Pod Hričovským hradom súťažili furmani. Víťazstvo ostalo doma

Vavrín za celkové víťazstvo po troch disciplínach si odniesol domáci furman Ondrej Srník.

Štrnásť furmanov z troch krajín zapriahlo kone v Hričovskom Pohradí.Štrnásť furmanov z troch krajín zapriahlo kone v Hričovskom Pohradí. (Zdroj: BRANISLAV KOSCELNÍK)

HRIČOVSKÉ PODHRADIE. Hričovské Podhradie má za sebou premiéru furmanských pretekov. Dostatok snehu a slnečné počasie boli bonusom pri štarte novej tradície v obci pod hradom Hričov. V areáli v blízkosti futbalového ihriska zapriahli štrnásť párov koní furmani z celého Slovenska, ale aj z Poľska a Českej republiky.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Furmanské súťaže sú pre ťažné zvieratá a ich majiteľov spestrením práce v horách. Každý zo súťažných koní totiž pracuje v lesoch pri sťahovaní dreva. Nielen kone musia v súťaži ukázať čo v nich je. Hneď v prvej disciplíne, v slalome s metrákom dreva upevneným na saniach, museli furmani predviesť svoju zručnosť s prácou s motorovou pílou.

SkryťVypnúť reklamu

Pavol Kitaš z Golianova patrí medzi najaktívnejších furmanov a nevynechá takmer žiadne preteky v kalendári furmanských súťaží. Tvrdí, že pre úspech v súťaži je dôležité, ako si furman so svojimi koňmi rozumie. „Každý kôň je naučený na špeciálne povely a slovo, každý furman si učí koňa spoznať svoj hlas. Kôň rozozná, kto je jeho furman. Treba každý deň ku koňovi chodiť a pracovať s ním tak, ako s vlastným dieťaťom. Musíte vedieť vychytať jeho muchy, od malička musíme s ním robiť,“ hovorí jeden z najaktívnejších pretekárov. A pridáva krátky slovník povelov, na ktoré reagujú jeho kone. „Doprava je heta, doľava čihi, dijo je dopredu, curug je dozadu a keď poviem hô, koník vie, že má zastať, alebo spomaliť.“

Furman Pavol Kitaš, ktorý sa pýši aj titulom Majstra Slovenska, priznáva, že svojho Ostemana a Zaster si v lese šetrí. „Máme traktor, keď traktor nedosiahne drevo, tak koník ho priblíži. Ale snažíme sa šanovať kone.“ O to viac potom s nimi vyráža na súťaže, ktoré sú takmer každý víkend. „Furmani sme kamaráti, ale na pretekoch sme draví všetci a nikto nepozná kamaráta. Ale potom si sadneme a debatujeme ako vlastní bratia,“ dodal.

SkryťVypnúť reklamu

Organizáciu Furmanských pretekov v Hričovskom Podhradí si vzal na svoje plecia domáci furman Pavol Blaško. Medzi furmanmi je bežné, že okrem súťaženia si podujatia aj sami organizujú. „V lese už robím dlho, ale súťažnému furmančeniu sa venujem asi rok. Chodím po pretekoch, ktoré organizujú moji kolegovia a kamaráti a tak si to vraciame. Týmto aj spropagujeme obec a ľudia majú možnosť sa pozrieť ako sa pracuje s koňmi.“

Okrem slalomu na čas ukázali majitelia ťažných koní aj svoju zručnosť pri manipulácii s klátom na presnosť a na záver aj silu svojich záprahov. Aj keď do Hričovského Podhradia prišli skúsení furmani, ktorí už dlhé roky absolvujú podobné súťaže po celom Slovensku, ale aj v Čechách a Poľsku, víťazstvo v prvom ročníku zostáva doma. Absolútnym víťazom Furmanských pretekov sa stal Ondrej Srník z Hričovského Podhradia. S koňmi Eluxík a Zoro predviedol pred domácimi divákmi najvyrovnanejšie výkony. Vo furmanskom slalome sa umiestnil druhý, v práci s drevom nemal konkurenciu a v ťažkom ťahu skončil na treťom mieste. Priznáva, že výsledky v furmanskej súťaži sú niekedy aj o šťastí. „Niekedy sa darí viac, niekedy menej. Ja nechodím veľa na súťaže. Dva - trikrát do roka. Zadarilo sa. Kone išli dobre a mal som málo trestných sekúnd,“ hovorí spokojne absolútny víťaz furmanského podujatia.

SkryťVypnúť reklamu

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Žilina

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 6 953
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 6 494
  3. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 6 257
  4. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 117
  5. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 233
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 807
  7. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 621
  8. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 327
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu