Streda, 17. október, 2018 | Meniny má Hedviga

DOLNÝ HRIČOV: Na zabíjačkových slávnostiach sa hodovalo a veselilo

Celodenná akcia mala aj dobročinný rozmer.

Zabíjačkové jedlá sa vyrábali priamo pred ošami návštevníkov. (Zdroj: BRANISLAV KOSCELNÍK)

DOLNÝ HRIČOV. Tradičná fašiangová veselica s pochovávaním basy zavŕšila v sobotu večer Zabíjačkové slávnosti v Dolnom Hričove.

Podľa Ladislava Kaveckého zo združenia Rýchly sled udalostí je podujatie dobročinnou akciou, ktorá má pripomenúť tradície výroby zabíjačkových pochúťok. "To, čo niekedy robili naši starí rodičia bežne na dedine. Chovali prasiatka a potom z nich mali nejakú dobu pokrmy. To sa snažíme priblížiť mladej generácii, ktorá už nemá možnosť si to pamätať. Preto sa snažíme zavolať vždy čo najviac domácich majstrov mäsiarov, ktorí tieto výrobky vedia vyrábať kvalitne a tradične chutne, ako to bolo kedysi," povedal Kavecký.

Článok pokračuje pod video reklamou

Štvrtýkrát prišiel do Dolného Hričova aj domáci majster Vlastimil Andrys z Valašska, ktorý návštevníkom ponúkol pochúťky z barana a prasaťa. "Snažíme sa to vrátiť späť, aby si ľudia uvedomili, že niečo také kedysi existovalo. Nie je účel, aby sa jedlo iba ovocie a zelenina, ale treba konzumovať aj mäso," podotkol Andrys.

Tradičné domáce mäsové výrobky pripravil podľa Kaveckého Ján Masný z Paštinnej Závady s rodinou. "Na trojnožke viselo prasiatko, na ktorom ukázali, ako sa rozoberá, ako sa obaruje a zbavuje srsti. Potom ho postupne rozrezali, nachystali, spracovali mäso. A ponúkli výrobky, ktoré mohli návštevníci ochutnať," uviedol Kavecký.

Zaujímavou časťou bola degustácia pravých ovocných destilátov. "Riadil ju Jaroslav Drienik z Lysej pod Makytou. Je známy tým, že je v degustačných porotách, ktoré hodnotia najlepšie pálenky Slovenska. Dokonca je členom Slovenského rádu rytierov destilátov a tajomníkom združenia páleničiarov," dodal Kavecký.

Výťažok z ôsmych Zabíjačkových slávností, ktoré pod záštitou obce Dolný Hričov zorganizovalo združenie Rýchly sled udalostí, poputuje na dobročinné účely. "Napríklad miestnej základnej škole, Hričovskému hradu alebo rekreačnému stredisku Studnička na Bukovine, ktoré sa snažíme vybudovať," uzavrel Kavecký.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Odborári pokračujú v zbieraní podpisov za zastropovanie dôchodku
  2. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu?
  3. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  4. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  5. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  6. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  7. Tip hypošpecialistu: Najlepší čas na Adlerovu je teraz!
  8. Jana Vaľová: Pokračujme po dobrej ceste
  9. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's?
  10. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro
  1. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  2. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  3. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  4. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  5. Tip hypošpecialistu: Najlepší čas na Adlerovu je teraz!
  6. Jana Vaľová: Pokračujme po dobrej ceste
  7. Sú "firmy na predaj" vhodné pre začínajúcich podnikateľov?
  8. Dôležité zmeny v založení s.r.o. od 1.9.2018
  9. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro
  10. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára!
  1. Odborníčka na výživu: Večera maximálne 4 hodiny pred spánkom 21 444
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 722
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 402
  4. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac 11 388
  5. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 283
  6. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 7 784
  7. Vodič dostal jasný odkaz: Na cyklotrase sa neparkuje 6 899
  8. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára! 4 596
  9. Sládok Pilsner Urquell: Neviem prečo zdokonalovať Prazdroj 4 211
  10. Nepodceňujte príznaky psoriázy 3 464

Hlavné správy z MY Žilina

V Žiline rastie dom bez povolenia. Má ich byť ešte viac

Investor chce stavbu dodatočne zlegalizovať.

Bikeri z Bytče triumfovali v Slovenskom pohári. Získali tímový titul v zjazde

Tímový úspech bol podčiarknutý aj individuálnym.

Pinerola vysoko zdolala oslabené MŠK

Žilinčania cestovali do Bratislavy len so šiestimi hráčmi.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Na bystrickej cyklokomunikácii sa baví internet

Urobiť tak veľa chýb na necelých dvesto metroch trasy sa hádam ani nedá – tvrdí Občianska cykloiniciatíva Banská Bystrica.

V Hriňovej našli bronzovú dýku starú asi tritisíc rokov

V horskom prostredí Hriňovej ide o prvý takýto nález.

V Čadci chýba krv, nemocnica potrebuje pomoc

V Kysuckej nemocnici majú nedostatok krvi. Potrebujú urgentnú pomoc darcov.

Vybrali SME

Už ste čítali?