DOLNÝ HRIČOV: Na zabíjačkových slávnostiach sa hodovalo a veselilo

Celodenná akcia mala aj dobročinný rozmer.

Zabíjačkové jedlá sa vyrábali priamo pred ošami návštevníkov. Zabíjačkové jedlá sa vyrábali priamo pred ošami návštevníkov. (Zdroj: BRANISLAV KOSCELNÍK)

DOLNÝ HRIČOV. Tradičná fašiangová veselica s pochovávaním basy zavŕšila v sobotu večer Zabíjačkové slávnosti v Dolnom Hričove.

Podľa Ladislava Kaveckého zo združenia Rýchly sled udalostí je podujatie dobročinnou akciou, ktorá má pripomenúť tradície výroby zabíjačkových pochúťok. "To, čo niekedy robili naši starí rodičia bežne na dedine. Chovali prasiatka a potom z nich mali nejakú dobu pokrmy. To sa snažíme priblížiť mladej generácii, ktorá už nemá možnosť si to pamätať. Preto sa snažíme zavolať vždy čo najviac domácich majstrov mäsiarov, ktorí tieto výrobky vedia vyrábať kvalitne a tradične chutne, ako to bolo kedysi," povedal Kavecký.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Štvrtýkrát prišiel do Dolného Hričova aj domáci majster Vlastimil Andrys z Valašska, ktorý návštevníkom ponúkol pochúťky z barana a prasaťa. "Snažíme sa to vrátiť späť, aby si ľudia uvedomili, že niečo také kedysi existovalo. Nie je účel, aby sa jedlo iba ovocie a zelenina, ale treba konzumovať aj mäso," podotkol Andrys.

Tradičné domáce mäsové výrobky pripravil podľa Kaveckého Ján Masný z Paštinnej Závady s rodinou. "Na trojnožke viselo prasiatko, na ktorom ukázali, ako sa rozoberá, ako sa obaruje a zbavuje srsti. Potom ho postupne rozrezali, nachystali, spracovali mäso. A ponúkli výrobky, ktoré mohli návštevníci ochutnať," uviedol Kavecký.

Zaujímavou časťou bola degustácia pravých ovocných destilátov. "Riadil ju Jaroslav Drienik z Lysej pod Makytou. Je známy tým, že je v degustačných porotách, ktoré hodnotia najlepšie pálenky Slovenska. Dokonca je členom Slovenského rádu rytierov destilátov a tajomníkom združenia páleničiarov," dodal Kavecký.

SkryťVypnúť reklamu

Výťažok z ôsmych Zabíjačkových slávností, ktoré pod záštitou obce Dolný Hričov zorganizovalo združenie Rýchly sled udalostí, poputuje na dobročinné účely. "Napríklad miestnej základnej škole, Hričovskému hradu alebo rekreačnému stredisku Studnička na Bukovine, ktoré sa snažíme vybudovať," uzavrel Kavecký.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Žilina

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 008
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 6 973
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 124
  4. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 5 437
  5. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 235
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 837
  7. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 624
  8. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 476
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu