Sobota, 17. apríl, 2021 | Meniny má RudolfKrížovkyKrížovky
KOMERČNÝ ČLÁNOK

Pozrite si, ktoré potraviny majú koľko cholesterolu

Cholesterol je jedným zo základných stavebných materiálov buniek všetkých cicavcov. Je preto pre náš život nevyhnutný. Už samotné slovo je však v dobe rozmáhajúcich sa civilizačných ochorení strašiakom. Čo robiť a čo jesť, aby ste mali presne také množstvo cholesterolu, aké vaše telo potrebuje?

Je všeobecne známe, že keď sa podiel cholesterolu v tele začne zvyšovať, môže to mať za následok vznik zdravotných problémov, najmä srdcovo-cievnych ochorení ako ateroskleróza (poškodenie cievnych stien ukladaním tukových látok), ischemická choroba srdca a ciev či vysoký krvný tlak.

„Dobrý a zlý cholesterol“

Cholesterol je tuková látka a keďže tuky nie sú rozpustné v krvi, musia sa naviazať na bielkovinový nosič a vzniknú tzv. lipoproteíny.  A práve podľa toho, akú majú tieto lipoproteíny hustotu a elektrický náboj, sa v našom tele vytvárajú dva druhy cholesterolu, ktorým sa ľudovo hovorí „zlý“ a „dobrý cholesterol“. „LDL, teda „zlý cholesterol“ má nízku hustotu, čo znamená, že nesie cholesterol do bunky a zvyšuje riziko aterosklerózy. Na druhej strane HDL, teda „dobrý cholesterol“ s vysokou hustotou slúži na opačný transport, vychytáva cholesterol a zabraňuje jeho vstupu do cievnej steny,“ vysvetľuje odborníčka, MUDr. Alžbeta Béderová, CSc.

Skryť Vypnúť reklamu

Cholesterol, ktorý sa nachádza v našom tele pochádza z dvoch zdrojov. Väčšinu cholesterolu si telo vytvára samo, zvyšok však prijímame zo stravy živočíšneho pôvodu. Ak chceme obmedziť hladinu „zlého cholesterolu“ v krvi, mali by sme obmedziť jedlá, ktoré ho obsahujú veľké množstvo. Zaujíma vás, koľko cholesterolu majú základné živočíšne potraviny? Pripravili sme pre vás prehľad.

Obsah cholesterolu vo vybraných potravinách

potravina (100 g jedlého podielu) cholesterol (mg)
slepačie vajce438
husacia pečeň370
vianočka cukrárska141
Čingovská saláma136
hovädzie mäso stredne tučné120
maslo čerstvé120
bratislavská klobása109
smotana (33%)109
čedar 50% tuku v sušine100
kuracie mäso s kožou99
bravčové stredne tučné83
bravčová slanina surová79
skalický trdelník79
Parmezán68
hermelín 45% tuku v sušine57
spišské párky53
treska v majonéze Exklusiv50

 *zdroj: výsledky laborátorneho rozboru vybraných potravín realizovaného v Ryba Žilina, s.r.o.  

Ako znížiť „zlý cholesterol“?

Podľa MUDr. Béderovej hladinu „zlého cholesterolu“ v krvi ovplyvňuje vo výraznej miere popri konzumácii potravín s vysokým obsahom cholesterolu aj prijímanie nasýtených mastných kyselín a transmastných kyselín. „Mali by sme preto uvedomelo pristupovať ku konzumácii mastných jedál, údenín, jedál rýchleho občerstvenia, prepálených tukov, smažených a fritovaných pokrmov ako sú hranolčeky, langoše, šišky, fašírky, rezne, či napr. zemiakové lupienky,“ vyjadruje sa odborníčka. Ak chceme odbúrať cholesterol v krvi, mali by sme taktiež prijímať veľa vlákniny, antioxidačne pôsobiace vitamíny C, E, betakarotén a ďalšie biologicky aktívne nutrienty.

Skryť Vypnúť reklamu

„Všetky tieto živiny nájdeme v pestrej a optimálne vyváženej strave bohatej na ovocie, zeleninu, orechy a najmä ryby, ktoré sú zdrojom esenciálnych omega-3 mastných kyselín. Tie znižujú rizikový LDL a zvyšujú ochranný HDL cholesterol, eliminujú voľné kyslíkové radikály, čím znižujú riziko vzniku a rozvoja atersklerózy,“ uzatvára MUDr. Alžbeta Béderová, CSc.

Kvalitné ryby znížia váš cholesterol

Ak vás zaujíma, ktoré mrazené ryby dostupné v obchodoch sú najkvalitnejšie, pri výbere si vždy všímajte nielen pôvod ryby, ale dbajte aj o to, aby bola pri nich tzv. glazúra, teda vrstva ľadu chrániaca rybu pred oxidáciou, v čo najmenšom pomere k rybe. A tiež, aby neobsahovala žiadne prídavné látky. Široký výber tých najkvalitnejších rýb nájdete v obchodoch napríklad pod značkou Radoma, ktorá patrí nášmu domácemu výrobcovi a distribútorovi Ryba Žilina. A v prípade, že uprednostňujete ryby v už spracovanej podobe, pod značkou PRETO Ryba Žilina si môžete vybrať z viacerých špecialít s nízkym množstvom cholesterolu a vysokým obsahom omega-3 mastných kyselín potrebných na jeho odbúravanie. Z nich odporúčame najmä na Slovensku najobľúbenejšiu tresku v majonéze tej najvyššej kvality - Tresku Exklusiv, ktorá obsahuje až 45 % rybieho mäsa, neobsahuje umelé sladidlá a má obmedzené chemické konzervanty.

Skryť Vypnúť reklamu

Viac info o kvalitných rybích špecialitách nájdete na www.rybazilina.sk.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Telefóny čaká zásadná zmena. Z dnešných nezostane takmer nič
  2. Happy Hour vymysleli námorníci, dnes poteší aj vaše auto
  3. Dobrým začiatkom stavby vyriešime veľa budúcich problémov.
  4. Pozor, stravné môže vzbudiť vlnu nevôle vašich zamestnancov
  5. Desať obľúbených miest Slovákov na letnú dovolenku v Chorvátsku
  6. Korporátne dlhopisy s fixným ročným výnosom od 7 do 8 %
  7. Chceli by ste televízor alebo práčku k nákupu ako bonus?
  8. Prihláste sa na odber nových newslettrov od SME
  9. Festival pre dušu prináša návod, ako si zachovať duševnú pohodu
  10. Slováci sú rekordéri, majú aj 20 vernostných programov súčasne
  1. Happy Hour vymysleli námorníci, dnes poteší aj vaše auto
  2. Podcasty zdravotnej poisťovne Union sú najpočúvanejšie
  3. AURES Holdings sa vydáva na západ
  4. Výčínanie počasia spôsobuje najviac škôd v júni
  5. Dodávame len preverené riešenia, hovorí šéf ABRA Software
  6. Dobrým začiatkom stavby vyriešime veľa budúcich problémov.
  7. Desať obľúbených miest Slovákov na letnú dovolenku v Chorvátsku
  8. Pozor, stravné môže vzbudiť vlnu nevôle vašich zamestnancov
  9. Reverzné inžinierstvo na FVT
  10. Chceli by ste televízor alebo práčku k nákupu ako bonus?
  1. Telefóny čaká zásadná zmena. Z dnešných nezostane takmer nič 51 070
  2. Zo žraloka rybka. Ako sa rozpadlo impérium Maria Hoffmanna? 19 033
  3. Desať obľúbených miest Slovákov na letnú dovolenku v Chorvátsku 13 282
  4. Leto na ostrove Malta: desať najkrajších miest 12 094
  5. Krvou a železom: Ako Bismarck pred 150 rokmi zjednotil Nemecko 10 046
  6. Slovákom hrozia malé dôchodky. V čom je problém? 8 645
  7. Veľkonočné inšpirácie, rozhovor so Zuzanou Šebovou 7 991
  8. Plánujete dovolenku na leto? Toto sú najkrajšie pláže Turecka 7 718
  9. Bolesti kĺbov po Corone? Zbystrite pozornosť! 6 021
  10. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie 5 584
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Ryba Žilina

Prečítajte si aj ďalšie články k téme

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Smútok žilinských hokejistov bol veľký.

Napínavý zápas rozhodol v dvanástej sérii samostatných nájazdov Róbert Džugan.

1 h
Dušan Gregor.

Rozhovor s hlavným koučom po skončení sezóny.

11 h

Mesto hľadá alternatívne možnosti obnovenia prevádzky.

12 h

Celkovo už napiekli a rozdali 13 500 veterníkov.

16. apr

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Na nešťastie si tento rok spomenuli aj niektorí Turčania. Od požiaru uplynulo už 39 rokov.

24 h

Auto zišlo z cesty a prevrátilo sa na strechu.

22 h

Ak bude počasie priaznivé, väčšinu prepravy budeme realizovať zadnou cestou, sľubuje investor.

15. apr

Prepúšťanie sa týka desiatok ľudí.

16. apr

Už ste čítali?