Štvrtok, 1. december, 2022 | Meniny má Edmund

Ako si vybrať mrazenú rybu

Vianoce a ryba – tieto dve slová idú v našich zemepisných šírkach ruka v ruke. Niektorí z nás preferujú kapra, iní zas mrazené morské ryby. Ako si však vybrať z mnohých možností, ktoré sa nám ponúkajú v obchodoch?

Základné pravidlo pri výbere mrazenej ryby znie: Všímajte si, v akom pomere k rybe je pridaná voda a z akého zdroja ryba pochádza. Poďme sa na toto odporúčanie pozrieť bližšie.

Čo najmenšia glazúra bez prídavných látok

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pridaná voda v mrazených rybách má svoje opodstatnenie. Existujú však dva spôsoby pridávania vody do rýb pri ich mrazení. Prvým je pridanie čistej vody s cieľom vytvoriť ochrannú vrstvu ľadu na povrchu vody. Táto vrstva sa nazýva glazúra a jej úlohou je chrániť rybu pred oxidáciou. Druhým zaužívaným spôsobom je doplnenie ryby aj o vodu obsahujúcu polyfosfáty. To sú prídavné látky, ktorých cieľom je pridanú vodu ešte viac udržať v rybe. Oba druhy musia byť uvedené na obale ryby v zložení a deklarované aj v percentách - či už ide len o čistú vodu alebo aj prídavnú látku. „Pri výbere mrazenej ryby odporúčame zákazníkom dbať na to, aby bola pri nich ochranná glazúra v čo najmenšom pomere k rybe. A tiež, aby neobsahovala žiadne prídavné látky,“ hovorí Michal Britvík, generálny riaditeľ Ryba Žilina. Optimálne percento pridanej vody v glazúre pri mrazených rybách by sa malo podľa odborníkov pohybovať v rozmedzí od 5 do 10%. Pri vyššej glazúre (napr. pri produktoch s 20- až 30-percentnou glazúrou), už v balení výrazne klesá hmotnosť samotnej ryby a platíte za vodu.

SkryťVypnúť reklamu

Lov vs. chov

Pri výbere rýb je dobré zaujímať sa aj o ich pôvod. Najskôr si všimnite, či boli ryby na vašom stole vylovené alebo pochádzajú z chovu. Výhodou rýb z voľného lovu je ich život v prirodzenom prostredí, čo má vplyv na kvalitu svaloviny. Nevýhodou je, že je možné ich loviť len počas určitého výlovného obdobia. Oproti tomu ryby z chovu sú dostupné počas celého roka a predávať ich je možné len podľa presne špecifikovaných požiadaviek (napr. na ich veľkosť a pod.).

Pri sladkovodných rybách v našom prostredí sa už prakticky nedá hovoriť o voľnom love. Ide už takmer výlučne o chov. Morské ryby pochádzajú prevažne z lovu, pričom chov sa týka prakticky výhradne len atlantického lososa, a to najmä v Nórsku a Chile, kde sú podmienky mora, fjordov a teploty identické. „Trendom je v čo možno najvernejšej miere prispôsobiť podmienky chovu prirodzenému prostrediu rýb. Napríklad tým, že chovné ohrady sú situované vo fjordoch na takých miestach, kde je najväčší pohyb vody pri prílive a odlive. To simuluje u rýb prirodzený pohyb v mori, v ktorom musia plávať,“ vysvetľuje Michal Britvík.

SkryťVypnúť reklamu

A ako je to s lovom rýb v svetových moriach a oceánoch a ich potenciálnou kontamináciou? Aj keď sa na internete z času na čas vyskytne správa o zdraviu škodlivom rybom mäse, treba pamätať na to, že dovoz rýb do Európskej únie je mimoriadne prísne kontrolovaný. Ryby prichádzajúce cez spracovateľov na domáci trh sa lovia na otvorených moriach, ktoré sú trvalo monitorované.

Treska s pomarančmi na masle

Chceli by ste počas týchto Vianoc vyskúšať nový recept s použitím kvalitnej mrazenej ryby? Odporúčame vám zaobstarať si filety z tmavej tresky, ktoré sú považované za najkvalitnejšie rybie mäso.

Ingrediencie na 5 porcií: filety tmavej tresky Exklusiv Radoma od Ryby Žilina (700 g), 3 pomaranče, 130 g masla, 250 g čerstvého baby špenátu, 1 ks ľadového šalátu, 2 čakanky, 150 g cherry paradajok, 5 reďkoviek, citrón, olivový olej, soľ, biele mleté korenie

SkryťVypnúť reklamu

Postup prípravy: Filety tresky osolíme, okoreníme a opečieme z oboch strán na olivovom oleji. Pečieme 2-3 minúty, dôležité je, aby sme rybu nevysušili. Do vychladnutej panvice pridáme maslo a kúsky pomaranča nakrájané na filety. Zo zeleniny pripravíme šalát. Na prípravu dresingu použijeme šťavu z pomaranča a citróna, olivový olej a štipku soli. Šalát naservírujeme na tanier, prelejeme dresingom a na vrch položíme filet tresky, pomaranče na masle a dozdobíme reďkovkou.

Filety tmavej tresky značky Radoma, ktorá patrí slovenskému výrobcovi a distribútorovi Ryba Žilina nájdete v sieti supermarketov COOP Jednota Tempo a tiež v ostatných vybraných predajniach COOP Jednota. Kvalitné a cenovo výhodné mrazené ryby Radoma obsahujú ochrannú glazúru v pomere max. 10 % k rybe a sú zásadne bez akýchkoľvek prídavných látok. Prehľad produktov Radoma nájdete na www.rybazilina.sk

Najčítanejšie na My Žilina

Inzercia - Tlačové správy

  1. Sme Univerzita, ktorá nosí úspech v mene
  2. Ťažko uveriť, že aj takto kvalitne sa dá študovať na Slovensku
  3. Lesníctvo, drevárstvo, ekológia a technika sú životný štýl!
  4. Konečne moderná životná poisťovňa bez nepríjemných prekvapení
  5. Mikuláš prinesie plné vrece prekvapení aj v novej rodinnej telke
  6. Deti potrebujú rodinu na optimálny vývoj
  7. Ako sa dostať k darčeku výhodnejšie? Skúste túto možnosť.
  8. Obnovte svoj dom so službou Obnov dom so SSE
  1. dm a jej zákazníci podporili inštaláciu fotovoltických panelov
  2. Zimná ríša divov Maďarska
  3. Konečne moderná životná poisťovňa bez nepríjemných prekvapení
  4. Mikuláš prinesie plné vrece prekvapení aj v novej rodinnej telke
  5. Deti potrebujú rodinu na optimálny vývoj
  6. Ako sa účinne vyrovnať s energetickou krízou? Spôsobov je viac
  7. SPŠ strojnícka v Prešove úspešne realizuje program Erasmus+
  8. Kríza nie je dôvodom na zmrazovanie miezd
  1. Po pohlavnom styku by sa ženy mali čo najskôr vymočiť. Muži nie 13 142
  2. Hotely, strava, pláže, služby. Aká je dovolenka v Punta Cana? 6 923
  3. Niektorí ľudia nemajú pracovné návyky. Ako dlho trvá zmeniť to? 5 137
  4. Zarábame milióny, no jachtu na Malorke nemám 4 450
  5. TESCO pokračuje v raste.Otvorilo predajňu v Kysuckom Novom Meste 2 071
  6. Liečba rakoviny sa u nás výrazne zlepší. Bude to stáť 300-tisíc 1 173
  7. Diplom, na ktorý budeš právom hrdý. Študuj u nás. 1 106
  8. EUBA - Tvoja voľba, tvoja budúcnosť 1 041

Blogy SME

  1. Šimon Briatka: 2-minútové pravidlo – akčná produktivita a budovanie zvykov
  2. Soňa Bulbeck: o Bolte a o ľuďoch...
  3. Peter Papík: Nedostatok odborných učiteľov
  4. Matej Galo: Čaká Putina rovnaký osud ako Miloševiča?
  5. Robert Štepaník: diel 79 - Mimi Parker (Low) - R.I.P.
  6. Ján Valchár: Prvý decembrový blog alebo láska je láska
  7. Martin Sukupčák: SAS - ke tlieskam, radšej koniec agónii
  8. Štefan Vidlár: BULO ZHULO
  1. Grácz Ján: Po 62 odberoch končím s dobrovoľným darovaním krvi. Všeobecná zdravotná odmieta otcovi preplatiť liečbu. 234 582
  2. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia 15 892
  3. Michael Achberger: 7 tajných tipov na chudnutie: malé zmeny, veľké výsledky 6 163
  4. Jana Melišová: V závoji hmly 5 952
  5. Jiří Ščobák: Put*n neumí číst historii: Vybudoval ukrajinský národ, nakopl civilizovaný svět 4 782
  6. Ján Valchár: 9 mesiacov štvordňovej operácie (a najlepšia investícia histórie). 3 876
  7. Mária Križanová: Matematika a matikári. 3 142
  8. Ľuboš Vodička: Železnica na Slovensku: Myjavský viadukt 3 122
  1. Jiří Ščobák: Put*n neumí číst historii: Vybudoval ukrajinský národ, nakopl civilizovaný svět
  2. Jiří Ščobák: Je 6 000 mrtvých v Kataru moc?
  3. Monika Nagyova: Staré dievky z Luníka IX
  4. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia
  5. Jiří Ščobák: Nechci se otužovat, ale v praxi to trochu dělám
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 51. - Antarktída - Prvá Byrdova antarktická expedícia (1928 - 1930) - 3/3, Prelet nad južným pólom
  7. Jiří Ščobák: Chcete výborný seriál s nestandardním příběhem? Chcete krásnou herečku a herce, kteří umí hrát? Teplo lidské duše? Strašidelný zámek a psychiatrii?
  8. Jiří Ščobák: Porazíme infláciu? Ako vznikla, kto za ňu môže a ako ju riešiť?
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Futbalisti Bánovej po osemfinálovom zápase Slovnaft Cupu s Liptovským Mikulášom.

Michal Šajnoha hodnotí jesennú časť Bánovej.


3 h

Obsah výstavy tvorí aj komentár uskutočnený každú hodinu.


Tamara Antolová 5 h

Vďaka unikátnej liečbe môžete odstrániť nielen bolesti kĺbov, ale aj ich príčinu. Stovky slovenských pacientov hovoria o prekvapivých výsledkoch. Dlhoročné problémy s artrózou či osteoporózou sú preč.


6 h

Ceny starších nehnuteľností čaká zreálnenie na úroveň spred roka 2021.


7 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Želiezovský dub bol jedným z troch najvýznamnejších stromov v Uhorsku.


29. nov

Polícia počas piatich dní zbierala stopy vedúce k jeho vypátraniu.


8 h

Nový šéf Peter Privalinec už úradu kedysi šéfoval.


30. nov

Agresor zamkol dvere a stiahol si tepláky. Keď odchádzal, podal žene ruku.


29. nov

Blogy SME

  1. Šimon Briatka: 2-minútové pravidlo – akčná produktivita a budovanie zvykov
  2. Soňa Bulbeck: o Bolte a o ľuďoch...
  3. Peter Papík: Nedostatok odborných učiteľov
  4. Matej Galo: Čaká Putina rovnaký osud ako Miloševiča?
  5. Robert Štepaník: diel 79 - Mimi Parker (Low) - R.I.P.
  6. Ján Valchár: Prvý decembrový blog alebo láska je láska
  7. Martin Sukupčák: SAS - ke tlieskam, radšej koniec agónii
  8. Štefan Vidlár: BULO ZHULO
  1. Grácz Ján: Po 62 odberoch končím s dobrovoľným darovaním krvi. Všeobecná zdravotná odmieta otcovi preplatiť liečbu. 234 582
  2. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia 15 892
  3. Michael Achberger: 7 tajných tipov na chudnutie: malé zmeny, veľké výsledky 6 163
  4. Jana Melišová: V závoji hmly 5 952
  5. Jiří Ščobák: Put*n neumí číst historii: Vybudoval ukrajinský národ, nakopl civilizovaný svět 4 782
  6. Ján Valchár: 9 mesiacov štvordňovej operácie (a najlepšia investícia histórie). 3 876
  7. Mária Križanová: Matematika a matikári. 3 142
  8. Ľuboš Vodička: Železnica na Slovensku: Myjavský viadukt 3 122
  1. Jiří Ščobák: Put*n neumí číst historii: Vybudoval ukrajinský národ, nakopl civilizovaný svět
  2. Jiří Ščobák: Je 6 000 mrtvých v Kataru moc?
  3. Monika Nagyova: Staré dievky z Luníka IX
  4. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia
  5. Jiří Ščobák: Nechci se otužovat, ale v praxi to trochu dělám
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 51. - Antarktída - Prvá Byrdova antarktická expedícia (1928 - 1930) - 3/3, Prelet nad južným pólom
  7. Jiří Ščobák: Chcete výborný seriál s nestandardním příběhem? Chcete krásnou herečku a herce, kteří umí hrát? Teplo lidské duše? Strašidelný zámek a psychiatrii?
  8. Jiří Ščobák: Porazíme infláciu? Ako vznikla, kto za ňu môže a ako ju riešiť?

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu