Štvrtok, 3. december, 2020 | Meniny má OldrichKrížovkyKrížovky

Ako si vybrať na dovolenke v Chorvátsku rybu

Chystáte sa s rodinou do Chorvátska? Určite nezabudnite zájsť na špecialitu z miestnych čerstvých rýb či plodov mora. Reštaurácie ponúkajú návštevníkom vynikajúce rybie pochúťky, ale niekedy je ťažké sa zorientovať v ich ponuke. Ak ste v týchto „vodách“ nováčikovia, poradíme vám, podľa čoho si počas rodinnej večere vybrať z jedálneho lístka.

V chorvátskych reštauráciách vám väčšinou ponúkajú menu vo viacerých jazykoch. Ak máte šťastie, nájdete v ňom aj slovenčinu či češtinu. Ale nie vždy to tak je. Aj keď vám obsluha rada odporučí najlepšie špeciality, niekedy je dobré vedieť, do čoho sa púšťate. Zvlášť, keď objednávate večeru svojim deťom. Možno sa vám bude hodiť stručný slovníček najčastejšie servírovaných rýb a morských plodov v chorvátskych reštauráciách:

  • brancin alebo lubin  = morský ostriež, čo je jedna z najrozšírenejších bielych rýb Jadranu, ktoré ponúka pevné, diétne a pritom šťavnaté mäso bohaté na bielkoviny a vitamín B12
  • orada alebo podlanica = pražma kráľovská, ktorá patrí medzi typické stredomorské ryby, má jemné mäso, pomerne málo kostí a tuku a je bohatá na bielkoviny
  • skuša = nám veľmi dobre známa makrela, ktorá patrí do skupiny dravých morských rýb s najvyšším obsahom omega-3 nenasýtených mastných kyselín
  • kovać = ryba po slovensky známa ako zeus ostnatý alebo ryba sv. Petra má veľmi krehké biele mäso, ktoré je pripravené veľmi rýchlo 
  • iglun = mečúň, čo je veľká ryba z kategórie modrých rýb so svalnatým mäsom podobným tuniakovi
  • oslić = morská šťuka známa u nás aj ako hejk má chutné, pevné mäso s minimom tuku, ktoré sa dá upraviť na skutočne veľa spôsobov
  • girice = najobľúbenejšie drobné rybky – sardinky, ktoré môžete v Chorvátsku ochutnať najčastejšie obalené v múke a vysmažené na olivovom oleji
  • kozice = malé krevety, ktoré patria v gastronómii medzi najznámejšie a najobľúbenejšie kôrovce
  • lignje = kalamáre - obľúbené plody mora s veľmi mäkkým, bielym a zľahka sladkastým mäsom

Ryby na chorvátsky spôsob

Základnými ingredienciami na prípravu rýb v chorvátskych reštauráciách sú vždy olivový olej a morská soľ.  Medzi najčastejšie používané koreniny patria petržlenová vňať, bobkový list, rozmarín a tiež cesnak. Niekedy sa pri ich pečení pridáva aj trocha bieleho vína. Chorvátski kuchári ryby najčastejšie pečú na grile (po chorvátsky „na žaru“), obľúbené je aj ich obaľovanie v cestíčku a praženie na oleji. K rybám sa podávajú väčšinou zemiaky s mangoldom (zelenina podobná špenátu), alebo si k nim môžete objednať zeleninový šalát, prípadne chlieb. Tu je zoznam najznámejších špecialít, na ktoré v miestnych reštauráciách určite narazíte.

Skryť Vypnúť reklamu

Pečeni brancin (Pečený morský ostriež)

Podľa tradičného spôsobu prípravy sa urobia najskôr do ryby zárezy a votrie sa do nich marináda z oleja, citróna, rozmarínu a petržlenu. Ryba sa upečie grile a pri pečení sa podlieva trochou bieleho vína. Podáva sa so zemiakmi, zeleninovým šalátom a chlebom.

Bakalar na mornarski (Treska na námornícky spôsob)

Treska sa najskôr nakrája na menšie kúsky a dá sa variť v slanej vode (v Chorvátsku je veľmi obľúbená sušená treska). Na pekáči sa vytvoria vrstvy ryby a zemiakov a každá vrstva sa poleje olivovým olejom a dochutí nasekaným cesnakom, petržlenovou vňaťou, korením a soľou. Na záver sa jedlo preleje vodou, kde sa varila treska a dá sa zapiecť.

Rižot s kozicama (Rizoto s malými krevetami)

Krevetky sa najskôr očistia a potom zľahka orestujú na olivovom oleji a dochutia zmesou korenia. Na panvicu sa k nim pridá zelenina, predvarená ryža a za stáleho miešania sa jedlo dokončí. Rizoto sa podáva s postrúhaným parmezánom.

Skryť Vypnúť reklamu

Ryby ako z Chorvátska aj doma

Kvalitné ryby pripravené podľa receptov, ktoré ste si obľúbili na dovolenke, môžete mať aj doma a to po celý rok. Či už si budete chcieť upiecť morského ostrieža, pripraviť špecialitu z tresky, hejka, kreviet či dokonca mečúňa, tieto ryby nie je problém dostať ani u nás. Ponuka mrazených rýb je široká. Pri výbere si však vždy všímajte nielen pôvod ryby, ale dbajte aj o to, aby bol pri nich podiel tzv. glazúry, teda ochrannej vrstvy ľadu, čo najmenší. Tak si mrazené ryby zachovávajú čo najlepšie svoju kvalitu, chuť a všetky živiny.

Široký výber tých najkvalitnejších rýb nájdete v obchodoch napríklad pod značkou Radoma, ktorá patrí nášmu domácemu výrobcovi a distribútorovi Ryba Žilina. „Sme hrdí na to, že ako jediný výrobca u nás spolupracujeme priamo s významnými rybárskymi spoločnosťami, ktoré ryby spracúvajú výhradne na mori, hneď po výlove. Len tento spôsob zaručí kvalitu, ktorú vyžadujeme,“ priblížil nám Michal Britvík, generálny riaditeľ Ryba Žilina. Viac info o kvalitných mrazených rybách nájdete na www.rybazilina.sk.

Skryť Vypnúť reklamu

 

 

 

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako inovácie menia naše návyky? Čo už dnes môžete robiť inak
  2. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  3. Na výpadok elektriny vás môže upozorniť aj SMS
  4. Buďte v najlepšej spoločnosti!
  5. Tip na náhradu za rúško: Kvalitný nákrčník ochráni aj pred zimou
  6. Za kvalitným vzdelaním nemusíte do sveta! Príďte na EkF TUKE
  7. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom
  8. Nie je to len chlapská záležitosť
  9. METROPOLIS prináša mestské bývanie vo vysokom štandarde
  10. Studujte v Praze ekonomii a business v angličtině
  1. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  2. Prvá akumulátorová 2-stupňová snehová fréza na trhu
  3. COOP Jednota je najdôveryhodnejším slovenským predajcom potravín
  4. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  5. Budeme môcť v budúcnosti pracovať len z domu?
  6. 8 inšpirácií, ako využiť zvyšky jedla a nič nevyhodiť
  7. Na výpadok elektriny vás môže upozorniť aj SMS
  8. Detský čaj COOP Jednoty získal unikátne medzinárodné ocenenie
  9. FMMR svojím výskumom reaguje na aktuálne živé témy
  10. Slovenské „šampanské“, za ktorým sa skrýva príbeh lásky
  1. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 17 689
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 15 594
  3. Aká je chémia vôní 13 332
  4. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 9 646
  5. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 545
  6. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 9 081
  7. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 665
  8. Bývanie v meste predlžuje život 8 266
  9. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 7 888
  10. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom 7 885
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Ryba Žilina

Prečítajte si aj ďalšie články k téme

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Peter Fiabáne: Po dvoch rokoch sa podarilo naplniť tretinu Plánu ZA

Za neúspech považujestav verejného priestoru a nevysporiadanie vzťahov s Georgom Trabelssiem.

Peter Fiabáne

Máme veľmi dobré mužstvo s obrovským potenciálom. Len sme to neukázali v zápasoch

S kapitánom Višňového a dvojnásobným majstrom v drese MŠK Žilina Martinom Minarčíkom sme zhodnotili jesennú časť tradičného účastníka piatej ligy.

Podľa kapitána Martina Minarčíka (vľavo) nastal zlom v zápase s Liptovským Mikulášom.

E- športový turnaj HernaZona.sk UNIZA Masters začína už tento piatok

Každý, komu je blízky herný svet, môže súťažiť online.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Pri kolízii s vlakom sa zranil vodič auta

Cestujúcich odviezol autobus na stanicu.

Zdravotná sestra z Čadce prekonala COVID-19: Myslela som si, že zomriem

Pri pociťovaní príznakov sa začala liečiť sama. Bola to chyba.

Mladá vodička tvrdí, že policajt jej nadával

Správanie hliadky mestskej polície po dopravnej nehode vyvoláva pochybnosti.

V Okoličnom zhorel človek

Tragédia sa stala v stredu popoludní.

Už ste čítali?