Viete, ako rozpoznať dobrú mrazenú rybu?

Obdobie pred Veľkou nocou sa spája aj s pôstom.

Obdobie pred Veľkou nocou je v našich končinách tradične spájané s pôstom a s ním súvisiacou zvýšenou konzumáciou rýb. Chystáte sa v týchto dňoch na prípravu rybacích špecialít? Poradíme vám, ako si vybrať mrazené ryby, s ktorými budú vaše recepty nielen dobre vyzerať, výborne chutiť, ale budú mať aj výrazný prínos pre vaše zdravie.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Len málo darov prírody určených na našu konzumáciu obsahuje tak široké spektrum minerálov, vitamínov a pre život nevyhnutných živín, ako sú práve ryby. Vedeli ste napríklad to, že v rybách sa nachádza 7- až 10-krát viac vápnika, ako v ktoromkoľvek inom mäse? A o zdravotných benefitoch nenahraditeľných omega-3 mastných kyselín obsiahnutých v rybom mäse a tuku ste určite počuli.

SkryťVypnúť reklamu

Je dokázané, že ich pravidelné prijímanie v potrave výrazne prospieva činnosti srdca aj mozgu a je účinnou prevenciou celej škály ochorení. „Z pohľadu výživy môžeme chápať konzumáciu rýb ako základ racionálnej výživy s preventívnym efektom. Dôkazom môžu byť napríklad Eskimáci, ktorí konzumujú tukovú stravu z morských rýb a výskyt infarktov je u nich 400-krát nižší ako u iných národov. Nutrienty obsiahnuté v rybách sa uplatňujú jednak v prevencii civilizačných ochorení, ale zapájajú sa aj do imunitných procesov vrátane zvyšovania obranyschopnosti v zimnom období,“ uvádza popredná slovenská odborníčka na zdravú výživu MUDr. Alžbeta Béderová, CSc.

V tomto ročnom období je náročnejšie získať v našich zemepisných šírkach ryby priamo z prírody a čerstvo spracované, na výber však máme širokú ponuku rýb mrazených. Viete o tom, že kvalitne zamrazená ryba dodá nášmu organizmu úplne všetky v sebe obsiahnuté živiny a niekedy môže byť dokonca zdravšia než ryba z pultu v chladenom stave? „Samotné zmrazenie neznižuje kvalitu rybieho mäsa, všetky benefity sa v plnej miere zachovávajú. Zmrazenie môže dokonca zvýšiť stráviteľnosť rybieho mäsa. Pri výbere čerstvých rýb počas sezóny musíme zvážiť, či je pri nich skutočne dodržaná záruka čerstvosti. Ak nemáme istotu, odporúčam zvoliť radšej ryby z kvalitnej mrazenej ponuky,“ hovorí odborníčka Alžbeta Béderová.

SkryťVypnúť reklamu

Ponuka mrazených rýb je však počas celého roka v obchodoch skutočne široká. Ako rozpoznať kvalitnú mrazenú rybu? Odporúčame riadiť sa nasledujúcimi kritériami.

Rýchlosť zamrazenia je rozhodujúca

Vyberajte si ryby, ktoré sú zmrazené bezprostredne pri spracovaní, napr. hneď po výlove na mori. „Pri tomto postupe sa vylovené morské ryby priamo na veľkých lodiach ihneď po vytiahnutí zo sietí usmrtia a vypitvajú. Potom sa veľkostne vytriedia a postupujú do spracovateľských liniek, kde sa vyfiletujú a následne zamrazia na teplotu v jadre aspoň -18°C. Celý tento proces trvá maximálne 4-5 hodín. Ryby zmrazené na lodi sú až do vylodenia skladované v lodnom mraziarenskom sklade pri potrebnej teplote,“ vysvetľuje Michal Britvík, generálny riaditeľ spoločnosti Ryba Žilina, ktorá je jedným z distribútorov mrazených rýb do slovenských obchodov.

SkryťVypnúť reklamu

Rýchle zmrazenie hneď po vylovení, ktoré sa podľa medzinárodných štandardov označuje na produktoch ako „sea frozen“, teda „zmrazené na mori“, je veľmi dôležité pre kvalitu rybieho mäsa. Zabraňuje vzniku veľkých kryštálov, ktoré by pri rozmrazovaní mohli narušiť štruktúru svaloviny. Dá sa preto povedať, že vďaka takto rýchlemu postupu spracovania hneď po vylovení je ryba zmrazená na mori čerstvejšia ako tzv. čerstvé ryby, ktoré sú lovené v pobrežných oblastiach a od výlovu až po servírovanie prejde niekoľko dní. Ryby zmrazené hneď na lodi sú až do vylodenia skladované v lodnom mraziarenskom sklade pri potrebnej teplote.

Spomenúť treba ešte aj druhý typ mrazenia rýb, tzv. proces „land frozen“, teda zmrazovanie na súši. Pri ňom ubehne medzi vylovením a zamrazením dlhší čas. Ryby lovené v pobrežných vodách sú vyložené v prístave a až následne dochádza k ich spracovaniu a zmrazeniu. Od výlovu môže ubehnúť aj niekoľko dní, záleží to najmä od toho, kedy počas plavby lode bola konkrétna ryba ulovená.

A ako poznáte zle zmrazenú rybu? Ak bola zmrazovaná pomaly, vytvoria sa vo vnútri veľké kryštály, ktoré po rozmrazení narušujú štruktúru ryby. Svalovina takejto ryby je po rozmrazení nepružná a „mľandravá“.

Na čo ďalšie si dávajte pozor

Mrazené ryby obsahujú ochrannú vrstvu ľadu na povrchu, tzv. glazúru, ktorej úlohou je chrániť rybu pred oxidáciou. Ochranná glazúra by mala byť v čo najmenšom pomere k rybe, ideálne do 10 %. A tiež by mala obsahovať len minimum prídavných látok. Pri vyššej glazúre už v balení výrazne klesá hmotnosť samotnej ryby a platíte za vodu.

V neposlednom rade je dobré zaujímať sa aj o pôvod rýb. Najskôr si všimnite, či boli ryby na vašom stole vylovené alebo pochádzajú z chovu. Výhodou rýb z voľného lovu je ich život v prirodzenom prostredí, čo má vplyv na kvalitu svaloviny. Nevýhodou je, že je možné ich loviť len počas určitého výlovného obdobia. Oproti tomu ryby z chovu sú dostupné počas celého roka a predávať ich je možné len podľa presne špecifikovaných požiadaviek (napr. na ich veľkosť a pod.).

Pri sladkovodných rybách v našom prostredí sa už prakticky nedá hovoriť o voľnom love. Ide už takmer výlučne o chov. Morské ryby pochádzajú prevažne z lovu, pričom chov sa týka prakticky výhradne len atlantického lososa, a to najmä v Nórsku a Chile, kde sú podmienky mora, fjordov a teploty identické. „Trendom je čo možno najvernejšie prispôsobiť podmienky chovu prirodzenému prostrediu rýb. Napríklad tým, že chovné ohrady sú situované vo fjordoch na takých miestach, kde je najväčší pohyb vody pri prílive a odlive. To simuluje u rýb prirodzený pohyb v mori, v ktorom musia plávať,“ vysvetľuje Michal Britvík.

A ako je to s lovom rýb v svetových moriach a oceánoch a ich potenciálnou kontamináciou? Aj keď sa na internete z času na čas vyskytne správa o zdraviu škodlivom rybom mäse, treba pamätať na to, že dovoz rýb do Európskej únie je mimoriadne prísne kontrolovaný. Ryby prichádzajúce cez spracovateľov na domáci trh sa lovia na otvorených moriach, ktoré sú trvalo monitorované.

Široký sortiment kvalitných a cenovo výhodných mrazených rýb pre vaše recepty nájdete v obchodoch s logom tradičnej slovenskej značky Radoma, ktorá patrí výrobcovi a distribútorovi Ryba Žilina. Mrazené ryby Radoma obsahujú ochrannú glazúru v pomere max. 10 % k rybe s minimálnym obsahom prídavných látok, pričom morské ryby sú zamrazené hneď pri spracovaní, čo zaručuje najvyššiu kvalitu. Viac o produktoch Radoma nájdete na www.rybazilina.sk

Ryba Žilina

Hlavnou „hviezdou“ kampane je zákazníkmi mimoriadne dobre prijatá Treska Cottage Exklusiv, ktorá kombináciou zloženia a chuti nemá konkurenciu.


Radi skúšate v kuchyni nové recepty? Vyskúšajte túto špecialitu.


Producent najobľúbenejšej tresky na Slovensku prišiel s ďalšou novinkou, ktorou približuje túto tradičnú špecialitu k ešte širšiemu okruhu zákazníkov.


SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Žilina

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček
  3. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  4. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  5. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  6. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  7. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  8. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  1. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  2. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  3. Najlepšie zdroje železa: čo jesť pri jeho nedostatku
  4. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  5. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  6. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  7. Ktoré signály tela predpovedajú mŕtvicu
  8. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 12 244
  2. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 9 399
  3. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii 4 936
  4. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia 3 308
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 % 2 418
  6. Koniec nálepkovaniu a predsudkom medzi kolegami u tohto predajcu 2 385
  7. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček 2 020
  8. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky 1 993
  1. Martin Škopec Antal: Prečo premiér nemôže zrušiť víkendové televízne politické relácie?
  2. Věra Tepličková: Ťažký obed je sviňa
  3. Anna Miľanová: Výchova násilím plodí ďalšie násilie...
  4. Daniel Balko: Súhlas s členstvom Ukrajiny v NATO padol dávno, prečo ho spochybňovať?
  5. Júlia Piraňa Mikolášiková: Čurillovci ho volali mozgový makač, po jeho výpovedi obvinili 25 ľudí pri akcii Apači. Tri roky má prerušené trestné stíhanie
  6. Ivan Čáni: Gröhling odpovedal Ficovi, mne a nám – občanom nie.
  7. Koloman Gore: Kto viac zarába: MMA alebo Clash of the Stars?
  8. Dušan Koniar: Brucho zašiješ, dušu nie
  1. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 27 074
  2. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 13 728
  3. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 12 949
  4. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať? 12 944
  5. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru 8 256
  6. Miroslav Galovič: Marečku, mohol si ostať legendou... (Mikroblog No 20) 7 985
  7. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 7 894
  8. Radko Mačuha: Hanba, uniklo ďalšie video Šimečkovej ženy. 5 222
  1. Věra Tepličková: Ťažký obed je sviňa
  2. Věra Tepličková: Minulý týždeň bradavky, dnes brucho a triesla... postup je celkom jasný
  3. Radko Mačuha: Rozostavali sme Slovensko, hrdo vyhlasuje premiér Fico.
  4. Marcel Rebro: Naozaj prišla sloboda z východu? Prečo sme potom utekali na západ, pán Fico?
  5. Věra Tepličková: Možno príde aj kúzelník...
  6. Tupou Ceruzou: Toaleťák
  7. Monika Nagyova: Ako z Netflixu. Preskakoval mŕtvoly a bežal na skúšku do školy
  8. Věra Tepličková: Cesta slovenského Sizyfa do Moskvy alebo Nie je pre cholerika nič horšie, ako nemať možnosť ísť vyššie
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Značené parkovanie vyvolalo chaos.


Práce chcú ukončiť ešte v tomto roku.


V utorok 20. mája sa v sTC Púchov uskutoční regionálne kolo MY Ligy zamestnancov pre Žilinský kraj.


(RED)
Ilustračná snímka

Stavia sa najmä v Žiline, Trnave a Košiciach.


a 1 ďalší 10
  1. Martin Škopec Antal: Prečo premiér nemôže zrušiť víkendové televízne politické relácie?
  2. Věra Tepličková: Ťažký obed je sviňa
  3. Anna Miľanová: Výchova násilím plodí ďalšie násilie...
  4. Daniel Balko: Súhlas s členstvom Ukrajiny v NATO padol dávno, prečo ho spochybňovať?
  5. Júlia Piraňa Mikolášiková: Čurillovci ho volali mozgový makač, po jeho výpovedi obvinili 25 ľudí pri akcii Apači. Tri roky má prerušené trestné stíhanie
  6. Ivan Čáni: Gröhling odpovedal Ficovi, mne a nám – občanom nie.
  7. Koloman Gore: Kto viac zarába: MMA alebo Clash of the Stars?
  8. Dušan Koniar: Brucho zašiješ, dušu nie
  1. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 27 074
  2. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 13 728
  3. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 12 949
  4. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať? 12 944
  5. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru 8 256
  6. Miroslav Galovič: Marečku, mohol si ostať legendou... (Mikroblog No 20) 7 985
  7. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 7 894
  8. Radko Mačuha: Hanba, uniklo ďalšie video Šimečkovej ženy. 5 222
  1. Věra Tepličková: Ťažký obed je sviňa
  2. Věra Tepličková: Minulý týždeň bradavky, dnes brucho a triesla... postup je celkom jasný
  3. Radko Mačuha: Rozostavali sme Slovensko, hrdo vyhlasuje premiér Fico.
  4. Marcel Rebro: Naozaj prišla sloboda z východu? Prečo sme potom utekali na západ, pán Fico?
  5. Věra Tepličková: Možno príde aj kúzelník...
  6. Tupou Ceruzou: Toaleťák
  7. Monika Nagyova: Ako z Netflixu. Preskakoval mŕtvoly a bežal na skúšku do školy
  8. Věra Tepličková: Cesta slovenského Sizyfa do Moskvy alebo Nie je pre cholerika nič horšie, ako nemať možnosť ísť vyššie

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu