FOTO: O premiéru Burčiakových slávností v Rajeckých Tepliciach bol obrovský záujem

Pohraničný región z okolia moravského Hodonína prišiel do kúpeľného mesta ukázať svoje zvyky a gastronomické špeciality. Na víno a burčiak sa stálo v dlhých radoch.

Béleše z kysnutého cesta z makom alebo z lekvárom. Béleše z kysnutého cesta z makom alebo z lekvárom. (Zdroj: BRANISLAV KOSCELNÍK)

RAJECKÉ TEPLICE. Nebývalý záujem bol v nedeľu v Rajeckých Tepliciach o moravské produkty i kultúru susedného regiónu. Burčiak, rôzne odrody vína, údeniny i starodávne koláče išli na dračku. Na Námestí Slovenského národného povstania sa po prvýkrát prezentovala Južná Morava. „Tieto akcie robíme po celom Česku a Slovensku, ale iba tam, kde Morava nie je známa, kde ju treba spropagovať. Ponúkame všetky tradičné výrobky našich babičiek. Od moravských koláčov belešov, cez svadobné koláče, oškvarkové nátierky, chlieb s masťou a cibuľou a samozrejme burčiak, sudové víno, med i medovinu,“ predstavil podujatie organizátor Richard Kuřil.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Deviati ľudia v tradičných krojoch vypekali kysnuté koláče, grilovali klobásky a údeniny z vlastnej udiarne a najmä nalievali a čapovali moravské víno. Začiatok burčiakovej sezóny priniesol do kúpeľného mesta nečakaný záujem o tento kvasiaci hroznový mušt. Dlhé rady pred stánkami svedčili o tom, že jedlá a nápoje nášho západného suseda mali úspech. „Kde sme prišli, všade sa páčime. Sme oblečení tak, ako naši dedovia a babičky, pracujme s pecami, ktoré už len málokto pozná. Dnes je tu veľký extrém, sme z toho prekvapení,“ povedal v súvislosti s úspechom prezentácie v Rajeckých Tepliciach Richard Kuřil.

Vinný a burčiakový stánok, údené výrobky z prenosnej udiarne, medovníky, koláče a k tomu príjemná moravská cimbalová muzika by mali zavítať do kúpeľného mesta aj o rok. 

SkryťVypnúť reklamu

 

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Žilina

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 6 996
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 6 868
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 121
  4. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 5 637
  5. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 234
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 831
  7. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 624
  8. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 442
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu