Krájanie cibule i vykostenie kurčaťa. Študenti súťažili v kuchárskych zručnostiach

Päť základných kuchárskych zručností, rýchlosť, ale aj dodržiavanie hygienických zásad. To všetko museli ukázať študenti kuchárskych odborov na juniorskej súťaži METRO HoReCa Kuchársky päťboj.

ŽILINA. V regionálnom žilinskom kole súťaže METRO HoReCa Kuchársky päťboj sa v súboji stretli tri družstvá – Hotelová akadémia Žilina, Hotelová akadémia Liptovský Mikuláš a Súkromná SOŠ Gastro Novum zo Žiliny. Súťaž bola predkolom k celoslovenskému finále, ktoré sa koná začiatkom roka na medzinárodnom veľtrhu gastronómie Danubius Gastro. Na piatich predkolách po celom Slovensku sa očakáva účasť až osemnástich hotelových akadémii a stredných odborných škôl. Ide o rekordný počet v priebehu piatich ročníkov súťaže.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Regionálne kolo v Žiline bolo v tomto ročníku prvým. V žilinskom METRO sa v súťaži stretli tri šesťčlenné kolektívy. Žiadne varenie, ani aranžovanie. Štyria šéfkuchári v porote hodnotili najzákladnejšie kuchárske zručnosti. Krájanie olúpanej cibule na čo najjemnejšie kúsky, krájanie póru na julienne, filetovanie pstruha, krájanie zemiakov na brunois a vykostenie chladeného kurčaťa.

Od krájania k vareniu

Hodnotila sa nielen presnosť zvládnutia úlohy, ale porotcovia sa zamerali aj na zvyšky, ktoré skončia po práci v odpade a čistotu pracoviska. Súťažiaci museli mať zvládnuté základy hygieny a keď bolo treba použiť ochranné pomôcky, museli myslieť aj na to. „Kuchár, ktorý nevie vykostiť kurča alebo nakrájať cibuľu, nebude v reálnej kuchyni zručný. Na týchto zručnostiach odhalíme jeho kvality. Navyše sú to zručnosti, ktoré majú študenti predpísané v osnovách,“ povedal o súťažných disciplínach šéfkuchár spoločnosti METRO Vojtech Artz.

SkryťVypnúť reklamu

Hlavná majsterka Hotelovej akadémie Žilina Martina Kamenčíková potvrdila, že základné kuchárske činnosti ako je krájanie cibule, póru a zemiakov, preberajú už prváci. „Postupne v ďalších ročníkoch sa dostanú aj k filetovaniu pstruha a vykosťovaniu kurčaťa. Vybrali sme tím, v ktorom všetci ovládajú všetky zručnosti.“

Aby sa žiaci dostali v škole k vareniu, musia prejsť tvrdou predprípravou. „Hygiena, pomôcky, čistenie, krájanie. Sú mnohí, ktorí chcú hneď variť a tieto prípravné aktivity sú pre nich nezáživné. Ale snažíme sa im vysvetliť, že bez tohto nebudú kuchári,“ hovorí majster odborného výcviku Súkromnej SOŠ Gastro Novum Ján Nemček.

Prestížne ponuky

Každý zo súťažiach musel ukázať všetkých päť zručností. Porotcovia si všímali kvalitu rezov a merali čas. V päťboji sa budúci kuchári museli zmestiť do polhodinového limitu. Do bratislavského finále sa dostane päť tímov s najväčším počtom bodov spomedzi účastníkov piatich regionálnych predkôl. Tam však už pôjde o prípravu menu zo zadaných surovín. „Súťaž sme vytvorili na podporu vzdelávania študentov. Vstupujeme do duálneho vzdelávania, pomáhame žiakom vstupovať do praxe. Zaujímavé na tejto súťaži je to, že ponúkame ceny ako odborné stáže v slovenských alebo medzinárodných hoteloch. Pomáhame zapracovať nových kolegov do gastronomickej praxe,“ obhajuje zmysel súťaže HoReCa manažér spoločnosti METRO Cash & Carry SR Karol Preiner.

SkryťVypnúť reklamu

Kuchár Vojtech Artz stojí v pozadí súťaže už od jej začiatku. Tvrdí, že z roka na rok má vyššiu úroveň. Výsledkom je rekordný počet prihlásených škôl. „Žilinský kraj je kvalitou silný región. Často sa vo finále stretávajú Hotelové akadémie zo Žiliny, aj z Liptovského Mikuláša. Táto súťaž sa stala najprestížnejšou na Slovensku. Má svoju hlavu aj pätu. Vo finále už musia školské tímy bezchybne pripraviť a servírovať obedový pokrm z hlavných súťažných surovín,“ povedal šéfkuchár spoločnosti METRO Vojtech Artz. Podotkol, že najšikovnejších kuchárov si už vo finále odchytávajú prestížne reštaurácie. „V minulých ročníkoch si nováčikov do svojich tímov vyberali aj profesionáli ako napríklad Jaro Židek,“ prezradil.

BRANISLAV KOSCELNÍK

Najčítanejšie na My Žilina

Komerčné články

  1. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine!
  2. Veľká zmena pre ľudí s postihnutím
  3. Náš prvý prezident sa nebál hovoriť o mravnosti v politike
  4. V púpave je všetko, čo potrebujete
  5. Cestujte za zlomok ceny. Päť destinácii na dovolenku mimo sezóny
  6. Esplanade - wellnes s pridanou hodnotou
  7. Barbora Andrešičová: Som majsterka protikladov
  8. Slovenskí maloobchodníci hľadajú cesty k zdravému rastu
  1. Prémiové bývanie pod lesom. Objavte Stockerka Prémium
  2. Každým dňom krajší! Nový Kynek je miestom, kde chcete bývať
  3. Predajte starý byt bez provízie realitke a bývajte v novostavbe
  4. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine!
  5. Veľká zmena pre ľudí s postihnutím
  6. Náš prvý prezident sa nebál hovoriť o mravnosti v politike
  7. V púpave je všetko, čo potrebujete
  8. Virtuálne sídlo má svoju volebnú miestnosť. Ako je to možné?
  1. Cestujte za zlomok ceny. Päť destinácii na dovolenku mimo sezóny 13 379
  2. Krátky, ale veľmi úspešný príbeh Kardiocentra AGEL Košice-Šaca 9 651
  3. Ako prišiel Boris Kollár k miliónom 6 314
  4. Výborná pre diabetikov aj pre lepšie trávenie. Poznáte Aróniu? 5 640
  5. Nebudete veriť, že toto skrýva Albánsko. Jeho pláže vyrazia dych 5 084
  6. Posledné byty v jedinečnej novostavbe v historickom jadre Košíc 4 580
  7. V púpave je všetko, čo potrebujete 3 712
  8. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine! 3 164
  1. Braňo Ondruš: Z našich daní musíme získať viac
  2. Martin Škopec Antal: Najlepší prostriedok ako ovládať ľudí
  3. Milan Buno: Je tréning mozgu len somarina? Sú rôzne tipy a triky iba marketingový ťah? | 7 knižných tipov
  4. Michael Achberger: Nový začiatok pre vašu postavu: Jarný jedálniček, ktorý vás dostane do formy!
  5. Peter Bolebruch: Pellegrini vyhral podvodom a stane sa prezidentom? Slovensku už načisto drbe???
  6. Tomáš Csicsó: Nechcel by som byť v koži Petra Pellegriniho
  7. Helena Michlíková: Eurovea - Nábrežie Dunaja
  8. Tomáš Mikloško: Keď je ľahké zmiznúť: O ghostingu trochu inak
  1. Lucia Nicholsonová: Otvorený list Kaliňákovi juniorovi 107 522
  2. Ivan Čáni: Korčokovský magor. 39 601
  3. Martin Krsak: Slovensku nebude nikto diktovať! …ani zahraničie, ani zákony SR 34 800
  4. Marek Mačuha: Chudobní dôchodcovia? 34 580
  5. Ján Šeďo: Ktorý slovenský senior oželie z dôchodku 400 EUR mesačne ? 30 874
  6. Pavol Burda: Podržtaška naveky 24 731
  7. Boris Šabík: Zvláštne ticho po katastrofách 19 485
  8. Martin Pollák: Komu sa klaňajú traja hrdobci? 19 443
  1. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Sex v meste na slovenský spôsob
  2. Jiří Ščobák: Ivan Korčok dnes promluvil před Starou tržnicou v Bratislavě (video)
  3. Yevhen Hessen: Telegram ako zdroj konšpirácií, dezinformácií a propagandy?
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 77. - Arktída - Ostrov Wrangel - miesto, kde sa začína ruský deň
  5. Post Bellum SK: Osobnosť, ktorú sme si nepripomenuli...
  6. Yevhen Hessen: Ukrajinských utečencov sa pýtajú "Prečo nie ste na fronte", ale utečencov z iných krajín sa na to nepýtajú?
  7. Jiří Ščobák: Ivan Korčok zvítězí, protože má něco, co Pellegrini nemá a nikdy mít nebude!
  8. Yevhen Hessen: Rusko žiada, aby Ukrajina zatkla šéfa SBU
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

  1. Braňo Ondruš: Z našich daní musíme získať viac
  2. Martin Škopec Antal: Najlepší prostriedok ako ovládať ľudí
  3. Milan Buno: Je tréning mozgu len somarina? Sú rôzne tipy a triky iba marketingový ťah? | 7 knižných tipov
  4. Michael Achberger: Nový začiatok pre vašu postavu: Jarný jedálniček, ktorý vás dostane do formy!
  5. Peter Bolebruch: Pellegrini vyhral podvodom a stane sa prezidentom? Slovensku už načisto drbe???
  6. Tomáš Csicsó: Nechcel by som byť v koži Petra Pellegriniho
  7. Helena Michlíková: Eurovea - Nábrežie Dunaja
  8. Tomáš Mikloško: Keď je ľahké zmiznúť: O ghostingu trochu inak
  1. Lucia Nicholsonová: Otvorený list Kaliňákovi juniorovi 107 522
  2. Ivan Čáni: Korčokovský magor. 39 601
  3. Martin Krsak: Slovensku nebude nikto diktovať! …ani zahraničie, ani zákony SR 34 800
  4. Marek Mačuha: Chudobní dôchodcovia? 34 580
  5. Ján Šeďo: Ktorý slovenský senior oželie z dôchodku 400 EUR mesačne ? 30 874
  6. Pavol Burda: Podržtaška naveky 24 731
  7. Boris Šabík: Zvláštne ticho po katastrofách 19 485
  8. Martin Pollák: Komu sa klaňajú traja hrdobci? 19 443
  1. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Sex v meste na slovenský spôsob
  2. Jiří Ščobák: Ivan Korčok dnes promluvil před Starou tržnicou v Bratislavě (video)
  3. Yevhen Hessen: Telegram ako zdroj konšpirácií, dezinformácií a propagandy?
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 77. - Arktída - Ostrov Wrangel - miesto, kde sa začína ruský deň
  5. Post Bellum SK: Osobnosť, ktorú sme si nepripomenuli...
  6. Yevhen Hessen: Ukrajinských utečencov sa pýtajú "Prečo nie ste na fronte", ale utečencov z iných krajín sa na to nepýtajú?
  7. Jiří Ščobák: Ivan Korčok zvítězí, protože má něco, co Pellegrini nemá a nikdy mít nebude!
  8. Yevhen Hessen: Rusko žiada, aby Ukrajina zatkla šéfa SBU

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu