Nedeľa, 1. október, 2023 | Meniny má Arnold

Vyskúšajte jarnú diétu z mrazenej zeleniny

Zelenina je základ každej diéty a očistnej kúry. Dali ste si záväzok, že do leta zhodíte pár kilogramov? Skúste do svojho diétneho režimu zapojiť mrazenú zeleninu. Má totiž mnoho výhod a veľakrát je aj zdravšia a výživnejšia ako zelenina, ktorú kúpite v čerstvom stave.

Jedinými pozitívnymi vlastnosťami zeleniny z mraziaceho boxu nie je iba to, že ju netreba čistiť, krájať a je vždy po ruke prakticky zabalená. Ak práve nemáme možnosť odtrhnúť si čerstvú zeleninu z vlastnej záhrady, ktorá je plná vitamínov, mrazená zelenina je aj z hľadiska obsahu svojich „zakonzervovaných“ živín skvelou alternatívou v porovnaní so zeleninou, ktorá stojí mimo svojej hlavnej sezóny na pultoch obchodných reťazcov.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

To, aké vitamíny, antioxidanty a flavonoidy zmrazená zelenina obsahuje, závisí od toho, akým spôsobom a najmä ako rýchlo bola po svojom zbere zakonzervovaná mrazením, či bola opätovne rozmrazovaná a tiež od toho, o aký druh zeleniny sa jedná. Niektoré druhy sú totiž na zmrazenie vhodnejšie, iné druhy zeleniny stratia pri procese zmrazenia viac zo svojho prirodzeného obsahu živín.

SkryťVypnúť reklamu

Čím skôr tým lepšie

Čerstvá zelenina a ovocie začínajú hneď po zbere produkovať škodlivé enzýmy, ktoré spôsobujú postupnú stratu farby, chuti a živín. Štúdie dokázali, že zelenina, ktorá umelo dozrieva a absolvuje dlhú cestu od zberu, cez pulty obchodov až do chladničiek domácností, môže stratiť až polovicu svojho pôvodného obsahu živín. Zelenina teda stratí najviac látok v čase do svojej prípravy na mrazenie. Najkvalitnejšia zelenina je preto zmrazená do niekoľkých hodín po svojom zbere, kedy je na vrchole svojej čerstvosti.

Zelenina spravidla pred zmrazením absolvuje tzv. blanšírovanie - krátke tepelné ošetrenie, ktoré zabraňuje zmene farby zeleniny a zničí niektoré škodlivé látky a hnilobné baktérie. Na toto spracovanie sú z obsahu zeleniny najnáchylnejšie vitamín C, kyselina listová a vitamín B1 - tiamín. I keď sa pri blanšírovaní spravidla časť ich obsahu stratí, zvyšok vitamínov, stopových prvkov a antioxidantov sa počas tohto procesu v zelenine zakonzervuje. Viaceré štúdie poukázali na to, že po troch dňoch skladovania bol vo všeobecnosti obsah vitamínov a iných dôležitých látok pri mrazenej zelenine značne vyšší než u zeleniny čerstvej.

SkryťVypnúť reklamu

Radí odborníčka na výživu MUDr. Alžbeta Béderová, CSc.

  • Najvhodnejšou zeleninou na mrazenie je mrkva či brokolica, ktorá obsahuje primárne v tukoch rozpustné vitamíny A a E. Tie sa zachovajú v zelenine aj po jej zmrazení a dokonca sa po tomto spracovaní stanú ešte lepšie využiteľnými pre ľudský organizmus. To platí aj o niektorých stopových prvkoch, najmä železe.
  • Ak chcete zachovať obsah živín v mrazenej zelenine, je potrebné skladovať ju pri konštantnej teplote na úrovni ideálne mínus 18° C.
  • Rozmrazovanie a opätovné zamrazovanie zeleniny môže mať nepriaznivý vplyv na obsah živín a môže spôsobiť množenie baktérií.
  • V rámci diéty sa za najvhodnejšiu považuje príprava zeleniny v parnom hrnci, ktorú do neho vložíte rovno v zmrazenom stave. Tento spôsob zvyšuje hladinu zdraviu prospešných voľných antioxidantov a fytochemikálií, a to hlavne v mrkve a brokolici.

Akú zeleninu zakomponovať do jedálnička

SkryťVypnúť reklamu

Ak je vaším cieľom schudnúť, do jedálnička si vyberajte takú zeleninu, ktorá vám k tomu svojím zložením dopomôže čo najefektívnejšie. Je ňou napríklad mrkva, ktorá nemá žiadne tuky a zlepšuje trávenie, či brokolica, zelenina s minimom kalórií plná vitamínov. Významným spojencom pri chudnutí je aj špenát. Vedeli ste, že z vareného špenátu získa naše telo až päťkrát viac železa ako zo špenátu surového. A dusená mrkva obohatí náš organizmus o trojnásobne väčší príjem prospešných karotenoidov než práve vykopaná mrkva zo záhrady. Výhodou je, že tieto druhy zeleniny na varenie dostanete v obchodoch celoročne aj v mrazenej forme.

Ako si vybrať v obchodoch mrazenú zeleninu

Pri vyberaní zeleniny z boxu skontrolujte, či na balení nie je srieň a hmatom overte jeho obsah. „Kvalitná mrazená zelenina sa pozná podľa toho, že neobsahuje malé kúsky zeleniny, kúsky v balení sú rovnomerne veľké, bez chýb a nepravidelností. Nie je na nej námraza a kúsky nie sú polepené na seba,“ vysvetľuje Michal Britvík, generálny riaditeľ spoločnosti Ryba Žilina, ktorá ponúka okrem mrazených rýb pod tradičnou slovenskou značkou Radoma aj výrobky kvalitnej mrazenej zeleniny. Mrazená zelenina Radoma je balená výhradne na Slovensku. Na jej výrobu je použitá iba zelenina, ktorá bola vypestovaná bez použitia pesticídov a časť z nej pochádza priamo zo Slovenska. Okrem tradičných typov zeleniny, ktoré sú mimoriadne vhodné práve v mrazenej forme – napr. brokolice, špenátu, karotky s hráškom - medzi nimi nájdete aj obľúbené, hotové zmesi zeleniny, napr. polievkovú či kráľovskú zeleninovú zmes. Prehľad mrazených produktov značky Radoma nájdete na www.radoma.eu

Ryba Žilina

Najčítanejšie na My Žilina

Komerčné články

  1. Ako si sporiť na dôchodok? Odpoveď vás možno prekvapí
  2. Unikátny kamión Hladinka smeruje na Bielu noc do Bratislavy
  3. Mexiko, Keňa či Maurícius. Cestujte za top exotikou z Viedne
  4. Slováci hlásili v lete až o 35 % viac škôd než minulý rok
  5. Umelá inteligencia už zajtra ovládne 5 miest na Slovensku!
  6. Aké tajomstvá skrýva kancelária šéfveliteľa?
  7. Všetkým lepí pred voľbami
  8. Tenisová zábava pre celú rodinu na Peugeot Tennis Day
  1. Svetový deň srdca v Nemocnici AGEL Košice-Šaca
  2. List moruše bielej pomáha znižovať hladinu cukru v krvi
  3. Zlato z malého futbalu aj plážového volejbalu
  4. Vďaka Blue Berry™ si užívam život naplno!
  5. V sobotu môžete urobiť dobrú voľbu! Union víta nových poistencov
  6. Ako si sporiť na dôchodok? Odpoveď vás možno prekvapí
  7. Unikátny kamión Hladinka smeruje na Bielu noc do Bratislavy
  8. Vyrábajú lieky, ktoré poznali naše babky
  1. Umelá inteligencia už zajtra ovládne 5 miest na Slovensku! 22 659
  2. Všetkým lepí pred voľbami 13 311
  3. Ako si sporiť na dôchodok? Odpoveď vás možno prekvapí 8 415
  4. Až dve tretiny Slovenska majú mäkkú vodu. Čo na to naše cievy? 6 980
  5. Voľba srdcom je nespoľahlivá. Toto je najlepšia pomôcka 5 019
  6. Kaufland postavený z dreva? Áno, Bratislava má európsky unikát 4 840
  7. Aké tajomstvá skrýva kancelária šéfveliteľa? 4 831
  8. Mexiko, Keňa či Maurícius. Cestujte za top exotikou z Viedne 4 276

Blogy SME

  1. Rastislav Puchala: Som občanom Stredozeme
  2. Ján Šeďo: Orbán sa bude ešte Bruselu páčiť ak zbadajú Fica a Blahu.
  3. Jano Richter: Keď ťa hlasovacie zariadenie pripraví o 13 miliónov :-/
  4. Vladimír Hebert: Blood Stained Teeth - Kúpte si nesmrteľnosť!
  5. Anna Miľanová: Volebné právo by mali mať ľudia minimálne s ukončeným učňovským vzdelaním s maturitou.
  6. Ľudmila Križanovská: Slovensku zvoní do hrobu
  7. Viliam Datel: Ficove maškary
  8. Lukáš Kačaliak: Peši po Taliansku (Lucca-Roma + Neapol)
  1. Martin Greguš: Voličom Progresívneho Slovenska a SAS v Bratislave. Keď 1.10. už nebude mať kde zaparkovať spomeňte si, kto si opäť neurobil domácu úlohu... 84 134
  2. Jana Plichtová: "Dobrák" Boris Kollár a jeho pomáhanie (si k majetku) 41 093
  3. Miroslav Lukáč: V predvolebných debatách sme počuli Génia. Bohužiaľ Zla. Netreba ho predstavovať. Všetci ho poznáte. V hazarde platí kontra, re, vabank. 31 787
  4. Ján Šeďo: Generálmajor Ivan Pach dokonale a inteligentne zotrel Fica. 30 494
  5. Michal Feik: Možno veriť predvolebným prieskumom? 27 520
  6. Monika Nagyova: Zo života vo firme snov: Po dvadsiatich dvoch rokoch som dostala výpoveď 15 701
  7. Ján Valchár: Načo je Rusku Sevastopol? 7 698
  8. Tomáš Susko: Matúš Vallo & F•R•I•E•N•D•S aneb moja skúsenosť so spoluprácou s magistrátom 7 523
  1. Monika Nagyova: Zo života vo firme snov: Po dvadsiatich dvoch rokoch som dostala výpoveď
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 67. - Kto bol Juan de Fuca, ktorý dal meno prielivu, ktorý obmýva brehy kanadského ostrova Vancouver?
  3. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 68. - Arktída - Zem Františka Jozefa
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 66. - Martin Frobisher, pirát alebo kapitán?
  5. Monika Nagyova: Rómske deti kradnú. Ale iba energiu.
  6. Jiří Ščobák: Na zimní plavání v neoprénu je dobré se začít připravovat už teď
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 65. - Odkiaľ pochádza názov Kanada?
  8. Jiří Ščobák: Čekání na Volodymyra Zelenského před prezidentským palácem v BA (foto)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Dominoval SMER, do parlamentu by sa dostala aj Republika.


13 h

SMER jednoznačne dominoval, OĽANO a priatelia by sa nedostali do parlamentu.


SME.SK 14 h

Nové rodinné domy zvyšujú nároky na ČOV, obec ju ide rozšíriť.


a 1 ďalší 28. sep

Jedného mandátu sa bude musieť vzdať.


9 h

Blogy SME

  1. Rastislav Puchala: Som občanom Stredozeme
  2. Ján Šeďo: Orbán sa bude ešte Bruselu páčiť ak zbadajú Fica a Blahu.
  3. Jano Richter: Keď ťa hlasovacie zariadenie pripraví o 13 miliónov :-/
  4. Vladimír Hebert: Blood Stained Teeth - Kúpte si nesmrteľnosť!
  5. Anna Miľanová: Volebné právo by mali mať ľudia minimálne s ukončeným učňovským vzdelaním s maturitou.
  6. Ľudmila Križanovská: Slovensku zvoní do hrobu
  7. Viliam Datel: Ficove maškary
  8. Lukáš Kačaliak: Peši po Taliansku (Lucca-Roma + Neapol)
  1. Martin Greguš: Voličom Progresívneho Slovenska a SAS v Bratislave. Keď 1.10. už nebude mať kde zaparkovať spomeňte si, kto si opäť neurobil domácu úlohu... 84 134
  2. Jana Plichtová: "Dobrák" Boris Kollár a jeho pomáhanie (si k majetku) 41 093
  3. Miroslav Lukáč: V predvolebných debatách sme počuli Génia. Bohužiaľ Zla. Netreba ho predstavovať. Všetci ho poznáte. V hazarde platí kontra, re, vabank. 31 787
  4. Ján Šeďo: Generálmajor Ivan Pach dokonale a inteligentne zotrel Fica. 30 494
  5. Michal Feik: Možno veriť predvolebným prieskumom? 27 520
  6. Monika Nagyova: Zo života vo firme snov: Po dvadsiatich dvoch rokoch som dostala výpoveď 15 701
  7. Ján Valchár: Načo je Rusku Sevastopol? 7 698
  8. Tomáš Susko: Matúš Vallo & F•R•I•E•N•D•S aneb moja skúsenosť so spoluprácou s magistrátom 7 523
  1. Monika Nagyova: Zo života vo firme snov: Po dvadsiatich dvoch rokoch som dostala výpoveď
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 67. - Kto bol Juan de Fuca, ktorý dal meno prielivu, ktorý obmýva brehy kanadského ostrova Vancouver?
  3. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 68. - Arktída - Zem Františka Jozefa
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 66. - Martin Frobisher, pirát alebo kapitán?
  5. Monika Nagyova: Rómske deti kradnú. Ale iba energiu.
  6. Jiří Ščobák: Na zimní plavání v neoprénu je dobré se začít připravovat už teď
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 65. - Odkiaľ pochádza názov Kanada?
  8. Jiří Ščobák: Čekání na Volodymyra Zelenského před prezidentským palácem v BA (foto)

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu