Ako chutne a správne grilovať ryby

Rybie mäso je mimoriadne prospešné pre zdravie. Obsahuje kvalitné bielkoviny, celý rad minerálov, vitamíny A, B a D a v neposlednom rade aj vzácne nenasýtené omega-3 mastné kyseliny. A pri tom všetko sú ryby aj úplne nenáročné na prípravu. Skúste pri najbližšej grilovačke vymeniť bravčové kotlety či kuracie krídla za kvalitnú rybu. Poradíme vám, ako na to.

Či už zvolíte na prípravu rýb kuchynský sporák a panvicu alebo záhradný gril, rybiemu mäsu stačí len niekoľko minút na to, aby sa upieklo. Pravidlom je pripraviť ho skôr šťavnatejšie. Dlhším pečením sa rýchlo vysuší. Ďalšou zásadou je rybie mäso príliš nedochucovať. Dôležité je nepotlačiť prirodzenú chuť ryby. Vystačíte si len s troškou morskej soli, bylinkami či bylinkovým maslom.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Naše tipy:

  • Na rošte grilujte len ryby vo forme hrubšieho steaku, zabalené v alobale alebo vo forme špízu
  • tenšie rybie filety sa môžu skôr rozpadnúť, preto je vhodné piecť ich len na panvici, kde môžete pre chuť pridať aj celý strúčik cesnaku
  • ak grilujete rybu aj s kožou, odporúčame ju jemne nakrojiť, aby si ryba udržala tvar
  • aby si ryba zachovala svoju vôňu, pri záhradnom grile použite drevené uhlie

Ktoré ryby sú najvhodnejšie?

SkryťVypnúť reklamu

Medzi najobľúbenejšie ryby vhodné na pečenie či grilovanie, ktoré sú zároveň dostupné v obchodoch celoročne, patria losos, zubáč, pstruh či tilapia, ktorá patrí medzi najvhodnejšie ryby práve pre deti. Aj v letnom období, kedy máme k dispozícii vyššiu ponuku čerstvých rýb, sú vhodnou alternatívou aj mrazené ryby, ktoré necháte pred prípravou dôkladne rozmraziť pri izbovej teplote „Samotné zmrazenie neznižuje kvalitu rybieho mäsa, všetky benefity sa v plnej miere zachovávajú. Zmrazenie môže dokonca zvýšiť stráviteľnosť rybieho mäsa. Pri výbere čerstvých rýb počas sezóny musíme zvážiť, či je pri nich skutočne dodržaná záruka čerstvosti. Ak nemáme istotu, odporúčam zvoliť radšej ryby z kvalitnej mrazenej ponuky,“ uvádza odborníčka na zdravú výživu MUDr. Alžbeta Béderová, CSc.

SkryťVypnúť reklamu

Široký výber kvalitných a cenovo výhodných mrazených rýb nájdete v obchodoch pod tradičnou slovenskou značkou Radoma, ktorá patrí výrobcovi a distribútorovi Ryba Žilina. Tie obsahujú vrstvu vody chrániacu rybu pred oxidáciou, tzv. glazúru, v optimálnom pomere maximálne 15 % k rybe a s minimálnym obsahom prídavných látok. Morské ryby sú zamrazené bezprostredne pri spracovaní, čo zaručuje najvyššiu kvalitu. Viac nájdete na na www.radoma.eu

Ryba Žilina

Hlavnou „hviezdou“ kampane je zákazníkmi mimoriadne dobre prijatá Treska Cottage Exklusiv, ktorá kombináciou zloženia a chuti nemá konkurenciu.


Radi skúšate v kuchyni nové recepty? Vyskúšajte túto špecialitu.


Producent najobľúbenejšej tresky na Slovensku prišiel s ďalšou novinkou, ktorou približuje túto tradičnú špecialitu k ešte širšiemu okruhu zákazníkov.


SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Žilina

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 603
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 106
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 127
  4. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 278
  5. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 242
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 879
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 705
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 613
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu