Sobota, 22. júl, 2017 | Meniny má Magdaléna
Pridajte si svoje mesto
KOMERČNÝ ČLÁNOK

Mrazená zelenina - viete aké má výhody oproti čerstvej?

Zelenina má pre ľudské telo pozitívne benefity. Vybrať si čerstvú alebo mrazenú?

Predstavte si, že ste v obchode s potravinami a plánujete kúpiť zeleninu na varenie. Vybrali by ste si ju čerstvú, alebo skôr zamierite k regálom s mrazenou zeleninou? Možno sa zdá táto otázka zbytočná, väčšina z nás zrejme odpovie, že čerstvú. Je však čerstvá zelenina vždy tá zdravšia voľba v porovnaní so zeleninou, ktorá prešla procesom zmrazenia?

V prvom rade hneď odpovieme na predchádzajúcu otázku. Pre ľudské telo má pozitívne benefity aj mrazená aj čerstvá zelenina. Platí však, že čerstvá zelenina nie je vždy tá lepšia voľba. Použitie mrazenej zeleniny v kuchyni má množstvo pozitív a dokonca v mnohých prípadoch aj lepších účinkov na zdravie. Svoju rolu tu hrá niekoľko faktorov.

Nie je zelenina ako zelenina

Živiny, najmä tie rozpustné v tukoch, medzi ktoré patria napr. vitamíny A a E, sa zachovajú v zelenine aj po jej zmrazení. Dokonca sa po tomto spracovaní stanú ešte lepšie využiteľnými,“ uvádza MUDr. Alžbeta Béderová, CSc. Preto sa za najvhodnejšiu zeleninu určenú na mrazenie považuje mrkva či brokolica. Na druhej strane, potraviny s vysokým obsahom vitamínov B a C sa odporúčajú konzumovať vždy skôr čerstvé. Tieto vitamíny sú totiž rozpustné vo vode a počas ďalšieho spracovania zeleniny sa z nej vytrácajú. V tomto prípade možno hovoriť najmä o hlúbovej zelenine ako kapusta, kel a karfiol, ktoré sú pre zdravie prospešnejšie vždy čerstvé ako rozmrazené.

Státie v obchode vs. okamžité zmrazenie

Zelenina, ktorú dostať kúpiť ako čerstvú, je častokrát zbieraná ako nedozretá. Ak hovoríme o v našich končinách nesezónnej zelenine, je treba pridať to, že musí absolvovať dlhú cestu cez dodávateľov do skladov obchodných reťazcov. Počas tejto dopravy zelenina neprirodzene dozrieva, je vystavená teplu a svetlu, čo spôsobuje výrazné zníženie obsahu vitamínov, flavonoidov a antioxidantov. Nehovoriac o tom, že potom tieto potraviny stoja aj niekoľko dní na pultoch obchodov. Za celý tento čas môže takto zelenina stratiť až polovicu svojho pôvodného obsahu živín. A taktiež dochádza k zmene jej vzhľadu a chuti. „Čerstvá zelenina a ovocie po zbere začínajú produkovať enzýmy, ktoré spôsobujú postupnú stratu farby, chuti a tiež živín. Vplyv týchto enzýmov je však možné zastaviť zmrazením,“ vysvetľuje MUDr. Alžbeta Béderová, CSc.

A to je práve tá najväčšia výhoda mrazenej zeleniny. Zelenina totiž prechádza procesom zmrazenia v stave, kedy je tak povediac na vrchole čerstvosti, zvyčajne hneď niekoľko hodín po zbere a keď je bohatá na ochranné živiny. Zelenina po odstránení povrchovej nečistoty absolvuje pred zmrazením tzv. blanšírovanie, čiže krátke tepelné ošetrenie, pri ktorom sa zabraňuje zmene farby zeleniny. Metóda je vhodná aj preto, že niektoré škodlivé látky, hnilobné baktérie či zvyškové pesticídy, sú touto technológiou zničené. Následné zmrazenie zničí enzýmy, ktoré majú „na svedomí“ postupné znehodnocovanie živín a spôsobujú zmeny v zelenine. I keď sa pri blanšírovaní spravidla stráca časť obsahu vitamínu C, zvyšok vitamínov, stopových prvkov a antioxidantov sa počas tohto procesu v zelenine zakonzervuje. Viaceré štúdie poukázali na to, že po troch dňoch skladovania bol vo všeobecnosti obsah vitamínov a iných dôležitých látok pri mrazenej zelenine značne vyšší než u zeleniny čerstvej.Ak chcete zachovať kvalitu výrobkov mrazenej zeleniny, je potrebné skladovať ju pri konštantnej teplote na úrovni ideálne mínus 18° C. Rozmrazovanie a opätovné zamrazovanie zeleniny môže mať nepriaznivý vplyv na obsah živín,“ upozorňuje odborníčka MUDr. Alžbeta Béderová, CSc.

Ako použiť mrazenú zeleninu vo vašej kuchyni

To, aké množstvo vitamínov a živín zo zeleniny prijmete, závisí aj od spôsobu jej ďalšej úpravy vo vašej kuchyni. Ak chcete variť o niečo zdravšie a plánujete využiť práve mrazenú zeleninu, napr. na prípravu príloh pre vaše recepty či už s rybou alebo mäsom, za najvhodnejšie sa považuje varenie zeleniny na pare, ideálne v parnom hrnci. Tento spôsob dokonca zvyšuje hladinu zdraviu prospešných voľných antioxidantov a fytochemikálií, a to hlavne v mrkve a brokolici. Na druhej strane, červenú vo vašej kuchyni by malo dostať úplne vyprážanie zeleniny, pri ktorom dochádza k zničeniu dôležitých živín.

Podľa čoho si vyberať mrazenú zeleninu v obchodoch

Zelenina by mala byť zamrazená individuálne, jej jednotlivé kúsky v balení by preto nemali byť na seba nalepené. „Kvalitná mrazená zelenina sa pozná podľa toho, že neobsahuje malé kúsky zeleniny, kúsky v balení sú rovnomerne veľké, bez chýb a nepravidelností. Nie je na nej námraza a kúsky nie sú polepené na seba,“ vysvetľuje Michal Britvík, generálny riaditeľ spoločnosti Ryba Žilina, ktorá ponúka okrem mrazených rýb pod značkou Radoma aj výrobky kvalitnej mrazenej zeleniny. Mrazená zelenina Radoma je balená výhradne na Slovensku. Na jej výrobu je použitá iba zelenina, ktorá bola vypestovaná bez použitia pesticídov a časť z nej pochádza priamo zo Slovenska. Okrem tradičných typov zeleniny, ktoré sú mimoriadne vhodné práve v mrazenej forme – napr. brokolice, špenátu, karotky s hráškom - medzi nimi nájdete aj menej dostupnú zeleninu kvaku nazývanú aj turín, ktorá bola v minulosti na Slovensku veľmi obľúbená a aktuálne sa začína opäť využívať v gastronómii. Značka Radoma ponúka aj obľúbené zmesi zeleniny používané pri príprave slovenských jedál, ako napr. polievková či mochovská zeleninová zmes.

Prehľad mrazených produktov značky Radoma nájdete na www.rybazilina.sk.

Ďalšie články z témy Ryba Žilina


  1. Tri dni bez prúdu. Niektoré obce pri Bytči nebudú mať elektrinu 615
  2. Tadiaľto pôjdu v okolí Žiliny nové cyklotrasy 387
  3. Stotonové skalné bralo cestu pod Strečnom nepoškodilo 385
  4. Uzávierka cesty je pre cestovný ruch v Strečne pohromou 179
  5. VIDEO: Cestu pod Strečnom zasypali kamene Video 177
  6. FOTO: Obrovská tragédia. V chatke po požiari našli nehybné telá detí a ich matky Foto 138
  7. Cestu pod Strečnom zrejme otvoria skôr ako koncom júla 80
  8. V Rosine vládne radosť, no zároveň i smútok 56
  9. Colníci namerali u cudziniek prekročenie rádioaktivity 51
  10. LIGA MAJSTROV: Oslabená Žilina neudržala vedenie a s Kodaňou prehrala Foto 47

Najčítanejšie správy

Žilina

Tri dni bez prúdu. Niektoré obce pri Bytči nebudú mať elektrinu

Energetici chystajú rekonštrukciu dvoch veľmi významných liniek 110-kilovoltového vedenia, ktoré prepája elektrárne.

Tadiaľto pôjdu v okolí Žiliny nové cyklotrasy

Pracuje sa na projektoch Vážskej, Kysuckej a Rajeckej cyklotrasy.

Stotonové skalné bralo cestu pod Strečnom nepoškodilo

Termín ukončenia prác koncom mesiaca je podmienený vhodnými poveternostnými podmienkami.

Uzávierka cesty je pre cestovný ruch v Strečne pohromou

Hrad je napriek uzavretej ceste otvorený bez obmedzení.

VIDEO: Cestu pod Strečnom zasypali kamene

Horolezci chemickou cestou postupne rozrušujú 120-tonový masív, ktorý sa z väčšej časti zrútil.

Blízke regióny

Opustený hotel má po rokoch nového majiteľa

V príjemnom lesnom prostredí medzi Kráľovou Lehotou a Hybami pustne kedysi vychýrený hotel. Nedávno ho kúpila súkromná firma.

Do dediny sa privalila voda z oblohy i kopcov

Jozef Murín: Takej vody si nepamätám a to som dosť starý. Veď v lete je v tom potoku pár centimetrov vody, teraz by prúd poľahky zobral vola. Viacerým ľuďom poriadne vypucovala humno.

Nízkotatranské lesy miznú

Národný park Nízke Tatry na budúci rok oslavuje 40 rokov existencie. Pri pohľade na jeho obnažené svahy a závery dolín je na mieste otázka, či ešte bude čo ochraňovať.

Vodiči pozor- panelovku medzi Diviakmi a Mošovcami úplne zatvoria

​​​​​​​Analýzy vzoriek starého betónu z panelovky ukázali, že podložie pod cestou musia stavbári ešte viac prehĺbiť. To bude mať za následok úplnú uzáveru trasy medzi dvomi obcami.

K. Kaliský: „Ničenie lesov národného parku pokračuje šialenou rýchlosťou.“

Karol Kaliský, ekológ, lesník, úspešný filmár a fotograf prírody, po ukončení štúdia lesníctva vo Zvolene dva roky pôsobil ako účastník projektu na záchranu tatranského kamzíka, ďalších päť rokov robil na Správe TANAP-u.

Všetky správy

OĽaNO nie je iba Matovič, hovorí jeho líder. Uvažuje, že sa stiahne z politiky

Líder OĽaNO Igor Matovič pre SME hovorí, že sa mu stalo niečo závažné. Počas obdobia v ústraní rozmýšľa o svojej politickej budúcnosti.

Šariš a Zemplín zasiahla ďalšia supercela, obce hlásia škody

Miestami až extrémne zrážky zasiahli okresy od Bardejova až po Sninu.

Tínedžeri sa posmievali topiacemu sa mužovi, nechali ho zomrieť

Hovorkyňa polície uviedla, že ani pri vypočúvaní neprejavili žiadnu ľútosť.

(Ne)obyčajný človek Igor Matovič

Lídra Obyčajných ľudí šikanuje koalícia, no sám zo seba robí ľahký terč.

Naša liga má nový formát, podľa kouča Trnavy bude vyhovovať Slovanu

V sobotu sa začne nový ročník najvyššej slovenskej súťaže. Fortuna liga má nový formát. Vybrali sme 8 dôvodov, prečo sa ju oplatí sledovať.

Kam vyraziť