Pondelok, 26. október, 2020 | Meniny má DemeterKrížovkyKrížovky

Lekvár nielen chutí, ale aj zbližuje. V Strečne na hodoch ukázali jeho moc

V Strečne opäť rozvoniaval lekvár. Lekvárové hody priniesli do obce pod hradom nenútenú zábavu pri varení i ochutnávaní jedného z najtradičnejších a kedysi veľmi rozšírených pokrmov.

V Strečne sa zabávalo pri miešaní lekváru. V Strečne sa zabávalo pri miešaní lekváru. (Zdroj: BRANISLAV KOSCELNÍK)

STREČNO. Lekvár priamo pred návštevníkmi Lekvárových hodov na ohni v kotle varili a núkali strečnianske ženy. Dnes lahôdka bola v minulosti najmä v chudobných podhorských krajoch takmer každodennou potravinou. Otília Kadašiová zo združenia Oživené remeslá spod Strečna dodnes lekvár varí a tvrdí, že v minulosti sa „čierne maslo“ pripravovalo v každom dome a ženy museli jeho prípravu ovládať tak dokonale ako pečenie chleba. I keď varenie lekváru nebola žiadna kuchárska veda. Stačili dobre dozreté kvalitné sladké slivky a lekvár sa nemohol pokaziť. Do lekváru sa totiž nepridávalo nič, ani cukor. Len slivky, ktoré bolo treba rozvariť a poctivo i celý deň miešať. „Staré mamky nemali cukor. Ak ho nutne potrebovali kúpili ho v obchode spolu s petrolejom a soľou. To boli tri veci, čo museli kúpiť. Dávali do lekváru cukor, len keď bol kyslý. No kyslý bol dobrý na hlísty. Keď mali deti hlísty, dali mu kyslého lekváru a bolo po hlístach. Sladký lekvár bol dobrý na buchty,“ vyťahuje z pamäte už málo známe využitie lekváru Otília Kadašiová.  

Skryť Vypnúť reklamu

Varenie lekváru bolo v minulosti spoločenskou udalosťou, gazdiné si chodili ovocný extrakt ochutnávať a pri varení sa nekládli prekážky ani kedysi kontrolovanej roztopašnosti. Otília Kadašiová tvrdí, že ich hodový lekvár začali variť pred kultúrnym domom ešte skoro ráno, aby večer už z hotového mohli núkať hostí. Ale keď sa v minulosti začal variť neskôr a celá procedúra sa pretiahla do nočných hodín, pre mládencov a dievčatá to bola nie každodenná príležitosť na zblíženie. „S lekvárom sa pomazali po tvári a frajerky ich oblizovali. Varenie lekváru bola jednou z mála udalostí, keď sa mládenci mohli k dievkam priblížiť a pošpásovať,“ prezradila pani Otília. A sama v duchu lekvárovej uvoľnej atmosféry mazala návštevníkov hodov po tvári. A aj pred pódiom sa nezriedka ochutnávanie strečnianskeho lekváru skončilo bozkávaním s lekvárovými ústami.

Skryť Vypnúť reklamu

To, čo miestne ženičky zo sliviek navarili, mohli návštevníci pri počúvaní účinkujúcich z okolia ochutnať len tak namazané na chlebe, alebo v koláči. Nezvýšilo sa nič. Na rozdiel od minulosti, keď sa lekvár varil do zásob. „Dali ho do vedier, pretože nemali poháre, nič sa nesterilizovalo. Lekvár chytil na vrchu kôru. Bol vzácny, lebo to bolo jediné sladké, čo doma mali. Najviacej sa to mazalo na chlieb, ale aj do koláčov, alebo šišiek,“ upozorňuje Otília Kadašiová.

Starosta Strečna Dušan Štadáni je vďačný pani Otílii a ľuďom z jej okolia, že pred šiestimi rokmi priniesli pod hrad Strečno novú tradíciu. „Všade na okolí oslavujú úrodu, robia dožinky. Oni prišli s myšlienkou usporiadať lekvárové hody. Na sklonku leta sa veľa ľudí zúčastňuje v Strečne na oslavách SNP. Prichádzajú hostia z ambasád, tak sme aj im chceli ukázať slovenskú tradíciu. Slivky práve dozrievajú. Na prvom ročníku sme robili lekvár z vlastných zdrojov, aj ja som niečo doniesol zo záhrady, popri ceste na pamätník rastú slivky. Každý rok zisťujeme, že stále viac a viac návštevníkov chodí na slivkové hody. Už slivky nestačia, už ich musíme kupovať,“ hovorí starosta Strečna.

Skryť Vypnúť reklamu

 

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Fresh Market má novú predajňu Sanagro. Takto to tam vyzerá
  2. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  3. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  4. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  5. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  6. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  7. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  8. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  1. Duálnu prax v dm nahradilo počas pandémie online vzdelávanie
  2. Chief of Slovak Telekom: We care about the future of Slovakia
  3. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  4. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  5. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  6. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  7. Kvalitné sporenie si dokážete vybaviť z pohodlia domova
  8. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  9. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  10. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  1. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 20 399
  2. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 16 876
  3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 15 238
  4. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 13 256
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 679
  6. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 11 602
  7. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 11 588
  8. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 512
  9. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 696
  10. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 446
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Žilinská Kia ruší pre nedostatok dielov od zahraničného dodávateľa nočné zmeny

Do stredy bude fabrika fungovať iba v dvojzmennej prevádzke.

Žilinská nemocnica hlási už 84 nakazených pracovníkov

V Pandemickom pavilóne je hospitalizovaných 17 pacientov.

ONLINE DISKUSIA: Môže byť Žilina moderné a životaschopné mesto?

Ako dostať Žilinu na mapu moderných miest? Má krajské mesto priestor na rozširovanie? Aj tieto témy odznejú v LIVE diskusii v utorok 27.októbra o 9. hodine na FB Žilina na Facebooku.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Už ste čítali?