Nedeľa, 27. november, 2022 | Meniny má Milan

Rytier destilátov učí striedmosti a pôžitku

Kvalitného destilátu sa veľa nevyrobí. Slovákov učia piť málo, ale dobrého.

Degustácia pravých destilátov v Dolnom Hričove.Degustácia pravých destilátov v Dolnom Hričove. (Zdroj: BRANISLAV KOSCELNÍK)

DOLNÝ HRIČOV. Jaroslav Drienik je jedným z dvadsiatich troch rytierov Slovenského Rádu rytierov destilátov. Novodobý rád združuje znalcov pravej slovenskej pálenky. Šíria dobré meno tradičných destilátov poctivo vypálených z ovocného kvasu, robia osvetu, školia, organizujú degustačné súťaže a ochutnávky. Na jednu takú koštovku, ktorá bola predminulú sobotu na Zabíjačkových slávnostiach v Dolnom Hričove, priniesol Jaroslav Drienik zo svojej pálenice desať vzoriek ovocného destilátu.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Každá z nich je iný. Na jednej strane sa líšia a to dosť výrazne. Veď každá jedna je vypálená z iného ovocia. Zo sliviek, jabĺk, hrušiek, čerešní, marhúľ, višní... Na druhej strane medzi chuťami jednotlivých destilátov veľké rozdiely nie sú. Po treťom, štvrtom poháriku sa chute premiešajú tak, že laik môže mať s určením chute ťažkosti.

SkryťVypnúť reklamu

Až do žalúdka

Aj preto rytieri destilátov učia Slovákov porozumieť domácej pálenke. Ovoňať, prehltnúť a zajesť. Také sú základné rady degustátora Jaroslava Drienika počas lákavej koštovky.

„V prvom rade treba ovoňať. Je to prvý dotyk s destilátom. Keď príjemne vonia, väčšinou má aj dobrú chuť. Potom príde degustácia. Destilát musí prejsť po celých ústach. Na jazyku rozoznávame horkú chuť vzadu na koreni. Destilát sa pri degustácii, na rozdiel od vína, musí prehltnúť. Nemôže sa vypľúvať. Po každej vzorke sa pohár vypláchne. Treba vypláchnuť aj ústa a zajesť chlebom, syrom, žinčicou, nejakou neutrálnou chuťou.“

Moderné prístroje dnes vysypú databázu chemických zlúčenín v destiláte. Ale ani jedna takáto presná analýza nepovie, ako tieto látky vzájomne vytvárajú harmóniu chuti a vône. Niekedy destilácia nevyjde podľa predstáv a výsledkom je zapáchajúca biela tekutina.

SkryťVypnúť reklamu

Prečo sa destilát nie vždy podarí? Jaroslav Drienik tvrdí, že je to chybou výrobného postupu i ovocia. „Keď je ovocie nezrelé, tak nemá tu fantastickú chuť, napríklad hrušky alebo slivky. Musí byť dozreté, aromatické, chutné. A musí ísť o ovocie, ktoré je určené na destiláciu. Potom by ten rozdiel mal rozoznať každý.“

Kráľovná slivovica

Do kvasu patrí len čisté a zdravé ovocie. „Nič iné sa nedáva do kvasu. Najskôr sa ovocie pomelie, rozkvasí sa, vypáli a dodá sa iba voda na zriedenie destilátu. Tisíc ľudí robí rozdielne kvas a každý si mysli, že to robí dobre. Každý si myslí, že je odborník na degustáciu destilátov,“ usmieva popod fúz Jaroslav Drienik.

Keď sa v bielom nápoji, ktorý ľahko pomotá hlavu, objavia pachute, vtedy je zle. „Môže nastať zlé kvasenie, octové kvasenie, mliečne kvasenie. Ľudia bohužiaľ vypijú všetko, preto sme založili rytiersky rád, aby sme ľudí učili.“

SkryťVypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: Gazdovské kone prilákali do Terchovej tisícky ľudí Čítajte 

Priznáva, že kráľovnou destilátov je slivovica. „Mne najviac chutí destilát z bielych sliviek, takzvaná belovica, Je ich málo, a je umenie ich nájsť. V tej slivke musím cítiť domáci lekvár, mandle.“

Návrat k tradícii

„Pi málo, pi dobré!“ Také je krédo Slovenského Rádu rytierov destilátov. Rytieri sa angažujú proti alkoholizmu a proti nevedomosti. Jaroslav Drienik sa snaží ľudí presvedčiť, že najlepšie veci máme vo svojom okolí. Nie je nič lepšie, ako destilát z domáceho ovocia, z plodov našich záhrad. „Pomaličky ľudia prichádzajú na to, čo je dobré, že lacné liehoviny zo zahraničia môžu byť vypálené zo všeličoho,“ obhajuje číry tradičný produkt rytier Slovenského Rádu rytierov destilátov.

Pálenka sa na Slovensku vyrábala už v 12. storočí. Nie vždy išlo len o ovocný destilát. Pripravovala sa z vína, obilnín, cukrovej repy, zemiakov alebo iných surovín. „Na dedine sú tri povinnosti. Zabiť rasa, natlačiť kapustu a vypáliť pálenku. Už aj niektorí mladí sa vracajú k starým tradíciám. Lebo destilát je liek. Nesmie sa zneužívať, nesmie byť droga,“ upozorňuje výrobca a degustátor v jedenej osobe.

Najčítanejšie na My Žilina

Inzercia - Tlačové správy

  1. Hotely, strava, pláže, služby. Aká je dovolenka v Punta Cana?
  2. Pre úsmevy všetkých detí: Mikuláš prinesie prekvapenia aj online
  3. Niektorí ľudia nemajú pracovné návyky. Ako dlho trvá zmeniť to?
  4. Vedeli ste, čo všetko kryje poistenie nehnuteľnosti?
  5. Blíži sa najväčšia investičná konferencia roku 2022
  6. Zarábame milióny, no jachtu na Malorke nemám
  7. Po pohlavnom styku by sa ženy mali čo najskôr vymočiť. Muži nie
  8. Novinka: Počúvajte podcasty úplne bez reklamy v apke SME
  1. Tesco pokračuje v raste, otvára dve nové predajne
  2. Adios, smetiaky! Tento domáci kompostér mení odpad na substrát
  3. TESCO pokračuje v raste.Otvorilo predajňu v Kysuckom Novom Meste
  4. Štátne rezervy uvedú nový systém pomoci v krízových situáciách
  5. 7 prekvapení, ktoré prináša bývanie v Helenkách
  6. Hotely, strava, pláže, služby. Aká je dovolenka v Punta Cana?
  7. eTabletka - 6 dôvodov pre nákup liekov z pohodlia domova
  8. Wüstenrot predstavuje novinku v poistení majetku W dobrom domov
  1. Po pohlavnom styku by sa ženy mali čo najskôr vymočiť. Muži nie 24 574
  2. Zarábame milióny, no jachtu na Malorke nemám 6 904
  3. Hotely, strava, pláže, služby. Aká je dovolenka v Punta Cana? 5 679
  4. Niektorí ľudia nemajú pracovné návyky. Ako dlho trvá zmeniť to? 3 166
  5. Novinka: Počúvajte podcasty úplne bez reklamy v apke SME 2 614
  6. Vo Zvolene otvorili prvé zelené obchodné centrum na Slovensku 2 590
  7. Plavky namiesto bielych plášťov. To sú doktori budúcnosti 2 260
  8. Platíte za poistenie, ktoré naozaj potrebujete? 2 025

Blogy SME

  1. Anton Sládek: Melos-Étos, medzinárodný festival súčasnej hudby Bratislava, 8. - 17. november 2022
  2. Post Bellum SK: Bez nohavíc, s krvavými stehnami i nosom musel šliapať po ulici k mame
  3. Ladislav Kucharik: Nepál 5 Chitwan a odlet
  4. Elena Antalová: Krava je super, hoci nejde o mlieko
  5. Anton Kaiser: Posledná jesenná túra
  6. Ingrid Tkáčiková: Tiež som PN, minister Matovič. Žalúdok sa mi neobracia ani tak z covidu, ktorý mám, ale z ľudí, ktorí v kuse rozvracajú spoločnosť
  7. Helena Michlíková: Počuť vzduch
  8. Irena Šimuneková: Bralce
  1. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia 14 248
  2. Monika Nagyova: Staré dievky z Luníka IX 6 506
  3. Ján Valchár: Ukrajinci zmasakrovali ruských vojakov - no a čo? 5 417
  4. Věra Tepličková: Tak Sme rodina, alebo nie sme rodina? 4 833
  5. Michael Achberger: 7 tajných tipov na chudnutie: malé zmeny, veľké výsledky 4 338
  6. Ľuboš Vodička: Železnica na Slovensku: Myjavský viadukt 3 430
  7. Ján Valchár: 9 mesiacov štvordňovej operácie (a najlepšia investícia histórie). 3 354
  8. Jana Melišová: V závoji hmly 3 088
  1. Jiří Ščobák: Je 6 000 mrtvých v Kataru moc?
  2. Monika Nagyova: Staré dievky z Luníka IX
  3. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia
  4. Jiří Ščobák: Nechci se otužovat, ale v praxi to trochu dělám
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 51. - Antarktída - Prvá Byrdova antarktická expedícia (1928 - 1930) - 3/3, Prelet nad južným pólom
  6. Jiří Ščobák: Chcete výborný seriál s nestandardním příběhem? Chcete krásnou herečku a herce, kteří umí hrát? Teplo lidské duše? Strašidelný zámek a psychiatrii?
  7. Jiří Ščobák: Porazíme infláciu? Ako vznikla, kto za ňu môže a ako ju riešiť?
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 50. - Antarktída - Prvá Byrdova antarktická expedícia (1928 - 1930) - 2/3, prvý polrok 1929
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Vlci si 25. november pripomínajú už tretí rok.


26. nov

Výber TOP športových správ z regiónov.


25. nov
MY | TOP správy z regiónov

Prečítajte si výber TOP správ z regiónov.


25. nov
Vedenie automobilky Kia Slovakia a odborári podpísali dodatok ku Kolektívnej zmluve.

Odborári a vedenie závodu podpísali nový dodatok ku Kolektívnej zmluve.


25. nov

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Blogy SME

  1. Anton Sládek: Melos-Étos, medzinárodný festival súčasnej hudby Bratislava, 8. - 17. november 2022
  2. Post Bellum SK: Bez nohavíc, s krvavými stehnami i nosom musel šliapať po ulici k mame
  3. Ladislav Kucharik: Nepál 5 Chitwan a odlet
  4. Elena Antalová: Krava je super, hoci nejde o mlieko
  5. Anton Kaiser: Posledná jesenná túra
  6. Ingrid Tkáčiková: Tiež som PN, minister Matovič. Žalúdok sa mi neobracia ani tak z covidu, ktorý mám, ale z ľudí, ktorí v kuse rozvracajú spoločnosť
  7. Helena Michlíková: Počuť vzduch
  8. Irena Šimuneková: Bralce
  1. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia 14 248
  2. Monika Nagyova: Staré dievky z Luníka IX 6 506
  3. Ján Valchár: Ukrajinci zmasakrovali ruských vojakov - no a čo? 5 417
  4. Věra Tepličková: Tak Sme rodina, alebo nie sme rodina? 4 833
  5. Michael Achberger: 7 tajných tipov na chudnutie: malé zmeny, veľké výsledky 4 338
  6. Ľuboš Vodička: Železnica na Slovensku: Myjavský viadukt 3 430
  7. Ján Valchár: 9 mesiacov štvordňovej operácie (a najlepšia investícia histórie). 3 354
  8. Jana Melišová: V závoji hmly 3 088
  1. Jiří Ščobák: Je 6 000 mrtvých v Kataru moc?
  2. Monika Nagyova: Staré dievky z Luníka IX
  3. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia
  4. Jiří Ščobák: Nechci se otužovat, ale v praxi to trochu dělám
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 51. - Antarktída - Prvá Byrdova antarktická expedícia (1928 - 1930) - 3/3, Prelet nad južným pólom
  6. Jiří Ščobák: Chcete výborný seriál s nestandardním příběhem? Chcete krásnou herečku a herce, kteří umí hrát? Teplo lidské duše? Strašidelný zámek a psychiatrii?
  7. Jiří Ščobák: Porazíme infláciu? Ako vznikla, kto za ňu môže a ako ju riešiť?
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 50. - Antarktída - Prvá Byrdova antarktická expedícia (1928 - 1930) - 2/3, prvý polrok 1929

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu