Utorok, 27. júl, 2021 | Meniny má BoženaKrížovkyKrížovky

Krehký symbol Vianoc je nas stoloch dodnes

Oblátky sú dodnes populárnou súčasťou štedrovečernej večere. S medom alebo aj s cesnakom predchádzajú takmer v každom dome sviatočnej hostine.

(Zdroj: ARCHÍV SME)

REGIÓN. Krehké a chrumkavé oblátky predstavujú posvätný chlieb – hostiu. Kým hostia vo svojom pravom slova zmysle sa môže prijímať za veľmi prísnych podmienok v kostole, oblátka sa dostala ako štedrovečerné obradové jedlo do každej domácnosti.
Vyrába sa z nekvaseného cesta z pšeničnej múky a vody a pečie vo forme v oblátkárni. Pôvodne vyzerala forma na výrobu oblátok ako roztváracie kliešte s dvoma okrúhlymi alebo obdĺžnikovými platňami a dlhými ramenami. Oblatkáreň sa položila na otvorený oheň, či vložila do vyhriatej rúry. Keď sa vytiahla, mohlo sa do nej naliať riedke cesto a vyformovať chrumkavá pochúťka.

Skryť Vypnúť reklamu

Na prilepšenie

Oblátky mali okrúhly či oválny tvar, alebo sa zakrútili do trubičky. Pečenie oblátok bolo kedysi výsadou učiteľa – rechtora v cirkevnej škole. Príjem z ich predaja mu slúžil na legálne prilepšenie. Podľa etnologičky Viery Feglovej začali na začiatku adventu žiaci po domoch vyberať obilie na oblátky a pri tom vinšovali. „Kde bol mlyn, tam dával múku miestny mlynár,“ dodala.

Roznášali ich žiaci s vinšom v posledný týždeň pred Vianocami, spravidla na Tomáša. Pre učiteľa i žiakov to bol vítaný spôsob zárobku. Deti za ne dostávali niekoľko grajciarov, pre učiteľa vypýtali peniaze, strukoviny alebo mak. „Ešte pred Vianocami sa roznášali po domoch. Roznášanie bolo zaujímavé pre chudobných chlapcov, ktorí vedeli zavinšovať, aby si zarobili nejakú korunku. Neváhali ísť s oblátkami aj do iného regiónu či mesta,“ dopĺňa etnologička Elena Beňušová.

Skryť Vypnúť reklamu

Viera Feglová pripomenula, že v medzivojnovom období bolo pečenie oblátok v mnohých cirkevných zboroch zrušené a oblátkový dôchodok sa učiteľom vyplácal v peniazoch. Povery fungovali aj pri ich používaní. Oblátky sa odkladali do siatin, dávali sa do liečiv a na ochranu pred požiarom.

Na rôzne spôsoby

Dnes sa dajú oblátky kúpiť pred Vianocami v každom obchode. Mnohí si však túto pochúťku doprajú ručne vyrábanú a radšej volia nákup u výrobcu oblátok. Emília Valčuhová z Klokočova sa do ich pečenia pustila v čase, keď premýšľala, akoby si spestrila čas, ktorý trávi na trhoch so svojím synom. „Syn je nepočujúci remeselník a sprevádzam ho po trhoch ako tlmočník,“ povedala.

Aj keď si vyskúšala pečenie vianočných oblátok na ohni tak, ako za starých čias, elektrickú oblatkáreň by za tú kovovú nemenila. „Elektrika je elektrika. Je viacej faktorov, či oblátka sa podarí, ale najdôležitejšia je múka. Cesto sa urobí večer a musí odstáť. Pripravujeme ho z nekvaseného cesta. Dávame doň okrem múky mlieko, med, cukor a olej. Nedávame maslo, lebo olej dlhšie vydrží,“ odhaľuje Emília Valčuhová tipy zo svoje skúsenosti.

Skryť Vypnúť reklamu

Ako príchuť do krehkých oblátok už dávala všeličo. „Skúšali sme šťavu s pomaranča alebo citróna, piekli sme z maku, dávame orechy, mandle, kokos, škoricu a vanilku. Dajú sa robiť aj na slano so syrom alebo bryndzou. Ale ľudia majú aj tak najradšej vianočné príchute – vanilku a škoricu,“ dodáva výrobkyňa tradičných oblátok.

Najčítanejšie na My Žilina

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom
  2. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu
  3. M. Šmigura: Pozeráme sa smerom na Varšavu
  4. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  5. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  6. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  7. Lenivý brunch s Muchom
  8. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti
  9. Od Česka až po Jadran
  10. Sudoku na leto: Nenechajte sivé bunky zaháľať ani cez prázdniny
  1. Wüstenrot predstavuje novú stratégiu pre slovenský trh
  2. Na zmenu zdravotnej poisťovne vám po novom stačia 3 minúty
  3. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  4. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  5. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  6. Slovník investora 07: Bitcoin a jeho úloha v portfóliu investora
  7. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  8. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  9. Ako zvýšiť produktivitu vašej prevádzky?
  10. Lenivý brunch s Muchom
  1. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti 10 466
  2. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 6 087
  3. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 5 763
  4. Slovenské čučoriedky? Nemusíte ísť do lesa, kúpite ich v reťazci 4 327
  5. Investovať do akcií a ETF v malom sa teraz dá výhodnejšie 4 275
  6. Od Česka až po Jadran 3 869
  7. Ako sa nepripraviť o zákazníkov bez hotovosti 3 131
  8. Nikto im nezatlieska. Koľko medailí získajú Slováci v Tokiu? 3 109
  9. Sudoku na leto: Nenechajte sivé bunky zaháľať ani cez prázdniny 2 084
  10. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom 2 013
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Výstavba by mala byť ukončená do konca júna budúceho roka.


2 h
Relácia MY Športujeme denne prináša dynamický prehľad športových aktualít, exkluzívne rozhovory a aj rady a tipy nielen pre športovcov.

Dozviete sa aj, kto zo Slovákov je bližšie k medaile na Olympiáde a aj to, ktorý futbalový veterán má ambíciu trénovať AS Trenčín.


7 h

Futbalový tréner upozorňuje svojimi statusmi na nebezpečenstvo ocherenia COVID-19.


19 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Pôvodný vlastník zomrel v roku 1978.


26. júl

Voda zaliala viaceré domy a podmyla cesty. Starosta odhadol škody na státisíce eur. Do obce smerujú ťažké mechanizmy.


22 h

Viacero ciest zostalo neprejazdných. Obec vyhlásila tretí stupeň povodňovej aktivity.


TASR 26. júl

Rybári vytvorili improvizovaný krízový štáb.


26. júl

Už ste čítali?