Piatok, 4. december, 2020 | Meniny má Barbora, BarbaraKrížovkyKrížovky

Rytier destilátov učí striedmosti a pôžitku

Kvalitného destilátu sa veľa nevyrobí. Slovákov učia piť málo, ale dobrého.

Degustácia pravých destilátov v Dolnom Hričove.Degustácia pravých destilátov v Dolnom Hričove. (Zdroj: BRANISLAV KOSCELNÍK)

DOLNÝ HRIČOV. Jaroslav Drienik je jedným z dvadsiatich troch rytierov Slovenského Rádu rytierov destilátov. Novodobý rád združuje znalcov pravej slovenskej pálenky. Šíria dobré meno tradičných destilátov poctivo vypálených z ovocného kvasu, robia osvetu, školia, organizujú degustačné súťaže a ochutnávky. Na jednu takú koštovku, ktorá bola predminulú sobotu na Zabíjačkových slávnostiach v Dolnom Hričove, priniesol Jaroslav Drienik zo svojej pálenice desať vzoriek ovocného destilátu.

Každá z nich je iný. Na jednej strane sa líšia a to dosť výrazne. Veď každá jedna je vypálená z iného ovocia. Zo sliviek, jabĺk, hrušiek, čerešní, marhúľ, višní... Na druhej strane medzi chuťami jednotlivých destilátov veľké rozdiely nie sú. Po treťom, štvrtom poháriku sa chute premiešajú tak, že laik môže mať s určením chute ťažkosti.

Skryť Vypnúť reklamu

Až do žalúdka

Aj preto rytieri destilátov učia Slovákov porozumieť domácej pálenke. Ovoňať, prehltnúť a zajesť. Také sú základné rady degustátora Jaroslava Drienika počas lákavej koštovky.

„V prvom rade treba ovoňať. Je to prvý dotyk s destilátom. Keď príjemne vonia, väčšinou má aj dobrú chuť. Potom príde degustácia. Destilát musí prejsť po celých ústach. Na jazyku rozoznávame horkú chuť vzadu na koreni. Destilát sa pri degustácii, na rozdiel od vína, musí prehltnúť. Nemôže sa vypľúvať. Po každej vzorke sa pohár vypláchne. Treba vypláchnuť aj ústa a zajesť chlebom, syrom, žinčicou, nejakou neutrálnou chuťou.“

Moderné prístroje dnes vysypú databázu chemických zlúčenín v destiláte. Ale ani jedna takáto presná analýza nepovie, ako tieto látky vzájomne vytvárajú harmóniu chuti a vône. Niekedy destilácia nevyjde podľa predstáv a výsledkom je zapáchajúca biela tekutina.

Skryť Vypnúť reklamu

Prečo sa destilát nie vždy podarí? Jaroslav Drienik tvrdí, že je to chybou výrobného postupu i ovocia. „Keď je ovocie nezrelé, tak nemá tu fantastickú chuť, napríklad hrušky alebo slivky. Musí byť dozreté, aromatické, chutné. A musí ísť o ovocie, ktoré je určené na destiláciu. Potom by ten rozdiel mal rozoznať každý.“

Kráľovná slivovica

Do kvasu patrí len čisté a zdravé ovocie. „Nič iné sa nedáva do kvasu. Najskôr sa ovocie pomelie, rozkvasí sa, vypáli a dodá sa iba voda na zriedenie destilátu. Tisíc ľudí robí rozdielne kvas a každý si mysli, že to robí dobre. Každý si myslí, že je odborník na degustáciu destilátov,“ usmieva popod fúz Jaroslav Drienik.

Keď sa v bielom nápoji, ktorý ľahko pomotá hlavu, objavia pachute, vtedy je zle. „Môže nastať zlé kvasenie, octové kvasenie, mliečne kvasenie. Ľudia bohužiaľ vypijú všetko, preto sme založili rytiersky rád, aby sme ľudí učili.“

Skryť Vypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: Gazdovské kone prilákali do Terchovej tisícky ľudí Čítajte 

Priznáva, že kráľovnou destilátov je slivovica. „Mne najviac chutí destilát z bielych sliviek, takzvaná belovica, Je ich málo, a je umenie ich nájsť. V tej slivke musím cítiť domáci lekvár, mandle.“

Návrat k tradícii

„Pi málo, pi dobré!“ Také je krédo Slovenského Rádu rytierov destilátov. Rytieri sa angažujú proti alkoholizmu a proti nevedomosti. Jaroslav Drienik sa snaží ľudí presvedčiť, že najlepšie veci máme vo svojom okolí. Nie je nič lepšie, ako destilát z domáceho ovocia, z plodov našich záhrad. „Pomaličky ľudia prichádzajú na to, čo je dobré, že lacné liehoviny zo zahraničia môžu byť vypálené zo všeličoho,“ obhajuje číry tradičný produkt rytier Slovenského Rádu rytierov destilátov.

Pálenka sa na Slovensku vyrábala už v 12. storočí. Nie vždy išlo len o ovocný destilát. Pripravovala sa z vína, obilnín, cukrovej repy, zemiakov alebo iných surovín. „Na dedine sú tri povinnosti. Zabiť rasa, natlačiť kapustu a vypáliť pálenku. Už aj niektorí mladí sa vracajú k starým tradíciám. Lebo destilát je liek. Nesmie sa zneužívať, nesmie byť droga,“ upozorňuje výrobca a degustátor v jedenej osobe.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako inovácie menia naše návyky? Čo už dnes môžete robiť inak
  2. Nová škôlka 21. storočia na Kramároch
  3. Na výpadok elektriny vás môže upozorniť aj SMS
  4. Čo musíte vedieť, ak chcete prežiť Vianoce v zdraví a so svojimi
  5. Štedré dni s Niké: Vyhraj lyže s podpisom Petry Vlhovej!
  6. Do Turecka sa dostanete bezpečne z Bratislavy bez potreby testu
  7. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  8. Budeme môcť v budúcnosti pracovať len z domu?
  9. 8 inšpirácií, ako využiť zvyšky jedla a nič nevyhodiť
  10. Slovenské „šampanské“, za ktorým sa skrýva príbeh lásky
  1. Čo musíte vedieť, ak chcete prežiť Vianoce v zdraví a so svojimi
  2. Nová škôlka 21. storočia na Kramároch
  3. Do Turecka sa dostanete bezpečne z Bratislavy bez potreby testu
  4. Štedré dni s Niké: Vyhraj lyže s podpisom Petry Vlhovej!
  5. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  6. Prvá 2-stupňová akumulátorová snehová fréza na trhu
  7. COOP Jednota je najdôveryhodnejším slovenským predajcom potravín
  8. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  9. Budeme môcť v budúcnosti pracovať len z domu?
  10. 8 inšpirácií, ako využiť zvyšky jedla a nič nevyhodiť
  1. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 15 994
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 15 833
  3. Aká je chémia vôní 11 376
  4. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 9 843
  5. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 734
  6. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 9 303
  7. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 761
  8. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom 8 483
  9. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 8 067
  10. Bývanie v meste predlžuje život 7 315
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Momentka zo zápasu Žilina - Topoľčany (3:2).

Peter Fiabáne: Po dvoch rokoch sa podarilo naplniť tretinu Plánu ZA

Za neúspech považujestav verejného priestoru a nevysporiadanie vzťahov s Georgom Trabelssiem.

Peter Fiabáne

Máme veľmi dobré mužstvo s obrovským potenciálom. Len sme to neukázali v zápasoch

S kapitánom Višňového a dvojnásobným majstrom v drese MŠK Žilina Martinom Minarčíkom sme zhodnotili jesennú časť tradičného účastníka piatej ligy.

Podľa kapitána Martina Minarčíka (vľavo) nastal zlom v zápase s Liptovským Mikulášom.

E- športový turnaj HernaZona.sk UNIZA Masters začína už tento piatok

Každý, komu je blízky herný svet, môže súťažiť online.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Zdravotná sestra z Čadce prekonala COVID-19: Myslela som si, že zomriem

Pri pociťovaní príznakov sa začala liečiť sama. Bola to chyba.

Aktualizované 4.12. 2020 o 10.30 o vyjadrenie Park Snow Donovaly

Na Donovaloch otvorili lyžiarsku sezónu, napriek pandemickej komisii

Donovaly tak urobili napriek odporúčaniam pandemickej komisie, aby ostali strediská zatvorené aspoň do januára.

V Okoličnom zhorel človek

Tragédia sa stala v stredu popoludní.

Už ste čítali?