Drotári z Veľkého Rovného si v strave dopriali luxus, ukazuje nová výstava

Od frfajdy k almázii je názov výstavy v Budatínskom hrade. Mapuje stravovacie návyky na svoju dobu zámožných drotárov.

Z kuchyne drotárov z Veľkého Rovného.Z kuchyne drotárov z Veľkého Rovného. (Zdroj: OBEC VEĽKÉ ROVNÉ)

BUDATÍN. Pohľad do kuchyne drotárov z Veľkého Rovného v okrese Bytča ponúka výstava Považského múzea pod názvom Od frfajdy k almázii, ktorú včera otvorili vo výstavných priestoroch areálu Budatínskeho hradu v Žiline.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Výstava vychádza podľa etnologičky drotárstva Považského múzea v Žiline Kataríny Kendrovej priamo z poznatkov, získaných terénnym výskumom vo Veľkom Rovnom - špecifickej národopisnej lokalite severozápadného Slovenska. "Prezentuje tradičnú stravu v drotárskej obci. A práve vďaka rozvinutému drotárstvu nadobudla aj tradičná strava veľmi zaujímavý charakter. Výstava predstavuje vývoj od najstarších spôsobov prípravy stravy, zariadenia domácnosti, zariadenia kuchyne, až po obdobie, keď drotárstvo bolo naozaj vyspelé. A vďaka financiám sa do obce Veľké Rovné dostali novinky, ktoré sme doteraz nepoznali," povedala Kendrová.

SkryťVypnúť reklamu

Doplnila, že názov výstavy je symbolický, pretože frfajda je označenie pre veľmi jednoduché, podradné, nie príliš chutné jedlo. "Ale kalorické, ktoré dokázalo obyvateľov veľmi dobre zasýtiť. A almázia je zasa označenie pre luxusné víno, pretože úspešní drotári sa snažili doniesť rôzne produkty mestskej kuchyne aj do Veľkého Rovného. Bolo úplne bežné, že už koncom 19. a začiatkom 20. storočia sa v ľudovej kuchyni objavilo kakao, káva, ruský čaj. Objavili sa najkvalitnejšie druhy múky. Čiže, mestská kuchyňa sa ako keby dostala do ľudového prostredia," podotkla etnologička drotárstva Považského múzea.

Cieľom výstavy je prezentovať stravu modernou a príťažlivou formou scénických zobrazení jednotlivých častí ľudového obydlia. "Demonštruje spôsob prípravy, konzervovania, uskladnenia potravín a spôsob stolovania. Približuje tradičné i netradičné vybavenie a zariadenie domácností, obohatené o neznámy inventár, výrobky drotárskych dielní, produkty mestskej či inonárodnej kuchyne. Poukazuje tiež na vplyv finančného kapitálu, prineseného drotármi z cudziny, na zvýšenie kvality stravovacích návykov vo Veľkom Rovnom a celkový rast životnej úrovne drotárskych rodín v porovnaní s okolitými obcami v rovnakom období," dodala Kendrová.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Žilina

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 520
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 088
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 127
  4. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 422
  5. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 241
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 874
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 667
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 624
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu