Utorok, 7. december, 2021 | Meniny má AmbrózKrížovkyKrížovky

Rytier destilátov učí striedmosti a pôžitku

Kvalitného destilátu sa veľa nevyrobí. Slovákov učia piť málo, ale dobrého.

Degustácia pravých destilátov v Dolnom Hričove.Degustácia pravých destilátov v Dolnom Hričove. (Zdroj: BRANISLAV KOSCELNÍK)

DOLNÝ HRIČOV. Jaroslav Drienik je jedným z dvadsiatich troch rytierov Slovenského Rádu rytierov destilátov. Novodobý rád združuje znalcov pravej slovenskej pálenky. Šíria dobré meno tradičných destilátov poctivo vypálených z ovocného kvasu, robia osvetu, školia, organizujú degustačné súťaže a ochutnávky. Na jednu takú koštovku, ktorá bola predminulú sobotu na Zabíjačkových slávnostiach v Dolnom Hričove, priniesol Jaroslav Drienik zo svojej pálenice desať vzoriek ovocného destilátu.

Každá z nich je iný. Na jednej strane sa líšia a to dosť výrazne. Veď každá jedna je vypálená z iného ovocia. Zo sliviek, jabĺk, hrušiek, čerešní, marhúľ, višní... Na druhej strane medzi chuťami jednotlivých destilátov veľké rozdiely nie sú. Po treťom, štvrtom poháriku sa chute premiešajú tak, že laik môže mať s určením chute ťažkosti.

Skryť Vypnúť reklamu

Až do žalúdka

Aj preto rytieri destilátov učia Slovákov porozumieť domácej pálenke. Ovoňať, prehltnúť a zajesť. Také sú základné rady degustátora Jaroslava Drienika počas lákavej koštovky.

„V prvom rade treba ovoňať. Je to prvý dotyk s destilátom. Keď príjemne vonia, väčšinou má aj dobrú chuť. Potom príde degustácia. Destilát musí prejsť po celých ústach. Na jazyku rozoznávame horkú chuť vzadu na koreni. Destilát sa pri degustácii, na rozdiel od vína, musí prehltnúť. Nemôže sa vypľúvať. Po každej vzorke sa pohár vypláchne. Treba vypláchnuť aj ústa a zajesť chlebom, syrom, žinčicou, nejakou neutrálnou chuťou.“

Moderné prístroje dnes vysypú databázu chemických zlúčenín v destiláte. Ale ani jedna takáto presná analýza nepovie, ako tieto látky vzájomne vytvárajú harmóniu chuti a vône. Niekedy destilácia nevyjde podľa predstáv a výsledkom je zapáchajúca biela tekutina.

Skryť Vypnúť reklamu

Prečo sa destilát nie vždy podarí? Jaroslav Drienik tvrdí, že je to chybou výrobného postupu i ovocia. „Keď je ovocie nezrelé, tak nemá tu fantastickú chuť, napríklad hrušky alebo slivky. Musí byť dozreté, aromatické, chutné. A musí ísť o ovocie, ktoré je určené na destiláciu. Potom by ten rozdiel mal rozoznať každý.“

Kráľovná slivovica

Do kvasu patrí len čisté a zdravé ovocie. „Nič iné sa nedáva do kvasu. Najskôr sa ovocie pomelie, rozkvasí sa, vypáli a dodá sa iba voda na zriedenie destilátu. Tisíc ľudí robí rozdielne kvas a každý si mysli, že to robí dobre. Každý si myslí, že je odborník na degustáciu destilátov,“ usmieva popod fúz Jaroslav Drienik.

Keď sa v bielom nápoji, ktorý ľahko pomotá hlavu, objavia pachute, vtedy je zle. „Môže nastať zlé kvasenie, octové kvasenie, mliečne kvasenie. Ľudia bohužiaľ vypijú všetko, preto sme založili rytiersky rád, aby sme ľudí učili.“

Skryť Vypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: Gazdovské kone prilákali do Terchovej tisícky ľudí Čítajte 

Priznáva, že kráľovnou destilátov je slivovica. „Mne najviac chutí destilát z bielych sliviek, takzvaná belovica, Je ich málo, a je umenie ich nájsť. V tej slivke musím cítiť domáci lekvár, mandle.“

Návrat k tradícii

„Pi málo, pi dobré!“ Také je krédo Slovenského Rádu rytierov destilátov. Rytieri sa angažujú proti alkoholizmu a proti nevedomosti. Jaroslav Drienik sa snaží ľudí presvedčiť, že najlepšie veci máme vo svojom okolí. Nie je nič lepšie, ako destilát z domáceho ovocia, z plodov našich záhrad. „Pomaličky ľudia prichádzajú na to, čo je dobré, že lacné liehoviny zo zahraničia môžu byť vypálené zo všeličoho,“ obhajuje číry tradičný produkt rytier Slovenského Rádu rytierov destilátov.

Pálenka sa na Slovensku vyrábala už v 12. storočí. Nie vždy išlo len o ovocný destilát. Pripravovala sa z vína, obilnín, cukrovej repy, zemiakov alebo iných surovín. „Na dedine sú tri povinnosti. Zabiť rasa, natlačiť kapustu a vypáliť pálenku. Už aj niektorí mladí sa vracajú k starým tradíciám. Lebo destilát je liek. Nesmie sa zneužívať, nesmie byť droga,“ upozorňuje výrobca a degustátor v jedenej osobe.

Najčítanejšie na My Žilina

Inzercia - Tlačové správy

  1. Diplom, na ktorý budeš právom hrdý. Študuj u nás
  2. 8 skutočných celebrít. Tieto mozgy ovplyvňujú, ako budeme žiť
  3. Vytvor si svoju budúcnosť podľa vlastných predstáv!
  4. ARÓNIA - najsilnejšia prírodná prevencia proti koronavírusu
  5. Získaj náskok pred štartom
  6. Krízové balíčky pre ohrozené domácnosti
  7. Pomáhajú firmám zarábať viac. Polepšili si aj živnostníci
  8. O prideľovanie štátnych grantov sa môže starať softvér
  9. Nadácia Orange s neziskovakmi pomôže na Vianoce ľuďom v núdzi
  10. Budúcnosť je v komplexnej ponuke financovania a v digitalizácii.
  1. PPA CONTROLL: Zamestnanecká privatizácia štartom úspešnej éry
  2. Nadácia Orange s neziskovakmi pomôže na Vianoce ľuďom v núdzi
  3. Budúcnosť je v komplexnej ponuke financovania a v digitalizácii.
  4. PUR pena či minerálna vlna: ktorou zatepliť šikmú strechu?
  5. Ako sa obliekať štýlovo a zároveň udržateľne?
  6. Darujte predplatné SME.sk a vyhrajte
  7. V Mecome sa nosili rúška už dávno pred Covidom
  8. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  9. Nadácia Orange podporí digitálne zručnosti učiteľov a žiakov
  10. Changes to the System of Remedies, Procurement Law Amendment
  1. Petra Vlhová: Prvýkrát v živote som urobila veľké rozhodnutie 19 186
  2. So Sovietskym zväzom na večné časy? Pozrite sa ako padá kolos 10 789
  3. Pohľad do histórie. Kedy sme sa mali lepšie ako dnes? 7 873
  4. Strava ani spánok nie sú dôležité, ak pri tom dýchame zlý vzduch 5 891
  5. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 5 301
  6. Kto sú páni slovenskej zimy? Niektorí z nich sa ukrývajú 4 068
  7. ARÓNIA - najsilnejšia prírodná prevencia proti koronavírusu 3 518
  8. Na nové auto sa neoplatí čakať. Trhu kraľujú jazdené 3 166
  9. 8 skutočných celebrít. Tieto mozgy ovplyvňujú, ako budeme žiť 3 040
  10. Odsťahovali sa na lazy i do dodávky. Ako sa tam žije? 2 826

Blogy SME

  1. Martin Greguš: Ako súvisí miera zaočkovanosti s úmrtiami na COVID....nemci v tom už majú jasno...
  2. Marián Lukáč: Blog o slobode
  3. Miroslav Galovič: Na Igora mi nesiahajte! (Dnes bez servítky).
  4. Igor Bilák: Post Covid Príhodka #27 - očkovanie proti chrípke Influvac Tetra
  5. Štefan Vidlár: Sabotéri pandémije
  6. Pavol Horňák: Keď sa vonku zjesení #3 - O ambicióznom liste
  7. Ján Šeďo: Preventívna prehliadka u lekára skončila kolonoskopiou - moje skúsenosti.
  8. Ján Rudolf: Zastavme korupciu, ale aj krvavé oči!
  1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook 17 282
  2. Radovan Kazda: TOP 7 dôvodov, prečo 500 miliónov pre seniorov nie je dobrý nápad 5 405
  3. Tomáš Sedliačik: Ako sa baviť s konšpirátorom 4 946
  4. Mišo Šesták: V duši sedliaka žije pohanský duch 4 907
  5. Martin Greguš: Istropolis zbúrajú...starosta Kusý obrátil kabát...Je to vôbec možné? Architekt a primátor Vallo mlčí... 4 779
  6. Zuzana Rattajová: Juraj Droba, dnes si opustil ľudí 4 419
  7. Vanda Tuchyňová: "Spod zadku“ nám berú vlastné pozemky, rozoberajú majetok Žiliny a mesto sa len prizerá ! 3 762
  8. Tereza Krajčová: Paríž: Mesto dychberúcej architektúry a nestarnúceho umenia 3 738
  1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook
  2. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  3. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  4. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  5. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  6. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  7. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť
  8. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

V popoludňajších hodinách navštívili Fakultnú nemocnicu s poliklinikou v Žiline s náručou plnou sladkých ovocných balíčkov.


5 h
Mužstvo ŠK Gbeľany v súťažnom ročníku 2021/2022.

Dávajú nám pocítiť, že za mužstvo hrajú cudzí hráči, hovorí kouč Gbelian.


5 h

Plnofarebný časopis Čítanie s porozumením plný zábavných úloh a hier na 36 stranách pútavou formou rozvíja detské myslenie, logiku, kreativitu a sústredenie.


1. dec
Ilustračná fotografia.

Na území Žilinského samosprávneho kraja sú na maximum vyťažené lôžka s umelou pľúcnou ventiláciou.


SITA 10 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Život sa mu zmenil po prečítaní jedného článku a studenej sprche.


5. dec

Medzi výjazdmi ku covidovým pacientom už nemajú čas ani na prestávku.


3. dec

Zverejnili jej meno, adresu i profil na Facebooku. Hygienička Martina Kučíková patrí po minulom týždni zrejme k najznámejším z odboru.


3. dec

Dôchodkyňa zaútočila na priateľa svojej dcéry s nožom v ruke.


13 h

Blogy SME

  1. Martin Greguš: Ako súvisí miera zaočkovanosti s úmrtiami na COVID....nemci v tom už majú jasno...
  2. Marián Lukáč: Blog o slobode
  3. Miroslav Galovič: Na Igora mi nesiahajte! (Dnes bez servítky).
  4. Igor Bilák: Post Covid Príhodka #27 - očkovanie proti chrípke Influvac Tetra
  5. Štefan Vidlár: Sabotéri pandémije
  6. Pavol Horňák: Keď sa vonku zjesení #3 - O ambicióznom liste
  7. Ján Šeďo: Preventívna prehliadka u lekára skončila kolonoskopiou - moje skúsenosti.
  8. Ján Rudolf: Zastavme korupciu, ale aj krvavé oči!
  1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook 17 282
  2. Radovan Kazda: TOP 7 dôvodov, prečo 500 miliónov pre seniorov nie je dobrý nápad 5 405
  3. Tomáš Sedliačik: Ako sa baviť s konšpirátorom 4 946
  4. Mišo Šesták: V duši sedliaka žije pohanský duch 4 907
  5. Martin Greguš: Istropolis zbúrajú...starosta Kusý obrátil kabát...Je to vôbec možné? Architekt a primátor Vallo mlčí... 4 779
  6. Zuzana Rattajová: Juraj Droba, dnes si opustil ľudí 4 419
  7. Vanda Tuchyňová: "Spod zadku“ nám berú vlastné pozemky, rozoberajú majetok Žiliny a mesto sa len prizerá ! 3 762
  8. Tereza Krajčová: Paríž: Mesto dychberúcej architektúry a nestarnúceho umenia 3 738
  1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook
  2. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  3. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  4. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  5. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  6. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  7. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť
  8. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť

Už ste čítali?

Skryť Zatvoriť reklamu