Streda, 20. november, 2019 | Meniny má Félix
KOMERČNÝ ČLÁNOK

Mrazená zelenina - viete aké má výhody oproti čerstvej?

Zelenina má pre ľudské telo pozitívne benefity. Vybrať si čerstvú alebo mrazenú?

Predstavte si, že ste v obchode s potravinami a plánujete kúpiť zeleninu na varenie. Vybrali by ste si ju čerstvú, alebo skôr zamierite k regálom s mrazenou zeleninou? Možno sa zdá táto otázka zbytočná, väčšina z nás zrejme odpovie, že čerstvú. Je však čerstvá zelenina vždy tá zdravšia voľba v porovnaní so zeleninou, ktorá prešla procesom zmrazenia?

V prvom rade hneď odpovieme na predchádzajúcu otázku. Pre ľudské telo má pozitívne benefity aj mrazená aj čerstvá zelenina. Platí však, že čerstvá zelenina nie je vždy tá lepšia voľba. Použitie mrazenej zeleniny v kuchyni má množstvo pozitív a dokonca v mnohých prípadoch aj lepších účinkov na zdravie. Svoju rolu tu hrá niekoľko faktorov.

Článok pokračuje pod video reklamou

Nie je zelenina ako zelenina

Živiny, najmä tie rozpustné v tukoch, medzi ktoré patria napr. vitamíny A a E, sa zachovajú v zelenine aj po jej zmrazení. Dokonca sa po tomto spracovaní stanú ešte lepšie využiteľnými,“ uvádza MUDr. Alžbeta Béderová, CSc. Preto sa za najvhodnejšiu zeleninu určenú na mrazenie považuje mrkva či brokolica. Na druhej strane, potraviny s vysokým obsahom vitamínov B a C sa odporúčajú konzumovať vždy skôr čerstvé. Tieto vitamíny sú totiž rozpustné vo vode a počas ďalšieho spracovania zeleniny sa z nej vytrácajú. V tomto prípade možno hovoriť najmä o hlúbovej zelenine ako kapusta, kel a karfiol, ktoré sú pre zdravie prospešnejšie vždy čerstvé ako rozmrazené.

Státie v obchode vs. okamžité zmrazenie

Zelenina, ktorú dostať kúpiť ako čerstvú, je častokrát zbieraná ako nedozretá. Ak hovoríme o v našich končinách nesezónnej zelenine, je treba pridať to, že musí absolvovať dlhú cestu cez dodávateľov do skladov obchodných reťazcov. Počas tejto dopravy zelenina neprirodzene dozrieva, je vystavená teplu a svetlu, čo spôsobuje výrazné zníženie obsahu vitamínov, flavonoidov a antioxidantov. Nehovoriac o tom, že potom tieto potraviny stoja aj niekoľko dní na pultoch obchodov. Za celý tento čas môže takto zelenina stratiť až polovicu svojho pôvodného obsahu živín. A taktiež dochádza k zmene jej vzhľadu a chuti. „Čerstvá zelenina a ovocie po zbere začínajú produkovať enzýmy, ktoré spôsobujú postupnú stratu farby, chuti a tiež živín. Vplyv týchto enzýmov je však možné zastaviť zmrazením,“ vysvetľuje MUDr. Alžbeta Béderová, CSc.

A to je práve tá najväčšia výhoda mrazenej zeleniny. Zelenina totiž prechádza procesom zmrazenia v stave, kedy je tak povediac na vrchole čerstvosti, zvyčajne hneď niekoľko hodín po zbere a keď je bohatá na ochranné živiny. Zelenina po odstránení povrchovej nečistoty absolvuje pred zmrazením tzv. blanšírovanie, čiže krátke tepelné ošetrenie, pri ktorom sa zabraňuje zmene farby zeleniny. Metóda je vhodná aj preto, že niektoré škodlivé látky, hnilobné baktérie či zvyškové pesticídy, sú touto technológiou zničené. Následné zmrazenie zničí enzýmy, ktoré majú „na svedomí“ postupné znehodnocovanie živín a spôsobujú zmeny v zelenine. I keď sa pri blanšírovaní spravidla stráca časť obsahu vitamínu C, zvyšok vitamínov, stopových prvkov a antioxidantov sa počas tohto procesu v zelenine zakonzervuje. Viaceré štúdie poukázali na to, že po troch dňoch skladovania bol vo všeobecnosti obsah vitamínov a iných dôležitých látok pri mrazenej zelenine značne vyšší než u zeleniny čerstvej.Ak chcete zachovať kvalitu výrobkov mrazenej zeleniny, je potrebné skladovať ju pri konštantnej teplote na úrovni ideálne mínus 18° C. Rozmrazovanie a opätovné zamrazovanie zeleniny môže mať nepriaznivý vplyv na obsah živín,“ upozorňuje odborníčka MUDr. Alžbeta Béderová, CSc.

Ako použiť mrazenú zeleninu vo vašej kuchyni

To, aké množstvo vitamínov a živín zo zeleniny prijmete, závisí aj od spôsobu jej ďalšej úpravy vo vašej kuchyni. Ak chcete variť o niečo zdravšie a plánujete využiť práve mrazenú zeleninu, napr. na prípravu príloh pre vaše recepty či už s rybou alebo mäsom, za najvhodnejšie sa považuje varenie zeleniny na pare, ideálne v parnom hrnci. Tento spôsob dokonca zvyšuje hladinu zdraviu prospešných voľných antioxidantov a fytochemikálií, a to hlavne v mrkve a brokolici. Na druhej strane, červenú vo vašej kuchyni by malo dostať úplne vyprážanie zeleniny, pri ktorom dochádza k zničeniu dôležitých živín.

Podľa čoho si vyberať mrazenú zeleninu v obchodoch

Zelenina by mala byť zamrazená individuálne, jej jednotlivé kúsky v balení by preto nemali byť na seba nalepené. „Kvalitná mrazená zelenina sa pozná podľa toho, že neobsahuje malé kúsky zeleniny, kúsky v balení sú rovnomerne veľké, bez chýb a nepravidelností. Nie je na nej námraza a kúsky nie sú polepené na seba,“ vysvetľuje Michal Britvík, generálny riaditeľ spoločnosti Ryba Žilina, ktorá ponúka okrem mrazených rýb pod značkou Radoma aj výrobky kvalitnej mrazenej zeleniny. Mrazená zelenina Radoma je balená výhradne na Slovensku. Na jej výrobu je použitá iba zelenina, ktorá bola vypestovaná bez použitia pesticídov a časť z nej pochádza priamo zo Slovenska. Okrem tradičných typov zeleniny, ktoré sú mimoriadne vhodné práve v mrazenej forme – napr. brokolice, špenátu, karotky s hráškom - medzi nimi nájdete aj menej dostupnú zeleninu kvaku nazývanú aj turín, ktorá bola v minulosti na Slovensku veľmi obľúbená a aktuálne sa začína opäť využívať v gastronómii. Značka Radoma ponúka aj obľúbené zmesi zeleniny používané pri príprave slovenských jedál, ako napr. polievková či mochovská zeleninová zmes.

Prehľad mrazených produktov značky Radoma nájdete na www.rybazilina.sk.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dlhopisy a zmenky: fixný výnos 5,5 - 7 % p.a.
  2. Tri základné kroky: Ako sa starať o pacienta s inkontinenciou
  3. Vlastný biznis? S kvalitným účtom sa živnosť rozbieha ľahšie
  4. Tipy na lyžovačku v Rakúsku
  5. Rýchly úver sa dá získať aj bez zložitých zmlúv
  6. Pozrite sa, ako fungujú asistenčné systémy Volkswagenu
  7. Známe osobnosti prezradili, do ktorej krajiny sa nechcú vrátiť
  8. Dokážu dávať škôlkári pozor na ceste? Otestovali sme ich
  9. Rýchly úver sa dá získať aj bez zložitých zmlúv
  10. Dajme ojazdeným pneumatikám druhú šancu. Nič nás to nestojí...
  1. Rýchly úver sa dá získať aj bez zložitých zmlúv
  2. Tipy na lyžovačku v Rakúsku
  3. SEAT predstavil e-Scooter
  4. Pozrite sa, ako fungujú asistenčné systémy Volkswagenu
  5. Známe osobnosti prezradili, do ktorej krajiny sa nechcú vrátiť
  6. Dlhopisy a zmenky: fixný výnos 5,5 - 7 % p.a.
  7. Dokážu dávať škôlkári pozor na ceste? Otestovali sme ich
  8. Changes to the Public Procurement Law – Take Two
  9. Tatras guide: A fresh take on the stunning soul of Slovakia
  10. Vlastný biznis? S kvalitným účtom sa živnosť rozbieha ľahšie
  1. Už iba dnes: Predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 12 208
  2. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Thajsku? 11 989
  3. Vysokoškolský bedeker: Na ktorú univerzitu poslať prihlášku? 8 682
  4. 5 prekvapivých vecí, ktoré menia náš svet a ani o tom nevieme 7 907
  5. Ako efektívne doplniť železo? Odpovedá MUDr. Radovan Juríček 7 053
  6. Kedy sa vám jazda na LPG oplatí, ako servisovať a kde netankovať 6 937
  7. Tri základné kroky: Ako sa starať o pacienta s inkontinenciou 6 541
  8. Známe osobnosti prezradili, do ktorej krajiny sa nechcú vrátiť 5 713
  9. Dokážu dávať škôlkári pozor na ceste? Otestovali sme ich 5 582
  10. TOP pätnásť miest v Spojených arabských emirátoch 4 168

Téma: Ryba Žilina


Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Od Žilinčanov chcú vytiahnuť ďalší poplatok. Radnica navrhuje spoplatniť novostavby

V žilinskom regióne zaviedla miestny poplatok za rozvoj samospráva mesta Rajecké Teplice, Gbeľany, Horný Hričov a Dolný Hričov.

Výstavba v Žiline sa môže predražiť.
Akcia sa konala na Námestí Andreja Hlinku.

Nová výzva, nové miesto v šatni. Pre Jakuba Paura bol návrat pod Dubeň jednoduchý

Odchovanec MŠK Žilina uvažoval pred sezónou aj o pôsobení v zahraničí, napokon však z toho vzišlo.

Jakub Paur sa na začiatku sezóny rozohrával v B-tíme MŠK Žilina. V tomto tíme sa ocitol aj v pozícii kapitána.

Počet medveďov v Malej Fatre prudko rastie

Populačná hustota je na slovenské pomery vysoko nadpriemerná.

Ilustračné foto.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Do Oravskej priehrady spadlo auto, vodič neprežil

Vodičovi sa nepodarilo dostať von z potápajúceho sa auta.

Známy zápasník zrazil ženu, za jej smrť dostal podmienku

Prokurátor sa plánuje voči rozsudku odvolať.

Žilinčan hajloval pred školáčkou z Kórey, ide do väzenia

Muž dostal nepodmienečný trest štyri mesiace.

Vybrali SME

Už ste čítali?