Ako si vybrať mrazenú rybu

Vianoce a ryba – tieto dve slová idú v našich zemepisných šírkach ruka v ruke. Niektorí z nás preferujú kapra, iní zas mrazené morské ryby. Ako si však vybrať z mnohých možností, ktoré sa nám ponúkajú v obchodoch?

Základné pravidlo pri výbere mrazenej ryby znie: Všímajte si, v akom pomere k rybe je pridaná voda a z akého zdroja ryba pochádza. Poďme sa na toto odporúčanie pozrieť bližšie.

Čo najmenšia glazúra bez prídavných látok

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pridaná voda v mrazených rybách má svoje opodstatnenie. Existujú však dva spôsoby pridávania vody do rýb pri ich mrazení. Prvým je pridanie čistej vody s cieľom vytvoriť ochrannú vrstvu ľadu na povrchu vody. Táto vrstva sa nazýva glazúra a jej úlohou je chrániť rybu pred oxidáciou. Druhým zaužívaným spôsobom je doplnenie ryby aj o vodu obsahujúcu polyfosfáty. To sú prídavné látky, ktorých cieľom je pridanú vodu ešte viac udržať v rybe. Oba druhy musia byť uvedené na obale ryby v zložení a deklarované aj v percentách - či už ide len o čistú vodu alebo aj prídavnú látku. „Pri výbere mrazenej ryby odporúčame zákazníkom dbať na to, aby bola pri nich ochranná glazúra v čo najmenšom pomere k rybe. A tiež, aby neobsahovala žiadne prídavné látky,“ hovorí Michal Britvík, generálny riaditeľ Ryba Žilina. Optimálne percento pridanej vody v glazúre pri mrazených rybách by sa malo podľa odborníkov pohybovať v rozmedzí od 5 do 10%. Pri vyššej glazúre (napr. pri produktoch s 20- až 30-percentnou glazúrou), už v balení výrazne klesá hmotnosť samotnej ryby a platíte za vodu.

SkryťVypnúť reklamu

Lov vs. chov

Pri výbere rýb je dobré zaujímať sa aj o ich pôvod. Najskôr si všimnite, či boli ryby na vašom stole vylovené alebo pochádzajú z chovu. Výhodou rýb z voľného lovu je ich život v prirodzenom prostredí, čo má vplyv na kvalitu svaloviny. Nevýhodou je, že je možné ich loviť len počas určitého výlovného obdobia. Oproti tomu ryby z chovu sú dostupné počas celého roka a predávať ich je možné len podľa presne špecifikovaných požiadaviek (napr. na ich veľkosť a pod.).

Pri sladkovodných rybách v našom prostredí sa už prakticky nedá hovoriť o voľnom love. Ide už takmer výlučne o chov. Morské ryby pochádzajú prevažne z lovu, pričom chov sa týka prakticky výhradne len atlantického lososa, a to najmä v Nórsku a Chile, kde sú podmienky mora, fjordov a teploty identické. „Trendom je v čo možno najvernejšej miere prispôsobiť podmienky chovu prirodzenému prostrediu rýb. Napríklad tým, že chovné ohrady sú situované vo fjordoch na takých miestach, kde je najväčší pohyb vody pri prílive a odlive. To simuluje u rýb prirodzený pohyb v mori, v ktorom musia plávať,“ vysvetľuje Michal Britvík.

SkryťVypnúť reklamu

A ako je to s lovom rýb v svetových moriach a oceánoch a ich potenciálnou kontamináciou? Aj keď sa na internete z času na čas vyskytne správa o zdraviu škodlivom rybom mäse, treba pamätať na to, že dovoz rýb do Európskej únie je mimoriadne prísne kontrolovaný. Ryby prichádzajúce cez spracovateľov na domáci trh sa lovia na otvorených moriach, ktoré sú trvalo monitorované.

Treska s pomarančmi na masle

Chceli by ste počas týchto Vianoc vyskúšať nový recept s použitím kvalitnej mrazenej ryby? Odporúčame vám zaobstarať si filety z tmavej tresky, ktoré sú považované za najkvalitnejšie rybie mäso.

Ingrediencie na 5 porcií: filety tmavej tresky Exklusiv Radoma od Ryby Žilina (700 g), 3 pomaranče, 130 g masla, 250 g čerstvého baby špenátu, 1 ks ľadového šalátu, 2 čakanky, 150 g cherry paradajok, 5 reďkoviek, citrón, olivový olej, soľ, biele mleté korenie

SkryťVypnúť reklamu

Postup prípravy: Filety tresky osolíme, okoreníme a opečieme z oboch strán na olivovom oleji. Pečieme 2-3 minúty, dôležité je, aby sme rybu nevysušili. Do vychladnutej panvice pridáme maslo a kúsky pomaranča nakrájané na filety. Zo zeleniny pripravíme šalát. Na prípravu dresingu použijeme šťavu z pomaranča a citróna, olivový olej a štipku soli. Šalát naservírujeme na tanier, prelejeme dresingom a na vrch položíme filet tresky, pomaranče na masle a dozdobíme reďkovkou.

Filety tmavej tresky značky Radoma, ktorá patrí slovenskému výrobcovi a distribútorovi Ryba Žilina nájdete v sieti supermarketov COOP Jednota Tempo a tiež v ostatných vybraných predajniach COOP Jednota. Kvalitné a cenovo výhodné mrazené ryby Radoma obsahujú ochrannú glazúru v pomere max. 10 % k rybe a sú zásadne bez akýchkoľvek prídavných látok. Prehľad produktov Radoma nájdete na www.rybazilina.sk

Ryba Žilina

Hlavnou „hviezdou“ kampane je zákazníkmi mimoriadne dobre prijatá Treska Cottage Exklusiv, ktorá kombináciou zloženia a chuti nemá konkurenciu.


Radi skúšate v kuchyni nové recepty? Vyskúšajte túto špecialitu.


Producent najobľúbenejšej tresky na Slovensku prišiel s ďalšou novinkou, ktorou približuje túto tradičnú špecialitu k ešte širšiemu okruhu zákazníkov.


SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Žilina

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 6 938
  2. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 6 517
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 6 312
  4. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 117
  5. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 233
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 794
  7. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 621
  8. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 259
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu