Pozrite si, ktoré potraviny majú koľko cholesterolu

Cholesterol je jedným zo základných stavebných materiálov buniek všetkých cicavcov. Je preto pre náš život nevyhnutný. Už samotné slovo je však v dobe rozmáhajúcich sa civilizačných ochorení strašiakom. Čo robiť a čo jesť, aby ste mali presne také množstvo cholesterolu, aké vaše telo potrebuje?

Je všeobecne známe, že keď sa podiel cholesterolu v tele začne zvyšovať, môže to mať za následok vznik zdravotných problémov, najmä srdcovo-cievnych ochorení ako ateroskleróza (poškodenie cievnych stien ukladaním tukových látok), ischemická choroba srdca a ciev či vysoký krvný tlak.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

„Dobrý a zlý cholesterol“

Cholesterol je tuková látka a keďže tuky nie sú rozpustné v krvi, musia sa naviazať na bielkovinový nosič a vzniknú tzv. lipoproteíny.  A práve podľa toho, akú majú tieto lipoproteíny hustotu a elektrický náboj, sa v našom tele vytvárajú dva druhy cholesterolu, ktorým sa ľudovo hovorí „zlý“ a „dobrý cholesterol“. „LDL, teda „zlý cholesterol“ má nízku hustotu, čo znamená, že nesie cholesterol do bunky a zvyšuje riziko aterosklerózy. Na druhej strane HDL, teda „dobrý cholesterol“ s vysokou hustotou slúži na opačný transport, vychytáva cholesterol a zabraňuje jeho vstupu do cievnej steny,“ vysvetľuje odborníčka, MUDr. Alžbeta Béderová, CSc.

SkryťVypnúť reklamu

Cholesterol, ktorý sa nachádza v našom tele pochádza z dvoch zdrojov. Väčšinu cholesterolu si telo vytvára samo, zvyšok však prijímame zo stravy živočíšneho pôvodu. Ak chceme obmedziť hladinu „zlého cholesterolu“ v krvi, mali by sme obmedziť jedlá, ktoré ho obsahujú veľké množstvo. Zaujíma vás, koľko cholesterolu majú základné živočíšne potraviny? Pripravili sme pre vás prehľad.

Obsah cholesterolu vo vybraných potravinách

potravina (100 g jedlého podielu) cholesterol (mg)
slepačie vajce438
husacia pečeň370
vianočka cukrárska141
Čingovská saláma136
hovädzie mäso stredne tučné120
maslo čerstvé120
bratislavská klobása109
smotana (33%)109
čedar 50% tuku v sušine100
kuracie mäso s kožou99
bravčové stredne tučné83
bravčová slanina surová79
skalický trdelník79
Parmezán68
hermelín 45% tuku v sušine57
spišské párky53
treska v majonéze Exklusiv50

 *zdroj: výsledky laborátorneho rozboru vybraných potravín realizovaného v Ryba Žilina, s.r.o.  

Ako znížiť „zlý cholesterol“?

Podľa MUDr. Béderovej hladinu „zlého cholesterolu“ v krvi ovplyvňuje vo výraznej miere popri konzumácii potravín s vysokým obsahom cholesterolu aj prijímanie nasýtených mastných kyselín a transmastných kyselín. „Mali by sme preto uvedomelo pristupovať ku konzumácii mastných jedál, údenín, jedál rýchleho občerstvenia, prepálených tukov, smažených a fritovaných pokrmov ako sú hranolčeky, langoše, šišky, fašírky, rezne, či napr. zemiakové lupienky,“ vyjadruje sa odborníčka. Ak chceme odbúrať cholesterol v krvi, mali by sme taktiež prijímať veľa vlákniny, antioxidačne pôsobiace vitamíny C, E, betakarotén a ďalšie biologicky aktívne nutrienty.

SkryťVypnúť reklamu

„Všetky tieto živiny nájdeme v pestrej a optimálne vyváženej strave bohatej na ovocie, zeleninu, orechy a najmä ryby, ktoré sú zdrojom esenciálnych omega-3 mastných kyselín. Tie znižujú rizikový LDL a zvyšujú ochranný HDL cholesterol, eliminujú voľné kyslíkové radikály, čím znižujú riziko vzniku a rozvoja atersklerózy,“ uzatvára MUDr. Alžbeta Béderová, CSc.

Kvalitné ryby znížia váš cholesterol

Ak vás zaujíma, ktoré mrazené ryby dostupné v obchodoch sú najkvalitnejšie, pri výbere si vždy všímajte nielen pôvod ryby, ale dbajte aj o to, aby bola pri nich tzv. glazúra, teda vrstva ľadu chrániaca rybu pred oxidáciou, v čo najmenšom pomere k rybe. A tiež, aby neobsahovala žiadne prídavné látky. Široký výber tých najkvalitnejších rýb nájdete v obchodoch napríklad pod značkou Radoma, ktorá patrí nášmu domácemu výrobcovi a distribútorovi Ryba Žilina. A v prípade, že uprednostňujete ryby v už spracovanej podobe, pod značkou PRETO Ryba Žilina si môžete vybrať z viacerých špecialít s nízkym množstvom cholesterolu a vysokým obsahom omega-3 mastných kyselín potrebných na jeho odbúravanie. Z nich odporúčame najmä na Slovensku najobľúbenejšiu tresku v majonéze tej najvyššej kvality - Tresku Exklusiv, ktorá obsahuje až 45 % rybieho mäsa, neobsahuje umelé sladidlá a má obmedzené chemické konzervanty.

SkryťVypnúť reklamu

Viac info o kvalitných rybích špecialitách nájdete na www.rybazilina.sk.

Ryba Žilina

Hlavnou „hviezdou“ kampane je zákazníkmi mimoriadne dobre prijatá Treska Cottage Exklusiv, ktorá kombináciou zloženia a chuti nemá konkurenciu.


Radi skúšate v kuchyni nové recepty? Vyskúšajte túto špecialitu.


Producent najobľúbenejšej tresky na Slovensku prišiel s ďalšou novinkou, ktorou približuje túto tradičnú špecialitu k ešte širšiemu okruhu zákazníkov.


SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Žilina

Komerčné články

  1. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček
  2. Najlepšie zdroje železa: čo jesť pri jeho nedostatku
  3. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  4. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  6. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  7. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  8. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  2. Najlepšie zdroje železa: čo jesť pri jeho nedostatku
  3. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  4. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  6. Ktoré signály tela predpovedajú mŕtvicu
  7. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  8. Jednoduché farebné premeny do bytu aj záhrady
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 9 689
  2. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 9 417
  3. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii 4 896
  4. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia 4 373
  5. Ako sa z firmy na výrobu krbov stal líder v robotike? 2 974
  6. Koniec nálepkovaniu a predsudkom medzi kolegami u tohto predajcu 2 530
  7. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček 2 500
  8. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky 2 262
  1. Pavel Baláž: V Bologni si vykrútite krky - pohľadom na vysoké veže
  2. Věra Tepličková: Minulý týždeň bradavky, dnes brucho a triesla... postup je celkom jasný
  3. Martin Fronk: Ako sa kedysi mrazničky stavali z kameňov, alebo...
  4. Štefan Šturdzík: Kréta je krásny kvet stredomoria.
  5. Ján Komrska: Mulhacén, Španielsko
  6. Martin Pollák: Hra o záchranu
  7. Patrik Užák: Balada o Balatóne
  8. Tomas Hlavaty: Aj ty Brutus?
  1. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 32 509
  2. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať? 19 869
  3. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 13 551
  4. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 11 157
  5. Miroslav Galovič: Marečku, mohol si ostať legendou... (Mikroblog No 20) 7 919
  6. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru 7 262
  7. Radko Mačuha: Hanba, uniklo ďalšie video Šimečkovej ženy. 5 767
  8. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 5 584
  1. Věra Tepličková: Minulý týždeň bradavky, dnes brucho a triesla... postup je celkom jasný
  2. Radko Mačuha: Rozostavali sme Slovensko, hrdo vyhlasuje premiér Fico.
  3. Marcel Rebro: Naozaj prišla sloboda z východu? Prečo sme potom utekali na západ, pán Fico?
  4. Věra Tepličková: Možno príde aj kúzelník...
  5. Tupou Ceruzou: Toaleťák
  6. Monika Nagyova: Ako z Netflixu. Preskakoval mŕtvoly a bežal na skúšku do školy
  7. Věra Tepličková: Cesta slovenského Sizyfa do Moskvy alebo Nie je pre cholerika nič horšie, ako nemať možnosť ísť vyššie
  8. Roman Kebísek: Oslobodzujúci efekt Gauguinovej „lekcie maľovania“ na veko drevenej krabice
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Mário Majerčík sa v španielskej Santa Susanne stal dvojnásobným majstrom Európy.

Mário Majerčík sa stal dvojnásobným majstrom Európy.


1

Už je to niekoľko mesiacov odkedy začalo parkovisko pri OC Dubeň postupne meniť svoj vzhľad.


Polícia spracovala podnet na jeho väzobné stíhanie.


1

Keď sa povie skákací hrad, väčšina z nás si spomenie na detský smiech, nekonečné vyskakovanie a farebný svet radosti.


  1. Pavel Baláž: V Bologni si vykrútite krky - pohľadom na vysoké veže
  2. Věra Tepličková: Minulý týždeň bradavky, dnes brucho a triesla... postup je celkom jasný
  3. Martin Fronk: Ako sa kedysi mrazničky stavali z kameňov, alebo...
  4. Štefan Šturdzík: Kréta je krásny kvet stredomoria.
  5. Ján Komrska: Mulhacén, Španielsko
  6. Martin Pollák: Hra o záchranu
  7. Patrik Užák: Balada o Balatóne
  8. Tomas Hlavaty: Aj ty Brutus?
  1. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 32 509
  2. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať? 19 869
  3. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 13 551
  4. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 11 157
  5. Miroslav Galovič: Marečku, mohol si ostať legendou... (Mikroblog No 20) 7 919
  6. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru 7 262
  7. Radko Mačuha: Hanba, uniklo ďalšie video Šimečkovej ženy. 5 767
  8. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 5 584
  1. Věra Tepličková: Minulý týždeň bradavky, dnes brucho a triesla... postup je celkom jasný
  2. Radko Mačuha: Rozostavali sme Slovensko, hrdo vyhlasuje premiér Fico.
  3. Marcel Rebro: Naozaj prišla sloboda z východu? Prečo sme potom utekali na západ, pán Fico?
  4. Věra Tepličková: Možno príde aj kúzelník...
  5. Tupou Ceruzou: Toaleťák
  6. Monika Nagyova: Ako z Netflixu. Preskakoval mŕtvoly a bežal na skúšku do školy
  7. Věra Tepličková: Cesta slovenského Sizyfa do Moskvy alebo Nie je pre cholerika nič horšie, ako nemať možnosť ísť vyššie
  8. Roman Kebísek: Oslobodzujúci efekt Gauguinovej „lekcie maľovania“ na veko drevenej krabice

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu