Utorok, 13. apríl, 2021 | Meniny má AlešKrížovkyKrížovky
KOMERČNÝ ČLÁNOK

Krájanie cibule i vykostenie kurčaťa. Študenti súťažili v kuchárskych zručnostiach

Päť základných kuchárskych zručností, rýchlosť, ale aj dodržiavanie hygienických zásad. To všetko museli ukázať študenti kuchárskych odborov na juniorskej súťaži METRO HoReCa Kuchársky päťboj.

ŽILINA. V regionálnom žilinskom kole súťaže METRO HoReCa Kuchársky päťboj sa v súboji stretli tri družstvá – Hotelová akadémia Žilina, Hotelová akadémia Liptovský Mikuláš a Súkromná SOŠ Gastro Novum zo Žiliny. Súťaž bola predkolom k celoslovenskému finále, ktoré sa koná začiatkom roka na medzinárodnom veľtrhu gastronómie Danubius Gastro. Na piatich predkolách po celom Slovensku sa očakáva účasť až osemnástich hotelových akadémii a stredných odborných škôl. Ide o rekordný počet v priebehu piatich ročníkov súťaže.

Skryť Vypnúť reklamu

Regionálne kolo v Žiline bolo v tomto ročníku prvým. V žilinskom METRO sa v súťaži stretli tri šesťčlenné kolektívy. Žiadne varenie, ani aranžovanie. Štyria šéfkuchári v porote hodnotili najzákladnejšie kuchárske zručnosti. Krájanie olúpanej cibule na čo najjemnejšie kúsky, krájanie póru na julienne, filetovanie pstruha, krájanie zemiakov na brunois a vykostenie chladeného kurčaťa.

Od krájania k vareniu

Hodnotila sa nielen presnosť zvládnutia úlohy, ale porotcovia sa zamerali aj na zvyšky, ktoré skončia po práci v odpade a čistotu pracoviska. Súťažiaci museli mať zvládnuté základy hygieny a keď bolo treba použiť ochranné pomôcky, museli myslieť aj na to. „Kuchár, ktorý nevie vykostiť kurča alebo nakrájať cibuľu, nebude v reálnej kuchyni zručný. Na týchto zručnostiach odhalíme jeho kvality. Navyše sú to zručnosti, ktoré majú študenti predpísané v osnovách,“ povedal o súťažných disciplínach šéfkuchár spoločnosti METRO Vojtech Artz.

Skryť Vypnúť reklamu

Hlavná majsterka Hotelovej akadémie Žilina Martina Kamenčíková potvrdila, že základné kuchárske činnosti ako je krájanie cibule, póru a zemiakov, preberajú už prváci. „Postupne v ďalších ročníkoch sa dostanú aj k filetovaniu pstruha a vykosťovaniu kurčaťa. Vybrali sme tím, v ktorom všetci ovládajú všetky zručnosti.“

Aby sa žiaci dostali v škole k vareniu, musia prejsť tvrdou predprípravou. „Hygiena, pomôcky, čistenie, krájanie. Sú mnohí, ktorí chcú hneď variť a tieto prípravné aktivity sú pre nich nezáživné. Ale snažíme sa im vysvetliť, že bez tohto nebudú kuchári,“ hovorí majster odborného výcviku Súkromnej SOŠ Gastro Novum Ján Nemček.

Prestížne ponuky

Každý zo súťažiach musel ukázať všetkých päť zručností. Porotcovia si všímali kvalitu rezov a merali čas. V päťboji sa budúci kuchári museli zmestiť do polhodinového limitu. Do bratislavského finále sa dostane päť tímov s najväčším počtom bodov spomedzi účastníkov piatich regionálnych predkôl. Tam však už pôjde o prípravu menu zo zadaných surovín. „Súťaž sme vytvorili na podporu vzdelávania študentov. Vstupujeme do duálneho vzdelávania, pomáhame žiakom vstupovať do praxe. Zaujímavé na tejto súťaži je to, že ponúkame ceny ako odborné stáže v slovenských alebo medzinárodných hoteloch. Pomáhame zapracovať nových kolegov do gastronomickej praxe,“ obhajuje zmysel súťaže HoReCa manažér spoločnosti METRO Cash & Carry SR Karol Preiner.

Skryť Vypnúť reklamu

Kuchár Vojtech Artz stojí v pozadí súťaže už od jej začiatku. Tvrdí, že z roka na rok má vyššiu úroveň. Výsledkom je rekordný počet prihlásených škôl. „Žilinský kraj je kvalitou silný región. Často sa vo finále stretávajú Hotelové akadémie zo Žiliny, aj z Liptovského Mikuláša. Táto súťaž sa stala najprestížnejšou na Slovensku. Má svoju hlavu aj pätu. Vo finále už musia školské tímy bezchybne pripraviť a servírovať obedový pokrm z hlavných súťažných surovín,“ povedal šéfkuchár spoločnosti METRO Vojtech Artz. Podotkol, že najšikovnejších kuchárov si už vo finále odchytávajú prestížne reštaurácie. „V minulých ročníkoch si nováčikov do svojich tímov vyberali aj profesionáli ako napríklad Jaro Židek,“ prezradil.

BRANISLAV KOSCELNÍK

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Telefóny čaká zásadná zmena. Z dnešných nezostane takmer nič
  2. V blízkosti Prezidentského paláca je na predaj 37 apartmánov
  3. Kedysi rádio, dnes mozog auta. Poznáte históriu infotainmentu?
  4. Poznáme finalistov Office roka 2020
  5. Vlastný zlatý poklad môže byť dobrou ochranou pred infláciou
  6. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie
  7. Neviete kam tento rok na bezpečnú dovolenku k moru?
  8. Kia prechádza transformáciou, vo vrecku má aj Guinnessov rekord
  9. Prešovská spoločnosť MAXECO sa presadila na medzinárodnom trhu
  10. Leto na ostrove Malta: desať najkrajších miest
  1. Poznáme finalistov Office roka 2020
  2. Neviete kam tento rok na bezpečnú dovolenku k moru?
  3. Jar je vo vzduchu. Alergie tiež
  4. Kia prechádza transformáciou, vo vrecku má aj Guinnessov rekord
  5. SodaStream na Slovensku predstavuje príchute nápojov od PEPSI
  6. V blízkosti Prezidentského paláca je na predaj 37 apartmánov
  7. Bratia Žampovci majú za sebou veľmi úspešnú lyžiarsku sezónu
  8. Biobavlnu nahradila viskóza
  9. Kedysi rádio, dnes mozog auta. Poznáte históriu infotainmentu?
  10. Prešovská spoločnosť MAXECO sa presadila na medzinárodnom trhu
  1. Telefóny čaká zásadná zmena. Z dnešných nezostane takmer nič 53 680
  2. Slovákom hrozia malé dôchodky. V čom je problém? 25 747
  3. Zo žraloka rybka. Ako sa rozpadlo impérium Maria Hoffmanna? 21 897
  4. Krvou a železom: Ako Bismarck pred 150 rokmi zjednotil Nemecko 18 419
  5. Ako zasiahnu zmeny vo svete pneumatík bežných vodičov? 16 870
  6. Leto na ostrove Malta: desať najkrajších miest 13 146
  7. Veľkonočné inšpirácie, rozhovor so Zuzanou Šebovou 10 229
  8. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie 10 190
  9. Plánujete dovolenku na leto? Toto sú najkrajšie pláže Turecka 9 287
  10. Pomoc z prírody pri infekcii covid-19 8 621
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Ilustračné foto.

Vlci hrali výborne počas celého stretnutia.

16 h

Diskusiu vysielame v stredu 14. apríla od 10. hodiny.

9. apr
Marek Hovorka v žilinskom drese.

Rodák z Dubnice bol najproduktívnejším hráčom Vlkov v bronzovej sezóne 2016/2017 (74 bodov - 28 gólov plus 46 asistencií).

12. apr

Opäť máte možnosť vyhrať 1000 eur.

12. apr

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Žilinčanom bude k dispozícii už len 12 mobilných odberných miest.

11. apr

Prinášame prehľad výsledkov z jednotlivých obcí na hornej Nitre. Viaceré z nich opäť nezaznamenali žiadnych pozitívnych.

22 h

Za frontom k nám začne prúdiť studený, pôvodom arktický vzduch, pričom bude aj veterno a veľmi chladno, ojedinele až rekordne.

11. apr

Zaistili tisícky dávok marihuany.

22 h

Už ste čítali?