Štvrtok, 27. január, 2022 | Meniny má BohušKrížovkyKrížovky

Ako si vybrať na dovolenke v Chorvátsku rybu

Chystáte sa s rodinou do Chorvátska? Určite nezabudnite zájsť na špecialitu z miestnych čerstvých rýb či plodov mora. Reštaurácie ponúkajú návštevníkom vynikajúce rybie pochúťky, ale niekedy je ťažké sa zorientovať v ich ponuke. Ak ste v týchto „vodách“ nováčikovia, poradíme vám, podľa čoho si počas rodinnej večere vybrať z jedálneho lístka.

V chorvátskych reštauráciách vám väčšinou ponúkajú menu vo viacerých jazykoch. Ak máte šťastie, nájdete v ňom aj slovenčinu či češtinu. Ale nie vždy to tak je. Aj keď vám obsluha rada odporučí najlepšie špeciality, niekedy je dobré vedieť, do čoho sa púšťate. Zvlášť, keď objednávate večeru svojim deťom. Možno sa vám bude hodiť stručný slovníček najčastejšie servírovaných rýb a morských plodov v chorvátskych reštauráciách:

  • brancin alebo lubin  = morský ostriež, čo je jedna z najrozšírenejších bielych rýb Jadranu, ktoré ponúka pevné, diétne a pritom šťavnaté mäso bohaté na bielkoviny a vitamín B12
  • orada alebo podlanica = pražma kráľovská, ktorá patrí medzi typické stredomorské ryby, má jemné mäso, pomerne málo kostí a tuku a je bohatá na bielkoviny
  • skuša = nám veľmi dobre známa makrela, ktorá patrí do skupiny dravých morských rýb s najvyšším obsahom omega-3 nenasýtených mastných kyselín
  • kovać = ryba po slovensky známa ako zeus ostnatý alebo ryba sv. Petra má veľmi krehké biele mäso, ktoré je pripravené veľmi rýchlo 
  • iglun = mečúň, čo je veľká ryba z kategórie modrých rýb so svalnatým mäsom podobným tuniakovi
  • oslić = morská šťuka známa u nás aj ako hejk má chutné, pevné mäso s minimom tuku, ktoré sa dá upraviť na skutočne veľa spôsobov
  • girice = najobľúbenejšie drobné rybky – sardinky, ktoré môžete v Chorvátsku ochutnať najčastejšie obalené v múke a vysmažené na olivovom oleji
  • kozice = malé krevety, ktoré patria v gastronómii medzi najznámejšie a najobľúbenejšie kôrovce
  • lignje = kalamáre - obľúbené plody mora s veľmi mäkkým, bielym a zľahka sladkastým mäsom

Ryby na chorvátsky spôsob

Základnými ingredienciami na prípravu rýb v chorvátskych reštauráciách sú vždy olivový olej a morská soľ.  Medzi najčastejšie používané koreniny patria petržlenová vňať, bobkový list, rozmarín a tiež cesnak. Niekedy sa pri ich pečení pridáva aj trocha bieleho vína. Chorvátski kuchári ryby najčastejšie pečú na grile (po chorvátsky „na žaru“), obľúbené je aj ich obaľovanie v cestíčku a praženie na oleji. K rybám sa podávajú väčšinou zemiaky s mangoldom (zelenina podobná špenátu), alebo si k nim môžete objednať zeleninový šalát, prípadne chlieb. Tu je zoznam najznámejších špecialít, na ktoré v miestnych reštauráciách určite narazíte.

Skryť Vypnúť reklamu

Pečeni brancin (Pečený morský ostriež)

Podľa tradičného spôsobu prípravy sa urobia najskôr do ryby zárezy a votrie sa do nich marináda z oleja, citróna, rozmarínu a petržlenu. Ryba sa upečie grile a pri pečení sa podlieva trochou bieleho vína. Podáva sa so zemiakmi, zeleninovým šalátom a chlebom.

Bakalar na mornarski (Treska na námornícky spôsob)

Treska sa najskôr nakrája na menšie kúsky a dá sa variť v slanej vode (v Chorvátsku je veľmi obľúbená sušená treska). Na pekáči sa vytvoria vrstvy ryby a zemiakov a každá vrstva sa poleje olivovým olejom a dochutí nasekaným cesnakom, petržlenovou vňaťou, korením a soľou. Na záver sa jedlo preleje vodou, kde sa varila treska a dá sa zapiecť.

Rižot s kozicama (Rizoto s malými krevetami)

Krevetky sa najskôr očistia a potom zľahka orestujú na olivovom oleji a dochutia zmesou korenia. Na panvicu sa k nim pridá zelenina, predvarená ryža a za stáleho miešania sa jedlo dokončí. Rizoto sa podáva s postrúhaným parmezánom.

Skryť Vypnúť reklamu

Ryby ako z Chorvátska aj doma

Kvalitné ryby pripravené podľa receptov, ktoré ste si obľúbili na dovolenke, môžete mať aj doma a to po celý rok. Či už si budete chcieť upiecť morského ostrieža, pripraviť špecialitu z tresky, hejka, kreviet či dokonca mečúňa, tieto ryby nie je problém dostať ani u nás. Ponuka mrazených rýb je široká. Pri výbere si však vždy všímajte nielen pôvod ryby, ale dbajte aj o to, aby bol pri nich podiel tzv. glazúry, teda ochrannej vrstvy ľadu, čo najmenší. Tak si mrazené ryby zachovávajú čo najlepšie svoju kvalitu, chuť a všetky živiny.

Široký výber tých najkvalitnejších rýb nájdete v obchodoch napríklad pod značkou Radoma, ktorá patrí nášmu domácemu výrobcovi a distribútorovi Ryba Žilina. „Sme hrdí na to, že ako jediný výrobca u nás spolupracujeme priamo s významnými rybárskymi spoločnosťami, ktoré ryby spracúvajú výhradne na mori, hneď po výlove. Len tento spôsob zaručí kvalitu, ktorú vyžadujeme,“ priblížil nám Michal Britvík, generálny riaditeľ Ryba Žilina. Viac info o kvalitných mrazených rybách nájdete na www.rybazilina.sk.

Skryť Vypnúť reklamu

 

 

 

Najčítanejšie na My Žilina

Inzercia - Tlačové správy

  1. ARÓNIA - najsilnejšia prírodná prevencia proti koronavírusu
  2. Zánik platobných kariet. Ako budú vyzerať platby budúcnosti?
  3. Investovať do akcií a ETF v malom sa teraz dá výhodnejšie
  4. TOP zamestnávateľ, pre ktorého sa oplatí pracovať
  5. Predplaťte si SME.sk vo vašej firme
  6. 20-minútové mestá: Mestá, v ktorých chcete žiť
  7. Rezerváciou first moment dovolenky viete ušetriť aj 40 % z ceny
  8. Európsky unikát. Kvalitné CBD funguje aj napriek neprajníkom
  9. Anketa: Slováci, ako sme na tom so závislosťami?
  10. Mecom ide na zelenú
  1. Investovať do akcií a ETF v malom sa teraz dá výhodnejšie
  2. Vianočné dovolenky sa vrátili na čísla pred pandémiou
  3. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  4. TOP zamestnávateľ, pre ktorého sa oplatí pracovať
  5. Predplaťte si SME.sk vo vašej firme
  6. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  7. Vedeli ste, že šport a podnikanie majú veľa spoločného?
  8. Slovensko uvažuje! Video so ŠOKOM má už vyše 900-tisíc videní
  9. Developer Mint Investments získal prvenstvo v CIJ Awards 2021
  10. Stropný zdvihák zlepší život všetkým imobilným ľuďom
  1. Zánik platobných kariet. Ako budú vyzerať platby budúcnosti? 7 063
  2. Rezerváciou first moment dovolenky viete ušetriť aj 40 % z ceny 4 569
  3. Európsky unikát. Kvalitné CBD funguje aj napriek neprajníkom 4 124
  4. 5 neznámych vecí, ktoré umožňujú platobné karty 3 668
  5. Slovensko uvažuje! Video so ŠOKOM má už vyše 900-tisíc videní 3 570
  6. Akcie, fondy, kryptomeny. Do čoho treba tento rok investovať 2 901
  7. 20-minútové mestá: Mestá, v ktorých chcete žiť 2 495
  8. Anketa: Slováci, ako sme na tom so závislosťami? 2 279
  9. ARÓNIA - najsilnejšia prírodná prevencia proti koronavírusu 2 226
  10. TOP zamestnávateľ, pre ktorého sa oplatí pracovať 2 131

Blogy SME

  1. Lucia Žárska: Investovať do PayPal práve teraz?
  2. Natália Šepitková: Pandémia v Dánsku už možno čoskoro skončí
  3. Anna Milanová: Šťastie 1,2 ... 2022
  4. Ľubomír Maretta: Pár
  5. Rudolfa Vallová: Zamerané na verejnú správu
  6. Tereza Krajčová: Anglický denník: Epilóg – Zbohom, Anglicko
  7. Miroslav Lukáč: Atómové kočíky, nukleárne maminky, geniálne miminka. Úvaha.
  8. Tomáš Harustiak: Ako vznikol mýtus o Ježišovi
  1. Pavel Macko: Vodka a cigary? 12 799
  2. Simona Kyselicová: Ako sa testuje na Covid v Nórsku. P.S.: Som pozitívna 9 257
  3. Lórant Kulík: URBEX: Keď prejdete v Košiciach na ulici kpt.Nálepku cez (ne)utajenú pasáž, zapne sa časostroj 6 038
  4. Martin Ondráš: Keď sa podvod a klamstvo tvári ako etalón morálky 5 424
  5. Monika Nagyova: Vzťahové okienko. Páry, ktoré sa medzi sebou nerozprávajú. 4 610
  6. Asociácia dôchodkových správcovských spoločností: V roku 2022 pôjdu do dôchodku tisícky ľudí. Ste pripravené a pripravení? 4 063
  7. Tomáš Harustiak: Je na Slovensku 56% katolíkov ? Ale kdeže ! 3 932
  8. Daniel Bíro: 10 zaujímavostí, o ktorých ste, možno, nevedeli 3 127
  1. Jiří Ščobák: Analytici odpovídají: Kolik mám investovat do krypta? Které mi doporučují? Budou kryptoměny v roce 2022 prosperovat?
  2. Jiří Ščobák: Proč má akvarista začátečník dlouho čekat, než vloží do akvária ryby? (v rostlinných akváriích se substrátem)
  3. Milota Sidorová: Toto mesto v Taliansku založilo Kanceláriu pre čas. Čaká to aj Bratislavu?
  4. Pavol Koprda: Milan Mazurek straší vedľajšími účinkami vakcín. Čo naozaj hovoria dáta?
  5. Jiří Ščobák: Připravované důchodové reformy na Slovensku: V 3. pilíři se neudělá mnoho, 2. vypadá optimističtěji
  6. Jiří Ščobák: Jsou poplatky v slovenských bankách vysoké? Dá se jim vyhnout? Které jsou skryté?
  7. Jiří Ščobák: Novak Djoković pravděpodobně pozitivní test neměl. Oslava poštovní známky a akce s dětmi to dokazují
  8. Lucia Šicková: S týmito 4 krokmi sme zaviedli kultúru feedbacku v našej firme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Obyvatelia rodinných domov majú povinnosť prevziať si kompostér.


11 h

Vodič nafúkal takmer tri promile.


13 h

V Žiline zrealizovali viac ako 19-tisíc operácií.


17 h

Nezamestnanosť v ŽSK stúpla v decembri o 0,11 percenta.


TASR 21 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Na Orave sú len dve dediny, v ktorých za minulý týždeň nezaznamenali covid. Tri dediny Bielej Oravy mali spolu o takmer tretinu viac infikovaných ako celý Dolnokubínsky okres.


25. jan

Kúpalisko splnilo poslednú podmienku na prevádzku bazénov s termálnou vodou.


13 h

Na miesto boli privolaní hasiči.


7 h

Nadnárodný reťazec plánoval otvoriť už vlani.


25. jan

Blogy SME

  1. Lucia Žárska: Investovať do PayPal práve teraz?
  2. Natália Šepitková: Pandémia v Dánsku už možno čoskoro skončí
  3. Anna Milanová: Šťastie 1,2 ... 2022
  4. Ľubomír Maretta: Pár
  5. Rudolfa Vallová: Zamerané na verejnú správu
  6. Tereza Krajčová: Anglický denník: Epilóg – Zbohom, Anglicko
  7. Miroslav Lukáč: Atómové kočíky, nukleárne maminky, geniálne miminka. Úvaha.
  8. Tomáš Harustiak: Ako vznikol mýtus o Ježišovi
  1. Pavel Macko: Vodka a cigary? 12 799
  2. Simona Kyselicová: Ako sa testuje na Covid v Nórsku. P.S.: Som pozitívna 9 257
  3. Lórant Kulík: URBEX: Keď prejdete v Košiciach na ulici kpt.Nálepku cez (ne)utajenú pasáž, zapne sa časostroj 6 038
  4. Martin Ondráš: Keď sa podvod a klamstvo tvári ako etalón morálky 5 424
  5. Monika Nagyova: Vzťahové okienko. Páry, ktoré sa medzi sebou nerozprávajú. 4 610
  6. Asociácia dôchodkových správcovských spoločností: V roku 2022 pôjdu do dôchodku tisícky ľudí. Ste pripravené a pripravení? 4 063
  7. Tomáš Harustiak: Je na Slovensku 56% katolíkov ? Ale kdeže ! 3 932
  8. Daniel Bíro: 10 zaujímavostí, o ktorých ste, možno, nevedeli 3 127
  1. Jiří Ščobák: Analytici odpovídají: Kolik mám investovat do krypta? Které mi doporučují? Budou kryptoměny v roce 2022 prosperovat?
  2. Jiří Ščobák: Proč má akvarista začátečník dlouho čekat, než vloží do akvária ryby? (v rostlinných akváriích se substrátem)
  3. Milota Sidorová: Toto mesto v Taliansku založilo Kanceláriu pre čas. Čaká to aj Bratislavu?
  4. Pavol Koprda: Milan Mazurek straší vedľajšími účinkami vakcín. Čo naozaj hovoria dáta?
  5. Jiří Ščobák: Připravované důchodové reformy na Slovensku: V 3. pilíři se neudělá mnoho, 2. vypadá optimističtěji
  6. Jiří Ščobák: Jsou poplatky v slovenských bankách vysoké? Dá se jim vyhnout? Které jsou skryté?
  7. Jiří Ščobák: Novak Djoković pravděpodobně pozitivní test neměl. Oslava poštovní známky a akce s dětmi to dokazují
  8. Lucia Šicková: S týmito 4 krokmi sme zaviedli kultúru feedbacku v našej firme

Už ste čítali?

Skryť Zatvoriť reklamu