Streda, 20. január, 2021 | Meniny má DaliborKrížovkyKrížovky

Krehký symbol Vianoc je nas stoloch dodnes

Oblátky sú dodnes populárnou súčasťou štedrovečernej večere. S medom alebo aj s cesnakom predchádzajú takmer v každom dome sviatočnej hostine.

(Zdroj: ARCHÍV SME)

REGIÓN. Krehké a chrumkavé oblátky predstavujú posvätný chlieb – hostiu. Kým hostia vo svojom pravom slova zmysle sa môže prijímať za veľmi prísnych podmienok v kostole, oblátka sa dostala ako štedrovečerné obradové jedlo do každej domácnosti.
Vyrába sa z nekvaseného cesta z pšeničnej múky a vody a pečie vo forme v oblátkárni. Pôvodne vyzerala forma na výrobu oblátok ako roztváracie kliešte s dvoma okrúhlymi alebo obdĺžnikovými platňami a dlhými ramenami. Oblatkáreň sa položila na otvorený oheň, či vložila do vyhriatej rúry. Keď sa vytiahla, mohlo sa do nej naliať riedke cesto a vyformovať chrumkavá pochúťka.

Skryť Vypnúť reklamu

Na prilepšenie

Oblátky mali okrúhly či oválny tvar, alebo sa zakrútili do trubičky. Pečenie oblátok bolo kedysi výsadou učiteľa – rechtora v cirkevnej škole. Príjem z ich predaja mu slúžil na legálne prilepšenie. Podľa etnologičky Viery Feglovej začali na začiatku adventu žiaci po domoch vyberať obilie na oblátky a pri tom vinšovali. „Kde bol mlyn, tam dával múku miestny mlynár,“ dodala.

Roznášali ich žiaci s vinšom v posledný týždeň pred Vianocami, spravidla na Tomáša. Pre učiteľa i žiakov to bol vítaný spôsob zárobku. Deti za ne dostávali niekoľko grajciarov, pre učiteľa vypýtali peniaze, strukoviny alebo mak. „Ešte pred Vianocami sa roznášali po domoch. Roznášanie bolo zaujímavé pre chudobných chlapcov, ktorí vedeli zavinšovať, aby si zarobili nejakú korunku. Neváhali ísť s oblátkami aj do iného regiónu či mesta,“ dopĺňa etnologička Elena Beňušová.

Skryť Vypnúť reklamu

Viera Feglová pripomenula, že v medzivojnovom období bolo pečenie oblátok v mnohých cirkevných zboroch zrušené a oblátkový dôchodok sa učiteľom vyplácal v peniazoch. Povery fungovali aj pri ich používaní. Oblátky sa odkladali do siatin, dávali sa do liečiv a na ochranu pred požiarom.

Na rôzne spôsoby

Dnes sa dajú oblátky kúpiť pred Vianocami v každom obchode. Mnohí si však túto pochúťku doprajú ručne vyrábanú a radšej volia nákup u výrobcu oblátok. Emília Valčuhová z Klokočova sa do ich pečenia pustila v čase, keď premýšľala, akoby si spestrila čas, ktorý trávi na trhoch so svojím synom. „Syn je nepočujúci remeselník a sprevádzam ho po trhoch ako tlmočník,“ povedala.

Aj keď si vyskúšala pečenie vianočných oblátok na ohni tak, ako za starých čias, elektrickú oblatkáreň by za tú kovovú nemenila. „Elektrika je elektrika. Je viacej faktorov, či oblátka sa podarí, ale najdôležitejšia je múka. Cesto sa urobí večer a musí odstáť. Pripravujeme ho z nekvaseného cesta. Dávame doň okrem múky mlieko, med, cukor a olej. Nedávame maslo, lebo olej dlhšie vydrží,“ odhaľuje Emília Valčuhová tipy zo svoje skúsenosti.

Skryť Vypnúť reklamu

Ako príchuť do krehkých oblátok už dávala všeličo. „Skúšali sme šťavu s pomaranča alebo citróna, piekli sme z maku, dávame orechy, mandle, kokos, škoricu a vanilku. Dajú sa robiť aj na slano so syrom alebo bryndzou. Ale ľudia majú aj tak najradšej vianočné príchute – vanilku a škoricu,“ dodáva výrobkyňa tradičných oblátok.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  2. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  3. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  4. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  5. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  7. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  8. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  9. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  10. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  1. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  2. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  3. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  4. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  5. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  6. Najobľúbenejšie auto Slovákov je opäť ŠKODA
  7. PLANEO Elektro funguje aj počas lockdownu - má akčný výpredaj
  8. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  9. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  10. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 30 082
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 27 434
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 12 194
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 10 228
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 643
  6. Ohlúpli sme počas Covid roka? 8 193
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 453
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 476
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 266
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom? 4 938
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Inkasovali rovnaký počet gólov ako posledné Pohronie. V čom sú ale Žilinčania najlepší v súťaži?

Na jesennú časť žilinských futbalistov sme sa pozreli rečou čísel.

Gólová radosť Žilinčanov

Mosty vo Vraní v ohrození. Bude vo februári prejazd cez premostenie nelegálny?

Prenájom dočasných mostov je drahý. Župa rokouje o tom, aby celú záležitosť prevzala na seba NDS.

Bývalú predsedníčku Krajského súdu Žilina opäť zadržali

V akcii Plevel 2 bola zadržaná aj sudkyňa Mária U.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Polícia pátra po Ľubošovi Blahovi

Policajti hľadajú Ľuboša Blahu z Hornej Vsi.

Frajeri jazdili autom po zamrznutej priehrade, prelomil sa ľad

Ľad si zmýlili s cestou. Mementom pre všetkých by mali byť tragédie, ktoré sa na Oravskej priehrade stali, no zdá sa, že ľudia sú nepoučiteľní.

Odišiel prvý tréner majstra sveta, lúčil sa s ním aj hokejový reprezentant

Gustáv „Guňo“ Buček nás opustil 7. januára vo veku 77 rokov.

Už ste čítali?