryba po slovensky známa ako zeus ostnatý alebo ryba sv. Petra má veľmi krehké biele mäso, ktoré je pripravené veľmi rýchlo
  • iglun = mečúň, čo je veľká ryba z kategórie modrých rýb so svalnatým mäsom podobným tuniakovi
  • oslić = morská šťuka známa u nás aj ako hejk/hake má chutné, pevné mäso s minimom tuku, ktoré sa dá upraviť na skutočne veľa spôsobov
  • girice = najobľúbenejšie drobné rybky – sardinky, ktoré môžete v Chorvátsku ochutnať najčastejšie obalené v múke a vysmažené na olivovom oleji
  • kozice = malé krevety, ktoré patria v gastronómii medzi najznámejšie a najobľúbenejšie kôrovce
  • lignje = kalamáre - obľúbené plody mora s veľmi mäkkým, bielym a zľahka sladkastým mäsom

Ryby na chorvátsky spôsob

Základnými ingredienciami na prípravu rýb v chorvátskych reštauráciách sú vždy olivový olej a morská soľ. Medzi najčastejšie používané koreniny patria petržlenová vňať, bobkový list, rozmarín a tiež cesnak. Niekedy sa pri ich pečení pridáva aj trocha bieleho vína. Chorvátski kuchári ryby najčastejšie pečú na grile (po chorvátsky „na žaru“), obľúbené je aj ich obaľovanie v cestíčku a praženie na oleji. K rybám sa podávajú väčšinou zemiaky s mangoldom (zelenina podobná špenátu), alebo si k nim môžete objednať zeleninový šalát, prípadne chlieb. Tu je zoznam najznámejších špecialít, s ktorými sa v miestnych reštauráciách určite stretnete.

Pečeni brancin (Pečený morský ostriež)

·Podľa tradičného spôsobu prípravy sa urobia najskôr do ryby zárezy a votrie sa do nich marináda z oleja, citróna, rozmarínu a petržlenu. Ryba sa upečie grile a pri pečení sa podlieva trochou bieleho vína. Podáva sa so zemiakmi, zeleninovým šalátom a chlebom.

Bakalar na mornarski (Treska na námornícky spôsob)

  • Treska sa najskôr nakrája na menšie kúsky a dá sa variť v slanej vode (v Chorvátsku je veľmi obľúbená sušená treska). Na pekáči sa vytvoria vrstvy ryby a zemiakov a každá vrstva sa poleje olivovým olejom a dochutí nasekaným cesnakom, petržlenovou vňaťou, korením a soľou. Na záver sa jedlo preleje vodou, kde sa varila treska a dá sa zapiecť.

Rižot s kozicama (Rizoto s malými krevetami)

  • Krevetky sa najskôr očistia a potom zľahka orestujú na olivovom oleji a dochutia zmesou korenia. Na panvicu sa k nim pridá zelenina, predvarená ryža a za stáleho miešania sa jedlo dokončí. Rizoto sa podáva s postrúhaným parmezánom.

Pri výbere rýb a morských plodov však buďte vždy pre istotu opatrní, najmä ak máte citlivejší žalúdok a objednávate jedlo deťom. V cudzom prostredí sme totiž náchylnejší a náš tráviaci systém sa môže rýchlejšie „prihlásiť o slovo.“ „V prípade rýb a morských živočíchov v dovolenkových destináciách sa rozhodne neodporúča jesť niečo, čo je vopred navarené. V reštauráciách si ich treba vyberať vždy čerstvé a počkať si na ich dostatočnú tepelnú úpravu,“ radí MUDr. Alžbeta Béderová, CSc., vedúca odboru podpory zdravia na Regionálnom úrade verejného zdravotníctva v Bratislave.

Ryby ako z Chorvátska aj doma

Kvalitné ryby pripravené podľa receptov, ktoré ste si obľúbili na dovolenke, môžete mať aj doma a to po celý rok. Či už si budete chcieť pripraviť špecialitu z tresky, hejka alebo kreviet, široký výber tých najkvalitnejších rýb nájdete v obchodoch pod značkou Radoma, ktorá je súčasťou „rodiny“ produktov Ryba Žilina. Pri nákupe si vždy všímajte nielen pôvod ryby, ale dbajte aj na to, aby bola pri nich tzv. glazúra, teda ochranná vrstva ľadu v čo najmenšom pomere k rybe, ideálne do 15 % a aby obsahovala len minimum prídavných látok.

„Pri výbere odporúčam dať pozor tiež na to, aby boli ryby zmrazené čo najrýchlejšie po výlove, bezprostredne pri spracovaní, len to zaručuje ich najvyššiu kvalitu,“ povedal nám Michal Britvík, generálny riaditeľ Ryba Žilina. V prípade vylovených morských rýb by celý tento proces mal trvať maximálne 4-5 hodín. Ryby sú počas neho priamo na veľkých lodiach ihneď po vytiahnutí zo siete vypitvané, vyfiletované, zamrazené a uskladnené až do vylodenia v mraziarenskom sklade. Vedeli ste, že vďaka takto rýchlemu zmrazeniu ostane ryba čerstvejšia ako tzv. čerstvé ryby, ktoré sú lovené v pobrežných oblastiach a od výlovu až po servírovanie prejde niekoľko dní?

Viac info o kvalitných mrazených rybách nájdete na www.radoma.eu.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť
  2. Tablet nie je na všetko, ale v tomto dokáže zázraky
  3. Žiaci sa šikanovali, dnes si pomáhajú. Pomohlo sedem krokov
  4. Doplňte si knižnicu o svetovú klasiku už od 99 centov
  5. Investment Advisory Guide for Slovakia
  6. Jazdili sme na novom Volkswagene T-Cross!
  7. Slovensko čaká najdôležitejšie politické rozhodnutie roka
  8. Obľúbené Tunisko sa vracia do ponuky dovoleniek na rok 2019
  9. Máte pri čítaní „krátke ruky“? Vitajte vo svete štyridsiatnikov
  10. Test LG OLED B8: špičkový 4K televízor za cenu, akú ste nečakali
  1. Tablet nie je na všetko, ale v tomto dokáže zázraky
  2. Recenze youtubera JeezyJ: jak dopadla autokamera Mio MiVue 785 ?
  3. Burza pracovných príležitostí opäť na Stavebnej fakulte STU
  4. Počet ochorení na rakovinu stále stúpa. Nepodceňujte prevenciu
  5. Doplňte si knižnicu o svetovú klasiku už od 99 centov
  6. Žiaci sa šikanovali, dnes si pomáhajú. Pomohlo sedem krokov
  7. Forum Prešov má platné stavebné povolenie a začína s výstavbou
  8. Slávnostná inaugurácia rektora a dekanov fakúlt EU v Bratislave
  9. Investment Advisory Guide for Slovakia
  10. Ako naučiť vaše deti správne zaobchádzať s peniazmi?
  1. Slovensko čaká najdôležitejšie politické rozhodnutie roka 27 190
  2. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť 22 307
  3. Žiaci sa šikanovali, dnes si pomáhajú. Pomohlo sedem krokov 20 301
  4. Obľúbené Tunisko sa vracia do ponuky dovoleniek na rok 2019 13 311
  5. Doplňte si knižnicu o svetovú klasiku už od 99 centov 12 968
  6. Prievidzská firma je malý zázrak. Uznáva ju americké letectvo 12 076
  7. Netradičná dovolenka? Plavba Stredomorím aj s letenkami v cene 9 454
  8. Tablet nie je na všetko, ale v tomto dokáže zázraky 8 602
  9. Test LG OLED B8: špičkový 4K televízor za cenu, akú ste nečakali 7 282
  10. Máte pri čítaní „krátke ruky“? Vitajte vo svete štyridsiatnikov 7 101

Téma: Ryba Žilina


Hlavné správy z MY Žilina

Slováci a Česi nad 55 rokov môžu požiadať o Kartu seniora

Slováci starší ako 55 rokov môžu žiadať v Trenčianskom a Žilinskom kraji o Kartu seniora. Získajú zľavy na Slovensku aj v Českej republike.

Psa na súťaže si požičiava. Kristína Munková skončila tretia na svetovom finále juniorhandlingu

Mladá Žilinčanka, v súčasnosti žijúca vo Varíne, Kristína Munková, si v sobotu 9. marca vybojovala v anglickom Birminghame tretie miesto vo finále medzinárodného junior handlingu. Súťažila tam ako jediná Slovenka medzi 41 mladými ľuďmi z celého sveta.

Kristína Munková na stupni víťazov.

Cenná výhra basketbalistov v Lučenci

Žilinčania v tabuľke ostávajú na piatom mieste.

Rajskí basketbalisti v stredu bojovali proti Prievidzi.

Viceprimátor Randa skončil s lanovým parkom

Nový správca by mal priniesť do lesoparku okrem lezenia aj nové aktivity.

Lanový park bude mať nového správcu.

Nominujte svoju Osobnosť Žilinského regiónu a Kysúc!

nominácie by mali doraziť do redakcie MY Žilinských novín najneskôr do 28. marca.

Nominujte svoju Osobnosť žilinského regiónu a Kysúc!

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Na D1 za Sencom v smere do Bratislavy došlo hromadnej nehode

Nehodu dokumentujú v smere za Sencom do Bratislavy.

Prijali ju pre kašeľ, zomrela na opuch mozgu. Mala len rok a pol

V liečbe dievčaťa pochybila nemocnica v Galante, tvrdí úrad pre dohľad.

Mladí Slováci zdolávali najťažší horolezecký terén v Patagónii

​​​​​​​Dvom mladým horolezcom zo Slovenska sa podaril výnimočný úspech

Vybrali SME

Už ste čítali?