Nedeľa, 17. január, 2021 | Meniny má NatašaKrížovkyKrížovky
KOMERČNÝ ČLÁNOK

Mrazená či čerstvá?

Použitie mrazenej zeleniny v kuchyni má pozitíva, o ktorých ste doteraz možno ani nevedeli. Dokonca je v mnohých prípadoch zdravšia než zelenina, ktorú kúpite ako čerstvú. Prečo je to tak?

Zelenina, ktorú dostanete v obchodoch, je častokrát zbieraná nedozretá. Veľakrát musí absolvovať dlhú cestu od dodávateľov do skladov obchodných reťazcov. Počas tejto dopravy zelenina neprirodzene dozrieva, je vystavená teplu a svetlu, čo spôsobuje výrazné zníženie obsahu vitamínov, flavonoidov a antioxidantov. Nehovoriac o tom, že potom tieto potraviny stoja aj niekoľko dní na pultoch obchodov. Za celý tento čas môže takto zelenina stratiť až polovicu svojho pôvodného obsahu živín. „Čerstvá zelenina a ovocie začínajú po zbere produkovať enzýmy, ktoré spôsobujú postupnú stratu farby, chuti a tiež živín. Vplyv týchto enzýmov je však možné zastaviť zmrazením,“ vysvetľuje MUDr. Alžbeta Béderová, CSc.

Skryť Vypnúť reklamu

A to je práve tá najväčšia výhoda mrazenej zeleniny. Zelenina totiž prechádza procesom zmrazenia v stave, kedy je na vrchole čerstvosti a plná živín, zvyčajne hneď niekoľko hodín po zbere. Zelenina absolvuje po umytí najskôr tzv. blanšírovanie, čiže krátke tepelné ošetrenie, ktoré zabraňuje zmene jej farby a zničí hnilobné baktérie aj niektoré škodlivé látky. Následné zmrazenie zničí enzýmy, ktoré majú „na svedomí“ postupné znehodnocovanie živín a zmeny v zelenine. Počas tohto procesu sa v zelenine zakonzervuje väčšina vitamínov, stopových prvkov a antioxidantov. „Niektoré živiny, napr. v tukoch rozpustné vitamíny A a E sa stávajú po zmrazení zeleniny pre náš organizmus dokonca ešte lepšie využiteľnými,“ uvádza MUDr. Alžbeta Béderová, CSc. Preto sa za najvhodnejšiu zeleninu určenú na mrazenie považuje mrkva, brokolica či hrášok.

Skryť Vypnúť reklamu

Podľa čoho si vyberať mrazenú zeleninu v obchodoch?

Dobre zamrazená zelenina má v balení jednotlivé kúsky oddelené od seba, nie je na nich námraza a sú rovnomerne veľké, bez chýb a nepravidelností,“ vysvetľuje Michal Britvík, generálny riaditeľ spoločnosti Ryba Žilina, ktorá ponúka okrem mrazených rýb pod tradičnou slovenskou značkou Radoma aj produkty kvalitnej mrazenej zeleniny.

Na ich výrobu je použitá iba zelenina, ktorá bola vypestovaná bez použitia pesticídov a časť z nej pochádza priamo zo Slovenska. Z ponuky Radomy si môžete vybrať balenia tej najkvalitnejšej jednodruhovej zeleniny a tiež obľúbené zeleninové zmesi používané pri príprave slovenských jedál, ako napr. polievkovú, mochovskú či kráľovskú zeleninovú zmes. Prehľad mrazenej zeleniny od Radomy nájdete na www.rybazilina.sk.

Skryť Vypnúť reklamu

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  2. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  3. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  4. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  5. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  7. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  8. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  9. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  10. Tipni si na Petru Vlhovú a získaj 10 eur
  1. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  2. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  3. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  6. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  7. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  9. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  10. TOMRA víta kľúčový krok k spusteniu systému zálohovania
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 21 356
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 15 610
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 7 784
  4. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 7 524
  5. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 516
  6. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 178
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 307
  8. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 6 298
  9. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 161
  10. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 5 997
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Ryba Žilina

Prečítajte si aj ďalšie články k téme

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Hokejisti Žiliny na ilustračnom zábere.

KUNERAD: Nielen zámok, ale aj park. Noví majitelia chystajú údržbu zelene

Plánujú tiež vytvoriť architektonickú štúdiu parku.

Zámok Kunerád po zakonzervovaní

SHMÚ: Na severe Slovenska môže byť v nedeľu v noci až mínus 25 stupňov Celzia

Výstraha druhého stupňa platí pre celý Žilinský kraj.

Ilustračné foto

FOTO: Pozrite si výhľady z rozhľadne v Divinke a neskutočnú zimnú idylku

Rozhľadna ponúka výhľady na Divinku, Žilinu i Hričovskú priehradu.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Odišiel Ján Bartík

Hokejová rodina v Nitre stratila jedného zo svojich dlhoročných členov.

Druhý deň testovania v Nitre: Miera pozitivity klesla pod percento

Otestovať sa prišlo vyše 14-tisíc ľudí. Pozitívnych bolo podstatne menej ako pred týždňom.

Vláda predĺžila zákaz vychádzania. Čaká nás testovanie, štátu majú pomôcť mestá a obce

Skríningové testovanie sa začne v pondelok 18. januára a potrvá do utorka 26. januára.

Už ste čítali?