Utorok, 27. október, 2020 | Meniny má SabínaKrížovkyKrížovky
KOMERČNÝ ČLÁNOK

Ako chutne a správne grilovať ryby

Rybie mäso je mimoriadne prospešné pre zdravie. Obsahuje kvalitné bielkoviny, celý rad minerálov, vitamíny A, B a D a v neposlednom rade aj vzácne nenasýtené omega-3 mastné kyseliny. A pri tom všetko sú ryby aj úplne nenáročné na prípravu. Skúste pri najbližšej grilovačke vymeniť bravčové kotlety či kuracie krídla za kvalitnú rybu. Poradíme vám, ako na to.

Či už zvolíte na prípravu rýb kuchynský sporák a panvicu alebo záhradný gril, rybiemu mäsu stačí len niekoľko minút na to, aby sa upieklo. Pravidlom je pripraviť ho skôr šťavnatejšie. Dlhším pečením sa rýchlo vysuší. Ďalšou zásadou je rybie mäso príliš nedochucovať. Dôležité je nepotlačiť prirodzenú chuť ryby. Vystačíte si len s troškou morskej soli, bylinkami či bylinkovým maslom.

Naše tipy:

  • Na rošte grilujte len ryby vo forme hrubšieho steaku, zabalené v alobale alebo vo forme špízu
  • tenšie rybie filety sa môžu skôr rozpadnúť, preto je vhodné piecť ich len na panvici, kde môžete pre chuť pridať aj celý strúčik cesnaku
  • ak grilujete rybu aj s kožou, odporúčame ju jemne nakrojiť, aby si ryba udržala tvar
  • aby si ryba zachovala svoju vôňu, pri záhradnom grile použite drevené uhlie

Ktoré ryby sú najvhodnejšie?

Skryť Vypnúť reklamu

Medzi najobľúbenejšie ryby vhodné na pečenie či grilovanie, ktoré sú zároveň dostupné v obchodoch celoročne, patria losos, zubáč, pstruh či tilapia, ktorá patrí medzi najvhodnejšie ryby práve pre deti. Aj v letnom období, kedy máme k dispozícii vyššiu ponuku čerstvých rýb, sú vhodnou alternatívou aj mrazené ryby, ktoré necháte pred prípravou dôkladne rozmraziť pri izbovej teplote „Samotné zmrazenie neznižuje kvalitu rybieho mäsa, všetky benefity sa v plnej miere zachovávajú. Zmrazenie môže dokonca zvýšiť stráviteľnosť rybieho mäsa. Pri výbere čerstvých rýb počas sezóny musíme zvážiť, či je pri nich skutočne dodržaná záruka čerstvosti. Ak nemáme istotu, odporúčam zvoliť radšej ryby z kvalitnej mrazenej ponuky,“ uvádza odborníčka na zdravú výživu MUDr. Alžbeta Béderová, CSc.

Skryť Vypnúť reklamu

Široký výber kvalitných a cenovo výhodných mrazených rýb nájdete v obchodoch pod tradičnou slovenskou značkou Radoma, ktorá patrí výrobcovi a distribútorovi Ryba Žilina. Tie obsahujú vrstvu vody chrániacu rybu pred oxidáciou, tzv. glazúru, v optimálnom pomere maximálne 15 % k rybe a s minimálnym obsahom prídavných látok. Morské ryby sú zamrazené bezprostredne pri spracovaní, čo zaručuje najvyššiu kvalitu. Viac nájdete na na www.radoma.eu

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  2. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  3. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  4. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  5. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  6. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  7. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  8. Pomáhajte čítaním
  9. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  10. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  1. Vynovená predajňa v Smrdákoch
  2. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  3. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  4. Pandémia spomaľuje inovácie. Spoločnosti šetria
  5. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  6. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  7. Pomáhajte čítaním
  8. Duálnu prax v dm nahradilo počas pandémie online vzdelávanie
  9. Chief of Slovak Telekom: We care about the future of Slovakia
  10. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 30 603
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 22 762
  3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 16 854
  4. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 13 243
  5. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 893
  6. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 11 506
  7. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 016
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 845
  9. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 9 204
  10. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo 8 861
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Ryba Žilina

Prečítajte si aj ďalšie články k téme

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Nadšení pamiatkari. Známy komín z bytčianskeho kaštieľa existuje

V rámci komplexnej obnovy kaštieľa chcú komín vrátiť späť na jeho pôvodné miesto.

Stredoslovenská energetika, a.s., prijíma nové preventívne opatrenia

S účinnosťou od 26. októbra 2020 do odvolania SSE, z dôvodu zhoršenia epidemiologickej situácie, zatvára svoje zákaznícke centrá pre verejnosť.

Bič na majiteľov dlhodobo stojacich áut. Mesto Žilina ich chce zdaniť

V minulom roku zaevidovali mestskí policajti 108 nepojazdných áut.

MY PLUS: Pokojne zostaňte doma, náš týždenník MY si teraz prelistujete už aj online

23 regionálnych titulov MY a niekoľkoročný archív online plus odomknutý exkluzívny obsah na 27 weboch MY - to je MY PLUS.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Ako sa penzistom zvýšia dôchodky

Aj od januára budúceho roku môžu dôchodcovia počítať so zvyšovaním penzií o valorizáciu. V tom istom mesiaci sa zvýšené dôchodky začnú aj vyplácať.

Zomrel majiteľ známej nitrianskej firmy Turancar

Viliam Turan mal 66 rokov. Podnikať začal krátko po nežnej revolúcii.

Epidemiológovia v Trenčíne vyšetrujú ohniská nákazy v dvoch závodoch

V rámci Slovenska prevažuje reťazové šírenie ochorenia v rodinách.

Agrokomplex musí po desaťročiach odstrániť svoj ikonický nápis

Konštrukciu vytvorili v roku 1974. Jej súčasťou bol aj klas.

Už ste čítali?