Sobota, 17. apríl, 2021 | Meniny má RudolfKrížovkyKrížovky

Na kapustných dňoch ukázali, prečo Žilinčanov volali Kapustniari

Kapusta na desiatky rôznych spôsobov, ochutnávky a k tomu kultúrny program. V Žiline sa rozbieha tradícia nového podujatia. Žilinské kapustné dni propagujú jednu z našich najtypickejších plodín.

Na Žilinských kapustných dňoch išli na dračku najmä halušky. Na Žilinských kapustných dňoch išli na dračku najmä halušky. (Zdroj: TASR)

ŽILINA. Niekoľko stánkov a ženy zo Živeny v krojoch, ktoré ponúkali všetko, čo sa v tradičnej kuchyni na severe Slovenska kedysi z kapusty varilo a pieklo. A k tomu moderné variácie kapustových šalátov a koláčov.  Kapustné dni priniesli do centra Žiliny ochutnávky kapusty a jej úpravy na množstvo spôsobov. „Mali sme tri druhy kapustnice, klasickú s mäsom a klobáskou, zo sladkej kapusty a rajčinami i pôstnu so zemiakmi a hubami. Ponúkali sme koložvarskú kapustu, kapustový prívarok, lokše s kapustou, šesť druhov šalátov a asi dvanásť druhov koláčov. Tento rok je prvý ročník, vlani sme mali nultý. Chceli by sme zaviesť tradíciu, aby sa v Žiline kapustné dni rozšírili a vytiahli sme to medzi verejnosť,“ povedala o svojich predstavách predsedníčka spolku slovenských žien Živena Daniela Daníková.

Skryť Vypnúť reklamu

Myšlienku spropagovať kapustu nosila niekoľko rokov v hlave. Bolo jej ľúto, že kapuste, ktorá je taká typická pre Žilinu i celé severné Slovensko, sa nevenuje žiadna pozornosť. „Žilinčanov prezývali žartovne Kapustniari. Kým nebola v Žiline železnica a Národná ulica, tak v tých miestach boli všade kapustové polia. Kapusta je navyše zdrojom vitamínu C, tak toto kedysi ľudí držalo pri živote,“ tvrdí Daniela Daníková.

Ženy zo Živeny vlastnými silami pripravili kapustové jedlá. Zo spomienok vytiahli to, čo im varievali mamy a staré mamy. Niektoré postupy aj spísali a ľuďom rozdávali recepty. „Kto mal kapustu, zemiaky a múku, celú zimu prežil a nebol hladný. Maximálne použili jednoduché korenie, nič exotické a soľ. Úplne najjednoduchšie boli zemiaky s kapustou,“ spomína Otília Kadašiová zo Strečna na časy, keď v špajzi ešte nebolo veľa surovín. Jej halušky s kapustou a slaninkou sa míňali veľmi rýchlo. „Navarila som halušky z kyslej i hlávkovej kapusty. Teraz na jeseň, keď je hlávková kapusta čerstvá, halušky sa robia z hlávkovej kapusty. Hlávková kapusta sa dá síce odložiť do pivnice, ale nevydrží celú zimu. Preto sa kapusta kvasila a uskladňovala do sudov,“ tvrdí paní Otka.

Skryť Vypnúť reklamu

Jedlá z kapusty sa v minulosti varili pomerne často. Nie nadarmo sa kedysi v tejto oblasti hovorilo, že ráno sa jedla kapusta so zemiakmi a večer zemiaky s kapustou. „Kapusta bola na stole aj päťkrát v týždni. Z kyslej kapusty sme varili halušky s kapustou, kapustnicu, robili sa osušky, uhrabky, čo je zemiaková kaša, ktorá sa opečie s kapustou. Z čerstvej kapusty sme robievali fliačky s kapustou, podlesníky sú takisto známe,“ spomína Daniela Daníková. Jej snom je Žilinské kapustné dni ďalej rozširovať. Už v tomto roku pribudli organizátorom noví silní partneri. Snahu o propagáciu kapusty v našej kuchyni čiastočne prekazilo počasie. Z Mariánskeho námestia sa rodiaca akcia musela presťahovať na dvor Mestského divadla. 

 

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Happy Hour vymysleli námorníci, dnes poteší aj vaše auto
  2. Telefóny čaká zásadná zmena. Z dnešných nezostane takmer nič
  3. Dobrým začiatkom stavby vyriešime veľa budúcich problémov.
  4. Desať obľúbených miest Slovákov na letnú dovolenku v Chorvátsku
  5. Pozor, stravné môže vzbudiť vlnu nevôle vašich zamestnancov
  6. Chceli by ste televízor alebo práčku k nákupu ako bonus?
  7. Korporátne dlhopisy s fixným ročným výnosom od 7 do 8 %
  8. Prihláste sa na odber nových newslettrov od SME
  9. Festival pre dušu prináša návod, ako si zachovať duševnú pohodu
  10. Slováci sú rekordéri, majú aj 20 vernostných programov súčasne
  1. Happy Hour vymysleli námorníci, dnes poteší aj vaše auto
  2. Podcasty zdravotnej poisťovne Union sú najpočúvanejšie
  3. AURES Holdings sa vydáva na západ
  4. Výčínanie počasia spôsobuje najviac škôd v júni
  5. Dodávame len preverené riešenia, hovorí šéf ABRA Software
  6. Dobrým začiatkom stavby vyriešime veľa budúcich problémov.
  7. Desať obľúbených miest Slovákov na letnú dovolenku v Chorvátsku
  8. Pozor, stravné môže vzbudiť vlnu nevôle vašich zamestnancov
  9. Reverzné inžinierstvo na FVT
  10. Chceli by ste televízor alebo práčku k nákupu ako bonus?
  1. Telefóny čaká zásadná zmena. Z dnešných nezostane takmer nič 50 097
  2. Zo žraloka rybka. Ako sa rozpadlo impérium Maria Hoffmanna? 19 198
  3. Leto na ostrove Malta: desať najkrajších miest 12 829
  4. Desať obľúbených miest Slovákov na letnú dovolenku v Chorvátsku 11 495
  5. Krvou a železom: Ako Bismarck pred 150 rokmi zjednotil Nemecko 10 185
  6. Slovákom hrozia malé dôchodky. V čom je problém? 8 684
  7. Veľkonočné inšpirácie, rozhovor so Zuzanou Šebovou 8 069
  8. Plánujete dovolenku na leto? Toto sú najkrajšie pláže Turecka 7 713
  9. Bolesti kĺbov po Corone? Zbystrite pozornosť! 5 994
  10. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie 5 894
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Dušan Gregor.

Rozhovor s hlavným koučom po skončení sezóny.

4 h

Mesto hľadá alternatívne možnosti obnovenia prevádzky.

6 h

Celkovo už napiekli a rozdali 13 500 veterníkov.

16. apr
Ilustračné foto.

Sťažnosti z Bytčice začali prichádzať po tom, čo zhotoviteľ prác začal s vývozom zeminy cez ulice Antona Bielka a Chalupkova.

16. apr

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Na nešťastie si tento rok spomenuli aj niektorí Turčania. Od požiaru uplynulo už 39 rokov.

17 h

Ak bude počasie priaznivé, väčšinu prepravy budeme realizovať zadnou cestou, sľubuje investor.

15. apr

Auto zišlo z cesty a prevrátilo sa na strechu.

16 h

Prepúšťanie sa týka desiatok ľudí.

18 h

Už ste čítali?