Štvrtok, 21. september, 2017 | Meniny má Matúš
Pridajte si svoje mesto
KOMERČNÝ ČLÁNOK

Mrazená zelenina - viete aké má výhody oproti čerstvej?

Zelenina má pre ľudské telo pozitívne benefity. Vybrať si čerstvú alebo mrazenú?

Predstavte si, že ste v obchode s potravinami a plánujete kúpiť zeleninu na varenie. Vybrali by ste si ju čerstvú, alebo skôr zamierite k regálom s mrazenou zeleninou? Možno sa zdá táto otázka zbytočná, väčšina z nás zrejme odpovie, že čerstvú. Je však čerstvá zelenina vždy tá zdravšia voľba v porovnaní so zeleninou, ktorá prešla procesom zmrazenia?

V prvom rade hneď odpovieme na predchádzajúcu otázku. Pre ľudské telo má pozitívne benefity aj mrazená aj čerstvá zelenina. Platí však, že čerstvá zelenina nie je vždy tá lepšia voľba. Použitie mrazenej zeleniny v kuchyni má množstvo pozitív a dokonca v mnohých prípadoch aj lepších účinkov na zdravie. Svoju rolu tu hrá niekoľko faktorov.

Nie je zelenina ako zelenina

Živiny, najmä tie rozpustné v tukoch, medzi ktoré patria napr. vitamíny A a E, sa zachovajú v zelenine aj po jej zmrazení. Dokonca sa po tomto spracovaní stanú ešte lepšie využiteľnými,“ uvádza MUDr. Alžbeta Béderová, CSc. Preto sa za najvhodnejšiu zeleninu určenú na mrazenie považuje mrkva či brokolica. Na druhej strane, potraviny s vysokým obsahom vitamínov B a C sa odporúčajú konzumovať vždy skôr čerstvé. Tieto vitamíny sú totiž rozpustné vo vode a počas ďalšieho spracovania zeleniny sa z nej vytrácajú. V tomto prípade možno hovoriť najmä o hlúbovej zelenine ako kapusta, kel a karfiol, ktoré sú pre zdravie prospešnejšie vždy čerstvé ako rozmrazené.

Státie v obchode vs. okamžité zmrazenie

Zelenina, ktorú dostať kúpiť ako čerstvú, je častokrát zbieraná ako nedozretá. Ak hovoríme o v našich končinách nesezónnej zelenine, je treba pridať to, že musí absolvovať dlhú cestu cez dodávateľov do skladov obchodných reťazcov. Počas tejto dopravy zelenina neprirodzene dozrieva, je vystavená teplu a svetlu, čo spôsobuje výrazné zníženie obsahu vitamínov, flavonoidov a antioxidantov. Nehovoriac o tom, že potom tieto potraviny stoja aj niekoľko dní na pultoch obchodov. Za celý tento čas môže takto zelenina stratiť až polovicu svojho pôvodného obsahu živín. A taktiež dochádza k zmene jej vzhľadu a chuti. „Čerstvá zelenina a ovocie po zbere začínajú produkovať enzýmy, ktoré spôsobujú postupnú stratu farby, chuti a tiež živín. Vplyv týchto enzýmov je však možné zastaviť zmrazením,“ vysvetľuje MUDr. Alžbeta Béderová, CSc.

A to je práve tá najväčšia výhoda mrazenej zeleniny. Zelenina totiž prechádza procesom zmrazenia v stave, kedy je tak povediac na vrchole čerstvosti, zvyčajne hneď niekoľko hodín po zbere a keď je bohatá na ochranné živiny. Zelenina po odstránení povrchovej nečistoty absolvuje pred zmrazením tzv. blanšírovanie, čiže krátke tepelné ošetrenie, pri ktorom sa zabraňuje zmene farby zeleniny. Metóda je vhodná aj preto, že niektoré škodlivé látky, hnilobné baktérie či zvyškové pesticídy, sú touto technológiou zničené. Následné zmrazenie zničí enzýmy, ktoré majú „na svedomí“ postupné znehodnocovanie živín a spôsobujú zmeny v zelenine. I keď sa pri blanšírovaní spravidla stráca časť obsahu vitamínu C, zvyšok vitamínov, stopových prvkov a antioxidantov sa počas tohto procesu v zelenine zakonzervuje. Viaceré štúdie poukázali na to, že po troch dňoch skladovania bol vo všeobecnosti obsah vitamínov a iných dôležitých látok pri mrazenej zelenine značne vyšší než u zeleniny čerstvej.Ak chcete zachovať kvalitu výrobkov mrazenej zeleniny, je potrebné skladovať ju pri konštantnej teplote na úrovni ideálne mínus 18° C. Rozmrazovanie a opätovné zamrazovanie zeleniny môže mať nepriaznivý vplyv na obsah živín,“ upozorňuje odborníčka MUDr. Alžbeta Béderová, CSc.

Ako použiť mrazenú zeleninu vo vašej kuchyni

To, aké množstvo vitamínov a živín zo zeleniny prijmete, závisí aj od spôsobu jej ďalšej úpravy vo vašej kuchyni. Ak chcete variť o niečo zdravšie a plánujete využiť práve mrazenú zeleninu, napr. na prípravu príloh pre vaše recepty či už s rybou alebo mäsom, za najvhodnejšie sa považuje varenie zeleniny na pare, ideálne v parnom hrnci. Tento spôsob dokonca zvyšuje hladinu zdraviu prospešných voľných antioxidantov a fytochemikálií, a to hlavne v mrkve a brokolici. Na druhej strane, červenú vo vašej kuchyni by malo dostať úplne vyprážanie zeleniny, pri ktorom dochádza k zničeniu dôležitých živín.

Podľa čoho si vyberať mrazenú zeleninu v obchodoch

Zelenina by mala byť zamrazená individuálne, jej jednotlivé kúsky v balení by preto nemali byť na seba nalepené. „Kvalitná mrazená zelenina sa pozná podľa toho, že neobsahuje malé kúsky zeleniny, kúsky v balení sú rovnomerne veľké, bez chýb a nepravidelností. Nie je na nej námraza a kúsky nie sú polepené na seba,“ vysvetľuje Michal Britvík, generálny riaditeľ spoločnosti Ryba Žilina, ktorá ponúka okrem mrazených rýb pod značkou Radoma aj výrobky kvalitnej mrazenej zeleniny. Mrazená zelenina Radoma je balená výhradne na Slovensku. Na jej výrobu je použitá iba zelenina, ktorá bola vypestovaná bez použitia pesticídov a časť z nej pochádza priamo zo Slovenska. Okrem tradičných typov zeleniny, ktoré sú mimoriadne vhodné práve v mrazenej forme – napr. brokolice, špenátu, karotky s hráškom - medzi nimi nájdete aj menej dostupnú zeleninu kvaku nazývanú aj turín, ktorá bola v minulosti na Slovensku veľmi obľúbená a aktuálne sa začína opäť využívať v gastronómii. Značka Radoma ponúka aj obľúbené zmesi zeleniny používané pri príprave slovenských jedál, ako napr. polievková či mochovská zeleninová zmes.

Prehľad mrazených produktov značky Radoma nájdete na www.rybazilina.sk.

Ďalšie články z témy Ryba Žilina


  1. Voľby do VÚC 2017 ŽILINA: Zoznam kandidátov na poslancov 1 075
  2. Voľby do VÚC 2017 BYTČA: Zoznam kandidátov na poslancov 513
  3. V piatok jazdí žilinská MHD zadarmo. Stačí vodičák 278
  4. V Jedľovinách opatrne, na chodníkoch sú pasce 207
  5. Zo Závodia zmizli farebné kontajnery. Vraj ich zneužívali podnikatelia 178
  6. Cvičný požiarny poplach ukázal, aká dôležitá je prevencia 142
  7. Žilinské blatíčko bude tento rok opäť plné prekvapení 105
  8. Basketbalisti Žiliny s víťazstvom i prehrou 88
  9. Polícia chytila na diaľnici opitého Žilinčana 59
  10. Verejné bicykle budú v Žiline už na budúci rok 42

Najčítanejšie správy

Žilina

Voľby do VÚC 2017 ŽILINA: Zoznam kandidátov na poslancov

V župných voľbách kandiduje 89 záujemcov o kreslo poslanca z okresu Žilina. Voliči vyberú trinástich.

Voľby do VÚC 2017 BYTČA: Zoznam kandidátov na poslancov

V župných voľbách kandiduje 16 záujemcov o kreslo poslanca z okresu Bytča. Voliči vyberú dvoch.

V Jedľovinách opatrne, na chodníkoch sú pasce

Na prechádzke v  martinských Jedľovinách si treba dávať pozor. Niekto tam na chodník schoval pasce z ostrých klincov. Ak na ne stúpite, môžete sa vážne zraniť.

Zo Závodia zmizli farebné kontajnery. Vraj ich zneužívali podnikatelia

Odborník je presvedčený, že mesto len nechce zbierať odpad súčasne do vriec, aj do kontajnerov.

Blízke regióny

Toto sú kandidáti na žilinského župana a poslancov za Oravu

V župných voľbách si vyberieme vyberieme na post predsedu Žilinského samosprávneho kraja spomedzi deviatich kandidátov.

Voľby do VÚC 2017 Čadca: Zoznam kandidátov na poslancov

Do župy kandiduje 47 záujemcov o post poslanca. Krúžkovať budeme ôsmich.

Ako sa Oravec ubránil poľským banditom. Na začiatku bol inzerát

Nepríjemnú skúsenosť s poľskými obchodníkmi má dolnokubínsky podnikateľ, ktorý zareagoval na inzerát z internetu. V najhoršej chvíli sa obával nielen o peniaze a auto, ale aj o život.

Zoznam kandidátov na krajských poslancov - volebný obvod Martin

Vo volebnom obvode Martin sa o post poslancov Žilinského samosprávneho kraja bude uchádzať 54 kandidátov a kandidátok. Zvolení budú ôsmi.

Kysučan sa zrejme zastrelil podomácky vyrobenou zbraňou

Včera otriasla kysuckou obcou Nesluša tragická správa. V rodinnom dome našli 47-ročného muža, ktorý si pravdepodobne siahol na život.

Všetky správy

Geológ: Ochladili Zem a vyhubili ľudí. Našu planétu čaká supererupcia

Výbuch supervulkánu by bol aj dnes katastrofický, hovorí geochronológ Martin Danišík, ktorý publikoval v prestížnom vedeckom časopise.

Realitný trh sa zbláznil, byty sa predávajú za rekordné ceny

Za trojizbový byt v paneláku na Terase sú ľudia ochotní zaplatiť 105-tisíc.

Armádny generál: Termíny sú šibeničné, zmluvu na migy budeme musieť predĺžiť

Udržanie starých stíhačiek bude drahé, Rusi si môžu zapýtať viac. Nebo by nám však dočasne mohli ochrániť aj Česi či Poliaci.

V Banskej Bystrici dnes otvorili najmodernejšiu autobusovú stanicu na Slovensku

Dopravná časť je v testovacej prevádzke, majetkom mesta sa stane po zápise na list vlastníctva.

Kam vyraziť

KOLLÁROVCI V DOME ODBOROV

24. septembra
Pozývame Vás na jedinečný JUBILEJNÝ koncert kapely KOLLÁROVCI.

Prvé múzeum intermédií II.

10. júla
Prvé múzeum intermédií (PMI) je expozíciou dlhodobého charakteru, ktorá ako jediná na Slovensku predstavuje diela intermediálneho a mediálneho umenia. Pochádzajú zo zbierky PGU v Žiline, budovanej od 90. rokov. Vybrané diela sú nielen príkladmi inštalácií, objektov a rôznych foriem mediálneho umenia od začiatku poslednej dekády 20. storočia až po súčasnosť, ale zároveň dokladajú umelecké stratégie a témy, ktoré sú vo výtvarnom umení po roku 1990 prítomné.

Pavol HAMMEL a PRÚDY

22. septembra
Staré Prúdy s oživeným programom Zvoňte, zvonky v hviezdnej zostave - Pavol Hammel, Fero Griglák, Fedor Frešo, Peter Preložník a Igor “Teo” Skovay sa pre veľký úspech vracajú do Žiliny.

RICHARD III – Slovenské divadlo tanca

26. septembra
Námetom Shakespearovho RICHARDA III sa stal príbeh anglického panovníka v období jeho uchopenia moci ako aj jeho despotického vládnutia.

Karel RODEN a Jana KRAUSOVÁ - O LÁSKE

28. septembra
Je paradoxné, že sa meno spisovateľa Philippa Claudela u nás objavuje v spojení s bulvárnou komédiou. Napísal totiž jednu jedinú hru - Parle-moi d´amour. Je to komorná záležitosť, ktorá s ľahko drastickým humorom sleduje pár stredného veku, ktorý vo svojom prepychovom byte preberá najrôznejšie traumy dlhoročného manželského vzťahu. Minuloročnú novinku Parle-moi d´amour v Paríži hral v Comedie des Champs-Elysée populárny komik Michel Leeb a Caroline Siholová v réžií Michela Fagadau. Štúdio DVA ju uvádza v českej premiére v preklade Alexandra Jerie.