Streda, 25. november, 2020 | Meniny má KatarínaKrížovkyKrížovky
KOMERČNÝ ČLÁNOK

Krájanie cibule i vykostenie kurčaťa. Študenti súťažili v kuchárskych zručnostiach

Päť základných kuchárskych zručností, rýchlosť, ale aj dodržiavanie hygienických zásad. To všetko museli ukázať študenti kuchárskych odborov na juniorskej súťaži METRO HoReCa Kuchársky päťboj.

ŽILINA. V regionálnom žilinskom kole súťaže METRO HoReCa Kuchársky päťboj sa v súboji stretli tri družstvá – Hotelová akadémia Žilina, Hotelová akadémia Liptovský Mikuláš a Súkromná SOŠ Gastro Novum zo Žiliny. Súťaž bola predkolom k celoslovenskému finále, ktoré sa koná začiatkom roka na medzinárodnom veľtrhu gastronómie Danubius Gastro. Na piatich predkolách po celom Slovensku sa očakáva účasť až osemnástich hotelových akadémii a stredných odborných škôl. Ide o rekordný počet v priebehu piatich ročníkov súťaže.

Skryť Vypnúť reklamu

Regionálne kolo v Žiline bolo v tomto ročníku prvým. V žilinskom METRO sa v súťaži stretli tri šesťčlenné kolektívy. Žiadne varenie, ani aranžovanie. Štyria šéfkuchári v porote hodnotili najzákladnejšie kuchárske zručnosti. Krájanie olúpanej cibule na čo najjemnejšie kúsky, krájanie póru na julienne, filetovanie pstruha, krájanie zemiakov na brunois a vykostenie chladeného kurčaťa.

Od krájania k vareniu

Hodnotila sa nielen presnosť zvládnutia úlohy, ale porotcovia sa zamerali aj na zvyšky, ktoré skončia po práci v odpade a čistotu pracoviska. Súťažiaci museli mať zvládnuté základy hygieny a keď bolo treba použiť ochranné pomôcky, museli myslieť aj na to. „Kuchár, ktorý nevie vykostiť kurča alebo nakrájať cibuľu, nebude v reálnej kuchyni zručný. Na týchto zručnostiach odhalíme jeho kvality. Navyše sú to zručnosti, ktoré majú študenti predpísané v osnovách,“ povedal o súťažných disciplínach šéfkuchár spoločnosti METRO Vojtech Artz.

Skryť Vypnúť reklamu

Hlavná majsterka Hotelovej akadémie Žilina Martina Kamenčíková potvrdila, že základné kuchárske činnosti ako je krájanie cibule, póru a zemiakov, preberajú už prváci. „Postupne v ďalších ročníkoch sa dostanú aj k filetovaniu pstruha a vykosťovaniu kurčaťa. Vybrali sme tím, v ktorom všetci ovládajú všetky zručnosti.“

Aby sa žiaci dostali v škole k vareniu, musia prejsť tvrdou predprípravou. „Hygiena, pomôcky, čistenie, krájanie. Sú mnohí, ktorí chcú hneď variť a tieto prípravné aktivity sú pre nich nezáživné. Ale snažíme sa im vysvetliť, že bez tohto nebudú kuchári,“ hovorí majster odborného výcviku Súkromnej SOŠ Gastro Novum Ján Nemček.

Prestížne ponuky

Každý zo súťažiach musel ukázať všetkých päť zručností. Porotcovia si všímali kvalitu rezov a merali čas. V päťboji sa budúci kuchári museli zmestiť do polhodinového limitu. Do bratislavského finále sa dostane päť tímov s najväčším počtom bodov spomedzi účastníkov piatich regionálnych predkôl. Tam však už pôjde o prípravu menu zo zadaných surovín. „Súťaž sme vytvorili na podporu vzdelávania študentov. Vstupujeme do duálneho vzdelávania, pomáhame žiakom vstupovať do praxe. Zaujímavé na tejto súťaži je to, že ponúkame ceny ako odborné stáže v slovenských alebo medzinárodných hoteloch. Pomáhame zapracovať nových kolegov do gastronomickej praxe,“ obhajuje zmysel súťaže HoReCa manažér spoločnosti METRO Cash & Carry SR Karol Preiner.

Skryť Vypnúť reklamu

Kuchár Vojtech Artz stojí v pozadí súťaže už od jej začiatku. Tvrdí, že z roka na rok má vyššiu úroveň. Výsledkom je rekordný počet prihlásených škôl. „Žilinský kraj je kvalitou silný región. Často sa vo finále stretávajú Hotelové akadémie zo Žiliny, aj z Liptovského Mikuláša. Táto súťaž sa stala najprestížnejšou na Slovensku. Má svoju hlavu aj pätu. Vo finále už musia školské tímy bezchybne pripraviť a servírovať obedový pokrm z hlavných súťažných surovín,“ povedal šéfkuchár spoločnosti METRO Vojtech Artz. Podotkol, že najšikovnejších kuchárov si už vo finále odchytávajú prestížne reštaurácie. „V minulých ročníkoch si nováčikov do svojich tímov vyberali aj profesionáli ako napríklad Jaro Židek,“ prezradil.

BRANISLAV KOSCELNÍK

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Rozbiehať biznis v čase korony? Ide to
  2. Ako vybrať AKU reťazovú pílu
  3. Študuj na univerzite s viac ako 60 ročnou tracíciou!
  4. Táto pomôcka zlepší život všetkým imobilným ľuďom
  5. Máš dosť teórie a poučiek? Študuj, cestuj, pracuj a ži!
  6. Imunitnú bombu do tela dostanete vďaka Vitaglucanu
  7. Na VŠEMvs získaš kvalitné štúdium v moderných priestoroch
  8. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny
  9. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie
  10. Hubert – keď život chutí už 195 rokov
  1. OFFICE ROKA 2020 poukáže na transformáciu pracovného prostredia
  2. V mlieku už nie sme sebestační. Čo sa musí zmeniť?
  3. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie
  4. Hubert – keď život chutí už 195 rokov
  5. Ako vybrať AKU reťazovú pílu
  6. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť
  7. Budúcnosť M&A v Európe
  8. Zdravá pečeň zlepšuje metabolizmus aj celkové zdravie
  9. Právo: Kto sú najväčší právnici a kde všade zostanú súdy
  10. Toto si zapamätajte! Takto určite nakúpite bezpečne
  1. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 27 158
  2. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 13 947
  3. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 12 274
  4. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 10 748
  5. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 865
  6. Spájame Slovensko - 4 nové expresné autobusové linky 8 566
  7. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 414
  8. Príbehy vyhorených, tandem okolo Bödöra a nová trať v Bratislave 8 370
  9. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 8 205
  10. Oslávte nový rok v teple: Cestujte na Zanzibar úplne bezpečne 8 149
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Traja turisti zablúdili v Malej Fatre

Stratení turisti neutrpeli zranenia.

VII. ročník Kolokvia turistických informačných centier Slovenskej republiky

Kvôli opatreniam súvisiacim s pandémiou COVID-19 sa kolokvium konalo formou moderovaných rozhovorov s odborníkmi z praxe, ktoré sprístupnili na internete.

VIDEO: Žilina ide do veľkého europrojektu. Do ekológie investuje 1,3 milióna eur

O adaptácii Žiliny na zmenu klímy diskutoval aj primátor mesta.

Do Vianoc by mali byť tri kolá testovania, nástup do škôl sa odkladá

Použiť sa má osem miliónov antigénových testov.

Premiér Igor Matovič.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Pri inštalácii vianočnej výzdoby v Mlynoch prišiel mladý muž o nohu

Pracovník spadol z výšky približne 20 metrov. Utrpel množstvo zranení.

FOTO: Po obrovských tolstolobikoch prišli na rad skutoční králi priehrady Ružiná

Vo vodnom diele Ružiná prebieha už štvrtý deň záchranný odlov rýb.

Tragická nehoda na R1: Vodiča († 52) vymrštilo z auta

Nehoda sa stala na diaľničnom úseku medzi Zvolenom a Žiarom.

Vianočné trhy v Prievidzi budú, nevyhnú sa však obmedzeniam

Situácia s koronavírusom zasiahla aj do tradičných vianočných trhov v Prievidzi aj do fungovania ľadovej plochy na námestí.

Už ste čítali?