Utorok, 26. marec, 2019 | Meniny má Emanuel
KOMERČNÝ ČLÁNOK

Mrazená či čerstvá?

Použitie mrazenej zeleniny v kuchyni má pozitíva, o ktorých ste doteraz možno ani nevedeli. Dokonca je v mnohých prípadoch zdravšia než zelenina, ktorú kúpite ako čerstvú. Prečo je to tak?

Zelenina, ktorú dostanete v obchodoch, je častokrát zbieraná nedozretá. Veľakrát musí absolvovať dlhú cestu od dodávateľov do skladov obchodných reťazcov. Počas tejto dopravy zelenina neprirodzene dozrieva, je vystavená teplu a svetlu, čo spôsobuje výrazné zníženie obsahu vitamínov, flavonoidov a antioxidantov. Nehovoriac o tom, že potom tieto potraviny stoja aj niekoľko dní na pultoch obchodov. Za celý tento čas môže takto zelenina stratiť až polovicu svojho pôvodného obsahu živín. „Čerstvá zelenina a ovocie začínajú po zbere produkovať enzýmy, ktoré spôsobujú postupnú stratu farby, chuti a tiež živín. Vplyv týchto enzýmov je však možné zastaviť zmrazením,“ vysvetľuje MUDr. Alžbeta Béderová, CSc.

A to je práve tá najväčšia výhoda mrazenej zeleniny. Zelenina totiž prechádza procesom zmrazenia v stave, kedy je na vrchole čerstvosti a plná živín, zvyčajne hneď niekoľko hodín po zbere. Zelenina absolvuje po umytí najskôr tzv. blanšírovanie, čiže krátke tepelné ošetrenie, ktoré zabraňuje zmene jej farby a zničí hnilobné baktérie aj niektoré škodlivé látky. Následné zmrazenie zničí enzýmy, ktoré majú „na svedomí“ postupné znehodnocovanie živín a zmeny v zelenine. Počas tohto procesu sa v zelenine zakonzervuje väčšina vitamínov, stopových prvkov a antioxidantov. „Niektoré živiny, napr. v tukoch rozpustné vitamíny A a E sa stávajú po zmrazení zeleniny pre náš organizmus dokonca ešte lepšie využiteľnými,“ uvádza MUDr. Alžbeta Béderová, CSc. Preto sa za najvhodnejšiu zeleninu určenú na mrazenie považuje mrkva, brokolica či hrášok.

Podľa čoho si vyberať mrazenú zeleninu v obchodoch?

Dobre zamrazená zelenina má v balení jednotlivé kúsky oddelené od seba, nie je na nich námraza a sú rovnomerne veľké, bez chýb a nepravidelností,“ vysvetľuje Michal Britvík, generálny riaditeľ spoločnosti Ryba Žilina, ktorá ponúka okrem mrazených rýb pod tradičnou slovenskou značkou Radoma aj produkty kvalitnej mrazenej zeleniny.

Na ich výrobu je použitá iba zelenina, ktorá bola vypestovaná bez použitia pesticídov a časť z nej pochádza priamo zo Slovenska. Z ponuky Radomy si môžete vybrať balenia tej najkvalitnejšej jednodruhovej zeleniny a tiež obľúbené zeleninové zmesi používané pri príprave slovenských jedál, ako napr. polievkovú, mochovskú či kráľovskú zeleninovú zmes. Prehľad mrazenej zeleniny od Radomy nájdete na www.rybazilina.sk.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Tip na aukciu: 15 objektov, kde sa dá rozbehnúť biznis
  2. Gansberg: Každý deň v objatí komfortu
  3. Pomôžeme aj vašim deťom pochopiť hodnotu peňazí
  4. Tatra banka otvorila pobočku budúcnosti
  5. Pobyt na čerstvom vzduchu je skvelý liek. Skúste to vo vlastnom
  6. Tipy, kam ísť na dovolenku počas Veľkej Noci
  7. Tablet nie je na všetko, ale v tomto dokáže zázraky
  8. Doplňte si knižnicu o svetovú klasiku už od 99 centov
  9. Žiaci sa šikanovali, dnes si pomáhajú. Pomohlo sedem krokov
  10. Investment Advisory Guide for Slovakia
  1. Tatra banka otvorila pobočku budúcnosti
  2. Pomôžeme aj vašim deťom pochopiť hodnotu peňazí
  3. Vypestujte si chutné a voňavé bylinky
  4. Tip na aukciu: 15 objektov, kde sa dá rozbehnúť biznis
  5. Energetici rozsvecujú Svetielko nádeje
  6. Noerr appoints a new national counsel starting from 2019
  7. Gansberg: Každý deň v objatí komfortu
  8. Pobyt na čerstvom vzduchu je skvelý liek. Skúste to vo vlastnom
  9. Vaše umenie bude hýbať Tatrami. Zapojte sa do súťaže ZSSK
  10. Tipy, kam ísť na dovolenku počas Veľkej Noci
  1. Žiaci sa šikanovali, dnes si pomáhajú. Pomohlo sedem krokov 26 731
  2. Tipy, kam ísť na dovolenku počas Veľkej Noci 23 850
  3. Doplňte si knižnicu o svetovú klasiku už od 99 centov 22 171
  4. Tablet nie je na všetko, ale v tomto dokáže zázraky 19 207
  5. Slovensko čaká najdôležitejšie politické rozhodnutie roka 12 438
  6. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť 11 474
  7. Forum Prešov má platné stavebné povolenie a začína s výstavbou 7 068
  8. Jazdili sme na novom Volkswagene T-Cross! 4 148
  9. Test LG OLED B8: špičkový 4K televízor za cenu, akú ste nečakali 3 919
  10. Obľúbené Tunisko sa vracia do ponuky dovoleniek na rok 2019 3 673

Téma: Ryba Žilina


Hlavné správy z MY Žilina

Tip na aukciu: 15 objektov, kde sa dá rozbehnúť biznis

Spoločnosti Stredoslovenská energetika Holding, a. s., a Stredoslovenská distribučná, a. s., predávajú na strednom Slovensku niekoľko zaujímavých nehnuteľností.

Oblastný futbal: Krasňany rozstrieľali Mojš

Pozrite si výsledky stretnutí futbalových tried.

Futbalová jar sa začala už aj na dedinských trávnikoch.

Regionálny futbal: Stráňavy zaváhali, Višňové ukradlo bod lídrovi

Cez víkend odštartovala futbalová jar. Pozrite si výsledky prvých zápasov.

Rajec zaskočil Stráňavy.

Allegretto Žilina 2019: Energia a nadšenie mladých hudobníkov z celého sveta

Dvadsiaty deviaty ročník stredoeurópskeho festivalu koncertného umenia Allegretto Žilina, ktorý sa uskutoční 8. – 13. apríla 2019 v Dome umenia Fatra sprostredkuje žilinskému publiku opäť nevšedný umelecký zážitok z vybraných diel klasickej hudby.

Lukáš Vondráček.
NÁZOR

SMERovanie

Už v sobotu si vyberieme nástupcu Andreja Kisku na poste prezidenta Slovenskej republiky.

Kam nasmerujeme našu krajinu? Ilustračné foto.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Cesta zo Žiliny na diaľnicu D3 je z dôvodu nehody neprejazdná

V smere do Bratislavy sa stala dopravná nehoda.

Pozrite si najzaujímavejšie kaštiele na západnom Slovensku (fotogaléria)

Prinášame vám 1. diel najzaujímavejších kaštieľov na západnom Slovensku zhora.

Sudca prepustil jedného vodiča z tragickej jazdy na Orave na kauciu

Poľský vodič Ferari Adam Sz. nesmie opustiť Slovensko ani Žilinský kraj.

Vybrali SME

Už ste čítali?