Sobota, 23. marec, 2019 | Meniny má Adrián
KOMERČNÝ ČLÁNOK

Vyskúšajte jarnú diétu z mrazenej zeleniny

Zelenina je základ každej diéty a očistnej kúry. Dali ste si záväzok, že do leta zhodíte pár kilogramov? Skúste do svojho diétneho režimu zapojiť mrazenú zeleninu. Má totiž mnoho výhod a veľakrát je aj zdravšia a výživnejšia ako zelenina, ktorú kúpite v čerstvom stave.

Jedinými pozitívnymi vlastnosťami zeleniny z mraziaceho boxu nie je iba to, že ju netreba čistiť, krájať a je vždy po ruke prakticky zabalená. Ak práve nemáme možnosť odtrhnúť si čerstvú zeleninu z vlastnej záhrady, ktorá je plná vitamínov, mrazená zelenina je aj z hľadiska obsahu svojich „zakonzervovaných“ živín skvelou alternatívou v porovnaní so zeleninou, ktorá stojí mimo svojej hlavnej sezóny na pultoch obchodných reťazcov.

To, aké vitamíny, antioxidanty a flavonoidy zmrazená zelenina obsahuje, závisí od toho, akým spôsobom a najmä ako rýchlo bola po svojom zbere zakonzervovaná mrazením, či bola opätovne rozmrazovaná a tiež od toho, o aký druh zeleniny sa jedná. Niektoré druhy sú totiž na zmrazenie vhodnejšie, iné druhy zeleniny stratia pri procese zmrazenia viac zo svojho prirodzeného obsahu živín.

Čím skôr tým lepšie

Čerstvá zelenina a ovocie začínajú hneď po zbere produkovať škodlivé enzýmy, ktoré spôsobujú postupnú stratu farby, chuti a živín. Štúdie dokázali, že zelenina, ktorá umelo dozrieva a absolvuje dlhú cestu od zberu, cez pulty obchodov až do chladničiek domácností, môže stratiť až polovicu svojho pôvodného obsahu živín. Zelenina teda stratí najviac látok v čase do svojej prípravy na mrazenie. Najkvalitnejšia zelenina je preto zmrazená do niekoľkých hodín po svojom zbere, kedy je na vrchole svojej čerstvosti.

Zelenina spravidla pred zmrazením absolvuje tzv. blanšírovanie - krátke tepelné ošetrenie, ktoré zabraňuje zmene farby zeleniny a zničí niektoré škodlivé látky a hnilobné baktérie. Na toto spracovanie sú z obsahu zeleniny najnáchylnejšie vitamín C, kyselina listová a vitamín B1 - tiamín. I keď sa pri blanšírovaní spravidla časť ich obsahu stratí, zvyšok vitamínov, stopových prvkov a antioxidantov sa počas tohto procesu v zelenine zakonzervuje. Viaceré štúdie poukázali na to, že po troch dňoch skladovania bol vo všeobecnosti obsah vitamínov a iných dôležitých látok pri mrazenej zelenine značne vyšší než u zeleniny čerstvej.

Radí odborníčka na výživu MUDr. Alžbeta Béderová, CSc.

  • Najvhodnejšou zeleninou na mrazenie je mrkva či brokolica, ktorá obsahuje primárne v tukoch rozpustné vitamíny A a E. Tie sa zachovajú v zelenine aj po jej zmrazení a dokonca sa po tomto spracovaní stanú ešte lepšie využiteľnými pre ľudský organizmus. To platí aj o niektorých stopových prvkoch, najmä železe.
  • Ak chcete zachovať obsah živín v mrazenej zelenine, je potrebné skladovať ju pri konštantnej teplote na úrovni ideálne mínus 18° C.
  • Rozmrazovanie a opätovné zamrazovanie zeleniny môže mať nepriaznivý vplyv na obsah živín a môže spôsobiť množenie baktérií.
  • V rámci diéty sa za najvhodnejšiu považuje príprava zeleniny v parnom hrnci, ktorú do neho vložíte rovno v zmrazenom stave. Tento spôsob zvyšuje hladinu zdraviu prospešných voľných antioxidantov a fytochemikálií, a to hlavne v mrkve a brokolici.

Akú zeleninu zakomponovať do jedálnička

Ak je vaším cieľom schudnúť, do jedálnička si vyberajte takú zeleninu, ktorá vám k tomu svojím zložením dopomôže čo najefektívnejšie. Je ňou napríklad mrkva, ktorá nemá žiadne tuky a zlepšuje trávenie, či brokolica, zelenina s minimom kalórií plná vitamínov. Významným spojencom pri chudnutí je aj špenát. Vedeli ste, že z vareného špenátu získa naše telo až päťkrát viac železa ako zo špenátu surového. A dusená mrkva obohatí náš organizmus o trojnásobne väčší príjem prospešných karotenoidov než práve vykopaná mrkva zo záhrady. Výhodou je, že tieto druhy zeleniny na varenie dostanete v obchodoch celoročne aj v mrazenej forme.

Ako si vybrať v obchodoch mrazenú zeleninu

Pri vyberaní zeleniny z boxu skontrolujte, či na balení nie je srieň a hmatom overte jeho obsah. „Kvalitná mrazená zelenina sa pozná podľa toho, že neobsahuje malé kúsky zeleniny, kúsky v balení sú rovnomerne veľké, bez chýb a nepravidelností. Nie je na nej námraza a kúsky nie sú polepené na seba,“ vysvetľuje Michal Britvík, generálny riaditeľ spoločnosti Ryba Žilina, ktorá ponúka okrem mrazených rýb pod tradičnou slovenskou značkou Radoma aj výrobky kvalitnej mrazenej zeleniny. Mrazená zelenina Radoma je balená výhradne na Slovensku. Na jej výrobu je použitá iba zelenina, ktorá bola vypestovaná bez použitia pesticídov a časť z nej pochádza priamo zo Slovenska. Okrem tradičných typov zeleniny, ktoré sú mimoriadne vhodné práve v mrazenej forme – napr. brokolice, špenátu, karotky s hráškom - medzi nimi nájdete aj obľúbené, hotové zmesi zeleniny, napr. polievkovú či kráľovskú zeleninovú zmes. Prehľad mrazených produktov značky Radoma nájdete na www.radoma.eu

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Tipy, kam ísť na dovolenku počas Veľkej Noci
  2. Tablet nie je na všetko, ale v tomto dokáže zázraky
  3. Žiaci sa šikanovali, dnes si pomáhajú. Pomohlo sedem krokov
  4. Doplňte si knižnicu o svetovú klasiku už od 99 centov
  5. Investment Advisory Guide for Slovakia
  6. Jazdili sme na novom Volkswagene T-Cross!
  7. Slovensko čaká najdôležitejšie politické rozhodnutie roka
  8. Obľúbené Tunisko sa vracia do ponuky dovoleniek na rok 2019
  9. Máte pri čítaní „krátke ruky“? Vitajte vo svete štyridsiatnikov
  10. Test LG OLED B8: špičkový 4K televízor za cenu, akú ste nečakali
  1. Vaše umenie bude hýbať Tatrami. Zapojte sa do súťaže ZSSK
  2. Tipy, kam ísť na dovolenku počas Veľkej Noci
  3. Tablet nie je na všetko, ale v tomto dokáže zázraky
  4. Recenze youtubera JeezyJ: jak dopadla autokamera Mio MiVue 785 ?
  5. Burza pracovných príležitostí opäť na Stavebnej fakulte STU
  6. Počet ochorení na rakovinu stále stúpa. Nepodceňujte prevenciu
  7. Doplňte si knižnicu o svetovú klasiku už od 99 centov
  8. Žiaci sa šikanovali, dnes si pomáhajú. Pomohlo sedem krokov
  9. Forum Prešov má platné stavebné povolenie a začína s výstavbou
  10. Slávnostná inaugurácia rektora a dekanov fakúlt EU v Bratislave
  1. Žiaci sa šikanovali, dnes si pomáhajú. Pomohlo sedem krokov 24 183
  2. Doplňte si knižnicu o svetovú klasiku už od 99 centov 20 330
  3. Tipy, kam ísť na dovolenku počas Veľkej Noci 16 559
  4. Tablet nie je na všetko, ale v tomto dokáže zázraky 16 463
  5. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť 15 924
  6. Slovensko čaká najdôležitejšie politické rozhodnutie roka 14 908
  7. Forum Prešov má platné stavebné povolenie a začína s výstavbou 6 827
  8. Obľúbené Tunisko sa vracia do ponuky dovoleniek na rok 2019 6 557
  9. Prievidzská firma je malý zázrak. Uznáva ju americké letectvo 6 029
  10. Test LG OLED B8: špičkový 4K televízor za cenu, akú ste nečakali 5 464

Téma: Ryba Žilina


Hlavné správy z MY Žilina

MsHK Žilina po osemnástich rokoch opúšťa extraligu

Michalovce sa do najvyššej súťaže kvalifikovali prvýkrát v histórii klubu.

Vlci dali v siedmom zápase jediný gól. (Ilustračné foto)

Horskí záchranári pomáhali paraglajdistovi, ktorý spadol vo Vrátnej

Pre podozrenia z poranenia chrbtice transportovali zraneného do nemocnice letecky.

Zraneného paraglajdistu letecky transportovali do martinskej nemocnice.

Štvorica šošonov v základe, Guľa sa v Žiline vždy dobre cíti

Vladimír Majdan si odkrútil víťaznú premiéru v reprezentačnom drese U21.

Divákov v Žiline potešili sokolíci štyrmi gólmi.

Veže a kostoly majú v Žiline bohatú históriu

V Žiline sa nachádza niekoľko vzácnych veží. Pozreli sme sa na tie najznámejšie.

Hlinkovo námestie v roku 1950.
Poslanec Ľubo Bechný je takisto naším čitateľom.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Tragická nehoda za Bystričkou si vyžiadala mladý život

Dnes popoludní zasahovali leteckí záchranári v Poltárskom okrese.

Vysedávať v krčme ho nebaví, 82-ročný dôchodca radšej tvorí z dreva

​​​​​​​Dôchodca zo Žabokriek rád rozdáva radosť a darí sa mu to i vďaka jeho praktickým výrobkom z dreva. Na ich výrobu si dokonca sám vymyslel rôzne nástroje, ktoré kedysi tvorili súčasť hoci aj práčok.

Vybrali SME

Už ste čítali?