Štvrtok, 18. október, 2018 | Meniny má Lukáš
KOMERČNÝ ČLÁNOK

Ako chutne a správne grilovať ryby

Rybie mäso je mimoriadne prospešné pre zdravie. Obsahuje kvalitné bielkoviny, celý rad minerálov, vitamíny A, B a D a v neposlednom rade aj vzácne nenasýtené omega-3 mastné kyseliny. A pri tom všetko sú ryby aj úplne nenáročné na prípravu. Skúste pri najbližšej grilovačke vymeniť bravčové kotlety či kuracie krídla za kvalitnú rybu. Poradíme vám, ako na to.

Či už zvolíte na prípravu rýb kuchynský sporák a panvicu alebo záhradný gril, rybiemu mäsu stačí len niekoľko minút na to, aby sa upieklo. Pravidlom je pripraviť ho skôr šťavnatejšie. Dlhším pečením sa rýchlo vysuší. Ďalšou zásadou je rybie mäso príliš nedochucovať. Dôležité je nepotlačiť prirodzenú chuť ryby. Vystačíte si len s troškou morskej soli, bylinkami či bylinkovým maslom.

Naše tipy:

  • Na rošte grilujte len ryby vo forme hrubšieho steaku, zabalené v alobale alebo vo forme špízu
  • tenšie rybie filety sa môžu skôr rozpadnúť, preto je vhodné piecť ich len na panvici, kde môžete pre chuť pridať aj celý strúčik cesnaku
  • ak grilujete rybu aj s kožou, odporúčame ju jemne nakrojiť, aby si ryba udržala tvar
  • aby si ryba zachovala svoju vôňu, pri záhradnom grile použite drevené uhlie

Ktoré ryby sú najvhodnejšie?

Článok pokračuje pod video reklamou

Medzi najobľúbenejšie ryby vhodné na pečenie či grilovanie, ktoré sú zároveň dostupné v obchodoch celoročne, patria losos, zubáč, pstruh či tilapia, ktorá patrí medzi najvhodnejšie ryby práve pre deti. Aj v letnom období, kedy máme k dispozícii vyššiu ponuku čerstvých rýb, sú vhodnou alternatívou aj mrazené ryby, ktoré necháte pred prípravou dôkladne rozmraziť pri izbovej teplote „Samotné zmrazenie neznižuje kvalitu rybieho mäsa, všetky benefity sa v plnej miere zachovávajú. Zmrazenie môže dokonca zvýšiť stráviteľnosť rybieho mäsa. Pri výbere čerstvých rýb počas sezóny musíme zvážiť, či je pri nich skutočne dodržaná záruka čerstvosti. Ak nemáme istotu, odporúčam zvoliť radšej ryby z kvalitnej mrazenej ponuky,“ uvádza odborníčka na zdravú výživu MUDr. Alžbeta Béderová, CSc.

Široký výber kvalitných a cenovo výhodných mrazených rýb nájdete v obchodoch pod tradičnou slovenskou značkou Radoma, ktorá patrí výrobcovi a distribútorovi Ryba Žilina. Tie obsahujú vrstvu vody chrániacu rybu pred oxidáciou, tzv. glazúru, v optimálnom pomere maximálne 15 % k rybe a s minimálnym obsahom prídavných látok. Morské ryby sú zamrazené bezprostredne pri spracovaní, čo zaručuje najvyššiu kvalitu. Viac nájdete na na www.radoma.eu

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu?
  2. Rozprávkové tankovanie
  3. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  4. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  5. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  6. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  7. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  8. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  9. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  10. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  1. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  2. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  3. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  4. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  5. Rozprávkové tankovanie
  6. AAA Auto zorganizovalo autogramiádu
  7. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  8. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  9. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  10. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  1. Odborníčka na výživu: Večera maximálne 4 hodiny pred spánkom 21 216
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 913
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 420
  4. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac 11 391
  5. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 295
  6. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 551
  7. Vodič dostal jasný odkaz: Na cyklotrase sa neparkuje 6 913
  8. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 6 707
  9. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára! 4 899
  10. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 4 505

Téma: Ryba Žilina


Hlavné správy z MY Žilina

Tomáš Višňovský ako Peter Sagan. Jedny z prvých pretekov absolvoval na sestrinom bicykli

Skončil na nich druhý a vtedy si povedal, že chce robiť cyklistiku.

Muž obvinený z pokusu o vraždu putuje do väzby

Sudca dnes vyhovel návrhu prokurátora a rozhodol o väzbe 59-ročného muža z okresu Žilina, ktorý je obvinený z obzvlášť závažného zločinu vraždy v štádiu pokusu.

FOTO: Takto vyzeral Deň otvorených dverí s MŠK Žilina

Fanúšikovia si pozreli miesta, na ktoré sa za bežných okolností nedostanú.

Žilina dostala rozsudok v kauze Aupark, súd zamietol náhradu škody

Okresný súd v Žiline koncom apríla žalobu v celom rozsahu zamietol.

Žilinská nemocnica po rokoch neskončila posledná. Spokojnosť pacientov je stále nízka

Nemocnica v Žiline podľa INEKO zaostáva v kvalite starostlivosti a spokojnosti pacientov. V transparentnosti si, naopak, polepšila.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

AKTUALIZOVANÉ 12:30

Cesta je už prejazdná, motocyklista zomrel na mieste nehody

Polícia hľadá svedkov nehody. Cestu sprejazdnili ešte dopoludnia.

V Žiline rastie dom bez povolenia. Má ich byť ešte viac

Investor chce stavbu dodatočne zlegalizovať.

Na bystrickej cyklokomunikácii sa baví internet

Urobiť tak veľa chýb na necelých dvesto metroch trasy sa hádam ani nedá – tvrdí Občianska cykloiniciatíva Banská Bystrica.

Vybrali SME

Už ste čítali?