Utorok, 18. máj, 2021 | Meniny má ViolaKrížovkyKrížovky

Ako si vybrať na dovolenke v Chorvátsku rybu

Chystáte sa s rodinou do Chorvátska? Určite nezabudnite zájsť na špecialitu z miestnych čerstvých rýb či plodov mora. Reštaurácie ponúkajú návštevníkom vynikajúce rybie pochúťky, ale niekedy je ťažké sa zorientovať v ich ponuke. Ak ste v týchto „vodách“ nováčikovia, poradíme vám, podľa čoho si počas rodinnej večere vybrať z jedálneho lístka.

V chorvátskych reštauráciách vám väčšinou ponúkajú menu vo viacerých jazykoch. Ak máte šťastie, nájdete v ňom aj slovenčinu či češtinu. Ale nie vždy to tak je. Aj keď vám obsluha rada odporučí najlepšie špeciality, niekedy je dobré vedieť, do čoho sa púšťate. Zvlášť, keď objednávate večeru svojim deťom. Možno sa vám bude hodiť stručný slovníček najčastejšie servírovaných rýb a morských plodov v chorvátskych reštauráciách:

  • brancin alebo lubin  = morský ostriež, čo je jedna z najrozšírenejších bielych rýb Jadranu, ktoré ponúka pevné, diétne a pritom šťavnaté mäso bohaté na bielkoviny a vitamín B12
  • orada alebo podlanica = pražma kráľovská, ktorá patrí medzi typické stredomorské ryby, má jemné mäso, pomerne málo kostí a tuku a je bohatá na bielkoviny
  • skuša = nám veľmi dobre známa makrela, ktorá patrí do skupiny dravých morských rýb s najvyšším obsahom omega-3 nenasýtených mastných kyselín
  • kovać = ryba po slovensky známa ako zeus ostnatý alebo ryba sv. Petra má veľmi krehké biele mäso, ktoré je pripravené veľmi rýchlo 
  • iglun = mečúň, čo je veľká ryba z kategórie modrých rýb so svalnatým mäsom podobným tuniakovi
  • oslić = morská šťuka známa u nás aj ako hejk má chutné, pevné mäso s minimom tuku, ktoré sa dá upraviť na skutočne veľa spôsobov
  • girice = najobľúbenejšie drobné rybky – sardinky, ktoré môžete v Chorvátsku ochutnať najčastejšie obalené v múke a vysmažené na olivovom oleji
  • kozice = malé krevety, ktoré patria v gastronómii medzi najznámejšie a najobľúbenejšie kôrovce
  • lignje = kalamáre - obľúbené plody mora s veľmi mäkkým, bielym a zľahka sladkastým mäsom

Ryby na chorvátsky spôsob

Základnými ingredienciami na prípravu rýb v chorvátskych reštauráciách sú vždy olivový olej a morská soľ.  Medzi najčastejšie používané koreniny patria petržlenová vňať, bobkový list, rozmarín a tiež cesnak. Niekedy sa pri ich pečení pridáva aj trocha bieleho vína. Chorvátski kuchári ryby najčastejšie pečú na grile (po chorvátsky „na žaru“), obľúbené je aj ich obaľovanie v cestíčku a praženie na oleji. K rybám sa podávajú väčšinou zemiaky s mangoldom (zelenina podobná špenátu), alebo si k nim môžete objednať zeleninový šalát, prípadne chlieb. Tu je zoznam najznámejších špecialít, na ktoré v miestnych reštauráciách určite narazíte.

Skryť Vypnúť reklamu

Pečeni brancin (Pečený morský ostriež)

Podľa tradičného spôsobu prípravy sa urobia najskôr do ryby zárezy a votrie sa do nich marináda z oleja, citróna, rozmarínu a petržlenu. Ryba sa upečie grile a pri pečení sa podlieva trochou bieleho vína. Podáva sa so zemiakmi, zeleninovým šalátom a chlebom.

Bakalar na mornarski (Treska na námornícky spôsob)

Treska sa najskôr nakrája na menšie kúsky a dá sa variť v slanej vode (v Chorvátsku je veľmi obľúbená sušená treska). Na pekáči sa vytvoria vrstvy ryby a zemiakov a každá vrstva sa poleje olivovým olejom a dochutí nasekaným cesnakom, petržlenovou vňaťou, korením a soľou. Na záver sa jedlo preleje vodou, kde sa varila treska a dá sa zapiecť.

Rižot s kozicama (Rizoto s malými krevetami)

Krevetky sa najskôr očistia a potom zľahka orestujú na olivovom oleji a dochutia zmesou korenia. Na panvicu sa k nim pridá zelenina, predvarená ryža a za stáleho miešania sa jedlo dokončí. Rizoto sa podáva s postrúhaným parmezánom.

Skryť Vypnúť reklamu

Ryby ako z Chorvátska aj doma

Kvalitné ryby pripravené podľa receptov, ktoré ste si obľúbili na dovolenke, môžete mať aj doma a to po celý rok. Či už si budete chcieť upiecť morského ostrieža, pripraviť špecialitu z tresky, hejka, kreviet či dokonca mečúňa, tieto ryby nie je problém dostať ani u nás. Ponuka mrazených rýb je široká. Pri výbere si však vždy všímajte nielen pôvod ryby, ale dbajte aj o to, aby bol pri nich podiel tzv. glazúry, teda ochrannej vrstvy ľadu, čo najmenší. Tak si mrazené ryby zachovávajú čo najlepšie svoju kvalitu, chuť a všetky živiny.

Široký výber tých najkvalitnejších rýb nájdete v obchodoch napríklad pod značkou Radoma, ktorá patrí nášmu domácemu výrobcovi a distribútorovi Ryba Žilina. „Sme hrdí na to, že ako jediný výrobca u nás spolupracujeme priamo s významnými rybárskymi spoločnosťami, ktoré ryby spracúvajú výhradne na mori, hneď po výlove. Len tento spôsob zaručí kvalitu, ktorú vyžadujeme,“ priblížil nám Michal Britvík, generálny riaditeľ Ryba Žilina. Viac info o kvalitných mrazených rybách nájdete na www.rybazilina.sk.

Skryť Vypnúť reklamu

 

 

 

Inzercia - Tlačové správy

  1. Chcete mať pasívny príjem vďaka investovaniu? Ako začať?
  2. 5 spôsobov, ako Wi-Fi 6 pomáha biznisu
  3. Tepelnou izoláciou POLYFORM pohodlne ušetríte náklady
  4. Čo som sa naučila o mužskom holení a o mužoch
  5. Ako správne nalepiť obklady v kúpeľni?
  6. Televízory budúcnosti: Keď sa skĺbi umenie so sci-fi
  7. Začala sezóna bicyklov aj ich zlodejov: Dajte si na svoj pozor!
  8. SYNLAB je v Európe jednotkou v laboratórnej diagnostike
  9. Mooncity: prvá expozícia elektromobility na Slovensku
  10. Prekvapia hokejový svet? Slovensko ide na šampionát s mladíkmi
  1. FAVI tento rok plánuje expanziu na 10 ďalších trhov
  2. SYNLAB je v Európe jednotkou v laboratórnej diagnostike
  3. Mooncity: prvá expozícia elektromobility na Slovensku
  4. Čo som sa naučila o mužskom holení a o mužoch
  5. Na elektromobile môžete prerobiť, ale aj ušetriť
  6. Prekvapia hokejový svet? Slovensko ide na šampionát s mladíkmi
  7. Začala sezóna bicyklov aj ich zlodejov: Dajte si na svoj pozor!
  8. Ceny nehnuteľností stále rastú. Je čas investovať
  9. 5 spôsobov, ako Wi-Fi 6 pomáha biznisu
  10. Bakalárske študijné programy na FVT
  1. Tajná komunita, v ktorej nakupujete so zľavami až do 80% 15 094
  2. Slnkom zaliate pláže Južného Cypru sú len jedným z lákadiel 8 869
  3. Hokejové hviezdy v biznise nezažiarili. Až na jednu výnimku 8 274
  4. Klus, Pirošíková, Bošňák dnes o 17.00 o slobode cestovania 7 468
  5. Vyhrajú elektromobily, autá na vodík alebo hybridy? 7 191
  6. Nákupy, ktoré rozbúchajú srdce v nákupnom centre Novum Prešov 6 983
  7. Praktické rady, ako zmierniť prejavy alergií. Kľúčom je interiér 6 425
  8. Riešenie emisií v cestnej doprave, ktoré môže fungovať okamžite 5 644
  9. Boj Grékov za slobodu prebudil solidaritu v celej Európe 4 714
  10. Na elektromobile môžete prerobiť, ale aj ušetriť 4 690
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

V poslednom vzájomnom meraní síl zvíťazili belasí pod Dubňom 3:2.

Jediný raz vyhrali žltozelení Slovenský pohár pred deviatimi rokmi.

1 h
Pilotný projekt Biojazda.sk testuje ekologický pohon kamióna na 100 % bionaftu.

Na cesty vyrazil kamión, ktorý sľubuje zníženie emisií „zo stovky na nulu v sekunde“.

6 h

Majiteľ budovy ich chce nahradiť.

11 h

V dnešnej časti videopodcastu sa dozviete aj to, že Karolína Schmiedlová na turnaji WTA zvíťazila nad bývalou svetovou jednotkou a Sagan ovládol etapu na Gire.

12 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Hladina vodných tokov nebezpečne stúpa.

17. máj

Majiteľ budovy ich chce nahradiť.

11 h

V obci pomáhajú hasiči aj vojaci, na mieste je aj premiér Eduard Heger.

8 h

Jedno nešťastie sa stalo v prírode, druhé v bytovke.

17. máj

Už ste čítali?