Streda, 31. máj, 2023 | Meniny má Petronela, Petrana

Ako si vybrať na dovolenke v Chorvátsku rybu

Chystáte sa s rodinou do Chorvátska? Určite nezabudnite zájsť na špecialitu z miestnych čerstvých rýb či plodov mora. Reštaurácie ponúkajú návštevníkom vynikajúce rybie pochúťky, ale niekedy je ťažké sa zorientovať v ich ponuke. Ak ste v týchto „vodách“ nováčikovia, poradíme vám, podľa čoho si počas rodinnej večere vybrať z jedálneho lístka.

V chorvátskych reštauráciách vám väčšinou ponúkajú menu vo viacerých jazykoch. Ak máte šťastie, nájdete v ňom aj slovenčinu či češtinu. Ale nie vždy to tak je. Aj keď vám obsluha rada odporučí najlepšie špeciality, niekedy je dobré vedieť, do čoho sa púšťate. Zvlášť, keď objednávate večeru svojim deťom. Možno sa vám bude hodiť stručný slovníček najčastejšie servírovaných rýb a morských plodov v chorvátskych reštauráciách:

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

  • brancin alebo lubin  = morský ostriež, čo je jedna z najrozšírenejších bielych rýb Jadranu, ktoré ponúka pevné, diétne a pritom šťavnaté mäso bohaté na bielkoviny a vitamín B12
  • orada alebo podlanica = pražma kráľovská, ktorá patrí medzi typické stredomorské ryby, má jemné mäso, pomerne málo kostí a tuku a je bohatá na bielkoviny
  • skuša = nám veľmi dobre známa makrela, ktorá patrí do skupiny dravých morských rýb s najvyšším obsahom omega-3 nenasýtených mastných kyselín
  • kovać = ryba po slovensky známa ako zeus ostnatý alebo ryba sv. Petra má veľmi krehké biele mäso, ktoré je pripravené veľmi rýchlo 
  • iglun = mečúň, čo je veľká ryba z kategórie modrých rýb so svalnatým mäsom podobným tuniakovi
  • oslić = morská šťuka známa u nás aj ako hejk má chutné, pevné mäso s minimom tuku, ktoré sa dá upraviť na skutočne veľa spôsobov
  • girice = najobľúbenejšie drobné rybky – sardinky, ktoré môžete v Chorvátsku ochutnať najčastejšie obalené v múke a vysmažené na olivovom oleji
  • kozice = malé krevety, ktoré patria v gastronómii medzi najznámejšie a najobľúbenejšie kôrovce
  • lignje = kalamáre - obľúbené plody mora s veľmi mäkkým, bielym a zľahka sladkastým mäsom

Ryby na chorvátsky spôsob

Základnými ingredienciami na prípravu rýb v chorvátskych reštauráciách sú vždy olivový olej a morská soľ.  Medzi najčastejšie používané koreniny patria petržlenová vňať, bobkový list, rozmarín a tiež cesnak. Niekedy sa pri ich pečení pridáva aj trocha bieleho vína. Chorvátski kuchári ryby najčastejšie pečú na grile (po chorvátsky „na žaru“), obľúbené je aj ich obaľovanie v cestíčku a praženie na oleji. K rybám sa podávajú väčšinou zemiaky s mangoldom (zelenina podobná špenátu), alebo si k nim môžete objednať zeleninový šalát, prípadne chlieb. Tu je zoznam najznámejších špecialít, na ktoré v miestnych reštauráciách určite narazíte.

SkryťVypnúť reklamu

Pečeni brancin (Pečený morský ostriež)

Podľa tradičného spôsobu prípravy sa urobia najskôr do ryby zárezy a votrie sa do nich marináda z oleja, citróna, rozmarínu a petržlenu. Ryba sa upečie grile a pri pečení sa podlieva trochou bieleho vína. Podáva sa so zemiakmi, zeleninovým šalátom a chlebom.

Bakalar na mornarski (Treska na námornícky spôsob)

Treska sa najskôr nakrája na menšie kúsky a dá sa variť v slanej vode (v Chorvátsku je veľmi obľúbená sušená treska). Na pekáči sa vytvoria vrstvy ryby a zemiakov a každá vrstva sa poleje olivovým olejom a dochutí nasekaným cesnakom, petržlenovou vňaťou, korením a soľou. Na záver sa jedlo preleje vodou, kde sa varila treska a dá sa zapiecť.

Rižot s kozicama (Rizoto s malými krevetami)

Krevetky sa najskôr očistia a potom zľahka orestujú na olivovom oleji a dochutia zmesou korenia. Na panvicu sa k nim pridá zelenina, predvarená ryža a za stáleho miešania sa jedlo dokončí. Rizoto sa podáva s postrúhaným parmezánom.

SkryťVypnúť reklamu

Ryby ako z Chorvátska aj doma

Kvalitné ryby pripravené podľa receptov, ktoré ste si obľúbili na dovolenke, môžete mať aj doma a to po celý rok. Či už si budete chcieť upiecť morského ostrieža, pripraviť špecialitu z tresky, hejka, kreviet či dokonca mečúňa, tieto ryby nie je problém dostať ani u nás. Ponuka mrazených rýb je široká. Pri výbere si však vždy všímajte nielen pôvod ryby, ale dbajte aj o to, aby bol pri nich podiel tzv. glazúry, teda ochrannej vrstvy ľadu, čo najmenší. Tak si mrazené ryby zachovávajú čo najlepšie svoju kvalitu, chuť a všetky živiny.

Široký výber tých najkvalitnejších rýb nájdete v obchodoch napríklad pod značkou Radoma, ktorá patrí nášmu domácemu výrobcovi a distribútorovi Ryba Žilina. „Sme hrdí na to, že ako jediný výrobca u nás spolupracujeme priamo s významnými rybárskymi spoločnosťami, ktoré ryby spracúvajú výhradne na mori, hneď po výlove. Len tento spôsob zaručí kvalitu, ktorú vyžadujeme,“ priblížil nám Michal Britvík, generálny riaditeľ Ryba Žilina. Viac info o kvalitných mrazených rybách nájdete na www.rybazilina.sk.

SkryťVypnúť reklamu

 

 

 

Najčítanejšie na My Žilina

Inzercia - Tlačové správy

  1. Plánujete toto leto dovolenku v Chorvátsku?
  2. Martin Cígler zo Seyforu: Rast IT sektora predbieha počet odborn
  3. Odvážte sa vystúpiť z komfortnej zóny. Zažijete iné Chorvátsko
  4. Trápi vás únava alebo bolesti hlavy? Máme pre vás riešenie!
  5. Krásna a zdravá pokožka už za 10 dní
  6. Staršie domy zatepľujú druhýkrát. Majitelia urobili chybu
  7. V Bratislave sa koná Globsec
  8. Zasadíte strom, postavíte (hmyzí) dom: A uvidíte aj hviezdy
  1. Trápi vás únava alebo bolesti hlavy? Máme pre vás riešenie!
  2. Kolektívne vyjednávania v skupine Chemosvit
  3. Aká má byť hrúbka izolácie pri rekonštrukcii domu?
  4. Palubná jednotka Shell EETS otvára európske hranice
  5. Pacientom so sklerózou multiplex dokážu skvalitniť život
  6. Slováci radi investujú s bankami
  7. Content agency mení svoje meno na Contedy
  8. Ako správne napúšťať bazén
  1. Odvážte sa vystúpiť z komfortnej zóny. Zažijete iné Chorvátsko 10 114
  2. Nevídaný záujem o grécke ostrovy. Mnohé hotely sú už nedostupné 8 941
  3. Staršie domy zatepľujú druhýkrát. Majitelia urobili chybu 8 020
  4. Plánujete toto leto dovolenku v Chorvátsku? 6 278
  5. Byty v Rakyte s dotovanou hypotékou a zvýhodnenými cenami 4 993
  6. O koľko drahšia bude tento rok dovolenka pri mori? 2 650
  7. Tipy na výlety po letnom Rakúsku 2 482
  8. Moravák, ktorý ukázal svetu, ako sa robí „nové umenie“ 2 034

Blogy SME

  1. Radko Mačuha: Háveď
  2. Elena Antalová: Dano...Počul tajomný akord ako Cohen, a jeho srdce už nevládalo zaspievať Aleluja
  3. Irena Šimuneková: Veľký vrch
  4. Organizácia muskulárnych dystrofikov v SR: Dospelí pacienti s SMA sa dočkali liečby
  5. Julius Kravjar: Porovnanie umelej a ľudskej inteligencie z „pera“ ChatGPT
  6. Jozef Sýkora: My na to máme! Tak za to poďme bojovať.
  7. Martina Paulenová: Považský hrad - ako vychovať malého turistu
  8. Ján Šeďo: Čo tak raz valorizáciu dôchodkov urobiť obrátenou lineárnou závislosťou ?
  1. Ján Šeďo: Americkí vojaci zaútočili na predajňu Billa vo Zvolene. 108 795
  2. Ľudmila Križanovská: Známy spevák šlágrov zneuctil pamiatku Daniela Heribana 91 879
  3. Ján Šeďo: V Jasenovaci omdlievali aj vrahovia z SS, tromfli ich bývalí mnísi. 35 662
  4. Jozef Varga: Prečo nemám rád Rusko 30 490
  5. Ján Šeďo: Kto vie, kde sa hrabal predtým a potom deťom rozdával zmrzlinu... 23 434
  6. Miroslav Kocúr: Fico mení hru. Karty má opäť falošné. 8 541
  7. Marek Strapko: Investigatívec Fico našiel novú paru 6 490
  8. Ján Šeďo: Nové ruské zbrane sú desiatky rokov pred zahraničnou konkurenciou... 6 440
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 62. - Arktída - Špicbergy alebo Svalbard?
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 61. - Arktída - Jan Mayen, nenápadný ostrov s pútavou minulosťou
  3. Monika Nagyova: Každá rodina má svojho gamblera
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 60. - Kapitán Henry Hudson a jeho štyri expedície v rokoch 1607 - 1611
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 59. - Po kom bol pomenovaný Drakeov prieliv?
  6. Monika Nagyova: Afganka Slovákom: Neviete, čo máte
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 58. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 2/2 (1990)
  8. Monika Nagyova: Moje blogovanie dosiahlo plnoletosť. Čitatelia mi občas dajú zabrať.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Turistovi resustitácia nepomohla.


7 h

Incident sa zaobišiel bez zranení.


11 h
Záchranná akcia s tragickým koncom.

Turisti by nemali preceňovať svoje sily.


13 h
Ostrov Mljet.

Chorvátsko má 1244 ostrovov, z toho len necelých päťdesiat obývaných.


13 h

Blogy SME

  1. Radko Mačuha: Háveď
  2. Elena Antalová: Dano...Počul tajomný akord ako Cohen, a jeho srdce už nevládalo zaspievať Aleluja
  3. Irena Šimuneková: Veľký vrch
  4. Organizácia muskulárnych dystrofikov v SR: Dospelí pacienti s SMA sa dočkali liečby
  5. Julius Kravjar: Porovnanie umelej a ľudskej inteligencie z „pera“ ChatGPT
  6. Jozef Sýkora: My na to máme! Tak za to poďme bojovať.
  7. Martina Paulenová: Považský hrad - ako vychovať malého turistu
  8. Ján Šeďo: Čo tak raz valorizáciu dôchodkov urobiť obrátenou lineárnou závislosťou ?
  1. Ján Šeďo: Americkí vojaci zaútočili na predajňu Billa vo Zvolene. 108 795
  2. Ľudmila Križanovská: Známy spevák šlágrov zneuctil pamiatku Daniela Heribana 91 879
  3. Ján Šeďo: V Jasenovaci omdlievali aj vrahovia z SS, tromfli ich bývalí mnísi. 35 662
  4. Jozef Varga: Prečo nemám rád Rusko 30 490
  5. Ján Šeďo: Kto vie, kde sa hrabal predtým a potom deťom rozdával zmrzlinu... 23 434
  6. Miroslav Kocúr: Fico mení hru. Karty má opäť falošné. 8 541
  7. Marek Strapko: Investigatívec Fico našiel novú paru 6 490
  8. Ján Šeďo: Nové ruské zbrane sú desiatky rokov pred zahraničnou konkurenciou... 6 440
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 62. - Arktída - Špicbergy alebo Svalbard?
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 61. - Arktída - Jan Mayen, nenápadný ostrov s pútavou minulosťou
  3. Monika Nagyova: Každá rodina má svojho gamblera
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 60. - Kapitán Henry Hudson a jeho štyri expedície v rokoch 1607 - 1611
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 59. - Po kom bol pomenovaný Drakeov prieliv?
  6. Monika Nagyova: Afganka Slovákom: Neviete, čo máte
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 58. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 2/2 (1990)
  8. Monika Nagyova: Moje blogovanie dosiahlo plnoletosť. Čitatelia mi občas dajú zabrať.

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu