Sobota, 20. október, 2018 | Meniny má Vendelín

FOTO: Vo Svederníku sa zabávali pri varení kapustnice

Najviac chutila kapustnica od svederníckych seniorov.

Majstrovstva Svederníka vo varení kapusty.(Zdroj: BRANISLAV KOSCELNÍK)

SVEDERNÍK. Vo Svederníku to v sobotu rozvoniavalo kapustnicou. Pätnásť tímov rozložilo pri tamojšom kultúrnom dome kotlík a súťažilo vo varení kapusty. V priebehu troch hodín mali pripraviť desať litrov jedného z najtradičnejších pokrmov. Každý mal svoj recept, každý tajomnú ingredienciu, ktorá mala porotu očariť.

„Základom je čerstvé mäso, to sa musí dlhšie povariť. Neskôr sa pridá údené, kapusta sa varí už len krátko. Zahusťujem to strúhaným zemiakom,“ odkryla svoj recept Marta Radolcová z Považského Chlmca.

Článok pokračuje pod video reklamou

Na šiesty ročník Majstrovstiev Svederníka vo varení kapusty prišli aj dva tímy z Českej republiky. Okrem Nošovíc hájil farby tradičnej gastronómie našich susedov kolektív z obce Nížní Lhoty pri Frýdku-Místku. Aj v ich obci majú „zelárnu“ a tak o kapuste vedia svoje. „Kapustnicu varíme úplne inak ako vy. Dávame aj šľahačkovú smotanu na zjemnenie. Máme radšej hustejšiu,“ upozornila na odlišný pohľad na sliezsku kapustnicu Libuše Bednárková.

Ich tím je tu po štvrtý raz. Nechodia vyhrávať, ale cestu merajú pre zábavu. Vo Svederníku sa cítia dobre. „Chceli sme si priviesť svoju kapustu, ale zabudli sme ju, tak sme vyfasovali svedernícku kapustu. Myslím že, keby sme mali svoju, bola by kapustnica ešte lepšia,“ podotkla zo žartu jedna z členiek tímu.

Súťažiaci síce mali slobodu v používaní ingrediencií, tu hlavnú prísadu, kapustu, však dostali od organizátorov. Obecný úrad sa snaží týmto podujatím upriamiť pozornosť na to, že región je preslávený pestovaním tejto vitamínovej bomby. „Vo Svederníku vždy bola tradícia pestovania kapusty. Kapusta sa pestovala na veľkých výmerách i v každej domácnosti. Veľká produkcia sa spracovala v miestnej kapustárni. Dnes sa ľudia prišli zabaviť, vymeniť si recepty a pochutnať si na kapustnici,“ predstavil majstrovstvá starosta Svederníka Roman Lisický.

Poľovník a spisovateľ Albín Latko potvrdil, že ešte skôr, než začali kapustu pestovať vo veľkom na JRD, mal túto plodinu nasadenú na poli každý gazda. „Kto mal natlačený sud kapusty a mal zarezaného brava, vedel, že prežije, že môže byť zima. Kapustnica bola vždy hlavné jedlo. Varila sa aspoň raz do týždňa. V nedeľu aj s údeným mäsom. S mäsom to v tých časoch bola bieda. Cez týždeň sme už mäso nevideli,“ zaspomínal.

Víťazom 6. Majstrovstiev Svederníka vo varení kapusty sa napokon stalo družstvo svederníckych seniorov z miestnej organizácie Jednoty dôchodcov Slovenska. Jej členovia získali okrem vecných cien aj putovný pohár. Na druhom mieste skončil tím z obce Nižní Lhoty a na treťom sa umiestnilo Deportivo Dolný Keblov.

A čo víťazná kapusta? „Každá je dobrá, každá je jedinečná. Každý dá do varenia svoj kumšt a kus srdca. Nie je to o tom, aby niekto zvíťazil, ale aby sme sa stretli pri dobrom jedle, pri kapuste si vymenili recepty a skúseností,“ povedal starosta Roman Lisický.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  2. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  3. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  4. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  5. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  6. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  7. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  8. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  9. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  10. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  1. Virtuálne sídlo v Bratislave
  2. Dovolenka snov či chladnička plná jedla? Oslavujte s BILLA
  3. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  4. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  5. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  6. Čo nemôžete zaregistrovať ako ochrannú známku?
  7. Potrebujete ochrannú známku pre Váš produkt ?
  8. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  9. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  10. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  1. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 16 841
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 975
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 483
  4. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 724
  5. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 597
  6. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 8 597
  7. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 7 209
  8. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti 6 010
  9. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom 5 590
  10. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára! 4 947

Hlavné správy z MY Žilina

Zbyňovskí futbalisti na svoju modrú Aviu nedajú dopustiť

Kým bude legendárne vozidlo pojazdné, futbalisti ho za iné nevymenia.

Opravenú hospodársku budovu Budatínskeho hradu premenia na expozíciu drotárstva

V zrekonštruovanej budove je momentálne nainštalovaná výstava s drotárskou tematikou, ktorá je v podstate predvojom stálej expozície.

Tibor Hanuliak predstavil svoje Desatoro pre Žilinu

Na post primátora Žiliny kandiduje za Slovenskú národnú stranu.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Koniec rozprávkového života Mariána Kočnera na Donovaloch (fotogaléria)

Donovaly už podnikateľ, ktorý je momentálne vo väzbe, tak skoro neuvidí.

V Žiari nad Hronom našli telo zastreleného policajta

Bližšie informácie o prípade zatiaľ neposkytli.

Vybrali SME

Už ste čítali?