Streda, 20. marec, 2019 | Meniny má Klaudius, Víťazoslav
KOMERČNÝ ČLÁNOK

Posilňujú srdce, omladzujú kožu, pomáhajú pri depresiách

Reč je o jednej a tej istej zložke našej stravy – rybách. Len málo darov prírody určených na našu konzumáciu obsahuje tak široké spektrum minerálov, vitamínov a pre život nevyhnutných živín. A je dokázané, že ich pravidelné zaraďovanie do jedálnička výrazne prospieva prevencii proti celej škále ochorení.

Rybie mäso je ľahko stráviteľné a má vysokú biologickú hodnotu. Obsahujú kvalitné bielkoviny zložené z esenciálnych aminokyselín, ktoré potrebujeme prijímať iba zo stravy - napr. lysín, methionín či histidín. Najmä morské ryby obsahujú celý rad minerálov. „Najviac je v rybách zastúpený draslík, sodík, horčík. A úplné prvenstvo má vápnik. Toho sa v rybách nachádza až 7-10x viac ako v inom mäse. Vápnik je nevyhnutný na mineralizáciu kostí,“ uvádza známa slovenská odborníčka na zdravú výživu MUDr. Alžbeta Béderová, CSc. Ryby sú taktiež bohatým zdrojom bielkovín a vitamínov A, B a D. V rybacom mäse sa nachádza dokonca aj vitamín C.

Nenahraditeľné omega-3 mastné kyseliny

Lekármi najviac vyzdvihovanou zložkou mäsa a tuku z rýb sú však nenasýtené omega-3 mastné kyseliny, ktoré si náš organizmus nedokáže syntetizovať sám, a preto je potrebné prijímať ich potravou. Ryby sú jedným z hlavných zdrojov týchto nenahraditeľných živín, ktoré hrajú kľúčovú úlohu v prevencii viacerých civilizačných ochorení. Sú to predovšetkým srdcovo–cievne ochorenia, hypertenzia, arytmie, infarkt či mozgová príhoda. „Tieto kyseliny znižujú hladinu rizikového LDL- cholesterolu a triglyceridov, zvyšujú hladinu ochranného HDL cholesterolu, čím znižujú riziko srdcovocievnych ochorení, zabraňujú nadmernému zrážaniu krvi a zabezpečujú dobrú pružnosť cievnej steny,“ uvádza MUDr. Alžbeta Béderová. Z pohľadu výživy môžeme preto chápať konzumáciu rýb ako základ racionálnej výživy s preventívnym efektom. „Dôkazom sú Eskimáci, ktorí konzumujú tukovú stravu z morských rýb a výskyt infarktov je u nich 400 krát nižší ako u iných národov,“ dopĺňa odborníčka na výživu.

Viacero štúdií dokázalo, že táto zložka v strave podporuje pamäť a sústredenosť. Napríklad ich konzumácia u detí v dojčenskom veku má pozitívny vplyv aj na vývoj poznávacích funkcií a fungovanie imunitného systému. Navyše, omega-3 mastné kyseliny sú významné už aj počas vnútromaternicového vývinu dieťaťa, najmä počas posledných 3 mesiacov tehotenstva. Pozitívnych a medicínsky overených efektov je viac. Majú omladzujúci účinok na kožu, ovplyvňujú priebeh astmatických ochorení, reumatických artritíd a cukrovky, tlmia depresie, vďaka tomu, že zvyšujú hladinu serotonínu,“ vysvetľuje MUDr. Béderová.

A ktoré ryby obsahujú najviac týchto zo stravy významných živín? „Omega-3 mastné kyseliny sa nachádzajú v tuku všetkých druhov rýb, najviac ich však obsahujú ryby pochádzajúce z chladných morských vôd ako losos, sleď, makrela, tuniak, sardinky, pstruh morský či okúň. Kapor, sumec, treska, platýs ich obsahuje menej,“ hovorí MUDr. Alžbeta Béderová.

Slováci jedia rýb stále málo

Aj napriek jasným zdravotným benefitom, čoraz väčšej dostupnosti rybieho mäsa v rozličných produktoch a rastúcemu trendu spotreby rýb v celoeurópskom meradle, Slováci rybám stále až tak výrazne neholdujú. V rámci Európy patríme medzi krajiny, v ktorých sa ryby jedia najmenej. Podľa najnovšieho prieskumu Eurobarometer si dá rybu aspoň raz za týždeň v priemere len 18 % Slovákov. Čo môže našinca presvedčiť, aby do svojho jedálnička zaradil ryby? Podľa MUDr. Alžbety Béderovej by to mala byť predovšetkým osveta o tom, aké všetky zdravotné problémy dokážu zložky obsiahnuté práve v rybách pomôcť zmierňovať.

Ako sa naučiť jesť ryby pravidelnejšie

Zaradenie rýb do stravy nemusí byť vôbec náročné. Vyskúšajte postupne nahradiť jeden alebo viac typov mäsa bohatého na bielkoviny rybami a konzumujte ich pravidelne aspoň dvakrát týždenne – či už vo forme teplého jedla s využitím kvalitných mrazených rýb, alebo si doprajte častejšie chutný rybí šalát či tradičnú slovenskú „tresku“. Pri výbere mrazených rýb dbajte na to, aby bola pri nich tzv. glazúra, teda ochranná vrstva ľadu v čo najmenšom pomere k rybe, aby obsahovala len minimum prídavných látok a tiež to, aby boli ryby zmrazené čo najrýchlejšie po výlove. Pri výbere tresky v majonéze sa odporúčame zamerať tiež na pôvod a percento použitého mäsa z tresky a tiež na množstvo umelých sladidiel a umelých konzervantov v šaláte. Zo zdravotného aj chuťového hľadiska je lepšia treska s použitím klasického cukru a s kratšou trvanlivosťou.

Dobrý tipom pre vás môžu byť rybacie produkty pochádzajúceho zo Žiliny – od najväčšieho výrobcu rybacích produktov na Slovensku. Ryba Žilina dodáva na pulty potravín širokú ponuku rozličných sladkovodných a morských mrazených rýb značky Radoma určených na vašu úpravu v kuchyni. A v prípade, že uprednostňujete ryby v už spracovanej podobe, pod značkou PRETO Ryba Žilina môžete nájsť rybie špeciality ako zavináče, rybie šaláty či tresku v majonéze tej najvyššej kvality. Odporúčame najmä Tresku Exklusiv, ktorá obsahuje až 45% rybieho mäsa, neobsahuje umelé sladidlá a má výrazne obmedzené umelé konzervanty. Aj vďaka tomu patrí medzi najobľúbenejší produkt zo žilinského závodu.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť
  2. Doplňte si knižnicu o svetovú klasiku už od 99 centov
  3. Žiaci sa šikanovali, dnes si pomáhajú. Pomohlo sedem krokov
  4. Investment Advisory Guide for Slovakia
  5. Jazdili sme na novom Volkswagene T-Cross!
  6. Slovensko čaká najdôležitejšie politické rozhodnutie roka
  7. Obľúbené Tunisko sa vracia do ponuky dovoleniek na rok 2019
  8. Máte pri čítaní „krátke ruky“? Vitajte vo svete štyridsiatnikov
  9. Test LG OLED B8: špičkový 4K televízor za cenu, akú ste nečakali
  10. Netradičná dovolenka? Plavba Stredomorím aj s letenkami v cene
  1. Recenze youtubera JeezyJ: jak dopadla autokamera Mio MiVue 785 ?
  2. Burza pracovných príležitostí opäť na Stavebnej fakulte STU
  3. Počet ochorení na rakovinu stále stúpa. Nepodceňujte prevenciu
  4. Doplňte si knižnicu o svetovú klasiku už od 99 centov
  5. Žiaci sa šikanovali, dnes si pomáhajú. Pomohlo sedem krokov
  6. Forum Prešov má platné stavebné povolenie a začína s výstavbou
  7. Slávnostná inaugurácia rektora a dekanov fakúlt EU v Bratislave
  8. Investment Advisory Guide for Slovakia
  9. Ako naučiť vaše deti správne zaobchádzať s peniazmi?
  10. Spolupráca Katedry architektúry SvF s mestskou časťou Dúbravka
  1. Slovensko čaká najdôležitejšie politické rozhodnutie roka 25 519
  2. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť 23 098
  3. Netradičná dovolenka? Plavba Stredomorím aj s letenkami v cene 15 674
  4. Prievidzská firma je malý zázrak. Uznáva ju americké letectvo 14 410
  5. Obľúbené Tunisko sa vracia do ponuky dovoleniek na rok 2019 12 644
  6. Žiaci sa šikanovali, dnes si pomáhajú. Pomohlo sedem krokov 11 897
  7. Test LG OLED B8: špičkový 4K televízor za cenu, akú ste nečakali 10 827
  8. Máte pri čítaní „krátke ruky“? Vitajte vo svete štyridsiatnikov 6 884
  9. Príspevok až 1750 € môžu získať záujemcovia o solárne kolektory 4 205
  10. Ako veľmi eko sa dá byť vo firme s 2 300 zamestnancami? 3 427

Téma: Ryba Žilina


Hlavné správy z MY Žilina

Počet návštevníkov v Žilinskom kraji stúpol o viac než osem percent

V Žilinskom kraji sa v roku 2018 ubytovalo 1,119 milióna návštevníkov, čo predstavuje v porovnaní s rokom 2017 nárast o 8,2 %.

Ilustračné foto.

Petra zbil sused. Pre úrad je ale ako obvinený

Petra Chylu z Hliníka nad Váhom v lete napadol sused. Polícia vec ukončila s tým, že Chyla je poškodený a posunula ju na doriešenie Okresnému úradu v Žiline. Aké však bolo jeho prekvapenie, keď mu prišlo predvolanie ako obvinenému.

Obvinený, či poškodený? Peter Chyla.

Žiadosť o grant môžete podať v Žiline už aj elektronicky

Na projekty a dotácie poputuje dovedna 573-tisíc eur.

Ilustračné foto.

Víťazné ťaženie žilinských volejbalových výberov

Juniori VO AC UNIZA Žilina nabrali smer - majstrovstvá Slovenska.

Výber žilinskej Volleyball Academy U16 bojuje o postup na finálový turnaj majstrovstiev Slovenska.
Húževka dával na 3:1 (Ilustračné foto)

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Mali by sa cirkevníci vyjadrovať k voľbám? Odpovedali kňazi z Kysúc

Pri svojich vyjadreniach či kázňach majú predstavitelia cirkvi zodpovednosť aj za voličov.

FOTO: V Prievidzi otvorili zmodernizované letisko za viac ako tri milióny eur

Prievidzské letisko má po novom dráhu s asfaltovým povrchom. Dnes na ňom pristáli lietadlá z Nemecka. Modernizácia pomôže rozvoju regiónu.

Muža, po ktorom pátrala polícia, našli mŕtveho

Príbuzným povedal, že potrebuje lekársku pomoc.

Hasiči v noci zasahovali pri veľkom požiari v Prievidzi (+FOTO)

Pri nočnom požiari sa zranila jedna osoba.

Vybrali SME

Už ste čítali?