Vyskúšajte jarnú diétu z mrazenej zeleniny

Zelenina je základ každej diéty a očistnej kúry. Dali ste si záväzok, že do leta zhodíte pár kilogramov? Skúste do svojho diétneho režimu zapojiť mrazenú zeleninu. Má totiž mnoho výhod a veľakrát je aj zdravšia a výživnejšia ako zelenina, ktorú kúpite v čerstvom stave.

Jedinými pozitívnymi vlastnosťami zeleniny z mraziaceho boxu nie je iba to, že ju netreba čistiť, krájať a je vždy po ruke prakticky zabalená. Ak práve nemáme možnosť odtrhnúť si čerstvú zeleninu z vlastnej záhrady, ktorá je plná vitamínov, mrazená zelenina je aj z hľadiska obsahu svojich „zakonzervovaných“ živín skvelou alternatívou v porovnaní so zeleninou, ktorá stojí mimo svojej hlavnej sezóny na pultoch obchodných reťazcov.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

To, aké vitamíny, antioxidanty a flavonoidy zmrazená zelenina obsahuje, závisí od toho, akým spôsobom a najmä ako rýchlo bola po svojom zbere zakonzervovaná mrazením, či bola opätovne rozmrazovaná a tiež od toho, o aký druh zeleniny sa jedná. Niektoré druhy sú totiž na zmrazenie vhodnejšie, iné druhy zeleniny stratia pri procese zmrazenia viac zo svojho prirodzeného obsahu živín.

SkryťVypnúť reklamu

Čím skôr tým lepšie

Čerstvá zelenina a ovocie začínajú hneď po zbere produkovať škodlivé enzýmy, ktoré spôsobujú postupnú stratu farby, chuti a živín. Štúdie dokázali, že zelenina, ktorá umelo dozrieva a absolvuje dlhú cestu od zberu, cez pulty obchodov až do chladničiek domácností, môže stratiť až polovicu svojho pôvodného obsahu živín. Zelenina teda stratí najviac látok v čase do svojej prípravy na mrazenie. Najkvalitnejšia zelenina je preto zmrazená do niekoľkých hodín po svojom zbere, kedy je na vrchole svojej čerstvosti.

Zelenina spravidla pred zmrazením absolvuje tzv. blanšírovanie - krátke tepelné ošetrenie, ktoré zabraňuje zmene farby zeleniny a zničí niektoré škodlivé látky a hnilobné baktérie. Na toto spracovanie sú z obsahu zeleniny najnáchylnejšie vitamín C, kyselina listová a vitamín B1 - tiamín. I keď sa pri blanšírovaní spravidla časť ich obsahu stratí, zvyšok vitamínov, stopových prvkov a antioxidantov sa počas tohto procesu v zelenine zakonzervuje. Viaceré štúdie poukázali na to, že po troch dňoch skladovania bol vo všeobecnosti obsah vitamínov a iných dôležitých látok pri mrazenej zelenine značne vyšší než u zeleniny čerstvej.

SkryťVypnúť reklamu

Radí odborníčka na výživu MUDr. Alžbeta Béderová, CSc.

  • Najvhodnejšou zeleninou na mrazenie je mrkva či brokolica, ktorá obsahuje primárne v tukoch rozpustné vitamíny A a E. Tie sa zachovajú v zelenine aj po jej zmrazení a dokonca sa po tomto spracovaní stanú ešte lepšie využiteľnými pre ľudský organizmus. To platí aj o niektorých stopových prvkoch, najmä železe.
  • Ak chcete zachovať obsah živín v mrazenej zelenine, je potrebné skladovať ju pri konštantnej teplote na úrovni ideálne mínus 18° C.
  • Rozmrazovanie a opätovné zamrazovanie zeleniny môže mať nepriaznivý vplyv na obsah živín a môže spôsobiť množenie baktérií.
  • V rámci diéty sa za najvhodnejšiu považuje príprava zeleniny v parnom hrnci, ktorú do neho vložíte rovno v zmrazenom stave. Tento spôsob zvyšuje hladinu zdraviu prospešných voľných antioxidantov a fytochemikálií, a to hlavne v mrkve a brokolici.

Akú zeleninu zakomponovať do jedálnička

SkryťVypnúť reklamu

Ak je vaším cieľom schudnúť, do jedálnička si vyberajte takú zeleninu, ktorá vám k tomu svojím zložením dopomôže čo najefektívnejšie. Je ňou napríklad mrkva, ktorá nemá žiadne tuky a zlepšuje trávenie, či brokolica, zelenina s minimom kalórií plná vitamínov. Významným spojencom pri chudnutí je aj špenát. Vedeli ste, že z vareného špenátu získa naše telo až päťkrát viac železa ako zo špenátu surového. A dusená mrkva obohatí náš organizmus o trojnásobne väčší príjem prospešných karotenoidov než práve vykopaná mrkva zo záhrady. Výhodou je, že tieto druhy zeleniny na varenie dostanete v obchodoch celoročne aj v mrazenej forme.

Ako si vybrať v obchodoch mrazenú zeleninu

Pri vyberaní zeleniny z boxu skontrolujte, či na balení nie je srieň a hmatom overte jeho obsah. „Kvalitná mrazená zelenina sa pozná podľa toho, že neobsahuje malé kúsky zeleniny, kúsky v balení sú rovnomerne veľké, bez chýb a nepravidelností. Nie je na nej námraza a kúsky nie sú polepené na seba,“ vysvetľuje Michal Britvík, generálny riaditeľ spoločnosti Ryba Žilina, ktorá ponúka okrem mrazených rýb pod tradičnou slovenskou značkou Radoma aj výrobky kvalitnej mrazenej zeleniny. Mrazená zelenina Radoma je balená výhradne na Slovensku. Na jej výrobu je použitá iba zelenina, ktorá bola vypestovaná bez použitia pesticídov a časť z nej pochádza priamo zo Slovenska. Okrem tradičných typov zeleniny, ktoré sú mimoriadne vhodné práve v mrazenej forme – napr. brokolice, špenátu, karotky s hráškom - medzi nimi nájdete aj obľúbené, hotové zmesi zeleniny, napr. polievkovú či kráľovskú zeleninovú zmes. Prehľad mrazených produktov značky Radoma nájdete na www.radoma.eu

Ryba Žilina

Hlavnou „hviezdou“ kampane je zákazníkmi mimoriadne dobre prijatá Treska Cottage Exklusiv, ktorá kombináciou zloženia a chuti nemá konkurenciu.


Radi skúšate v kuchyni nové recepty? Vyskúšajte túto špecialitu.


Producent najobľúbenejšej tresky na Slovensku prišiel s ďalšou novinkou, ktorou približuje túto tradičnú špecialitu k ešte širšiemu okruhu zákazníkov.


SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Žilina

Komerčné články

  1. Praskajú vám steny? Nie vždy ide len o chybu omietky
  2. Ich drony lietali na koncerte Rammsteinu
  3. Chcete investovať? Začína sa predaj dlhopisov pre Istropolis
  4. Objavuj, cestuj, zaži – tu a TEAZZ!
  5. Prekvapenie na čele. Sem budú Slováci cestovať v roku 2026
  6. TOP exotické destinácie na dosah: Ktorú si vyberiete?
  7. Plaza View v Dúbravke štartuje predpredaj bytov s výhľadom
  8. Takáto Čína sa bude páčiť aj Slovákom
  1. Prekvapenie na čele. Sem budú Slováci cestovať v roku 2026
  2. Objavuj, cestuj, zaži – tu a TEAZZ!
  3. TOP exotické destinácie na dosah: Ktorú si vyberiete?
  4. Chcete investovať? Začína sa predaj dlhopisov pre Istropolis
  5. HAUS - Môžeš za to, že veci fungujú
  6. Plaza View v Dúbravke štartuje predpredaj bytov s výhľadom
  7. Známy operátor opäť prekvapuje: Prináša internet 2500 Mbit/s
  8. Takáto Čína sa bude páčiť aj Slovákom
  1. Toto bude cestovateľský hit roka 2026 28 895
  2. BUBO zverejnilo všetky termíny - exotika za polovicu 25 323
  3. Ľuboš Fellner otvorene 8 043
  4. Dvanásť tipov, kam cestovať cez jesenné prázdniny 6 349
  5. Vyskúšal som si prácu výčapníka. Toto vám nepovedia 4 999
  6. Cestovateľský hit desaťročí leží v Ázii – s 55% zľavou 3 555
  7. Takáto Čína sa bude páčiť aj Slovákom 3 482
  8. Hodnotenie profesionála: Maldivské rezorty do hodiny od letiska 3 249
  1. Elena Antalová: Zvyšok života si nepokazím
  2. Petra Machová: Bukurešť - advent, aký ste ešte nezažili
  3. Irena Šimuneková: Hrad Beckov
  4. Ján Gálik: Protestné zhromaždenie "Proti ožobračovaniu Slovenska" 16.9.2025
  5. Martin Turčan: Čo je toto za sociálna politika?!
  6. Ján Komrska: Štít Uncompahgre, Colorado
  7. Tomáš Kuvik: Slovák, politika a zrkadlo: dvaja kamaráti a jeden nepriateľ
  8. Martin Šuraba: Pražská električka (2/2)
  1. Radko Mačuha: Nepríjemná správa pre Fica a Uhríka. 102 293
  2. Pavol Návrat: Žiadosť občanov Slovenskej republiky o zlúčenie s Českou republikou 54 383
  3. Monika Albertiová: Facka Ficovi. Slovensko sa prebúdza! 21 224
  4. Martin Sukupčák: Otvorený list ministrovi Blanárovi 9 603
  5. Monika Albertiová: Ďakujeme, Smer. Vianoce zrušené, odvody zvýšené, a vy voliči žerte seno. Tak vám treba! 6 792
  6. Ján Kušnír: Prečo D2 každé ráno kolabuje 6 744
  7. Otilia Horrocks: Akcia "Hromžia celé Košice" v plnom prúde 6 498
  8. Radoslav Záhumenský: Celé Slovensko v mini verzii? Park, kde prejdete celé Slovensko za pár minút! 6 092
  1. Věra Tepličková: Pravdepodobná reakcia Smeru na vylúčenie z PES alebo Načo mi je perie?
  2. Radko Mačuha: Dôležitá je miera demokracie.
  3. Věra Tepličková: A je to tu: Mars útočí
  4. Radko Mačuha: Dobrá správa pre Fica a Uhríka.
  5. Marian Nanias: Čerenkovovo žiarenie v ľudskom tele.
  6. Věra Tepličková: Keby sme my vedeli...
  7. Roman Kebísek: Teoretik moci Machiavelli: Je rozdiel medzi tým, aký by mal život byť a aký naozaj je
  8. Radko Mačuha: Nepríjemná správa pre Fica a Uhríka.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Lidl pôsobí na Slovensku už 21 rokov.


Vľavo brankár Prešova Jaroslav Janus, vpravo strelec štvrtého gólu Žiliny Ryder Korczak.

Vlci sú stále stopercentní.


Ilustračné foto.

Na ceste vymenia asfalt.


Dovolenka doma nemusí znamenať kompromis – práve naopak.


Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu