Nedeľa, 25. október, 2020 | Meniny má AurelKrížovkyKrížovky
KOMERČNÝ ČLÁNOK

Posilňujú srdce, omladzujú kožu, pomáhajú pri depresiách

Reč je o jednej a tej istej zložke našej stravy – rybách. Len málo darov prírody určených na našu konzumáciu obsahuje tak široké spektrum minerálov, vitamínov a pre život nevyhnutných živín. A je dokázané, že ich pravidelné zaraďovanie do jedálnička výrazne prospieva prevencii proti celej škále ochorení.

Rybie mäso je ľahko stráviteľné a má vysokú biologickú hodnotu. Obsahujú kvalitné bielkoviny zložené z esenciálnych aminokyselín, ktoré potrebujeme prijímať iba zo stravy - napr. lysín, methionín či histidín. Najmä morské ryby obsahujú celý rad minerálov. „Najviac je v rybách zastúpený draslík, sodík, horčík. A úplné prvenstvo má vápnik. Toho sa v rybách nachádza až 7-10x viac ako v inom mäse. Vápnik je nevyhnutný na mineralizáciu kostí,“ uvádza známa slovenská odborníčka na zdravú výživu MUDr. Alžbeta Béderová, CSc. Ryby sú taktiež bohatým zdrojom bielkovín a vitamínov A, B a D. V rybacom mäse sa nachádza dokonca aj vitamín C.

Skryť Vypnúť reklamu

Nenahraditeľné omega-3 mastné kyseliny

Lekármi najviac vyzdvihovanou zložkou mäsa a tuku z rýb sú však nenasýtené omega-3 mastné kyseliny, ktoré si náš organizmus nedokáže syntetizovať sám, a preto je potrebné prijímať ich potravou. Ryby sú jedným z hlavných zdrojov týchto nenahraditeľných živín, ktoré hrajú kľúčovú úlohu v prevencii viacerých civilizačných ochorení. Sú to predovšetkým srdcovo–cievne ochorenia, hypertenzia, arytmie, infarkt či mozgová príhoda. „Tieto kyseliny znižujú hladinu rizikového LDL- cholesterolu a triglyceridov, zvyšujú hladinu ochranného HDL cholesterolu, čím znižujú riziko srdcovocievnych ochorení, zabraňujú nadmernému zrážaniu krvi a zabezpečujú dobrú pružnosť cievnej steny,“ uvádza MUDr. Alžbeta Béderová. Z pohľadu výživy môžeme preto chápať konzumáciu rýb ako základ racionálnej výživy s preventívnym efektom. „Dôkazom sú Eskimáci, ktorí konzumujú tukovú stravu z morských rýb a výskyt infarktov je u nich 400 krát nižší ako u iných národov,“ dopĺňa odborníčka na výživu.

Skryť Vypnúť reklamu

Viacero štúdií dokázalo, že táto zložka v strave podporuje pamäť a sústredenosť. Napríklad ich konzumácia u detí v dojčenskom veku má pozitívny vplyv aj na vývoj poznávacích funkcií a fungovanie imunitného systému. Navyše, omega-3 mastné kyseliny sú významné už aj počas vnútromaternicového vývinu dieťaťa, najmä počas posledných 3 mesiacov tehotenstva. Pozitívnych a medicínsky overených efektov je viac. Majú omladzujúci účinok na kožu, ovplyvňujú priebeh astmatických ochorení, reumatických artritíd a cukrovky, tlmia depresie, vďaka tomu, že zvyšujú hladinu serotonínu,“ vysvetľuje MUDr. Béderová.

A ktoré ryby obsahujú najviac týchto zo stravy významných živín? „Omega-3 mastné kyseliny sa nachádzajú v tuku všetkých druhov rýb, najviac ich však obsahujú ryby pochádzajúce z chladných morských vôd ako losos, sleď, makrela, tuniak, sardinky, pstruh morský či okúň. Kapor, sumec, treska, platýs ich obsahuje menej,“ hovorí MUDr. Alžbeta Béderová.

Skryť Vypnúť reklamu

Slováci jedia rýb stále málo

Aj napriek jasným zdravotným benefitom, čoraz väčšej dostupnosti rybieho mäsa v rozličných produktoch a rastúcemu trendu spotreby rýb v celoeurópskom meradle, Slováci rybám stále až tak výrazne neholdujú. V rámci Európy patríme medzi krajiny, v ktorých sa ryby jedia najmenej. Podľa najnovšieho prieskumu Eurobarometer si dá rybu aspoň raz za týždeň v priemere len 18 % Slovákov. Čo môže našinca presvedčiť, aby do svojho jedálnička zaradil ryby? Podľa MUDr. Alžbety Béderovej by to mala byť predovšetkým osveta o tom, aké všetky zdravotné problémy dokážu zložky obsiahnuté práve v rybách pomôcť zmierňovať.

Ako sa naučiť jesť ryby pravidelnejšie

Zaradenie rýb do stravy nemusí byť vôbec náročné. Vyskúšajte postupne nahradiť jeden alebo viac typov mäsa bohatého na bielkoviny rybami a konzumujte ich pravidelne aspoň dvakrát týždenne – či už vo forme teplého jedla s využitím kvalitných mrazených rýb, alebo si doprajte častejšie chutný rybí šalát či tradičnú slovenskú „tresku“. Pri výbere mrazených rýb dbajte na to, aby bola pri nich tzv. glazúra, teda ochranná vrstva ľadu v čo najmenšom pomere k rybe, aby obsahovala len minimum prídavných látok a tiež to, aby boli ryby zmrazené čo najrýchlejšie po výlove. Pri výbere tresky v majonéze sa odporúčame zamerať tiež na pôvod a percento použitého mäsa z tresky a tiež na množstvo umelých sladidiel a umelých konzervantov v šaláte. Zo zdravotného aj chuťového hľadiska je lepšia treska s použitím klasického cukru a s kratšou trvanlivosťou.

Dobrý tipom pre vás môžu byť rybacie produkty pochádzajúceho zo Žiliny – od najväčšieho výrobcu rybacích produktov na Slovensku. Ryba Žilina dodáva na pulty potravín širokú ponuku rozličných sladkovodných a morských mrazených rýb značky Radoma určených na vašu úpravu v kuchyni. A v prípade, že uprednostňujete ryby v už spracovanej podobe, pod značkou PRETO Ryba Žilina môžete nájsť rybie špeciality ako zavináče, rybie šaláty či tresku v majonéze tej najvyššej kvality. Odporúčame najmä Tresku Exklusiv, ktorá obsahuje až 45% rybieho mäsa, neobsahuje umelé sladidlá a má výrazne obmedzené umelé konzervanty. Aj vďaka tomu patrí medzi najobľúbenejší produkt zo žilinského závodu.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  3. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  4. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  5. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  9. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  10. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 19 076
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 15 147
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 215
  4. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 12 331
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 322
  6. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 125
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 928
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 976
  9. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 821
  10. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 763
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Ryba Žilina

Prečítajte si aj ďalšie články k téme

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Žilinská Kia ruší pre nedostatok dielov od zahraničného dodávateľa nočné zmeny

Do stredy bude fabrika fungovať iba v dvojzmennej prevádzke.

Predlžujeme akciu o 24h

Ak nemôžete za novinami, noviny prídu k vám. Dnes to máte s 50% zľavou na celý rok

Akcia platí pre nových aj existujúcich predplatiteľov, ktorí si ho predĺžia.

Táto akcia platí len 24 hodín a nebude sa opakovať.

Žilinská nemocnica hlási už 84 nakazených pracovníkov

V Pandemickom pavilóne je hospitalizovaných 17 pacientov.

ONLINE DISKUSIA: Môže byť Žilina moderné a životaschopné mesto?

Ako dostať Žilinu na mapu moderných miest? Má krajské mesto priestor na rozširovanie? Aj tieto témy odznejú v LIVE diskusii v utorok 27.októbra o 9. hodine na FB Žilina na Facebooku.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Koronavírus na Orave: V sobotu zachytili 1600 pozitívnych prípadov (minúta po minúte)

Na Orave bol o celoplošné testovanie na Covid-19 opäť záujem.

Nemocnica v Nitre má 104 infikovaných zamestnancov

Reprofilizovaných je už 92 lôžok. Na Zobor zatiaľ preložili trinásť ľudí, ktorí potrebujú doliečenie.

Nitrania dnes išli na veľké nákupy aj na cintoríny

Načo budú otvorené obchody, keď môžeme ísť len do potravín a lekární? pýtajú sa ľudia aj Zväz obchodu.

V breznianskej nemocnici zomrel pacient, nepomohla ani liečba remdesivirom

Za dva týždne evidovala nemocnica desať vyliečených pacientov.

Už ste čítali?