Streda, 17. október, 2018 | Meniny má Hedviga
KOMERČNÝ ČLÁNOK

Mrazená či čerstvá?

Použitie mrazenej zeleniny v kuchyni má pozitíva, o ktorých ste doteraz možno ani nevedeli. Dokonca je v mnohých prípadoch zdravšia než zelenina, ktorú kúpite ako čerstvú. Prečo je to tak?

Zelenina, ktorú dostanete v obchodoch, je častokrát zbieraná nedozretá. Veľakrát musí absolvovať dlhú cestu od dodávateľov do skladov obchodných reťazcov. Počas tejto dopravy zelenina neprirodzene dozrieva, je vystavená teplu a svetlu, čo spôsobuje výrazné zníženie obsahu vitamínov, flavonoidov a antioxidantov. Nehovoriac o tom, že potom tieto potraviny stoja aj niekoľko dní na pultoch obchodov. Za celý tento čas môže takto zelenina stratiť až polovicu svojho pôvodného obsahu živín. „Čerstvá zelenina a ovocie začínajú po zbere produkovať enzýmy, ktoré spôsobujú postupnú stratu farby, chuti a tiež živín. Vplyv týchto enzýmov je však možné zastaviť zmrazením,“ vysvetľuje MUDr. Alžbeta Béderová, CSc.

Článok pokračuje pod video reklamou

A to je práve tá najväčšia výhoda mrazenej zeleniny. Zelenina totiž prechádza procesom zmrazenia v stave, kedy je na vrchole čerstvosti a plná živín, zvyčajne hneď niekoľko hodín po zbere. Zelenina absolvuje po umytí najskôr tzv. blanšírovanie, čiže krátke tepelné ošetrenie, ktoré zabraňuje zmene jej farby a zničí hnilobné baktérie aj niektoré škodlivé látky. Následné zmrazenie zničí enzýmy, ktoré majú „na svedomí“ postupné znehodnocovanie živín a zmeny v zelenine. Počas tohto procesu sa v zelenine zakonzervuje väčšina vitamínov, stopových prvkov a antioxidantov. „Niektoré živiny, napr. v tukoch rozpustné vitamíny A a E sa stávajú po zmrazení zeleniny pre náš organizmus dokonca ešte lepšie využiteľnými,“ uvádza MUDr. Alžbeta Béderová, CSc. Preto sa za najvhodnejšiu zeleninu určenú na mrazenie považuje mrkva, brokolica či hrášok.

Podľa čoho si vyberať mrazenú zeleninu v obchodoch?

Dobre zamrazená zelenina má v balení jednotlivé kúsky oddelené od seba, nie je na nich námraza a sú rovnomerne veľké, bez chýb a nepravidelností,“ vysvetľuje Michal Britvík, generálny riaditeľ spoločnosti Ryba Žilina, ktorá ponúka okrem mrazených rýb pod tradičnou slovenskou značkou Radoma aj produkty kvalitnej mrazenej zeleniny.

Na ich výrobu je použitá iba zelenina, ktorá bola vypestovaná bez použitia pesticídov a časť z nej pochádza priamo zo Slovenska. Z ponuky Radomy si môžete vybrať balenia tej najkvalitnejšej jednodruhovej zeleniny a tiež obľúbené zeleninové zmesi používané pri príprave slovenských jedál, ako napr. polievkovú, mochovskú či kráľovskú zeleninovú zmes. Prehľad mrazenej zeleniny od Radomy nájdete na www.rybazilina.sk.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Odborári pokračujú v zbieraní podpisov za zastropovanie dôchodku
  2. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu?
  3. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  4. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  5. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  6. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  7. Tip hypošpecialistu: Najlepší čas na Adlerovu je teraz!
  8. Jana Vaľová: Pokračujme po dobrej ceste
  9. Prečo sú pneumatiky dôležitejšie ako bezpečnostné pásy?
  10. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's?
  1. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  2. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  3. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  4. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  5. Tip hypošpecialistu: Najlepší čas na Adlerovu je teraz!
  6. Jana Vaľová: Pokračujme po dobrej ceste
  7. Sú "firmy na predaj" vhodné pre začínajúcich podnikateľov?
  8. Dôležité zmeny v založení s.r.o. od 1.9.2018
  9. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro
  10. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára!
  1. Odborníčka na výživu: Večera maximálne 4 hodiny pred spánkom 21 442
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 697
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 398
  4. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac 11 388
  5. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 274
  6. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 7 667
  7. Vodič dostal jasný odkaz: Na cyklotrase sa neparkuje 6 898
  8. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára! 4 563
  9. Sládok Pilsner Urquell: Neviem prečo zdokonalovať Prazdroj 4 311
  10. Nepodceňujte príznaky psoriázy 3 516

Téma: Ryba Žilina


Hlavné správy z MY Žilina

V Žiline rastie dom bez povolenia. Má ich byť ešte viac

Investor chce stavbu dodatočne zlegalizovať.

Bikeri z Bytče triumfovali v Slovenskom pohári. Získali tímový titul v zjazde

Tímový úspech bol podčiarknutý aj individuálnym.

Pinerola vysoko zdolala oslabené MŠK

Žilinčania cestovali do Bratislavy len so šiestimi hráčmi.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Na bystrickej cyklokomunikácii sa baví internet

Urobiť tak veľa chýb na necelých dvesto metroch trasy sa hádam ani nedá – tvrdí Občianska cykloiniciatíva Banská Bystrica.

V Hriňovej našli bronzovú dýku starú asi tritisíc rokov

V horskom prostredí Hriňovej ide o prvý takýto nález.

V Čadci chýba krv, nemocnica potrebuje pomoc

V Kysuckej nemocnici majú nedostatok krvi. Potrebujú urgentnú pomoc darcov.

Vybrali SME

Už ste čítali?