Na kapustných dňoch ukázali, prečo Žilinčanov volali Kapustniari

Kapusta na desiatky rôznych spôsobov, ochutnávky a k tomu kultúrny program. V Žiline sa rozbieha tradícia nového podujatia. Žilinské kapustné dni propagujú jednu z našich najtypickejších plodín.

Na Žilinských kapustných dňoch išli na dračku najmä halušky. Na Žilinských kapustných dňoch išli na dračku najmä halušky. (Zdroj: TASR)

ŽILINA. Niekoľko stánkov a ženy zo Živeny v krojoch, ktoré ponúkali všetko, čo sa v tradičnej kuchyni na severe Slovenska kedysi z kapusty varilo a pieklo. A k tomu moderné variácie kapustových šalátov a koláčov.  Kapustné dni priniesli do centra Žiliny ochutnávky kapusty a jej úpravy na množstvo spôsobov. „Mali sme tri druhy kapustnice, klasickú s mäsom a klobáskou, zo sladkej kapusty a rajčinami i pôstnu so zemiakmi a hubami. Ponúkali sme koložvarskú kapustu, kapustový prívarok, lokše s kapustou, šesť druhov šalátov a asi dvanásť druhov koláčov. Tento rok je prvý ročník, vlani sme mali nultý. Chceli by sme zaviesť tradíciu, aby sa v Žiline kapustné dni rozšírili a vytiahli sme to medzi verejnosť,“ povedala o svojich predstavách predsedníčka spolku slovenských žien Živena Daniela Daníková.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Myšlienku spropagovať kapustu nosila niekoľko rokov v hlave. Bolo jej ľúto, že kapuste, ktorá je taká typická pre Žilinu i celé severné Slovensko, sa nevenuje žiadna pozornosť. „Žilinčanov prezývali žartovne Kapustniari. Kým nebola v Žiline železnica a Národná ulica, tak v tých miestach boli všade kapustové polia. Kapusta je navyše zdrojom vitamínu C, tak toto kedysi ľudí držalo pri živote,“ tvrdí Daniela Daníková.

Ženy zo Živeny vlastnými silami pripravili kapustové jedlá. Zo spomienok vytiahli to, čo im varievali mamy a staré mamy. Niektoré postupy aj spísali a ľuďom rozdávali recepty. „Kto mal kapustu, zemiaky a múku, celú zimu prežil a nebol hladný. Maximálne použili jednoduché korenie, nič exotické a soľ. Úplne najjednoduchšie boli zemiaky s kapustou,“ spomína Otília Kadašiová zo Strečna na časy, keď v špajzi ešte nebolo veľa surovín. Jej halušky s kapustou a slaninkou sa míňali veľmi rýchlo. „Navarila som halušky z kyslej i hlávkovej kapusty. Teraz na jeseň, keď je hlávková kapusta čerstvá, halušky sa robia z hlávkovej kapusty. Hlávková kapusta sa dá síce odložiť do pivnice, ale nevydrží celú zimu. Preto sa kapusta kvasila a uskladňovala do sudov,“ tvrdí paní Otka.

SkryťVypnúť reklamu

Jedlá z kapusty sa v minulosti varili pomerne často. Nie nadarmo sa kedysi v tejto oblasti hovorilo, že ráno sa jedla kapusta so zemiakmi a večer zemiaky s kapustou. „Kapusta bola na stole aj päťkrát v týždni. Z kyslej kapusty sme varili halušky s kapustou, kapustnicu, robili sa osušky, uhrabky, čo je zemiaková kaša, ktorá sa opečie s kapustou. Z čerstvej kapusty sme robievali fliačky s kapustou, podlesníky sú takisto známe,“ spomína Daniela Daníková. Jej snom je Žilinské kapustné dni ďalej rozširovať. Už v tomto roku pribudli organizátorom noví silní partneri. Snahu o propagáciu kapusty v našej kuchyni čiastočne prekazilo počasie. Z Mariánskeho námestia sa rodiaca akcia musela presťahovať na dvor Mestského divadla. 

 

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Žilina

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  4. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  5. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  6. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 103 095
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 733
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 524
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 7 075
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 715
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 356
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 4 641
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 524
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu