ŽILINA. Necelé tri mesiace trvalo, kým sa priestory niekdajšej reštaurácie zmenili na nepoznanie. Žilinčania si dnes môžu zájsť na pivo do štýlovej pivárne priamo na historickom námestí. Žilinská Kozlovna prináša do centra mesta najčerstvejší Kozel 11% v tanku dovezený priamo z pivovaru, výborné jedlo a navyše originálnu atmosféru. Remeselne vyrábaný nábytok a kapacita približne dvesto miest vrátane letnej terasy, majú ambíciu byť lákadlom pre posedenia s priateľmi.
Majiteľ Žilinskej Kozlovny Igor Halás potvrdil, že prevádzka prináša najlepšiu technológiu čapovania. V reštaurácii sa všetko točí okolo piva. Výber jedál pripravili tak, aby sa hodili k pivu. „Preferujeme pivné špeciality. Ponuka je postavená sezónne. K pivu sa hodia kuracie krídelká, našou špecialitou sú hovädzie rebrá z mladého býka, ale pochutnať sa dá i na olomouckých syrečkoch, klobáse, sviečkovej alebo staročeskom guláši s karlovarskou knedľou. Inšpirácia je v českej kuchyni,“ priznal majiteľ podniku.
Tento koncept prevádzok prináša na Slovensko značka Velkopopovický Kozel. Ambíciou Pivovarov Topvar, do ktorých portfólia patrí aj Velkopopovický Kozel, je nielen vyrábať kvalitné pivo, ale zvyšovať úroveň pivnej kultúry na Slovensku. Riaditeľ pre On trade kanál z Pivovarov Topvar Branislav Kubiš pri otvorení prevádzky povedal, že spoločnosť pozdvihuje kultúru pitia. „Kozlovne nie sú len o pive, ale aj o prostredí,“ dodal.

V susedných Čechách funguje už viac ako tridsať Kozlovní. Koncept sa udomácňuje aj na Slovensku. Po Poprade a Prievidzi je Žilina tretím mestom, kde možno toto výnimočné miesto nájsť.
„Všetok interiérový nábytok pochádza z poctivej práce remeselníkov. V Kozlovni dominujú tradične používané materiály ako masívne drevo, kov, koža a prírodné odtiene farieb. Kozel nie je len súčasťou názvu podniku, jeho socha kraľuje nad hlavami návštevníkov a jeho symbolika sa objavuje aj v iných detailoch akými sú napríklad kovové kopýtka, ktoré majú nohy stolov,“ upresnil velkopopovický sládok Vojta Homolka.

Pripomenul, že pivo varia už 140 rokov. Receptúra zostáva rovnaká. Je vyrobené z troch základných surovín. Z vody, sladu a chmeľu.
„V Žilinskej Kozlovni môžu hostia ochutnať pivo nepasterizovaný Kozel 11% z tanku, ale aj Kozel Čierny s lahodnou karamelovou chuťou, ktorý pravidelne získava ocenenia na prestížnych medzinárodných súťažiach. Aby sme spotrebiteľom dopriali ten najlepší zážitok, venujeme v nich zvýšenú pozornosť starostlivosti o výčap a dbáme o to, aby fanúšikov dobrého piva obsluhovali školení výčapníci,“ zdôraznil Vojtech Homolka.
Okrem piva a pivných špecialít ponúka Kozlovna denné menu a jedlá československej kuchyne. Priestor je podľa majiteľa Igora Halása vhodný aj na rodinné oslavy, firemné večierky, stretnutia väčších partií či sledovanie športových prenosov.
