Nedeľa, 24. január, 2021 | Meniny má TimotejKrížovkyKrížovky

FOTO: Vo Svederníku sa zabávali pri varení kapustnice

Najviac chutila kapustnica od svederníckych seniorov.

Majstrovstva Svederníka vo varení kapusty.Majstrovstva Svederníka vo varení kapusty. (Zdroj: BRANISLAV KOSCELNÍK)

SVEDERNÍK. Vo Svederníku to v sobotu rozvoniavalo kapustnicou. Pätnásť tímov rozložilo pri tamojšom kultúrnom dome kotlík a súťažilo vo varení kapusty. V priebehu troch hodín mali pripraviť desať litrov jedného z najtradičnejších pokrmov. Každý mal svoj recept, každý tajomnú ingredienciu, ktorá mala porotu očariť.

„Základom je čerstvé mäso, to sa musí dlhšie povariť. Neskôr sa pridá údené, kapusta sa varí už len krátko. Zahusťujem to strúhaným zemiakom,“ odkryla svoj recept Marta Radolcová z Považského Chlmca.

Skryť Vypnúť reklamu

Na šiesty ročník Majstrovstiev Svederníka vo varení kapusty prišli aj dva tímy z Českej republiky. Okrem Nošovíc hájil farby tradičnej gastronómie našich susedov kolektív z obce Nížní Lhoty pri Frýdku-Místku. Aj v ich obci majú „zelárnu“ a tak o kapuste vedia svoje. „Kapustnicu varíme úplne inak ako vy. Dávame aj šľahačkovú smotanu na zjemnenie. Máme radšej hustejšiu,“ upozornila na odlišný pohľad na sliezsku kapustnicu Libuše Bednárková.

Ich tím je tu po štvrtý raz. Nechodia vyhrávať, ale cestu merajú pre zábavu. Vo Svederníku sa cítia dobre. „Chceli sme si priviesť svoju kapustu, ale zabudli sme ju, tak sme vyfasovali svedernícku kapustu. Myslím že, keby sme mali svoju, bola by kapustnica ešte lepšia,“ podotkla zo žartu jedna z členiek tímu.

Skryť Vypnúť reklamu

Súťažiaci síce mali slobodu v používaní ingrediencií, tu hlavnú prísadu, kapustu, však dostali od organizátorov. Obecný úrad sa snaží týmto podujatím upriamiť pozornosť na to, že región je preslávený pestovaním tejto vitamínovej bomby. „Vo Svederníku vždy bola tradícia pestovania kapusty. Kapusta sa pestovala na veľkých výmerách i v každej domácnosti. Veľká produkcia sa spracovala v miestnej kapustárni. Dnes sa ľudia prišli zabaviť, vymeniť si recepty a pochutnať si na kapustnici,“ predstavil majstrovstvá starosta Svederníka Roman Lisický.

Poľovník a spisovateľ Albín Latko potvrdil, že ešte skôr, než začali kapustu pestovať vo veľkom na JRD, mal túto plodinu nasadenú na poli každý gazda. „Kto mal natlačený sud kapusty a mal zarezaného brava, vedel, že prežije, že môže byť zima. Kapustnica bola vždy hlavné jedlo. Varila sa aspoň raz do týždňa. V nedeľu aj s údeným mäsom. S mäsom to v tých časoch bola bieda. Cez týždeň sme už mäso nevideli,“ zaspomínal.

Skryť Vypnúť reklamu

Víťazom 6. Majstrovstiev Svederníka vo varení kapusty sa napokon stalo družstvo svederníckych seniorov z miestnej organizácie Jednoty dôchodcov Slovenska. Jej členovia získali okrem vecných cien aj putovný pohár. Na druhom mieste skončil tím z obce Nižní Lhoty a na treťom sa umiestnilo Deportivo Dolný Keblov.

A čo víťazná kapusta? „Každá je dobrá, každá je jedinečná. Každý dá do varenia svoj kumšt a kus srdca. Nie je to o tom, aby niekto zvíťazil, ale aby sme sa stretli pri dobrom jedle, pri kapuste si vymenili recepty a skúseností,“ povedal starosta Roman Lisický.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Operatívny lízing zmierni dopady krízy na váš biznis
  2. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  3. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  4. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  5. Hygge ako životný štýl
  6. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  7. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  8. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  9. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  10. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 41 944
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 39 711
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 13 324
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 566
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 9 016
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 992
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 370
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 199
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 065
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 944
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Futbalisti Hričovského Podhradia v dresoch, ktoré im daroval hráč Herthy Berlín Peter Pekarík. Pre klub ich vybavil jeho brat Jozef.

Futbalisti malej obce inkasovali druhý najnižší počet gólov v súťaži (17).

6 h
Ilustračné foto.

Eva K. je obvinená pre prijímanie úplatku a zneužívanie právomoci verejného činiteľa.

11 h

Uzávierka bude realizovaná prenosným dopravným značením a náležite poučenými osobami.

23. jan

Situácia v Žiline je po otvorení odberových miest pokojná.

23. jan

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Polícia prenasledovala auto z Oravy až na Liptov. Komjatnou už vodič neprešiel.

23. jan

Pozitivita je zatiaľ nízka.

23. jan

Na Kysuciach pokračuje celoplošné testovanie.

23. jan

Pozitivita je nižšia ako bola na obed.

23. jan

Už ste čítali?