Štvrtok, 17. október, 2019 | Meniny má Hedviga

Rytier destilátov učí striedmosti a pôžitku

Kvalitného destilátu sa veľa nevyrobí. Slovákov učia piť málo, ale dobrého.

Degustácia pravých destilátov v Dolnom Hričove.Degustácia pravých destilátov v Dolnom Hričove.(Zdroj: BRANISLAV KOSCELNÍK)

DOLNÝ HRIČOV. Jaroslav Drienik je jedným z dvadsiatich troch rytierov Slovenského Rádu rytierov destilátov. Novodobý rád združuje znalcov pravej slovenskej pálenky. Šíria dobré meno tradičných destilátov poctivo vypálených z ovocného kvasu, robia osvetu, školia, organizujú degustačné súťaže a ochutnávky. Na jednu takú koštovku, ktorá bola predminulú sobotu na Zabíjačkových slávnostiach v Dolnom Hričove, priniesol Jaroslav Drienik zo svojej pálenice desať vzoriek ovocného destilátu.

Každá z nich je iný. Na jednej strane sa líšia a to dosť výrazne. Veď každá jedna je vypálená z iného ovocia. Zo sliviek, jabĺk, hrušiek, čerešní, marhúľ, višní... Na druhej strane medzi chuťami jednotlivých destilátov veľké rozdiely nie sú. Po treťom, štvrtom poháriku sa chute premiešajú tak, že laik môže mať s určením chute ťažkosti.

Článok pokračuje pod video reklamou

Až do žalúdka

Aj preto rytieri destilátov učia Slovákov porozumieť domácej pálenke. Ovoňať, prehltnúť a zajesť. Také sú základné rady degustátora Jaroslava Drienika počas lákavej koštovky.

„V prvom rade treba ovoňať. Je to prvý dotyk s destilátom. Keď príjemne vonia, väčšinou má aj dobrú chuť. Potom príde degustácia. Destilát musí prejsť po celých ústach. Na jazyku rozoznávame horkú chuť vzadu na koreni. Destilát sa pri degustácii, na rozdiel od vína, musí prehltnúť. Nemôže sa vypľúvať. Po každej vzorke sa pohár vypláchne. Treba vypláchnuť aj ústa a zajesť chlebom, syrom, žinčicou, nejakou neutrálnou chuťou.“

Moderné prístroje dnes vysypú databázu chemických zlúčenín v destiláte. Ale ani jedna takáto presná analýza nepovie, ako tieto látky vzájomne vytvárajú harmóniu chuti a vône. Niekedy destilácia nevyjde podľa predstáv a výsledkom je zapáchajúca biela tekutina.

Prečo sa destilát nie vždy podarí? Jaroslav Drienik tvrdí, že je to chybou výrobného postupu i ovocia. „Keď je ovocie nezrelé, tak nemá tu fantastickú chuť, napríklad hrušky alebo slivky. Musí byť dozreté, aromatické, chutné. A musí ísť o ovocie, ktoré je určené na destiláciu. Potom by ten rozdiel mal rozoznať každý.“

Kráľovná slivovica

Do kvasu patrí len čisté a zdravé ovocie. „Nič iné sa nedáva do kvasu. Najskôr sa ovocie pomelie, rozkvasí sa, vypáli a dodá sa iba voda na zriedenie destilátu. Tisíc ľudí robí rozdielne kvas a každý si mysli, že to robí dobre. Každý si myslí, že je odborník na degustáciu destilátov,“ usmieva popod fúz Jaroslav Drienik.

Keď sa v bielom nápoji, ktorý ľahko pomotá hlavu, objavia pachute, vtedy je zle. „Môže nastať zlé kvasenie, octové kvasenie, mliečne kvasenie. Ľudia bohužiaľ vypijú všetko, preto sme založili rytiersky rád, aby sme ľudí učili.“

Prečítajte si tiež: Gazdovské kone prilákali do Terchovej tisícky ľudí Čítajte 

Priznáva, že kráľovnou destilátov je slivovica. „Mne najviac chutí destilát z bielych sliviek, takzvaná belovica, Je ich málo, a je umenie ich nájsť. V tej slivke musím cítiť domáci lekvár, mandle.“

Návrat k tradícii

„Pi málo, pi dobré!“ Také je krédo Slovenského Rádu rytierov destilátov. Rytieri sa angažujú proti alkoholizmu a proti nevedomosti. Jaroslav Drienik sa snaží ľudí presvedčiť, že najlepšie veci máme vo svojom okolí. Nie je nič lepšie, ako destilát z domáceho ovocia, z plodov našich záhrad. „Pomaličky ľudia prichádzajú na to, čo je dobré, že lacné liehoviny zo zahraničia môžu byť vypálené zo všeličoho,“ obhajuje číry tradičný produkt rytier Slovenského Rádu rytierov destilátov.

Pálenka sa na Slovensku vyrábala už v 12. storočí. Nie vždy išlo len o ovocný destilát. Pripravovala sa z vína, obilnín, cukrovej repy, zemiakov alebo iných surovín. „Na dedine sú tri povinnosti. Zabiť rasa, natlačiť kapustu a vypáliť pálenku. Už aj niektorí mladí sa vracajú k starým tradíciám. Lebo destilát je liek. Nesmie sa zneužívať, nesmie byť droga,“ upozorňuje výrobca a degustátor v jedenej osobe.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vysokoškoláci zarobia už o 587 eur viac ako stredoškoláci
  2. Podnikateľský úver, s ktorým ušetríte
  3. Aj s SUV môžete jazdiť ekologicky a ekonomicky
  4. 5 rád Ľudmily Kolesárovej, ako napísať projekt a získať grant
  5. Ojazdené pneumatiky odovzdajte, šetríte tak životné prostredie
  6. Lidl je odteraz všade! Vitajte v Lidl e-shope
  7. Výskumný park v Rakúsku zistil, ako sa býva najzdravšie
  8. Limitovaná ponuka: balík SME.sk + DIGI GO so zľavou až 52 %
  9. Nestarnú, ale dozrievajú
  10. Rýchlejšie doma. Už čoskoro.
  1. Udržateľné úspešné podnikanie na Slovensku a v Bulharsku
  2. Slováci sú chlebovým národom
  3. Ojazdené pneumatiky odovzdajte, šetríte tak životné prostredie
  4. Kedy je správny čas nasťahovať sa do novostavby?
  5. P3 začína na východe Slovenska s výstavbou parku
  6. Zľavnené študentské lístky na dopravu s ISIC už aj cez mobil
  7. Lidl je odteraz všade! Vitajte v Lidl e-shope
  8. Kto vyhrá súboj medzi prírodnými a syntetickými diamantmi?
  9. Otvorenie nového sídla DELTA sprevádzala virtuálna realita
  10. Podnikateľský úver, s ktorým ušetríte
  1. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 14 033
  2. Čo na aute vymyslela žena a čo výrobca telefónov? 11 365
  3. Lidl je odteraz všade! Vitajte v Lidl e-shope 11 362
  4. Čo všetko dnes majú deti v mobiloch? Boli by ste prekvapení 10 699
  5. 5 rád Ľudmily Kolesárovej, ako napísať projekt a získať grant 10 483
  6. Výskumný park v Rakúsku zistil, ako sa býva najzdravšie 10 096
  7. Týmto trikom sa dajú v aute umiestniť tri autosedačky 8 870
  8. Vysokoškoláci zarobia už o 587 eur viac ako stredoškoláci 8 786
  9. Vyrába koláče pre celiatikov. Najobľúbenejšie zákusky prekvapia 7 614
  10. Luxusný hybrid za 22 900 eur. Nadpriemerný už v základnej výbave 7 020

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Lístky si zatiaľ budú cestujúci kupovať v automatoch.

Na konci novembra môžeme zostať bez autobusov

Zmluva s dopravcami sa končí, novú súťaž župa zbabrala.

Ilustračné foto.

Hokejisti potrápili Capitals, ale body nezískali

O výhre domácich rozhodol Vašaš.

Na body nestačili ani góly Chlepčoka a Markoviča. (Ilustračné foto)

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Policajt mimo služby chytil v Martine zlodejku

Vďaka duchaprítomnosti policajta Richarda Junasa z Obvodného oddelenia Martin – východ sa podarilo chytiť zlodejku.

Trenčínom budú z reproduktorov znieť mená ľudí zavraždených v koncentračnom tábore

Vo štvrtok sa v Trenčíne bude konať zhromaždenie ĽSNS, prebehne aj protest proti fašizmu.

V okolí Skalice sa pravdepodobne pohybuje medveď

Mesto Skalica informuje o možnom výskyte medveďa s tým, že záznam z poľovníckej fotopasce nie je dobre viditeľný.

Pre vyhrážanie ho zavreli, potom prepustili. Obaja manželia sú mŕtvi

V Považskej Teplej mal muž zavraždiť manželku. Obyvatelia hovoria o obrovskej tragédii.

Vybrali SME

Už ste čítali?