Piatok, 19. január, 2018 | Meniny má Drahomíra, Mário
Pridajte si svoje mesto
KOMERČNÝ ČLÁNOK

Mrazená zelenina - viete aké má výhody oproti čerstvej?

Zelenina má pre ľudské telo pozitívne benefity. Vybrať si čerstvú alebo mrazenú?

Predstavte si, že ste v obchode s potravinami a plánujete kúpiť zeleninu na varenie. Vybrali by ste si ju čerstvú, alebo skôr zamierite k regálom s mrazenou zeleninou? Možno sa zdá táto otázka zbytočná, väčšina z nás zrejme odpovie, že čerstvú. Je však čerstvá zelenina vždy tá zdravšia voľba v porovnaní so zeleninou, ktorá prešla procesom zmrazenia?

V prvom rade hneď odpovieme na predchádzajúcu otázku. Pre ľudské telo má pozitívne benefity aj mrazená aj čerstvá zelenina. Platí však, že čerstvá zelenina nie je vždy tá lepšia voľba. Použitie mrazenej zeleniny v kuchyni má množstvo pozitív a dokonca v mnohých prípadoch aj lepších účinkov na zdravie. Svoju rolu tu hrá niekoľko faktorov.

Nie je zelenina ako zelenina

Živiny, najmä tie rozpustné v tukoch, medzi ktoré patria napr. vitamíny A a E, sa zachovajú v zelenine aj po jej zmrazení. Dokonca sa po tomto spracovaní stanú ešte lepšie využiteľnými,“ uvádza MUDr. Alžbeta Béderová, CSc. Preto sa za najvhodnejšiu zeleninu určenú na mrazenie považuje mrkva či brokolica. Na druhej strane, potraviny s vysokým obsahom vitamínov B a C sa odporúčajú konzumovať vždy skôr čerstvé. Tieto vitamíny sú totiž rozpustné vo vode a počas ďalšieho spracovania zeleniny sa z nej vytrácajú. V tomto prípade možno hovoriť najmä o hlúbovej zelenine ako kapusta, kel a karfiol, ktoré sú pre zdravie prospešnejšie vždy čerstvé ako rozmrazené.

Státie v obchode vs. okamžité zmrazenie

Zelenina, ktorú dostať kúpiť ako čerstvú, je častokrát zbieraná ako nedozretá. Ak hovoríme o v našich končinách nesezónnej zelenine, je treba pridať to, že musí absolvovať dlhú cestu cez dodávateľov do skladov obchodných reťazcov. Počas tejto dopravy zelenina neprirodzene dozrieva, je vystavená teplu a svetlu, čo spôsobuje výrazné zníženie obsahu vitamínov, flavonoidov a antioxidantov. Nehovoriac o tom, že potom tieto potraviny stoja aj niekoľko dní na pultoch obchodov. Za celý tento čas môže takto zelenina stratiť až polovicu svojho pôvodného obsahu živín. A taktiež dochádza k zmene jej vzhľadu a chuti. „Čerstvá zelenina a ovocie po zbere začínajú produkovať enzýmy, ktoré spôsobujú postupnú stratu farby, chuti a tiež živín. Vplyv týchto enzýmov je však možné zastaviť zmrazením,“ vysvetľuje MUDr. Alžbeta Béderová, CSc.

A to je práve tá najväčšia výhoda mrazenej zeleniny. Zelenina totiž prechádza procesom zmrazenia v stave, kedy je tak povediac na vrchole čerstvosti, zvyčajne hneď niekoľko hodín po zbere a keď je bohatá na ochranné živiny. Zelenina po odstránení povrchovej nečistoty absolvuje pred zmrazením tzv. blanšírovanie, čiže krátke tepelné ošetrenie, pri ktorom sa zabraňuje zmene farby zeleniny. Metóda je vhodná aj preto, že niektoré škodlivé látky, hnilobné baktérie či zvyškové pesticídy, sú touto technológiou zničené. Následné zmrazenie zničí enzýmy, ktoré majú „na svedomí“ postupné znehodnocovanie živín a spôsobujú zmeny v zelenine. I keď sa pri blanšírovaní spravidla stráca časť obsahu vitamínu C, zvyšok vitamínov, stopových prvkov a antioxidantov sa počas tohto procesu v zelenine zakonzervuje. Viaceré štúdie poukázali na to, že po troch dňoch skladovania bol vo všeobecnosti obsah vitamínov a iných dôležitých látok pri mrazenej zelenine značne vyšší než u zeleniny čerstvej.Ak chcete zachovať kvalitu výrobkov mrazenej zeleniny, je potrebné skladovať ju pri konštantnej teplote na úrovni ideálne mínus 18° C. Rozmrazovanie a opätovné zamrazovanie zeleniny môže mať nepriaznivý vplyv na obsah živín,“ upozorňuje odborníčka MUDr. Alžbeta Béderová, CSc.

Ako použiť mrazenú zeleninu vo vašej kuchyni

To, aké množstvo vitamínov a živín zo zeleniny prijmete, závisí aj od spôsobu jej ďalšej úpravy vo vašej kuchyni. Ak chcete variť o niečo zdravšie a plánujete využiť práve mrazenú zeleninu, napr. na prípravu príloh pre vaše recepty či už s rybou alebo mäsom, za najvhodnejšie sa považuje varenie zeleniny na pare, ideálne v parnom hrnci. Tento spôsob dokonca zvyšuje hladinu zdraviu prospešných voľných antioxidantov a fytochemikálií, a to hlavne v mrkve a brokolici. Na druhej strane, červenú vo vašej kuchyni by malo dostať úplne vyprážanie zeleniny, pri ktorom dochádza k zničeniu dôležitých živín.

Podľa čoho si vyberať mrazenú zeleninu v obchodoch

Zelenina by mala byť zamrazená individuálne, jej jednotlivé kúsky v balení by preto nemali byť na seba nalepené. „Kvalitná mrazená zelenina sa pozná podľa toho, že neobsahuje malé kúsky zeleniny, kúsky v balení sú rovnomerne veľké, bez chýb a nepravidelností. Nie je na nej námraza a kúsky nie sú polepené na seba,“ vysvetľuje Michal Britvík, generálny riaditeľ spoločnosti Ryba Žilina, ktorá ponúka okrem mrazených rýb pod značkou Radoma aj výrobky kvalitnej mrazenej zeleniny. Mrazená zelenina Radoma je balená výhradne na Slovensku. Na jej výrobu je použitá iba zelenina, ktorá bola vypestovaná bez použitia pesticídov a časť z nej pochádza priamo zo Slovenska. Okrem tradičných typov zeleniny, ktoré sú mimoriadne vhodné práve v mrazenej forme – napr. brokolice, špenátu, karotky s hráškom - medzi nimi nájdete aj menej dostupnú zeleninu kvaku nazývanú aj turín, ktorá bola v minulosti na Slovensku veľmi obľúbená a aktuálne sa začína opäť využívať v gastronómii. Značka Radoma ponúka aj obľúbené zmesi zeleniny používané pri príprave slovenských jedál, ako napr. polievková či mochovská zeleninová zmes.

Prehľad mrazených produktov značky Radoma nájdete na www.rybazilina.sk.

Ďalšie články z témy Ryba Žilina


  1. Lovecká sezóna sa skončila. Neveľká populácia vlkov v Malej Fatre vyviazla bez ujmy 3 339
  2. Tunel Višňové mešká. Diaľničiari hrozia pokutou 215
  3. Nevstupujte na stavenisko vyhliadkovej veže na Dubni, vyzýva mesto zvedavcov Foto 214
  4. Pozor, na ceste sú klince! Značkou upozornil žilinský poslanec na dlhodobý problém Foto 149
  5. Nadácia automobilky rozdávala ceny za filantropiu 147
  6. VIDEO: Porazil horúčavy aj súperov. Peter Sagan triumfoval v 4. etape pretekov Tour Down Under 101
  7. Policajti pátrajú po šoférovi, ktorý sa medzi Žilinou a Martinom zavesil na sanitku 83
  8. MŠK Žilina ohlásila novú posilu, prichádza zo Slovana 80
  9. Cesty sú po snežení prejazdné. Dopravu skomplikuje vietor 61
  10. S autom prešiel na krajnicu a narazil do dôchodkyne 48

Najčítanejšie správy

Žilina

Lovecká sezóna sa skončila. Neveľká populácia vlkov v Malej Fatre vyviazla bez ujmy

Na území národného parku Malá Fatra žijú asi len dve malé vlčie svorky.

Tunel Višňové mešká. Diaľničiari hrozia pokutou

NDS pripravuje oznámenie, ktorým upozorní zhotoviteľa stavby, že mu hrozí za omeškanie pokuta dva milióny eur.

Nevstupujte na stavenisko vyhliadkovej veže na Dubni, vyzýva mesto zvedavcov

Turistickú atrakciu už vidno, pre turistov je však ešte neprístupná.

Pozor, na ceste sú klince! Značkou upozornil žilinský poslanec na dlhodobý problém

Kritická dopravná situácia v čase špičky v Bánovej priniesla radikálne riešenie. Obyvateľ mestskej časti sa bráni prejazdu áut klincami.

Nadácia automobilky rozdávala ceny za filantropiu

Podporu získalo v minulom roku viac ako 132 projektov za 1,8 milióna eur.

Blízke regióny

Čo je nové na poškodenom moste v Nižnej? Nič

Úrad pre verejné obstarávanie akceptoval pripomienky vylúčeného súťažiaceho. Zákazku na opravu mosta v Nižnej tak stále nikto nezískal.

Čo viete o Oravskom hrade? Otestujte sa

Dominanta Oravy, s prvkami gotiky, renesancie a romantizmu, sa týči na strmom vápencovom brale vo výške 112 metrov nad hladinou rieky Oravy. Čo viete o Oravskom hrade?

Prvé skúsenosti: V martinskej nemocnici sa už parkuje zadarmo, parkoviská sú plné aj poobede

Na parkoviská sa vstupuje len cez rampy, rovnako tak aj do areálu nemocnice. Vytlačený lístok opatrujte, potrebujete ho aj pri výstupe.

Rošády pred play off sa postupne rozbiehajú

Na martinskú hokejovú súpisku pribudli nové mená. Všetci hráči, ktorí na Podháj prichádzajú, majú za sebou minimálne prvoligové skúsenosti.

Nákladné autá ohrozujú obyvateľov

Situácia v Hornom Milochove je zlá. Ľudia hovoria, že sú rukojemníkmi výstavby železnice, pri ktorej sa zanedbalo vybudovanie obslužnej cesty. Spísali petíciu, hovoria aj o živej reťazi.

Všetky správy

Sagan vyhral štvrtú etapu na Tour Down Under, prvýkrát v kariére

Cyklistom znepríjemňovalo život horúce počasie.

Šatan a ďalší majú najobjektívnejší subjektívny názor, tvrdí Valábik

Bývalý hokejista Boris Valábik hodnotí nomináciu hokejovej reprezentácie na olympiádu.

Je až na konci svetovej päťdesiatky. Prečo cena Ronalda rapídne klesla?

Je to ako s nehnuteľnosťami. Ceny najlepších futbalistov určujú trh a kvalita.

Rybáriková postúpila do osemfinále, ukázala skvelý obrat v prvom sete

Slovenka prehrávala v prvom sete už 2:5, dokázala vyhrať.

Ďalšia šanca na referendum o brexite? Podporil ho Blair aj Farage

Aj Briti si myslia, že ak by o brexite hlasovali druhýkrát, rozhodli by inak.