Rodičia, viete prečo by mali vaše deti jesť viac rýb?

Odborníci na výživu a lekári považujú za základ detskej stravy ovocie, zeleninu, mliečne výrobky a... ryby. Dokonca tvrdia, že čím skôr svoje deti na jedlá z rybieho mäsa naučíte, tým lepšie. Najlepšie je začať s nimi už po prvom roku. Prečo sú ryby v strave detí tak veľmi dôležité?

Na to, aby sa deti zdravo telesne aj psychicky vyvíjali, je potrebné, aby prijímali v strave určité zložky, ktoré sú pre organizmus v útlom veku nenahraditeľné.  Medzi tieto zložky patria napríklad jód, selén, vitamín D a esenciálne mastné kyseliny. A bohatým, prirodzeným zdrojom všetkých týchto mimoriadne potrebných živín sú najmä ryby. Jód je nenahraditeľný stopový prvok pre správnu funkciu štítnej žľazy, ktorý napomáha rastu. Selén je významným antioxidantom, ktorý urýchľuje hojenie rán a má protizápalové účinky. Vitamín D sa spája tradične s rastom kostí a ryby sú jeho najlepším zdrojom v potrave.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Nenahraditeľné omega-3 mastné kyseliny

Pre vývoj centrálnej nervovej sústavy, imunitného systému a prevenciu kardiovaskulárnych ochorení sú kľúčové esenciálne mastné kyseliny, a to najmä omega-3 mastné kyseliny. O tom, že ich ryby obsahujú, ste už určite počuli. Tento fakt je však potrebné stále opakovať, pretože ho rodičia často podceňujú. „Omega-3 mastné kyseliny si nedokáže organizmus syntetizovať sám, preto je potrebné prijímať ich potravou. Sú nevyhnutné pre správnu funkciu a vývoj mozgu u detí, priaznivo podporujú psychickú kondíciu a u detí potláčajú prejavy patologickej hyperaktivity,“ hovorí odborníčka MUDr. Alžbeta Béderová, CSc. Viacero štúdií dokázalo, že táto zložka v strave podporuje pamäť a sústredenosť. Jej konzumácia u detí v dojčenskom veku má pozitívny vplyv aj na vývoj poznávacích funkcií a fungovanie imunitného systému. Navyše, omega-3 mastné kyseliny sú významné už aj počas vnútromaternicového vývinu dieťaťa, najmä počas posledných 3 mesiacov tehotenstva.

SkryťVypnúť reklamu

A ktoré ryby obsahujú najviac týchto zo stravy významných živín? „Omega-3 mastné kyseliny sa nachádzajú v tuku všetkých druhov rýb, pretože ich chráni proti chladu. Najviac ich však obsahujú ryby pochádzajúce z chladných morských vôd ako losos, sleď, makrela, tuniak, sardinky, pstruh morský či ostriež,“ vysvetľuje MUDr. Alžbeta Béderová.

Ako zaradiť ryby do stravy detí

Deťom môžete smelo zakomponovať ryby do ich jedálnička už po prvom roku. Je vhodné začať najskôr s tepelne upravovanými rybami a až neskôr im servírovať mäso konzervované. Zvlášť v útlom veku dieťaťa dávajte zvýšený pozor na kosti. Deťom podávajte radšej ryby upravené na prírodný spôsob než ryby vyprážané v trojobale, pretože sú ľahšie stráviteľné. Ideálne je naučiť deti konzumovať jedlo z rýb jeden až dvakrát týždenne a striedať teplé aj studené jedlá, napríklad aj v podobe rybích šalátov.

SkryťVypnúť reklamu

Kvalitné a cenovo dostupné morské a sladkovodné mrazené ryby do receptov pre vašu rodinu nájdete v obchodoch pod značkami Radoma a Frodo, ktoré prináša jeden z najväčších distribútorov a spracovateľov rýb na Slovensku, Ryba Žilina. A v prípade, že uprednostňujete ryby v už spracovanej podobe, pod značkou PRETO Ryba Žilina môžete nájsť najširšiu ponuku rybích špecialít ako marinované, pečené, smažené či údené ryby a v neposlednom rade aj klasické rybie šaláty a na Slovensku najobľúbenejšiu tresku v majonéze tej najvyššej kvality. Ak chcete podávať túto pochúťku aj deťom, odporúčame najmä Tresku Exklusiv, ktorá obsahuje až 45 % rybieho mäsa, nemá žiadne umelé sladidlá, sú v nej výrazne obmedzené chemické konzervanty a na jej výrobu je používaná vlastná majonéze zo zdravým repkovým olejom – tiež bohatým zdrojom omega-3 mastných kyselín. A dobrá správa je, že si túto pochúťku môžu vychutnať bez obáv aj celiatici.

Viac informácií o rybích špecialitách nájdete na www.rybazilina.sk.

 

Ryba Žilina

Hlavnou „hviezdou“ kampane je zákazníkmi mimoriadne dobre prijatá Treska Cottage Exklusiv, ktorá kombináciou zloženia a chuti nemá konkurenciu.


Radi skúšate v kuchyni nové recepty? Vyskúšajte túto špecialitu.


Producent najobľúbenejšej tresky na Slovensku prišiel s ďalšou novinkou, ktorou približuje túto tradičnú špecialitu k ešte širšiemu okruhu zákazníkov.


SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Žilina

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 612
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 111
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 127
  4. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 252
  5. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 242
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 887
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 711
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 599
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu