Streda, 23. október, 2019 | Meniny má Alojzia
KOMERČNÝ ČLÁNOK

Posilňujú srdce, omladzujú kožu, pomáhajú pri depresiách

Reč je o jednej a tej istej zložke našej stravy – rybách. Len málo darov prírody určených na našu konzumáciu obsahuje tak široké spektrum minerálov, vitamínov a pre život nevyhnutných živín. A je dokázané, že ich pravidelné zaraďovanie do jedálnička výrazne prospieva prevencii proti celej škále ochorení.

Rybie mäso je ľahko stráviteľné a má vysokú biologickú hodnotu. Obsahujú kvalitné bielkoviny zložené z esenciálnych aminokyselín, ktoré potrebujeme prijímať iba zo stravy - napr. lysín, methionín či histidín. Najmä morské ryby obsahujú celý rad minerálov. „Najviac je v rybách zastúpený draslík, sodík, horčík. A úplné prvenstvo má vápnik. Toho sa v rybách nachádza až 7-10x viac ako v inom mäse. Vápnik je nevyhnutný na mineralizáciu kostí,“ uvádza známa slovenská odborníčka na zdravú výživu MUDr. Alžbeta Béderová, CSc. Ryby sú taktiež bohatým zdrojom bielkovín a vitamínov A, B a D. V rybacom mäse sa nachádza dokonca aj vitamín C.

Článok pokračuje pod video reklamou

Nenahraditeľné omega-3 mastné kyseliny

Lekármi najviac vyzdvihovanou zložkou mäsa a tuku z rýb sú však nenasýtené omega-3 mastné kyseliny, ktoré si náš organizmus nedokáže syntetizovať sám, a preto je potrebné prijímať ich potravou. Ryby sú jedným z hlavných zdrojov týchto nenahraditeľných živín, ktoré hrajú kľúčovú úlohu v prevencii viacerých civilizačných ochorení. Sú to predovšetkým srdcovo–cievne ochorenia, hypertenzia, arytmie, infarkt či mozgová príhoda. „Tieto kyseliny znižujú hladinu rizikového LDL- cholesterolu a triglyceridov, zvyšujú hladinu ochranného HDL cholesterolu, čím znižujú riziko srdcovocievnych ochorení, zabraňujú nadmernému zrážaniu krvi a zabezpečujú dobrú pružnosť cievnej steny,“ uvádza MUDr. Alžbeta Béderová. Z pohľadu výživy môžeme preto chápať konzumáciu rýb ako základ racionálnej výživy s preventívnym efektom. „Dôkazom sú Eskimáci, ktorí konzumujú tukovú stravu z morských rýb a výskyt infarktov je u nich 400 krát nižší ako u iných národov,“ dopĺňa odborníčka na výživu.

Viacero štúdií dokázalo, že táto zložka v strave podporuje pamäť a sústredenosť. Napríklad ich konzumácia u detí v dojčenskom veku má pozitívny vplyv aj na vývoj poznávacích funkcií a fungovanie imunitného systému. Navyše, omega-3 mastné kyseliny sú významné už aj počas vnútromaternicového vývinu dieťaťa, najmä počas posledných 3 mesiacov tehotenstva. Pozitívnych a medicínsky overených efektov je viac. Majú omladzujúci účinok na kožu, ovplyvňujú priebeh astmatických ochorení, reumatických artritíd a cukrovky, tlmia depresie, vďaka tomu, že zvyšujú hladinu serotonínu,“ vysvetľuje MUDr. Béderová.

A ktoré ryby obsahujú najviac týchto zo stravy významných živín? „Omega-3 mastné kyseliny sa nachádzajú v tuku všetkých druhov rýb, najviac ich však obsahujú ryby pochádzajúce z chladných morských vôd ako losos, sleď, makrela, tuniak, sardinky, pstruh morský či okúň. Kapor, sumec, treska, platýs ich obsahuje menej,“ hovorí MUDr. Alžbeta Béderová.

Slováci jedia rýb stále málo

Aj napriek jasným zdravotným benefitom, čoraz väčšej dostupnosti rybieho mäsa v rozličných produktoch a rastúcemu trendu spotreby rýb v celoeurópskom meradle, Slováci rybám stále až tak výrazne neholdujú. V rámci Európy patríme medzi krajiny, v ktorých sa ryby jedia najmenej. Podľa najnovšieho prieskumu Eurobarometer si dá rybu aspoň raz za týždeň v priemere len 18 % Slovákov. Čo môže našinca presvedčiť, aby do svojho jedálnička zaradil ryby? Podľa MUDr. Alžbety Béderovej by to mala byť predovšetkým osveta o tom, aké všetky zdravotné problémy dokážu zložky obsiahnuté práve v rybách pomôcť zmierňovať.

Ako sa naučiť jesť ryby pravidelnejšie

Zaradenie rýb do stravy nemusí byť vôbec náročné. Vyskúšajte postupne nahradiť jeden alebo viac typov mäsa bohatého na bielkoviny rybami a konzumujte ich pravidelne aspoň dvakrát týždenne – či už vo forme teplého jedla s využitím kvalitných mrazených rýb, alebo si doprajte častejšie chutný rybí šalát či tradičnú slovenskú „tresku“. Pri výbere mrazených rýb dbajte na to, aby bola pri nich tzv. glazúra, teda ochranná vrstva ľadu v čo najmenšom pomere k rybe, aby obsahovala len minimum prídavných látok a tiež to, aby boli ryby zmrazené čo najrýchlejšie po výlove. Pri výbere tresky v majonéze sa odporúčame zamerať tiež na pôvod a percento použitého mäsa z tresky a tiež na množstvo umelých sladidiel a umelých konzervantov v šaláte. Zo zdravotného aj chuťového hľadiska je lepšia treska s použitím klasického cukru a s kratšou trvanlivosťou.

Dobrý tipom pre vás môžu byť rybacie produkty pochádzajúceho zo Žiliny – od najväčšieho výrobcu rybacích produktov na Slovensku. Ryba Žilina dodáva na pulty potravín širokú ponuku rozličných sladkovodných a morských mrazených rýb značky Radoma určených na vašu úpravu v kuchyni. A v prípade, že uprednostňujete ryby v už spracovanej podobe, pod značkou PRETO Ryba Žilina môžete nájsť rybie špeciality ako zavináče, rybie šaláty či tresku v majonéze tej najvyššej kvality. Odporúčame najmä Tresku Exklusiv, ktorá obsahuje až 45% rybieho mäsa, neobsahuje umelé sladidlá a má výrazne obmedzené umelé konzervanty. Aj vďaka tomu patrí medzi najobľúbenejší produkt zo žilinského závodu.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Eva Kováčová: Motivácia vzdelávať sa je spojená s nádejou
  2. Unikát medzi značkami. CUPRA
  3. Komerčné priestory v Jarabinkách: Istí zákazníci = isté tržby
  4. Týmto trikom sa dajú v aute umiestniť tri autosedačky
  5. V prvom roku fixný výnos až do 8,5 % ročne
  6. Zabudni na prvoplánové kostýmy. Tu sa budeš skutočne báť
  7. Rehabilitačná lekárka radí: Aj sedieť treba vedieť.
  8. Ako jazdí VW T-Roc s výkonom 300 koní?
  9. Pitný režim je dôležitý. Čo robiť, ak nám čistá voda nechutí?
  10. Doplňte si knižnicu o svetovú klasiku už od 99 centov
  1. Eva Kováčová: Motivácia vzdelávať sa je spojená s nádejou
  2. Grafickí dizajnéri ukázali, ako možno zmeniť charakter miesta
  3. Komerčné priestory v Jarabinkách: Istí zákazníci = isté tržby
  4. Zabudni na prvoplánové kostýmy. Tu sa budeš skutočne báť
  5. Rehabilitačná lekárka radí: Aj sedieť treba vedieť.
  6. Zdravotné stoličky Adaptic sú v predaji tiež na Slovensku
  7. IT je dokonalá ukážka slovenskej kreativity. Tretia časť
  8. Ako jazdí VW T-Roc s výkonom 300 koní?
  9. V prvom roku fixný výnos až do 8,5 % ročne
  10. Pitný režim je dôležitý. Čo robiť, ak nám čistá voda nechutí?
  1. IBA DNES: Získajte plný prístup na SME.sk na 30 dní zadarmo 18 261
  2. Bývať v novom sa dá aj bez hypotéky (a založenia nehnuteľnosti) 13 296
  3. Karibik: Dokonalý oddych v špičkových hoteloch 10 033
  4. Doplňte si knižnicu o svetovú klasiku už od 99 centov 9 295
  5. Výskumný park v Rakúsku zistil, ako sa býva najzdravšie 8 420
  6. Prečo Lukáš chodí po tridsiatke ešte stále na strednú školu 6 105
  7. Vysokoškoláci zarobia už o 587 eur viac ako stredoškoláci 4 671
  8. Limitovaná ponuka: balík SME.sk + DIGI GO so zľavou až 52 % 4 609
  9. 5 rád Ľudmily Kolesárovej, ako napísať projekt a získať grant 4 603
  10. Týmto trikom sa dajú v aute umiestniť tri autosedačky 4 530

Téma: Ryba Žilina


Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Vlci položili základ víťazstva v druhej tretine

Žilinčanov posilnil v Trnave Marcel Dlugoš.

V piatok čaká Žilinu súboj proti Leviciam. (Ilustračné foto)

Pri razii v Žiline zaistili drogy a obvinili jedného muža

Zadržané drogy a jedno obvinenie je výsledkom pondelkovej protidrogovej akcie v Žiline.

Zadržali jedného muža.

Kam za športom: Čaká nás posledné jesenné kolo futbalových súťaží

Basketbalisti odohrajú doma dva zápasy, prvý už dnes večer.

Futbalové súťaže čaká po víkende päťmesačná prestávka.

V žilinskej nemocnici vymieňajú lôžka za 1,6 milióna eur (foto)

Až do polovice novembra vymenia v nemocnici ďalších 500 lôžok.

Nové postele uľahčia aj prácu personálu.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Policajti skonfiškovali v okolí Terchovej motorky a štvorkolky

V boji s jazdcami majú strážcovia prírody už slušné kompetencie.

V Hurbanove chytili šoférku s 3,52 promile

Vodič v Imeli nafúkal 3,15 promile. Ďalší opitý šofér skončil v Kolte v potoku.

Aktualizované o vyjadrenie ZSSK

Nastúpili a hneď vystúpili. Aj takto vyzerá cestovanie po železnici

Obedný vlak z Bystrice do Zvolena sa nedokázal pohnúť. Cestujúci márne čakali na nejakú informáciu.

Polícia: Vodička pod vplyvom alkoholu narazila v Trenčíne do dvoch áut (+FOTO)

Vodička z Trenčína narazila pod vplyvom alkoholu do dvoch áut v krajskom meste.

Vybrali SME

Už ste čítali?